четвртак, 22.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:46

Николић на инфузији

уторак, 19.04.2011. у 13:41

 „Томислав Николић је јуче почео да прима инфузију у приватној установи „Београдски КБЦ” и налази се на континуираној инфузионој терапији”, потврдила је за „Политику” др Тања Станчић-Милојевић, интерниста и члан конзилијума који се стара о здравственом стању лидера „напредњака”

Докторка је објаснила да ово не значи да је штрајк глађу прекинут, јер Николић и даље одбија да узима храну „на уста”.

 – Инфузијама само спречавамо врло тешке компликације, као што су малигне аритмијe, до којих може доћи услед недостатка електролита: магнезијума, калцијума и калијума. И потпуно здраво срце може да буде у застоју и да дође до смрти због тих аритмија. То апсолутно не можемо дозволити и у том делу нам је господин Николић дао апсолутну сагласност, али он и даље стриктно одбија узимање хране и не уноси ништа „на уста”. Ако ово потраје, већ сутра ћемо бити приморани да пацијенту уведемо парентералну (ванцревну) исхрану – рекла нам је др Станчић-Милојевић.

У саопштењу које су јуче издали касно поподне, чланови конзилијума су нагласили да континуирано прате Николићево здравствено стање, да чине све да га стабилизују, али, како су саопштили, „лабораторијски налази показују почетак попуштања појединих органа и органских система”.

– Без апсолутног неуношења воде јако је тешко да човек издржи три или четири дана. После тога инфузија је једино решење. Протест штрајком глађу, међутим, може да траје и до 30, чак 40 дана. Велики је бесмисао штрајковати жеђу, јер је неузимање воде страховито опасно – каже за „Политику” професор физиологије на Медицинском факултету др Вујадин Мујовић, аутор уџбеника „Медицинска физиологија” и писац многобројних књига о телесним течностима.

Професор Мујовић наводи да свакога дана у нормалним околностима људски организам обнавља по два и по литра воде – колико се избаци из организма толико мора и да се унесе.

– Ако нема довољног уноса течности, долази до дехидратације. Ако је Томислав Николић до сада, за три дана, изгубио седам и по литара течности, то је већ велика количина. У таквим случајевима неминовно долази до извлачења воде из ћелија, оне се „суше” и долази до стања које је опасно по живот – објашњава др Мујовић.

Он подсећа да је вода главна компонента људског организма. Чини 60 одсто телесне масе. У крви, односно плазми налази се три литре воде, а укупно у ћелијама организма – 25 литара.

– Вода је живот. Ако нема пет литара крви у организму, одмах пада притисак, током тог процеса се смањује проток крви кроз крвне судове, а онда долази до губљења у ткиву – упозорава др Мујовић.

Др Љубомир Илић, члан конзилијума који лечи Николића, за „Политику” је објаснио шта се догађа у организму када се не уносе течност и храна, од првог дана после неуношења течности до крајњег исхода таквог штрајка.

Илић је објаснио да у нормалним околностима просечном организму, тежине од 80 до 85 килограма, треба од два до два и по литра течности, као и око пет грама соли и два грама калијум-хлорида.

– Ако један дан ништа не једемо и не пијемо, неће доћи ни до каквих тежих последица по здравље и мислим да смо сви то некада пробали. Истина, губимо одређене количине, али се то може лако надокнадити. Ако два дана не уносимо течност, долази до опасног метаболичког процеса који почиње да угрожава рад бубрега – каже др Илић.

Шта ће лекари предузети ако Николић не одустане од штрајка?

– Ако не одустане, причали смо о даљем појачавању терапије која би укључила и неке друге процедуре о којима због очувања лекарске тајне не могу да причам. Као лекари смо забринути, јер што време више пролази, ризик по здравље је већи. Мораћемо да надокнађујемо течност да бисмо спречили попуштање срца – казао је др Илић.

Овај лекар процењује да би овакво лечење са, како каже, „интензивираном терапијом могло да траје најдуже око месец дана”.

Оливера Поповић

------------------------------------------(/slika2)

„Храна преко вене” без последица око два месеца

Колико човек може да издржи на инфузијама, питање је које у овом часу поставља јавност?

„На инфузијама се не може бити дуго без последица по здравље. Процењујем – до два месеца. Инфузије немају све оно што треба организму. Оне имају најважније, али не и све електролите. Саме инфузије немају енергетску, хранљиву вредност, зато се пацијентима укључује и парентерална исхрана, такозвана исхрана кроз вену. Може пацијент на оваком начину исхране да издржи и неколико месеци, наравно, зависно од година старости, стања организма и болести. То се даје преко централне вене, може да траје месецима, али код таквих пацијената организам је већ истрошен. Али не може се очекивати да ће после два или три месеца такве исхране пацијент бити као пре”, објаснила је др Нада Бараћ, специјалиста анестезије и реанимације из Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић”.

------------------------------------------------------------------

Ко је дистрибуирао крвну слику

Лабораторијски налаз крвне слике Томислава Николића и резултати биохемијских анализа доспели су у јавност. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оцењује да је реч о недопустивом поступку засад непознатих особа.

Свако незаконито располагање било чијим медицинским подацима, који су по закону дефинисани као нарочито осетљиви, недопустиво је, без обзира на то да ли је реч о Николићу или o било ком другом, каже Шабић.

Он је рекао за Танјуг да до јуче није добио званичан захтев за утврђивање начина на који је први лабораторијски извештај о здравственом стању лидера напредњака доспео у јавност.

Лабораторијски налаз, односно извештај о крвној слици и биохемијској анализи Томислава Николића дистрибуиран је у понедељак медијима са мејл адресе „пуца од здравља”, уз пратећи коментар да је лидер напредњака у КБЦ на Новом Београду примљен у, како је наведено, критичном стању.

Према подацима у извештају, налаз је компјутерски забележен у недељу 17. априла у 20.26 сати, а одштампан је у ноћи између 17. и 18. априла, пола сата после поноћи. У пропратној поруци пише и да ће налази бити стално дистрибуирани медијима с циљем „објективне обавештености”.

Оцењујући да је дистрибуирање Николићевих налаза за сваку осуду, Шабић је навео да нема довољно информација о целом случају и да му се, осим новинара, нико до сада званично није обратио.

Бранислав Вујанић, који је задужен за информационе технологије болнице у којој је Николић смештен, за Танјуг је рекао да се ради на провери система и утврђивању чињеница о томе шта се стварно десило.

Он није могао да прецизира да ли је систем „хакован” или није и на који начин су преузети подаци.

Маркетинг менаџер КБЦ „Београдски” Марија Ђапа је казала да је поверљивост података о пацијентима на првом месту.

„Колико сам схватила, ради се о првим анализама које су урађене када је Николић примљен на клинику и у којима се види блага дехидратација”, казала је Ђапа.

Директор Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић је истакла да сваки пацијент има право на тајност података у вези са његовом историјом болести, а то  му гарантују Устав и Закон о здравственој заштити.

-----------------------------------------------------------------

Напредњаци радикализују протесте

Чланови Српске напредне странке организовали су јуче на централним трговима у неколико градова Србије протесте исказујући солидарност са лидером своје партије Томиславом Николићем. Они су га позвали да издржи и најавили да ће се наредних дана окупити у већем броју и наставити са протестима све док власт не одлучи да распише ванредне изборе.

Панчево: Стотинак припадника СНС-а демонстрирало је јуче један сат испред зграде органа управе града Панчева, да би се потом упутили у панчевачку Успенску цркву да, како је изјавио Зоран Алексић, повереник Градског одбора, запале свећу за здравље Томислава Николића. Чланови СНС-а су затим продефиловали улицама Панчева.

Сремска Митровица: Николићеви напредњаци и Покрет социјалиста Александра Вулина, њих око стотину, јуче су у Сремској Митровици почели протесте шетњом кроз центар града и трочасовном  блокадом Градске управе. После протеста су се мирно разишли и поручили да ће сваким даном радикализовати своје протесте, да ће позвати и „гладне раднике без посла, али и оне којима газде цеде душу, а не плаћају их по неколико месеци”.

Ваљево: Градски одбор СНС-а у Ваљеву јуче је испред зграде Колубарског округа организовао неку врсту једночасовног перформанса са којег је затражено расписивање ванредних избора на свим нивоима. Око 150 чланова и симпатизера СНС-а и НС-а потом су прошетали улицама града након чега су се упутили у градску кућу у којој су од пре три дана, солидаришући се са Николићем, отпочела штрајк глађу три одборника Нове Србије. Приликом посете они нису успели да их убеде да прекину штрајк.

Смедерево: На скупу подршке председнику СНС-а испред Градске управе у Смедереву, поновљен је захтев за расписивање превремених парламентарних избора. Посланик те странке у Скупштини Србије Драган Чолић је рекао да СНС не тражи изборе због власти већ због боље будућности. По проценама припадника полиције, митингу је присуствовало седамдесетак присталица СНС-а.

Лесковац: Једночасовном протесту испред зграде градске управе у Лесковцу и протестној шетњи присуствовало је, према проценама новинара и полиције, између 300 и 400 људи, а према проценама организатора око 1.000. Учесници скупа су узвикивали: „Томо, Србине” и „Лопови, лопови”. И поручили Николићу да се избори „за нашу будућност и за нашу децу”.

Јагодина: Око 300 чланова, симпатизера и присталица СНС-а Поморавског округа, протестовало је на главном тргу у Јагодини, захтевајући ванредне изборе и смену власти, „ради бољег живота грађана”. Са послаником странке Зораном Антићем на челу и председницима општинских организација Ћуприје, Параћина, Свилајнца, Деспотовца и Рековца, они су са бројним транспарентима и пиштаљкама, уз обезбеђење полиције, прошетали главном улицом. Антић је од сутра најавио свакодневно окупљање и протесте у Јагодини.

Дописници „Политике” и агенције

----------------------------------------------------------------

Драшковић: Много је оних који желе Николићеву смрт

БЕОГРАД Бета– Лидер Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић изјавио је данас да је то што је председник напредњака Томислав Николић почео да прима инфузију добра вест, којој се многи, ипак, нису обрадовали јер желе његову смрт.

"У Србији има доста оних који су несрећни због тога што је Николић почео да прима инфузију...Много је оних, можда и највише оних, који тобоже подржавају Николића, а у ствари желе његову смрт", казао је Драшковић гостујући на ТВ Б92.

Он је додао да су се многи, који тобоже подржавају Николића, разочарали тренутним развојем ситуације, јер су се понадали да би Николићева смрт могла да изазове хаос и анархију у Србији и заустави њено кретање ка Европи.

Драшковић који је и сам штрајковао глађу 1993. године сматра да је таква врста протеста легитиман начин борбе.

"Одлука господина Николића да ступи у такав штрајк је његов избор на који је он имао право, постављање циља за такву одлуку је такође његово право. А да ли ће се то претворити у политичку или личну добит за њега, или нешто супротно то је већ друго питање", казао је председник СПО-а.

 Бета

----------------------------------------------------------------

Амфилохије демантовао Вучића

ЦЕТИЊЕ – Митрополит црногорско приморски Амфилохије демантовао је данас заменика председника Српске напредне странке Александра Вучића који је рекао да је он наводно "стао на страну" лидера напредњака Томислава Николића који од суботе штрајкује глађу и жеђу.

У саопштењу достављеном медијима се наводи да је митрополит Амфилохије у телефонском разговору, још док је Николић био у Дому Народне скупштине, са њим разговарао телефоном и том приликом изразио бригу о његовом здрављу, као и, како се наводи, молитвену жељу да изнађе неки други, адекватнији начин за оствривање совјих политичких циљева.

"Јер еванђелски метод Цркве је одувек био и остао пост и молитва у борби против личних и уопште људских искушења и зала, а никада било какав самоубилачки штрајк глађу", наводи се у саопштењу.

При том се, додаје се, Николић захвалио на савету и изразио своју спремност и жељу да се као православни хришћанин причести светим тајнама.

"Та брига о здрављу свог дугогодишњег пријатеља и познаника била је и остала једини разлог митрополитовог разговора и 'стајања на страну' Николића", наводи се у саопштењу.

Танјуг

------------------------------------------------------------------

Парламентарци позвали Николића да одмах прекине штрајк

БРИСЕЛ - Председавајући интерпарламентарног састанка Европског парламента и представника Скупштине Србије, Едуард Кукан и Ласло Варга, на предлог известиоца ЕП за Србију Јелка Кацина, позвали су данас лидера Српске напредне странке (СНС) Томислава Николића да одмах прекине штрајк глађу.

„Имајући у виду растуће политичке тензије у Београду и мањак међусобног поверења између владајуће коалиције и снага опозиције, пети интерпарламентарни састанак ЕП-Србија позива лидера СНС-а Томислава Николића да одмах прекине штрајк глађу”, наводи се у изјави која је усвојена као специјални, додатни документ који није садржан у заједничкој изјави Интерпарламентарног састанка.

Како је саопштено из Кацинове канцеларије, овај документ представља „израз забринутости институција ЕУ за демократски процес у Србији”.

„Неопходно је да се политички процес што пре врати у прихваћене оквире демократских процедура и институција”, додаје се у изјави.

Парламентарци истичу да ће „Србија постићи статус кандидата за чланство у ЕУ само тако што ће испунити критеријуме изложене од стране Комисије”, а да је једини начин да се испуни овај циљ „међусобно поверење и убрзање процеса интеграција”.

„Нужно је да се прво политички лидери Србије врате одговорном демократском дијалогу. Статус кандидата је на дохват руке”, закључује се у изјави усвојеној на Интерпарламентарном састанку ЕП-Србија.

Делегација Скупштине Србије данас завршава учешће на дводневном петом интерпарламентарном састанку са Европским парламентом у Бриселу, на коме се разговара о напретку Србије у процесу европских интеграција.

Танјуг


Коментари43
6e499
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ferdinand Ferdinand
Uzasno je tuzno je imati ovakvu vlast ali jos je tuznija ova opozicija... Ako se ocekuje sazaljenje za Nikolica, od mene ga ima ga samo za dusevno stanje i poremecaj koji proizvodi ove suicidalne impulse. Sto se tice gladovanja - pa ko mu brani da jede...?
Жико Лајшић
Николић, На жалост сад користи политичку реторику као његов претходник Шешељ и изабрао не уставну идеју , уместо да сачека док наша земља буде члан европске Уније. Ако су њему пречи ванредни избори него своје здравље онда је сам изабрао здрствену консеквенцију и нико му зато није крив у Србији.
sale zadar
Zalosno je i jadno sto Nikolica podrzavaju izbegli iz Republike Srpske Krajine. Milosevic je na celu sa Nikolicem i Seseljem upropasti plan Z4 i izdali su Srbe u Hrvatskoj. Pitam se samo da li to ovi raseljeni po ovoj Srbiji (ko sto ih je naseljavao Tito 1945, samo tada Vojvodinu) od Vranja do Subotice koji su dosli iz RSK vide? Blago njima! Ajde sada sto nisu ovi uzeli iz DOS-a da sada uzme Nikolic i SNS kad dodju na vlast i rasprodaju. Blesav je ovaj narod Srpski!
sasa zadat
Zalosno je i jadno sto Nikolica podrzavaju izbegli iz Republike Srpske Krajine. Milosevic je na celu sa Nikolicem i Seseljem upropasti plan Z4 i izdali su Srbe u Hrvatskoj. Pitam se samo da li to ovi raseljeni po ovoj Srbiji (ko sto ih je naseljavao Tito 1945, samo tada Vojvodinu) od Vranja do Subotice koji su dosli iz RSK vide? Blago njima! Ajde sada sto nisu ovi uzeli iz DOS-a da sada uzme Nikolic i SNS kad dodju na vlast i rasprodaju. Blesav je ovaj narod Srpski!
Peđa Ilić, B. Luka
U zemlji paradoksa i ovakav neshvatljiv i nerazuman čin jednog od tzv. političara (koji egzistiraju na srpskoj političkoj sceni) izaziva pretjeranu pažnju medija i nas mediokriteta. Pa šta će biti? Brdo se trese a rodi se miš. Aman! Onaj ko namjerno ugrožava svoje zdravlje zarad "viših ciljeva" ne treba da dobije sažaljenje već samo konkretnu medicinsku pomoć i terapiju shodnu simptomatologiji odnosno koju nama (ja sam medicinski tehničar) zdravstvenim radnicima nalaže "opis posla" i zakletva koju polažemo na maturi. Bogati, ovaj gos. Nikolić vata na foru paćenika, mučenika, neshvaćenog umjetnika, a to je balavački fazon koji ne pristaje zrelom čovjeku. Još samo da ga zatvore austrougari i da dobije u Pešti TBC pa da ispadne tribun iz narodne pjesme. I ono što sam kod njega cijenio sad netragom nestade.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља