понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 03.05.2011. у 22:00 Александра Петровић

Декриминализација клевете је апсурд

Милан Шкулић Фото А. Васиљевић

Увреда и клевета у Кривичном законику не угрожавају слободу говора, а њиховим декриминализовањем само би се отворио простор да богати људи „до миле воље” плаћају казне и настављају да клевећу.

Овако др Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду, коментарише идеје о укидању кривичних дела клевете и увреде. Није довољно, тврди професор, да постоји могућност покретања парнице за накнаду штете због клевете и увреде. Оне морају бити санкционисане као кривична дела, а починиоци морају бити оглашени кривим и кажњени. Оштећени мора имати могућност да тужбом покрене и кривични и парнични поступак, а на њему је да одлучи шта ће учинити.

– Ако би се последице увреде и клевете свеле само на накнаду штете у парничном поступку, онда би то била недовољна заштита части и угледа, јер би они који су богати могли да вређају и клеветају, без страха од кривичних санкција, а рутински би плаћали накнаду штете у парничном поступку. Зато то није решење и највећи део Европе то не прихвата – каже професор.

Стара је истина да „језик кости нема, али кости ломи”, а да је напад на част „за часног човека исто што и напад на живот и тело”.

– Апсурдну идеју декриминализовања клевете и увреде најчешће пласирају неке међународне организације, а посебно се за то залажу недовољно обавештени новинари, при чему се често чује коментар да су тобож инкриминације увреде и клевете с једне стране противне праву на слободну реч, а с друге стране да су то неки реликти прошлости које не познају савремена кривична законодавства. Ни једно ни друго није тачно. Слобода говора је Уставом гарантована, али то не значи да се људи могу несметано вређати и клеветати – каже професор Шкулић.

Увреда и клевета постоје у већини савремених европских држава, као што су Немачка, Аустрија и Француска. При том су најтежи облици ових кривичних дела у већини европских држава запрећени и казном затвора.

– Додуше има и држава које су се определиле за декриминализацију оваквих деликата, као на пример Грузија и Молдавија, али, колико је мени познато, такве државе нису служиле као узори у развоју савременог кривичног законодавства. На причу о потреби декриминализације недавно је пристала Црна Гора и укинула клевету и увреду – каже наш саговорник.

Велика је заблуда да су то лака кривична дела, истиче др Шкулић.

– Част и углед су већини људи веома драгоцени. Зато клевета и увреда за њих нису лака кривична дела. Кривично гоњење покреће се приватном тужбом, али то није због тежине дела, већ зато што се њима погађа ужи круг субјеката, а не неке опште друштвене вредности, као што случај са кривичним делима за која се гони по службеној дужности. Ономе ко је тешко увређен или оклеветан то може бити много горе него да је тешко телесно повређен. Часном човеку је част веома значајна вредност и она се мора штитити и кривичним законодавством – објашњава професор.

Некадашњни Врховни суд Србије усвојио је пре две године начелни став да би јавне личности морале имати виши степен толеранције када су изложене у медијима и у јавности коментарима који би се могли схватити као увреде или клевете. Такав став донет је на основу одлука Европског суда за људска права у Стразбуру, који је поништио неколико пресуда српских судова за клевету локалних функционера.

– Одлуке су у Стразбуру укинуте јер нису биле добро образложене, па је Европски суд имао утисак да су српски судови заузели став да јавне личности уживају појачану кривичноправну заштиту због функције коју врше, иако је у ствари обрнуто. Они би, начелно, требало да буду толерантнији на оно што се о њима говори у јавности и у медијима, јер су изложенији, али то не значи да је све допуштено. Они не могу подносити увреде и клевете без икаквих граница – истиче др Шкулић.

Ако неко, као јавна личност, мора трпети нападе који су често претерани, то не би смели да трпе чланови његове породице, а нарочито не малолетна деца. Када се извређају част и углед једног човека, каже професор, онда то погађа и особе које су том човеку блиске, па је и зато важно да се схвати да увреда и клевета нису нека безазлена кривична дела.

-----------------------------------------------------------

Освета због клевете

– Ако бисмо укинули клевету и увреду као кривична дела, онда би се могло догодити да људи узимају правду у своје руке. Чак може пасти и крв ако је неко тешко оклеветан, а нема начина да покрене кривични поступак. Јер, многима није битан новац који би добили као накнаду штете у парници, већ је битно да тужени буде оглашен кривим и да се води као учинилац кривичног дела. Изриче му се новчана казна, а ако је не плати, онда иде у затвор – каже др Милан Шкулић.

-------------------------------------------------------------

Терет доказивања

Клевета је једино кривично дело за које терет доказивања пада на туженог. Приватни тужилац не доказује кривицу, него тужени мора да докаже да је истина оно што је он рекао о тужиоцу. Ако не докаже, онда је крив за клевету.

– Ако кажем да је неко лопов, и будем зато тужен, морам да докажем да је тужилац лопов. Ако не докажем, онда ћу бити осуђен за клевету – каже професор.

Постојање клевете доказује се и у кривичном и у парничном поступку. Потребно је да је изречено нешто што шкоди части и угледу и потребно је да то није истина.

Када је о увреди реч, она може бити и истина, али потребно је да је изречено нешто увредљиво, а да ли је увредљиво – то је ствар оцене суда, објашњава др Шкулић.

У кривици се досуђује новчана казна, која одлази у државни буџет, а у парници се досуђује одштета, која припада оштећеном.

– У Србији клевета сада није запрећена казном затвора ни за најтеже облике, а требало би – каже др Милан Шкулић.

------------------------------------------------------------------------

Када су новинари невини, а када криви

– Новинари не треба да одговарају за оно што су пренели да је неко други о некоме јавно рекао. Треба да одговара онај од кога је потекла клевета или увреда, а не новинар који је цитирао изјаву којом се неко клевеће или вређа. Међутим, оно што новинар износи као своју тврдњу, а садржи елементе клевете, морао би да поткрепи доказима уколико не жели да кривично одговара или да плати одштету. Ако новинар не може да докаже да његова тврдња није клевета, онда ће бити крив и осуђен и не видим због чега би у таквим случајевима новинари били привилеговани у односу на остале – каже др Шкулић.

Коментари7
97114
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Миљан Радоњић
Када је о увреди реч, она може бити и истина, али потребно је да је изречено нешто увредљиво, а да ли је увредљиво – то је ствар оцене суда, објашњава др Шкулић. Све мање више бих и могао да прихватим али да неко ко говори истину буде проглашен кривим... Такође се овде износи нешто што не стоји у потпуности а то је да клевета часне људе боли више од батина.... Постоје часни људи који не реагују на клевете, баш их брига шта неко прича. А по судовима се за такве ствари углавном развлаче људи којима је стало да их заједница прихвати...имају новац,имају моћ али их заједница не поштује.До поштовања стижу преко суда и пресуда. А могу да стигну и до презира... јер силом суда доказују своју исправност... Клизав терен врло... С друге стране нисам у опште сигуран да наше судство уме да направи разлику између хипотезе ( предпоставке,мишљења) и тврдње.
danica k.z.
# Anna david: " Dva bez duse, treci bez glave " je pravi opis za tzv. kriminalizaciju uvrede. " Danas moize svaka stoka, da nabavi dva svedoka" peva " Bora Corba ", a to je bas opis, kako se sa " dva svedoka bez duse" donose tzv. presude, gde " bez glave " ostaje neko, kome je izmisljena kleveta. da to nije u skladu sa EU, ta kriminalizacija bi ostala, pa bi mnogi " ostali bez glave ". Dosta je bilo zloupotrebe " dva svedoka ", kojima se ne moze dokazati da lazu, a cak kod nas potoji " institucija " zvana " kod laznog svedoka "!
Anna David
-Ubi me prejaka rec! -Laz kad prohoda nije laz. -Lazni novcic zveci kao pravi. -Dva bez duse, treci bez glave.
Чика Јова
Да видимо да ли сам ја то добро разумео. На пример видим познато ми лице како нешто краде из продавнице и бежи. Повичем "Држт'е лопова", а он побегне. Е сад, он ме је чуо да то вичем, поред још народа, он оде кући, пресавије табак и тужи ме. Пошто не могу да докажем да је он украо будем осуђен, платим казну и одем на робију. И ето, поштен човек у затвору, лопов на улици. Или неко те пребије без присуства сведока, ти кажеш овај ме тукао, он те тужи са клевету и како ти онда да докажеш да те је тукао. Никако. Платиш му одштету, одеш у затвор и он ти опрости што те је тукао. Стварно не знам шта је са овим људима. Реч је ветар. Ако неко клевета једног, клеватаће и друге. Онда је реч лажова против речи поштеног, па нека народ процени. У Америци вас могу тужити за клевету само ако докажу да сте неког оклеветали ради прибављања материјалне користи. 'Такође, нетачно је да је само за дело клевете терет доказивања пада на туженог, исто важи и за дело дискриминације.
Dusko Rajter
Postovani profesore , dugo nisam procitao tako jasno prikazan problem kleveta i uvreda sa vrlo odredjenim predlozima za njihovo resenje . U skoro svim segmentima se slazem sa vasim stavovima , da mi nije moguce da o svemu izlozenom ,posebno izrazim zadovoljstvo , obzirom na vrlo ogranicen prostor za komentare . Stoga cu se ograniciti na jedan globalnii zakljucak, koji se najkrace moze izreci da je i tretirani problem i nacin izlaganja , kao i predlog za njegovo resenje izvanredan . Verujem da bi bilo vrlo korisno za sve nas ako biste se angazovali da realizujete sve ono o cemu ste govorili . Moje postovanje .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља