субота, 06.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 24.04.2011. у 22:00

Наставак силазног тренда

Трећу недељу заредом најликвидније акције домаћег тржишта капитала регистровале су пад вредности који је истовремено пропраћен и наставком смањења реализације. Укупан промет у протеклој, скраћеној трговачкој седмици био је 2,7 милиона евра, пре свега услед слабије активности иностраних портфељних улагача. Индекс најликвиднијих акција, Белекс 15, ослабио је у седмици 1,8 одсто, спустивши се на ниво од 738,3 поена. Од почетка године ова корпа најликвиднијих хартија и даље бележи позитиван принос од 13,3 одсто.

Акције – Најпрометнија хартија била је нишка АИК банка (АИКБ) која је забележила промет од 44,7 милиона динара уз смањење вредности од 4,7 одсто. Од почетка априла, акције ове најпрофитабилније домаће банке забележиле су смањење вредности од непуних девет процената, окончавши седмицу на 3.662 динара. Ово је најнижа вредност на затварању АИК-а још од почетка године, а могући узрок овакве корекције јесу шпекулације са тржишта да је ова нишка банка у првом кварталу забележила слабији пословни резултат од очекиваног. Остале банкарске акције нису бележиле већи промет. Београдска Комерцијална банка (КМБН) окончала је седмицу на нивоу од 3.250 динара уз промет од 12,9 милиона динара. Акције ове највеће банке под контролом државе порасле су од почетка године скоро 25 одсто, те представљају хартију са најбољим приносом међу ликвиднијим папирима. Агробанка (АГБН) је регистровала лагани силазни тренд, док је Привредна банка (ПРБН) наставила оштру корекцију спустивши се надомак 500 динара.

Најпрометнија хартија из реалног сектора била је Нафтна индустрија Србије (НIIС) која је забележила промет од 34,8 милиона динара уз пад вредности од 2,7 процената. На моменте акције ове највеће компаније са Београдске берзе падале су испод нивоа од 500 динара да би недељу окончале на коти од 505 динара уз заустављање силазног тренда. Акције Аеродрома „Никола Тесла” (АЕРО) бележиле су релативно стабилну вредност на нивоима незнатно изнад психолошке границе од 500 динара уз реализацију од 17 милиона динара. Менаџмент ове компаније изјавио је да Аеродром у текућој години бележи снажан узлазни тренд пословања, те да ово дојучерашње јавно предузеће нема вишка запослених и да има одличну технолошку опремљеност. Од осталих хартија, најпријатније изненађење био је врбаски Витал (ВIТЛ) који је регистровао промет од 27,7 милиона динара уз раст вредности од 32,2 одсто у великој мери као последица најаве консолидације власништва од стране већинског власника – земунског Инвеја. Горњомилановачки произвођач посуђа и бојлера Металац (МТЛЦ) забележио је лагани раст уз промет од 14,6 милиона динара док је Сојапротеин (СЈПТ) на крају седмице стигао до нивоа од 1.025 динара уз невелики промет. Менаџмент ове компаније изјавио је да је овај највећи регионални прерађивач соје знатно побољшао профитабилност у Првом кварталу док је извоз повећан двоструко и достигао је ниво од 11 милиона евра. Невелику трговачку активност забележио је и Енергопројект холдинг (ЕНХЛ) који је осцилирао око нивоа од 940 динара. Према речима генералног директора, ова највећа домаћа грађевинска компанија је у првом кварталу текуће године забележила минус од око милион евра, али не као последица лошијег пословања већ сезонске природе грађевинарства.

Обвезнице старе девизне штедње – Обвезнице старе девизне штедње забележиле су скроман промет од 157,1 хиљаду евра, док је најпрометнија хартија била А2014 која је носила принос од око 5,6 одсто. И приноси на већини серија наставили су силазни тренд, док једино обвезница А2011 која доспева на наплату 31. маја носи годишње зараде изнад осам одсто.

Трезорски записи – Протекле седмице одржане су две аукције државних дужничких хартија од вредности. Емисија полугодишњих трезорских записа номиналне вредности две милијарде динара реализована је у потпуности уз приносну стопу од 13,2 одсто (дисконтна стопа 12,37 одсто) док је активност улагача на педесеттронедељним државних хартијама била знатно слабија. Реализовано је тек 28,8 одсто емисије номинално вредне 10 милијарди динара док је приносна стопа износила 13,25 одсто (дисконтна стопа 11,66 одсто).

Ненад Гујаничић, Синтеза инвест груп

 ----------------------------------------------------

Вести са берзе-

Снажан раст прихода Путева, губитак из пословања – Једна од највећих домаћих путарских компанија, Путеви из Ужица, објавила је пословне резултате за протеклу годину у којој је остварен рекордни приход, али је изостао позитиван резултат из пословања. Путеви су забележили пословни приход од 4,4 милијарде динара што је повећање од 28 одсто у односу на годину дана раније, док је остварен пословни губитак од 79,4 милиона динара наспрам добитка од 174,2 милиона динара из 2009. године. Нето резултат је био за четвртину слабији у односу на 2009. годину и износио је 134,3 милиона динара.

Бамби планира раст прихода од 13 одсто у првих шест месеци – Пожаревачки кондитор Бамби-Банат објавио је план пословања за првих шест месеци током који се очекује пад обима продаје од два одсто и раст прихода од 13,15 одсто „као резултат мањег обима продаје и даљег редефинисања производног портфолија ка профитабилнијим производима”, наведено је у саопштењу компаније. Бамби је и у протеклој години задржао епитет највећег домаћег кондитора остваривши пословни приход од 7,5 милијарди динара (раст од 21,1 одсто) док је нето добит износила 556 милиона динара што је 2,8 пута више него у 2009. години. Већински власник Бамбија је Danube Foods група са власничким уделом од 65,5 одсто, док је највећи мањински акционар инвестициони фонд Claycroft Limited са 5,4 одсто акција.

Инвеј преузима преостале акције Витала – Земунски Инвеј, у власништву домаћег бизнисмена Предрага Ранковића Пецонија, објавио је намеру да преузме преосталих 36,7 одсто акција ове уљаре које се тренутно не налазе под његовом контролом. На последњој цени од 1.321 динар тржишна капитализација Витала износи милијарду динара (10 милиона евра), док је Инвеј већински пакет акција купио крајем 2005. године у понуди за преузимање плативши суму од 18,5 милиона евра. У протеклој години ова уљара је остварила 442,3 милиона динара нето добити што је 14 пута више у односу на годину дана раније, док је пословни приход пао 12,7 одсто на 3,8 милијарди динара, а приход од продаје је забележио блажи силазни тренд од 2,4 процента.

---------------------------------------------------

Aкционарски буквар

Новчани инвестициони фондови

 Новчани инвестициони фондови представљају врсту финансијске институције која прикупља новчана средства од чланова и даље их пласира у финансијске инструменте као што су депозити по виђењу, орочени депозити, дужничке хартије од вредности и сл. Овакве врсте инвестиционих фондова карактерише прилично висок ниво ликвидности и низак ниво ризика, односно њихов главни инвестициони циљ је остваривање сигурног и стабилног раста имовине за своје чланове. Сви домаћи новчани инвестициони фондови су отвореног типа што подразумева да се вредност инвестиционе јединице обрачунава и објављује свакодневно на основу вредности имовине односно портфеља финансијских инструмената. Вредност инвестиционе јединице представља улазну цену за све нове чланове фонда односно продајну цену за све чланове фонда који желе да из њега изађу. Добитник недеље

Врбаска уљара Витал ојачала је током седмице 32,2 одсто, стигавши на крају недеље до нивоа од 1.321 динар што је највиша вредност ове хартије у последњих годину дана. Повећана инвестициона активност на овој хартији последица је намере већинског власника, земунског Инвеја, да откупи преосталих 36,7 одсто акција које се налазе у рукама мањинских акционара. Историјски максимум акције Витала достигле су у мају на нивоу од 11.000 динара, док су најниже вределе у мају 2009. године када су коштале 620 динара.

Губитник недеље

Акције београдског произвођача и дистрибутера лекова, Срболек, наставиле су неславну серију пада вредности, спустивши се до новог историјског минимума од 14 динара. Ова компанија, после неуспеле приватизације и хапшења већинског власника, налази се у прилично незавидној ситуацији с обзиром на то да надлежни државни органи још увек нису донели никакву конкретну стратегију за спас ове компаније. Историјски максимум акције Срболека достигле су у новембру 2005. године на нивоу од 1.970 динара када је ова фирма и преузета од стране контроверзног бизнисмена Јовице Стефановића.

Коментари2
5d176
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Srbi i istina
Srbima potrebna istina? Mozda, ali samo ako im se svidja sto cuju. Ako im se ne svidja, onda to nije istina.
Antiautocenzor Paja Oznar
Играјте на берзи, та ради за нас. У берзи је спас.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља