понедељак, 09.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:34

Сагласна с Теслом, делимично

Аутор: Станко Стојиљковићпетак, 22.04.2011. у 22:00
Јасмина Вујић

Јасмина Вујић је из најужег круга нуклеарних научника и стручњака светског гласа. Поједини овдашњи новинари назвали су је „Српска Марија Кири”, чему се она противи (изјава у оквиру).

Прва жена декан на Факултету за нуклеарну технику угледног Калифорнијског универзитета у Берклију (САД), и то из Србије, брале (рођена у Лозници)! Изабрана тајним гласањем својих колега, на том положају провела је неколико година. Објавила је две књиге, више од 250 научних радова, од којих преко 70 у водећим светским научним часописима, а неколико их је награђено. Дичи се и једним признатим патентом.

Има ли боље саговорнице за тумачење најновијих збивања у Јапану и у свету?

Зашто из Фукушиме стижу противречни извештаји? Колико су стручњаци изван Јапана у току збивања?

На Факултету за нуклеарну технику у Берклију били смо изненађени недостатком правовремених и тачних података. Зато ће све што је приватна компанија „Тепко” покушала да поправи детаљно анализирати стручни тимови да би извукли битне поуке за будућност. Јапанска влада је с правом наложила превентивно исељење становништва, првенствено због могућег загађења подручја око Фукушиме. У сличним незгодама одмах ваља позвати међународне тимове оспособљене за брзо реаговање.

Ми смо у сталној вези с колегама на неколико универзитета у Токију. Почев од 18. марта у Берклију смо мерили присуство изотопа радиоактивног јода и цезијума у ваздуху и кишници и утврдили смо да су потичу из реакторског језгра блокова 1, 2 или 3, а не из базена са истрошеним горивом, како се сумњало. На основу оскудних чињеница установили смо када је оштећена кошуљица горивних елемената и да ли су се и када истопиле горивне шипке у реакторским језгрима.

Да ли су се истопиле и када?

Јесу, делимично. После 23 часа дошло је до оштећења горивних кошуљица и испуштања јода и цезијума. Након шест дана, колико је радиоактивном материјалу требало да стигне до Калифорније, ми смо измерили присуство оба. Претпоставили смо да је већ тада морало доћи до делимичног топљења горивних шипки, што је и потврђено.

Може ли се Фукушима назвати „нови Чернобиљом?

Никако, то су два различита догађаја, и по томе шта се десило и по последицама. Моја процена је да ће последице по становништво и околину у случају Фукушиме бити минималне.

Какве су већ сада поуке из ове несреће? Хоће ли лоше вести зауставити градњу започетих нуклеарки?

У САД ће се, свакако, преиспитати сигурносне мере у нуклеарним електранама, као што је то урађено после терористичког напада 2001. Због бојазни да терористи искористе авионе за ударе, изнова су прочешљане сигурносне мере и разрађени сценарији слични ономе што се десило у Фукушими: губитак примарног и секундарног напајања електричном енергијом на дужи рок. Наставља се продужавање дозвола за рад са 40 на 60 година, а Нуклеарна регулаторна агенција је изјавила да не постоји разлог за промену устаљене, изузетно строге праксе.

Изградња нуклеарних електрана ће се наставити, низ земаља, укључујући Кину, Русију, Индију, Јужну Кореју и Француску, схвата да за сада нема алтернативе. Иако као физичар подржава нуклеарну енергетику, Ангела Меркел морала је из политичких разлога нагло да промени став и да наложи да се најстарије нуклеарне електране зауставе ради провере.

Када се очекују потпуно безбедни реактори који искључују сваку људску грешку? Да ли је тако нешто технолошки изводљиво, имајући у виду природну стихију?

Годинама се осмишљавају (дизајн) реактори четврте генерације који треба да испуне неколико најважнијих захтева: (1) економски (снижење почетних улагања, коришћење нуклеарних електрана за загревање насеља...); (2) одрживост (одлагање истрошеног горива кроз прераду постојећег и смањење стварања новог); (3) сигурност (побољшање постојећих и увођење тзв. пасивних мера) и (4) спречавање ширења нуклеарног материјала и технологије.

Ми на Берклију радимо на неколико, укључујући реакторе мале снаге (тзв. нуклеарне батерије), с дугим горивним циклусом (више од 20 година без додавања горива), преносиве, с минималним остатком истрошеног горива, без икаквих цеви, пумпи, вентила (на којима најчешће долази до кварова) и с пасивним хлађењем.

Веома је тешко избећи људске грешке, што је очигледно у многим несрећама.

Како трајно збринути тоне радиоактивног отпада? Постоји ли поуздан поступак?

Одувек је радиоактивни отпад био више политичко него техничко питање. Најподесније је да се истрошено гориво прерађује, да се издвоје корисне количине уранијума и плутонијума и поново употребе као гориво (што раде Французи), а да се у подземна складишта смештају само краткоживећи изотопи. Имамо двоструку корист: прерађујемо то што је употребљиво знатно смањујући количину онога што можемо да назовемо правим отпадом. Мој предлог је да се следећих 100 година истрошено гориво у САД одлаже у подземно одлагалиште у планини Јука (Невада), где ће бити на сигурном. Када се усаврше делотворни и јефтини поступци прераде, истрошено гориво ће се прерадити, а прави отпад вратити у подземно складиште.

Откуда толики страх од нуклеарки? Какво објашњење нуде научници?

Готово свако човеково делање повезано је с неким ризиком. Нећемо се одрећи аутомобила, иако знамо колико се гине на путевима Србије; ни летења авионом, упркос томе што сваке године настрадају стотине путника.Ни топлих станова и расхладних (и других) уређаја, а знамо да повећавају потрошњу електричне енергије. Налазимо се пред избором: да ли да смањимо животни стандард и потрошњу енергије или да наставимо истим темпом?

Људи се плаше онога што мало познају, поготово што су нуклеарну енергију упознали преко атомских бомби бачених на Хирошиму и Нагасаки. Разговарала сам с Патриком Мором, једним од оснивача „Гринписа”, који је после више од 20 година отишао и основао нови покрет „Гринспирит”. У америчком Конгресу 2005. он је рекао да је нуклеарна енергетика једини извор електричне енергије који не испушта гасове „стаклене баште” и може успешно да замени термоелектране. А бившим саборцима је поручио да се упозорења више заснивају на научним чињеницама, а мање на емоцијама.

Може ли човечанство да се одрекне атомских киловата? Чиме их надоместити?

Термоелектране и нуклеарне електране представљају основу индустрије електричне енергије (дуго раде без заустављања, а производни учинак достиже 90 одсто; за разлику од ветрењача и соларних панела који је испод 25). Алтернативни извори који могу потпуно да их истисну још не постоје.

Колико нуклеарни лоби утиче на политичаре, стручњаке и новинаре, јер се у овој индустрији окрећу милијарде долара?

Мени је несхватљиво да се стално помиње некакав нуклеарни лоби. У свету данас постоји неколико земаља с технологијом за изградњу нуклеарних електрана, ниједна није претерано заинтересована за Србију због политичке нестабилности и тешке економске ситуације!

Сматрате ли да су физичари пропустили прилику да 1945. године, после ужаса у Хирошими и Нагасакију, да људски (б)род усмере на ненуклеарну стазу? Зар се Никола Тесла није томе успротивио пре више од једног века?

Светом, нажалост, не управљају физичари. Не треба мешати мирнодопско коришћење нуклеарне енергије с војним. То је исто као када бисте захтевали да се ништа не ради у хемији, због постојања и употребе бојних отрова.Сваки напредак у технологији који побољша живот може се искористи за супротне циљеве.

Енрико Ферми је у дубокој тајности остварио прву контролисану нуклеарну ланчану реакцију 2. децембра 1942. у Чикагу, само месец дана пре него што ће Никола Тесла умрети (7. јануар 1943). Не верујем да је наш великан знао много о могућностима нуклеарне енергије. Он је упозорио да енергију из атома не треба користити у ратне сврхе, с чим сам потпуно сагласна.

-------------------------------------------------

Цени Милеву Марић

„Марија Кири је свакако једна од научница којој сам се увек дивила. Сматрам да нема места поређењу, јер је она живела у другачијем времену. Једна је од ретких научника, поготово жена,с две Нобелове награде, и једина у две дисциплине: за физику (1903) и за хемију (1911). Веома ценим нашу Милеву Марић и сматрам да је дала допринос чувеним радовима Алберта Ајнштајнаиз 1905, а за теорију изнету у једном од њих (фотоелектрични ефект) добио је Нобелову награду за физику 1921.

Вида Огњеновић је режирала позоришну представу „Милева Ајнштајн”, коју сам имала прилике да погледам. Изашла сам разочарана, јер то није била прича о Милеви, већ о Алберту. Милева је приказана као мрачна и депресивна особа, а сем једне кратке сцене с факултета, ни из чега није могло да се закључи да је та млада жена била тек пета која је положила пријемни испит и уписала се на студије математике и физике на чувеном циришком Политехничком универзитету кад и Алберт. Пореклом са заосталог и брдовитог Балкана! Осим последњег испита из математике који није положила (тада већ у вези са Албертом), била је веома добар студент, с добрим просеком оцена. Чак је у математици била боља од Ајнштајна. Зато не сумњам да су заједно радили на теоријама и радовима који су објављени 1905.Драго ми је да је она, макар накратко, била ђак шабачке Гимназије коју сам завршила.

Моји јунаци су, такође, Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић. На Берклију сам увела предмет о Николи Тесли.Уместо да се на овим светлим примерима васпитава наша омладина, она је приморана да гледа „Великог брата”!

-------------------------------------------------------

Србија је најлепша

„Србија је најлепша земља на свету, има све услове да буде прави рај на Земљи: дивна природа, реке и извори, планине и пашњаци, плодна земља, добра клима. Али морамо да се вратимо нашим традиционалним и породичним вредностима, свему ономе што смо имали и на шта смо заборавили. Треба поново да научимо да ценимо себе, своје националне, духовне и историјске вредности, своје митове, своју културу, језик, писмо и обичаје. Ако ми не ценимо себе, како онда да нас други цене?”


Коментари19
487d4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Светозар Максимовић
Никола Тесла је за Ајнштајна говорио да је дилетант и да се не разуме довољно у материју коју заступа. Био је велики противник нуклеарне енергије (која је по својој природи деструктивна), а залагао се за само обновљиве видове енергије. Рећи да Тесла није познавао материју, крајње је сумњиво са људске стране. Тесла није био позван на тајни састанак, присуствовали све тадашњи нуклеарни научници, где је одређена будуђност развоја науке за наредних 50 година. Тесла је због својих хуманих ставова био изопштен и никада се није одрекао својих мисли и радова, насупрот нуклеараца. Када је најтеже, сваки нуклеарац би требао са Гајгеровим бројачем да оде на место несреће и помогне унесрећенима. Ваше место сада треба да буде у Јапану.
Dusan Rmus
Imao sam cast da upoznam Dr.Jasminu Vujic.Ona nije Marija Kiri. Kratko, ona je Srpski ponos i ponos Srpske nauke.
Angela vs Jasmina .
Onaj ko se razume u nuklearnu fiziku moze - ali ne mora da bude intelektualac!!! Angela Merkel je u svakom slucaju trezveni intelektualac i bukvalno u zadnji cas se izvukla iz kandzi lobija nuklearne industrije.
nedodirivi .
Pitam se: da li je kolumnista Politike, koga su njegovi verni komentatori vec proglasili ministrom odbrane, vec zapazio prof. dr. Vujic? Zar ona ne bi svojim znanjem mogla da pomogne Srbiji da poput Severne Koreje postane NEDODIRIVA!
Rudi Karužić
Rekao bih da je ovaj intervju zakasnio za barem dva mjeseca. Fukusima je stavove u pogledu nuklearne energije kakve nam propagira prof. dr. Vujic ucinila vise nego grotesknim! To je vec vise morbidnost. Ali, ako je vec toliko ubjedjena u svoje stavove: predlazem joj da godisnje odmore provodi u voljenoj Srbiji i tamo intenzivno propagira nuklearnu energiju. Sigurno ce se u USA naci neko da to finansira! Nisu li oni finansirali i sagradili nuklearnu elektranu Krsko?!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља