четвртак, 01.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 16.04.2011. у 14:22

Бријунски транскрипти, главни доказ Хашког трибунала

Хрватски генерал Анте Готовина осуђен је на 24 године затвора (Фото Танјуг)

Предсједник Фрањо Туђман: Господо, сазвао сам овај састанак да бисмо процијенили садашњу ситуацију, да бих чуо ваша мишљења прије него што донесем одлуку о даљњим нашим потхватима ових дана. Као што знате ми смо били одлучни да пођемо у даљње операције чему је ова операција потхват Грахово-Гламоч требала такођер послужити и у односу на Бихаћ, али и ради опкољавања Книна. Били смо одлучни да пођемо у деблокдаду Бихаћа са западне стране.  Међутим, сада је таква ситуација да су нам представници УН Арасхи, Столттенберг са Србима тај разлог избили из руку, јер према томе они повлаче своје снаге с подручја Бихаћа. Неће нападати, дозвољавају да се УНЦРО постави на те границе, на проматрања. И то јасно да су одмах то доставили читавом свијету. А, свака војна операција мора имати своје политичко оправдање. Према томе, ми више немамо оправдање да идемо у деблокаду Бихаћа.

...да Срби практички нестану...

Али, чини се да бисмо могли повољну политичку ситуацију у Хрватској, деморализацију у српским редовима, наклоност и људи у Еуропи, једним дијелом у Еуропи, оно што је склоно рјешењу те кризе и у корист Хрватске гдје имамо значи пријатеља Њемачку која нас суздржано подржава и у политичким разговорима, али и у НАТО гдје такођер имају разумијевања за наше погледе. Имамо и наклоност Сједињених Америчких Држава, али до одређене границе, ако ћете господо извршити на професионалан начин, као што сте извршили у западној Славонији у року од неколико дана, то значи молим три, четири дана, максимум осам дана онда можемо рачунати да ћемо и политички, да нећемо политички не само претрпјети штете, него да ћемо политички у том и таквом свијету доботи. Према томе, по моме мишљењу будући да нам више не може бити главни циљ да продремо до Бихаћа. Продор до Бихаћа може бити само споредни сада. Ми бисмо морали наћи неку излику за нашу акцију, наш потхват који можемо почети према плану као што је било јучер, или пак сутра, или према јучерашњем плану за сутра, или да се договоримо кад можемо. Али, ако идемо ових дана у даљње потхвате онда Бихаћ може бити још само као излика и споредно, а противнику онда морамо нанијети или тотални пораз југ и сјевер, да се разумијемо, поштујући исток на миру сада. Зашто пустити исток на миру? Зато што се и ти наши пријатељи боје да не уђе Југославија у рат у цјелини, с Југославијом и Русија, па према томе опћи рат. Према томе, исток бисмо пустили тотално на миру, а ово бисмо морали ријешити и југ и сјевер. Ријешити, на који начин? То је сада тема наше данашње расправе. Да нанесемо такве ударце да Срби практично нестану, односно да оно што нећемо одмах захватити да мора капитулирати у неколико дана. Према томе, тај предвиђени план који смо имали за сутра требало би преразмотрити и модифицирати. Када чујем ваше просудбе и ваша мишљења, значи онда ћу донијети одлуку. Али да поновим, није главна задаћа деблокада Мостара, него је... (Упадице: Бихаћа.) Него је, Мостара ми зато пада на памет, јер вјеројатно ће они доље чачкати нешто на том подручју да би нас свезали и да би нас упозорили ако ми идемо, да  имају и они могућности од Неретве, што не одустају, па до Дубровника. Према томе, није нам главна задаћа Бихаћ него је наношење на неколико праваца таквих удара да се српске снаге више не могу опоравити, него да морају капитулирати. Код тога можемо рачунати да се у том подручју Југославија неће ангажирати ирзавно. И ноћас су одржали сједницу своје владе. Позивају, осуђују нашу агресију и позивају Међународну заједницу да осигура престанак непријатељстава и политичке разговоре. Ви сте вјеројатно читали сви мој одговор Акасхиу, јесте или нисте? (Упадице: Јесмо.)

...преговори као маска...

Према томе, као што сте видјели он је ултимативан, али је већ јутрос Столттенберг дошао Шаринићу и каже да би се то могло поправити у оном смислу као што је предсједник тражио и да они предлажу да се између книнских Срба и нас одржи састанак у Женеви у четвртак. И предлажу своју делегацију у којој би био Миле Новаковић, то је онај генерал, њихов министар Војновић, па Мацура, па Пријић и да моле свакако да буде на челу наше делегације предстојник Уреда Шаринић. Ја сам Шаринићу рекао да може начелно рећи да ми јесмо за преговоре уколико прихваћају оне моје увјете које сам поставио у свом одговору Акасхиу, али да он неће бити на челу делегације ако дође до тог састанка. Тако да и то можемо, још данас ће звати и можемо и то узети као маску да прихватимо те разговоре, чак да одредимо не знам и своју делегацију, али да поразговоримо о томе да ли сутра или неких наредних дана да идемо у потхват за ослобођење од Баније, Кордуна до Лике, Далмације до Книна, на који начин да то проведемо са задаћом да посао углавном завршимо у три, четири, максимум осам дана. Да остану послије тога само некакве енклаве које би се морале предати. Ево толико као увод у расправу о свему томе. Молим ваше мишљење. Сватко од вас ће бити одговоран онда за оно што се договоримо за проведбу и за међусобну сурадњу, јер без веома усклађене сурадње на свим бојиштима не бисмо могли постићи успјех ослобођења тих подручја у кратко вријеме. С тиме да будем до краја чини ми се јасан да би требало размислити да се значи ове снаге од Грахова усмјере онда према овамо у офензивним дјеловањима. Толико као увод. Молим господо, с пуном одговорношћу оно што износите, своје просудбе и своје приједлоге, и онда касније да донесемо одлуку о проведби.

Давор Домазет: Господине Предсједниче, ја ћу изнијети ситуацију стратешку на разини противника, а онда бих дао и назнаке могуће операције сукладно вашом постављеном сада тезом, јер сам упознат са цијелом операцијом у њеном планирању. Прво, сматрам да је садашња ситуација, када је питање непријатеља у цјелини гледајући и у Босни и у окупираним дијеловима Хрватске изузетно повољна за нас, за извођење радикалне операције за ослобађање окупираних дијелова Бановине, Лике, Кордуна. То се темељи на слиједећем. Продор према Грахову и пресцјевање ријешена је једна од четири, значи остале су три преостале точке кључне које на оперативно стратешкој разини доводи противника и цјелокупну његову операцијску структуру у окружење. Друго, везао је и онако оскудну причуву коју има и може одвојити у војсци Републике Српске односно из Босне, рачунајући и слободне снаге које има на источном босанском подручју.

...двоструки протуудар...

Како су себи задали некакав политички циљ, а с тим и војни да покушају вратити Грахово јер знају његово сратешко значење њихово главно усмјерење је сада према Грахову, како снага са простора окупираног поглавито Лике и Далмације, тако и из Босне и Херцеговине. Они у тијеку покушавају, наглашавам покушавају припремити један противудар који ће имати за сврху само деблокаду Грахова, што је за нас изузетно корисно јер ће на тај простор маневром снага за идућих четири, пет дана не могу бити спремни, а просуђујем да неће моћи ни за осам до десет дана што нам отвара могућност, јер ослобађа позадину и простор иза нас. Друго, све што је потенцијале могао довести на подручје Бановине и Кордуна и Лике то је довео...

Предсједник: Чујте, одакле би они протуудар према....

Давор Домазет: Протуудар је двоструки господине Предсједниче. Са Книна, односно сјевероисточно од Книна, ту су снаге које је дијелом снага пребацио са ... (гледају по карти.) Снаге за протуударе су са двије операцијске основице. Книн, то би снаге са окупираних дијелова и сјевероисточно из правца Дрвара, биле би снаге Републике Српске. За сада планирају специјалне снаге већ пребацују, с тиме да су оставили сад на једну оклопну сатнију на Слуњу и с тиме су на начин слабили притисак на пети корпус и са снагама које су још остале, а знамо какво је стање тамо, са лијевога бока биле би снаге специјалне полиције, плус снаге специјалног корпуса, а са деснога бока прва бригада из првог крајишког корпуса из Бања Луке и била би 16. бригада оторизирана коју је скинуо са коридора, а те су снаге замијениле снаге из источне Босне које су биле на Сребреници.

Предсједник: Да ли су они одустали у овом моменту?

Давор Домазет: Не, не, нису они одустали. Они маневар снага господине Предсједниче, зато јер су они ограничени од горива па свега редом. Њима је најлкаши тај маневар да ове снаге скину, јер најбрже могу доћи, а да их замијене оне које су биле на Сребреници. Али је овдје значајно да неће доћи до повећања већих снага да ће моћи имати такав однос да би могли угрозити Орашје које за нас има изузетно значење. Значи, укупне снаге које он може створити за офанзиву, а он ће подузети, то је недвојбено биле би јачине, не веће од 6 тисућа људи, што би с обзиром на структуру обране и позиције које ми држимо, то би Готовина образложио, морали зауставити и навучи те снаге на нас, напросто их и пустити, јер нама ће онда отворити стратешки наступ на сјеверу и сјеверозападном дијелу. Друго, оно што је значајно је то што је пропустио корпус, притисак специјалних снага, тако да је мој приједлог да се пуно не исцрпљује 5. корпус са снагама и у простору који су освојили, јер он није промијенио оперативну ситуацију јер није пренешена комуникација, него да тај корпус упораби на слиједећи начин, да остави доста те снаге, а сада му нису потребне те велике, али да главнину снага прегрупира и иде према Кулен Вакуфу на другу критичну точку и дође до потпуног одсјецања снага. Остаје само помоћни пут за њихово извлачење. На тај смо начин ријешили другу критичну точку и цјелокупни простор одсјекли. За то и на наше дјеловање остало које ћемо изложити, моћи ће направити за та три до четири дана која сте ви казали.  Друго критично или оно што је значајно су два простора. То је Костајница и Двор на Уни. Рјешавањем једнога, поглавито првога, а затим другога, у другом су мостови за извлачење снага, цјелокупни простор се одсјеца у оперативном смислу и та операција би практично врло брзо могла завршити. због тога директива која је сада дата она све темеље ове има, само је однос снага усмјеравање на том правцу. Према томе, прво, идемо за Зборно подручје Госпић које је по мени кључно и то из два разлога, прво што његов продор на Љубово омогућава пресјецање комуникација и изравно стављање под надзор Зрачну луку Удбину са минималним снагама, јер значај луке Удбина може нам нанијети велику штету, прије свега ударом по ријеци Урин. Значи, ту рјешавамо тај кључни проблем. Други кључни проблем је продор на најужем дијелу који већ план постоји и не треба га мијењати. Мора се изићи у сусрет Бихаћу и то урпаво на она хрватска села која се налазе тамо, гдје су снаге Хрватског вијећа обране што сматрам да ће имати посебно значење. Треће које морамо ријешити то је недвојбено топничко ракетни ватрени удар у којега ће он покушати направити према Загребу. Према томе, у тој етапи недвојбено мора бити своструки обухват односно клијешта на простору Петриње, тако да се уклони. И исти случај је са Карловцем. Остаје нам оно што је главно код операције, главни удар са снагама већ би имао операцијску основицу као помоћни од Дубице и преко Суње гдје је разрађена операција на Костајницу, тако да би уклонили и ту точку као значајну. Затим, врло лако долином Уне се пружају простори, са те операцијске основице угрожавање Двора на Уни, а додатно можемо и са снагама 5. корпуса дати му задаћу да иде на Сански мост, не на границе гдје су границе хрватске, него јужно од Уне, значи према Босанској.... и на тај начин ћемо угрозити Двор на Уни јер је тај простор могуће угрозити. На такав начин операција има сасвим реалних снага, јер однос укупни, и са тиме бих завршио, је слиједећи.

...непријатељи би могао на Осијек...

У овим ситуацијама, њихова рецимо та мобилизација је само 17 посто јучер је податак. То изричито говори колико је разстројство унутар и сада је прво оптерећење како побјећи, а не како се борити. Укупне снаге на овом подручју су слиједеће 7. корпус уз ва та прегрупирања која има, има 7 тисућа људи. 15. корпус Лика не више од 6 тисућа, Кордун са ојачањима 4,5 и Бановина има 5 тисућа. (Упадица: а 2. крајишки?) Он је разбијен, имам податке па ћу ти их дати. Према томе, операција пружа реалност господине Предсједниче да се у том времену изведе. Додатне елементе могу још образложити. Када је у питању источна Славонија односно Барнаја однос снага је сасвим другачији. Из разлога што је сада укључивање војске Југославије и прије шест дана довошење 18. моторизиране бригаде Нови Сад са комплетном техником, драговољци већ који су се инфилтрирали, укупне снаге на источном сектору су 16 тисућа војника, 160 тенкова и 3 топничке мјешовите пуковније. Те су снаге већ у борбеном распореду, како оклопне, тако и топничке, и са јасним циљем су постављене. Они ће покушати то урадити, ту никакве двојбе нема, заузимањем мостобрана на Барањи, и циљ је избацити једног хрватског војника са тог дијела. Друго, покушат ће и извести сигурно ватрене ударе по градовима. Они цијене и њихови су планови да би можда у евентуалној позицији, ако би операције дуље трајале, због тога операција на западу и мора краће трајати, могли ако получе резултат  покушати чак из правца Тење, јер су испразнили јучер све пучанство и главне су им снаге концентриране тамо, са снагама које има у Барањи и понтоне које доводи из Југославије могао би покушати ићи на одсјецање Осијека. Али само под увјетом да ово траје дуже и да се заиста одлуче ангажирати на том дијелу, и ако успију скинути нас са мостобрана. У тој ситуацији не пријети још, без обзира што имају снаге, јер мора довести снаге 453. моторизиране бригаде из Шида, не пријети опасност поглавито зог чврстине обране Хрватског вијећа обране на Орашју да би могли покушати давно познати и планирани маневар јужно од Винковаца према Жупањи. Значи, то у овој етапи искључујемо. Осим само што им остаје, то су ватрени удари по Винковцима. Дакле, реалност за ту операцију је сада повољна, с обзиром са војног аспекта и ангажирање снага, јер ће нам њихов планирани удар добро доћи у смислу да све снаге којима везују како операцијске дубине, тако с окупираних простора, а нама оставља могућност да врло брзо затворимо остала три прозора или врата која имају, а затим са већ планираним и развијеним оперативним снагама Хрватске војске избијемо у дубину и изађемо на границе.

Предсједник: Господо, у политичком смислу још нешто нисам вам рекао. Билдт, ви знате тко је Билдт, замијенио је Оwена, био је ових дана у Београду и договорио је са Миилошевићем такво рјешење политичке кризе у Босни, на тлу бивше Југославије да Милошевић призна Босну и Херцеговину на основу приједлога Контактне скупине. Према томе 49, 51 Федерација, Конфедерација и тако. С тиме, да ако то учини, да му се за рок од 9 мјесеци, суспендирају све санкције. То је значи Милошевић пристао. Иза тога стоји Русија, Француска и Енглеска. Ми смо са своје стране подузели све кораке да и Њемачка и Сједињене Америчке Државе пруже отпор томе, јер то оставља отворен проблем хрватских подручја и то је својеврстан начин притиска на нас. Али, то говори у том смислу, то спомињем зато да своје операције морамо тако замислити, тако провести да недамо повода Југославији, Милошевићу и њиховим пријатељима на западу да прихвате интервенције Југославије на хрватском тлу. Мислим да, то је сада адмирал рекао, ако сачувамо, мислим да чак ми се можемо, међу нама речено и помирити са губитком Дравског мостобрана јер ако би они напали са свим снагама тај мостобран Драве у Осијеку, ми бисмо јако тешко то могли зауставити. Ако би ту започели рат, онда за запад, започињемо рат и са Југославијом. А, они се као што рекох боје значи Југославија, Русија, Ислам, свјетски рат итд. Значи, са стратешког и политичког војног гледишта ми можемо занемарити чак и тај мостобран, јер он није од таквог значења. Ако ријешимо ово, онда ћемо оно рјешавати у каснијем раздобљу. Разумије се, то може довести до тога да они гранатирјау Осијек или Винковце. Двојим да би пошли у освајање Осијека.

Давор Домазет: Не, ја сам рекао да ту може Југославија да се укључи.

...Абдић за нас, Изетбеговић против...

Предсједник: Зато ја то и кажем. Сада још нешто, у тој нашој операцији не знам генерале шта је било са Абдићем. Ми морамо Абдића присилити да стане на нашу страну и да према Великој Кладуши, значи да тамо наиђемо не на противничке снаге, него ли на Муслимане који ће стати на нашу страну. Мислим да у војним разматрањима то треба имати у виду. Абдић је био за сурадњу с нама, па је Изетбеговић био против итд.

Звонимир Червенко: Оно господине Предсједниче што сам вам рекао, разговор је био са њим, обављен је. Он неће са никаквим Муслиманом из Хрватске разговарати и мислим да је он остао на својим позицијама као што јесте, барем за сада.

Предсједник: Добро, остао је на својим позицијама, али ако ми пођемо у офензиву онда му треба рећи, ако ћеш бити на српској страни онда ћеш доживјети пораз, а ако останеш неутралан и приђеш на нашу страну онда имаш осигурану будућност. То треба дјеловати и војнички и политички. Сада, Удбину, рекао је адмирал под контролу. То вјеројатно треба гранатирањем уништити. Знате шта је, стратешки гледано шта је недостатак овог нашег разматрања плана? Лијепо је то да треба сада адмирал затворити им и преостала троја врата, али им недаш нигдје излаза. Нема изласка да се.... лијепо је то да је рекао сада адмирал затворити им преостала троја врата, али им не даш нигдје излаза. (... да се затвара...) Да се извуку, да побјегну, него их присиљаваш да се боре до краја, што нам намеће веће ангажирање и веће губитке. Према томе, молим, дајте да узмемо у разматрање и то, јер они јесу деморализирани, апсолутно, и већ као што су се исељавали из Грахова и Гламоча, кад су се наши присиљавали, тако се већ дијелом исељавају из Книна. Према томе, дајте да узмемо, у војном разматрању, и ту могућност да им негдје оставимно пут, да се могу дијелом извући. (... ту је Двор на Уни..) ДА, али овај Двор на Уни је горе, али ово овдје...

Давор Домазет: Господине Предсједниче, овдје је пут, и два, зато смо у планирању операције имали, на овоме дијелу, оставља се овај пут, овдје је личко, ово гдје је Срб, овдје је поред Срба. Ту се оставља пут и могу изићи, и други пут, оставља се Двор на Уни, јер ми тек у завршном, тек избијемо на Костајници поступно напредујемо и пуштамо да излазе, нећемо ми затворити то. Тако да има два кључна пута.

Предсједник: Да, да си олакшамо да што прије то.

Давор Домазет: О томе смо и размишљали.

...боље да Готовина ради него да чека протуудар...

Звонимир Червенко: Господине Предсједниче, само кратко, ово смо ми детаљно рапсравили и план комплетне операције је онакав какав јест, добар, и извршили смо све припреме да можемо то учинити. Уколико нема политичких опортуности да се донесе одлука да се иде на све, ја предлажем - да се умјесто сутра ујутро крене за један или два дана касније, и да се барем иде на прву етапу, прву фазу овог нашег комплетног плана.

Предсједник: Шта то значи, прву етапу?

Давор Домазет: Добро, прва етапа стратешки након операције, тако треба... и, слиједеће. Прву етапу, заузимање Љубова, стављање под надзор Удбине. Напад снага зборног подручја Сплит и специјалних снага МУП-а, с падина Велебита на Грачац, и стварање увјета у другој етапи, избијања на Отрић. Подразумијева нападно дјеловање на...

Предсједник: Колико би та прва етапа трајала?
Давор Домазет: То је два до три дана, два дана, најмање, не, неће више... (... на то, један дан.)

Анте Готовина: Ту имамо само снаге друге бојне, 9 гардијске, са специјалним постројбама.

Давор Домазет: Да, па и не треба више, не треба више.

Анте Готовина: Да, са специјалним постројбама МУП-а, без икакве једне потпоре, јачих оклопних снага у продору. Морат ћемо их створити, значи она не би била више од...

Давор Домазет: Даље, у том истом првом дијелу операције је продор снага 1. гардијске бригаде и осталих снага зборног подручја, сјеверно и јужно од Плитвичких језера. Значи, отклањање опасности дјеловања по Загребу.

Звонимир Червенко: Да, Загреб, Карловац и Сисак.

Давор Домазет: Да, и исто тако, од Карловца, и исто тако продор и избијање у Костајници. То је прва етапа операције, и она је нормално та и рјешава све кључне проблеме.

Звонимир Червенко: Господине Предсједниче, и нема пола крајине.

Давор Домазет: Она је пресјечена, крајине, сви витални објекти стратешки су под надзором, створени су увјети за другу етапу операције, која исто толико траје.

Др. Мирослав Туђман: Да се пререже овдје доље, или не, с Велебита, овдје?

Давор Домазет: Овјде? (Да.) Не, не , узима се комуникација, и избија се на Грачац, на Велебиту, не, тек у друогј етапи се увођењем 7. или 4. бригаде избија се на Отрић, као кључну точку, оно исто што и... на правцу према Грахову, и онда и потпуно је одсјечено, цјелокупно, све његове снаге, и оставља му се само та комуникација за излаз.

Предсједник: Добро, код тога што ради Готовина с овим снагама, које је имао тамо?

Давор Домазет: Не, он с овим снагама ту не ради ништа, јер он је све направио што треба, само чека њихов удар.

Предсједник: Чекај, чекај, па боље је да он ради, неголи да чека протуудар.

...план генерала Готовине...

Анте Готовина: Ја имам један приједлог, који се може уклопити у план начелника Главног стожера, а то је с оне стране БиХ. Ако ми дозволите, ја бих га и образложио. (Листају по карти...) Овај план се уклапа у план операције од начелника Главног стожера Хрватске војске, а иде из истока према западу, тј. из БиХ, већ с постојећих положаја Босанско Грахово, и исто тако шире подручје Гламоча. Вриједност ове операције је повезивање снаге 2. крајишког корпуса, избијање на Виторог и тиме стварање увјета за избијање на Јајце, и рјешавање проблема Јајца. Друго, с овим правцем, као у првој фази операција би примила... Операција, у исто вријеме, када крећу снаге са запада према истоку, кренуле би снаге 3. бојне 126. пуковније 1. Хрватског гардијског здруга и специјалних постројби МУП-а Хрватске и Херцег-Босне, у правцу црвене земље, и тиме ставља комплетно Книн под контролу. Тиме би увезале и главне снаге 7. книнског корпуса на обрнау Книна. Друге снаге, ту ја имам један захтјев, а то је да с Армијом БиХ договоримо двије бригаде из састава БиХ, које би биле придодате и оперативно подређене здруженом стожеру овдје ХВО, али и ХВ. Оне би имале задаћу да иду сјеверно у правцу... да иду на спајање у правцу Кулен Вакуфа са снагама 5. корпуса, који продире у правцу Кулен Вакуфа. С овим овдје увезивамо један дио снага 2. крајишког корпуса, а с ударом у правцу Кулен Вакуфа с двије стране, и даље... и бок, из правца југа према сјеверу Кулен Вакуф, и од правца сјевера према југу Кулен Вакуфу, увезивали би остале снаге 2. крајишког корпуса и оне које су дошле из зринског корпуса, послије обавијештајних података обавјештајне службе. Тек послије, када имамо резултат с ове стране, наше снаге које иду у правцу Западне Босне, сигурно да би они оријентирали један дио њихових снага, да бочно ударе у снаге зборног подручја Госпић из зборног подручја Сплит, и из правца, оно што имамо падине Велебита, у правцу Грачаца, те су у правцу Отрића. Тек тог тренутка, послије једних добрих провјерених података, ангажирао бих снаге 7. гардијске бригаде и 4. гардијске бригаде - да обухватом избијају у правцу Отрића, и тиме комплетно разбијају бочно снаге које би ишле у правцу снага зборног подручја Госпић, и осталих зборних подручја, Сплит, заједно са специјалним постројбама МУП-а, и тиме бисмо комплетно разбили њихове главне снаге 7. корпуса, 15. личког корпуса и затворили другу комуникацију, тј. излаз из Книна у правцу Грачаца и даље према Босни, а овај већ имамо под контролом, код Книна, у правцу Дрвара. Ми бисмо добили, једно, увјет да идемо даље према Јајцу, с ове стране, јер избијамо на планину Виторог, одакле контролирамо комплетно простор у правцу Јајца. С ове стране бисмо могли остварити оно што је спајање са Западном Босном. А, друго, комплетно затварање јужног сектора, и тиме рјешавање проблема јужног сектора у Хрватској.

...за неколико сати рушимо Книн комплетно...

Предсједник: Господо, у начелу прихваћам овакво размишљање. Код тога ми једино још нешто фали, а то је да у оваквој ситауцији кад ће бити, ако ми пређемо у опће офанзивно дјеловање на читавом подручју, да ће у Книну завладати још већа паника него што сада влада. Према томе, треба предвидјети и неке снаге, које ће изравно дјеловати према Книну, а особито, господо, присјетите се - колико је хрватских мјеста и градова разорено, у Книну јошније данас тако... Према томе, морати ћемо ријешити с УНЦРОМ и тиме, и то, итд. Али, јако би било добро, према томе, оправдање за овакву акцију је њихов протуудар од стране Книна, итд, па према томе, и имамо излику да ударимо, ако можемо с топништвом, као можете по... да се демоларизација до краја... не само ово...

Анте Готовина: господине Предсједниче, у овом тренутку ми комплетно с нашом техником контролирамо Книн,. Није уопће то, ако је заповјед за удар на Книн, ми га за неколико сати рушимо, комплетно. С оклопним снагама, средњим, већим дометом ракетни сустав. Ми смо на 20 км зрачне линије овдје од превоја... 20 км од центра Книна. Снаге које иду на Книн с 400 добрих пјешака из 3. бојне 126. пуковније, који су сви из овог краја, и познају одлично тај крај, а имају разлога да се боре ту, и овог тренутка их је тешко држати на узди. Први хрватски гардијски здруг, који има 300 пјешака, који се овог тренутка у овом простору и доказао, и у сваком случају, на те пјешаке, можемо на то рачунати. Специјалне постројбе МУП-а Хрватске и Херцег-Босне, који имају 350 одличних пјешака, који су се показали у овоме, и у операцији, као изванредни. Значи, да ми имамо негдје око тисућу добрих пјешака, увјежбаних за десантирање, значи за брзо пребацивање на овом тешком терену, ми лако можемо овладати Книном, без икаквог проблема.

Предсједник: Укључујући, узето разматрање да и вртолетни десант направите.

Анте Готовина: Да, и то мислим. Ствар, што овдје добивамо... ударом с овог праца, ми комплетно с осталим дијелом 126. пуковније, која је из овог краја, спуштамо се путем, који је већ пробијен у правцу Уништа, спајамо се са цестом на Уништу, избијамо у правцу Свилаје с осталим снагама и комплетно затварамо овај простор, од Свилаје у правцу Уништа, и ослобађамо, и стављамо под контролу цијели овај дио овдје...

...мора бити офензивна акција...

Предсједник: Господо генерали, часници, иако не смијемо учинити ништа непромишљено, али треба поћи од тога да значи да смо постигли такве успјехе, од Западне Славеоније, и сада у Босни, да смо стекли повјерење народа, да имамо расположење војске, да имамо потпору и добро дијела свјетске јавности, а деморализацију противника толику да не може бити већа. Према томе, треба нам и смјелости. Значи, није само да имамо под контролом, него да га што прије заузмемо и да добије мало, да му платимо. Према томе, ништа авантуристички, оно што бисмо претрпјели губитке да би постигли успјехе. Али, ипак мислим да нам је боља политичка ситуација толико повољна да морамо имати у глави и у Книн ући што прије.

Анте Готовина: Овог тренутка, са ових позиција, ми видимо, имамо ово, и успоредимо као Сљеме, кад видимо Загреб, ево таква је сада ситуација.

Звонимир Червенко: Господине Предсједниче, ако бих ја могао Анти рећи, да не вјерујем да он може с постојећим снагама то учинити, јер ће врло брзо кроз неколико дана бити у позицији да се брани, а врло тешко да ово може...

Предсједник: Чекајте, мало чекајте, он полази од тога, да са запада пође у то. Према томе, које би то биле спрске стране које би се могле супроставити и нашим снагама с подручја Грахова, а са запада. (Мијешање гласова.)

Анте Готовина: Ја мислим да је ово почетак...

Предсједник: Ми морамо градити своје успјехе даље на... (шуштање с папирима.)

Давор Домазет: Господине Предсјендиче, ова операција овдје, те разине, она да, дапаче, она рјешава онај главни постулат, који је остао... а то је што потпуно на овоме... С тим, будући да је генерал Готовина са снагама које има, на оном дијелу планирао ући у Отрић, а то је једна од других кључних точака које јесу... (... показује карту.)... видите, овдје ту, у томе, та раскрсница, у тим снагама ући, и рјешава ону другу кључну точку.

Анте Готовина: Јасно. И, још нешто, сада нам је ближе изићи на Отрић....

Давор Домазет: Али, и још више, под једним - ако ви гледате само изолирано тај дио, а без оперативне, или стратешке разине, онда он има сасвим једну другачију пројекцију. Кажемо, снаге са запада, постављам питање одмах - које снаге? Ако су нам 4. и 7. бригада ту, као носитељ удара за то, значи, ми морамо ово овдје... -

Анте Готовина: Ако сте предвидјели да избијате на Грачац с 2. бојном... гардијске бригаде, с овим постројбама...

(З. Червенко: Ма не...)

Давор Домазет: Не, не тако, немојте. Ова операција иде и она може дати према офанзивности, доминанти, као дух, као такав. Мора се бити и са запада, а са запада смо и мијењали, зато и нема на овим новим плановима 7. бригаде, јер се налази ту. А, са снагама генерала Маркача и осталим снагама зборног подручја, укључујући и 2. бојну 9. бригаде, мора извршити ову прву етапу заузимања презида, као кључне точке, онда она има улогу, ова операција, овдје као што је ту...

Анте Готовина: Тога тренутка је још пуно лакше избити с ове стране на Отрић.

Давор Домазет: То је једина двојба, господине Предсједниче, пребацивање већ снага, које јесу, јер маневар би био заиста тежак, и нормално је да не долази у обзир.

Предсједник: Не, па нема, дакле, пребацивање одавде, па на запад, то је глупост.

Давор Домазет: Да, зато то и кажем, то је једина промјена. Али, исто тако, зборно подручје Сплит сада мора направити снаге достатне да их може подржати, јер смао избијање Мушковице рјешава ствар, јер морамо држати ријеку... (То може, да...) Остали дио операције иде већ по разрађеноме....

Анте Готовина: Ја то гарантирам, избијање на Мушковицу, са снагама које имамо овога тренутка.

...реагирања и страни медији...

Предсједник: Дајте да мало видимо прво реагирање на овај мој одговор, и на садашњу ситуацију у свијету. Дакле, већ сам вам рекао, главни тајник НАТО-а, упознао га је мој амбасадор, и заузет ће се за разумијевање наших. ХФП - одговор на реагирање на мој одговор, синоћњи. Писмо с врло тврдим тоном Хрватски предсједник је категорички одбио, хрватске власти се боје могућег српског напада на Источну Славонију. Ако крајишки Срби не примијене 6 точака споразума, присуствоват ћемо разбуктавању у регији, које би могло довести до проширења рата. Уколико се споразум поштује, можда неће бити ескалације рата тијеком слиједећих 2-3 дана. Изјавио је Рицахрд Холброоке. И, Рицхард Холброоке је у Стате Департменту, америчком, задужен за то. ХП. Хрватски предсједник је рекао да понуда није довољна. Он очигледно није јако заинтересиран да УН надгледају активности његових јединица, док се покушавају проботии кроз Босну према Книну. Туђман је исто рекао да одбија преговарати с вођом хрватских Срба, Мартићем, или било којим другим ратним злочинцем. Гласноговорник УН Ганес је рекао касно навечер, да је на Србима слиједећи корак. Ако су спремни поштивати договор, онда ћемо видјети напредка. Ако се сутра неће нападати Бихаћ, ако конвоји хуманитарне помоћи стигну до бихаћа, без препреке, то значи да договор вриједи. Већ прије хрватског одбијања западних снага босанских Срба, генерал Ратко Младић је рекао - да договор неће мијењати његове планове да поновно освоји сва подручја изгубљено у корист Хрвата тијеком задњих неколико дана. Зашто је Караџић дао наредбу начелнику Миловановићу, а не Младићу?

Звонимир Червенко: Зато што је јачи од Младића.
Давор Домазет: Дакле, сукоби између Караџића и Младића, и Младић је под утјецјаем Милошевића, а Миловановић је изравно под Караџићем, то је раскол између њих.

Предсједник: Да ли се Младић јавио?

Давор Домазет: Младић се налази тренутно у Мркоњићграду, а заповиједно мјесто Миловановића је у Дрвару. Анте Готовина: То су вам двије струје, једна Пале, једна Бања Лука.

Предсједник: Реутерс: Запањујућа хрватска офензива која је преплавила два града и огрмно подручје, присилила побуњене крајинске Србе, да попусте у нападима на западнобосанску енклаву Бихаћ, те да пристану на разовор с непријатељем. Али у Загребу хрватски предсједник Туђман одбија Акасхијеве приједлоге. Договор којем недостаје прецизан термин за провођење, ипак представља велики уступак од стране Срба. Но, није јасно да ли је то само српска варка, како би купили вријеме за прегрупирање снага, након што је на то подручје стигао генерал Ратко Младић. (Да, Мркоњићград...) АФП и Реутерс. Британски министар обране Мицхаел Портиљо, изјавио је на одласку у Wасхингтон гдј еће боравити 24 сата како би разговарао о Босни да не жели звучити мелодраматично, али да хрватска интервенција сада отвара перспективу отвореног рата, у сваком случају између Хрвата и босанских Срба, што нас јако забрињава. Радио Кореница, вијест у 10 сати. Хрватски предсједник Туђман изјавио је јучер навечер Yасусхи Акасхи. У вијестима се даље преноси приједлог, њихов приједлог Бања Лука, не јавља предсједнику писмо Акасхију, спомиње једино Младићеве пријетње пригодом његовог боравка...

Звонимир Червенко: Миловановић је већи стручњак од Младића, то је без сваке сумње.

Предсједник: Сада, слушајте, не знам, у ту процјену се не бих сада, али Младића сте разумјели, не може се порећи да је....

Анте Готовина: бољи је војсковођа.

...низак морал...

Предсједник: Да, бољи је војсковођа, да и дрзовит је, и он користи. Слушајте, он, као и Караџић и Милошевић користи до сада то нејединство Еуропе, Француске, Енглеске, Њемачке и Америке, и према томе, они су искористили то до максимума. Друга ствар је што они сада немауу снага. Слушајте, када они нису успјели послије нашег "Бљеска" у Западној Славонији да нам освоје Орашки џеп, онда је то најбољи знак, а то им је требало као лијек, да допустили некакву обједу, и да би створили ту границу на Сави. Тако да је то знак поприличне њихове беспомоћности, у цјелини узевши, што не треба потцјењвиати, али морамо и то с тим рачунати, и, ево, да, ако нису могли с Орашјем овладати, како би сада нас могли угрозити на било коијем подручју, особито с паметно испланираним и одлично проведеном нашим офензивним дјеловањем. Мислим да ову идеју, коју је генерал Готовина изнио, да је треба узети у обзир, да не долази уопће у обзир пребацивање тих снага на западно подручје, него дјеловање, њихово дјеловање с тог подручја према Книну, према западу. Нисте ми ништа казали шта можемо, кад већ тако пође, што можемо у односу на Бенковац. Да ли они у Бенковцу имају неке снаге, или су горе?

Анте Готовина: Све те снаге овог тренутка, су, по обавјештајним подацима које имамо, из службе сигурности, максимално припадника бенковачке бригаде, који су из састава Обровац, Бенковац, Ђелевске, Кистање, били су на простору Грахова, Гламоча. Тамо су те њихове главне снаге разбијене. Значи, овог тренутка је њихов морал низак, и њихов поврфатак сигурно у Бенковац, и у те бригаде, и офанзива у том правцу је упитна. Ми имамо достатне снаге за обрану, у том простору, а наша брза офанзива би сигурно приморала те њихове снаге, које су способне за протуудар, да их повученмо у правцу сјевера.

Предсједник: Можемо у правцу сјевера, али и онда ми припремите и неке мање јединице да уђу у Бенковац. Да ли то разумијете?

Анте Готовина: Да, јасно, то су домаће постројбе.

Предсједник: Треба имати смјелости, у једној опћој деморализацији, и слушајте, колико имате искуства, имам га ја из рата, колико ви имате искуства - у једној опћој деморализацији гдје се они више не могу поуздати да ће добити помоћ. Ту треба имати смјелости, итд.... Анте Готовина: Да, од тог ратног лана, који је већ одобрен, то је све предвиђено, значи, оне снаге, које су у обрани, одређене.... повољна ситуација, кре

Коментари7
8a081
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Laza .
Izgleda kako su nasa Hrvatska braca jako vicna u "bizantijskim" politickim metodama a njihov Poglavnik izuzetno srecan sto se na vreme preselio u 'vecna lovista', kao ratni heroj, ne docekavsi Hag. Gotovina je obicno zrtveno jare.
Mihajlo P
Stanislave, pa pet puta šef spominje vrtoletni desant, stvaranje nesigurnosti, diverzije, istrebljenje, neće baš reći aj zakolji, ovdje je glavni cilj bio protjerivanje i "da nestanu". Da skrenem pažnju svima na ukidanje sankcija i 49:51 već dogovorenu podjelu Bosne, koji se spominju; i indirektno na dogovoreni pad Krajine i nediranje istočne Slavonije u tom trenutku.
Teca Peca
Hvala Politiki sto je objavila ove transkripte!Takodje hvala haskom sudu sto je sve elemente uzeo u obzir i doneo pravovaljanu i pravicnu presudu.Ostaje mucnina- dokle cemo se mi na ovim prostorima klati i ubijati/Zasto se na Balkanu stalno desavaju ovako monstruozni zlocini i kada cemo se jednom opametiti i postati ljudi i prihvatiti jedni druge, a ne samo smisljate podvale, sukobe, mrznje i isterbljivanja?Zasto se Englezi I Skoti ne istrebljuju i ubijaju?Zasto Nemci to isto ne rade?zasto to ne rade Rumuni,Madjari,Bugari,Grci,Siptari,Talijani,Rusi, sta je to u nasem mentalnom sklopu?Razmislite ljudi!!!Menjajte se .volite se, bicete srecniji.Jos nesto- otsvite rakiju i pivu, ne donosi dobro!!
ИСТИНОМ О ГЕНОЦИДУ ДО ПОМИРЕЊА МЛАДИХ
Људи, 15. априла је ЕУ показала да је ипак на страни правде и да је схаватила да су ХДЗ и Туђман (91-95) само завршили Усташку геноцидну политику Анте Павелића и Миле Будака (41-45) - да се 1/3 Срба побије, 1/3 покатоличи, а 1/3 исели. Суд у Хагу је осудио Проусташке генерале ХДЗ на 24 год затвора због "ЗЛОЧИНАЧКОГ УДРУЖИВАЊА" и тиме фактички и формално оптужио и Фрању Туђмана и ХДЗ и целу Хрватску државау за : "ПЛАНИРАНЊЕ РАТНОГ ЗЛОЧИНА У ЦИЉУ ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА КРАЈИНЕ" , и како каже суд : " ПЛАНИРАНО НАСЕЉАВАЊЕ ХРВАТА НА ОЧИШЋЕНОЈ ТЕРИТОРИЈИ. Зато браћо из Крајине само храбро и упорно.!!! ИСТИНА ЈЕ СПОРА , АЛИ ДОСТИЖНА.!!!
Stanislav Kalenic antifasista
Jest da je zlo bilo, mada nisam siguran da je ovo sve tacno. Nekako mi ne docarava sliku SVIREPOSTI, kojom su Srbi proterivani, ovo je naki suvoparan vojnicki jezik gde se ne oseca ta MRZNJA I SVIREPOST, prema narodu, deci, zenama, popovima, itd. itd. Pitam se da ovo nije "skracena verzija"?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља