четвртак, 28.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 08.06.2011. у 22:00 Редакција „Потрошача”
ОСИГУРАЊЕ ЖИВОТА И НАПЛАТА ШТЕТЕ

Како и коме се жалити на одлуку осигуравајуће куће

У претходном броју „Потрошача” упознали смо вас са неким од проблема на које можете наићи приликом наплате накнаде од осигуравајуће куће.

Да укратко резимирамо градиво:

1.Десио се „осигурани случај” (наступила је смрт осигураног лица) уколико је у питању класично животно осигурање, или се десило доживљење периода у коме сте се осигурали.

2.Наследници или осигурано лице подноси захтев осигуравајућој кући за исплату накнаде.

3.Осигуравајућа кућа одбија захтев подносиоца уз образложење.

Ту смо стали, претходни пут.

- Дакле, у одговору на ваш захтев требало би да постоји поука о правном леку, односно, обавештење којој надлежној организационој јединици у оквиру исте осигуравајуће куће се можете жалити (некада је то комисија, а некада унутрашња јединица). Саставни део овог обавештења мора да буде и рок жалбе (који се увек рачуна од дана пријема одговора, не рачунајући тај дан).

Уколико то није случај, захтевајте у писаном облику да вас обавесте коме се унутар осигуравајуће куће можете жалити. Могу вас и усмено обавестити о томе, но, већ сте дошли у фазу када ниједна, усмено саопштена реч не производи правно дејство, па је наша препорука да се надаље о свему дописујете. Осим тога, тако добијате на времену да проучите документацију која вам је неопходна да образложите законски основ за исплату накнаде.

-Пре слања приговора добро проучите упитник који је попунио и потписао осигураник, као и опште услове осигурања. Уколико ту има места за ваш приговор из разних, законски регулисаних разлога, пишите приговор.

Нарочито обратите пажњу да ли је, на пример, општим условима осигурања или неким другим актима дефинисано шта се дешава ако је осигурано лице преминуло услед околности које нису последица евентуалних обољења од којих је боловало. Затим, да ли у истим условима постоји тачна дијагноза успостављена од стране надлежног лекара која представља одређену болест (на пример, да ли је благо повишени притисак исто што и хипертензија).

Како свака осигуравајућа кућа има свог лекара „ревизора”, било као консултанта или стално запосленог, постављају се следећа питања:

1. Да ли су исти специјалисти за одређену грану медицине?

2. Ако нису, да ли је стручније њихово мишљење или мишљење лекара специјалисте?

3. Да ли је у општим условима осигурања обрађен случај када независни лекар специјалиста да своје мишљење о здравственом стању осигураника, а оно се не поклапа са мишљењем лекара „ревизора”?

Због последња три наведена питања неопходно је да дођете у посед здравственог картона осигураног лица, као и његове фотокопије (на то имате право по Закону о заштити података (Службени гласник РС бр. 97/2008 и чл. 109 Закона о тајности података Сл. гл. РС 104/2009) члан 10.).

Постоји известан број осигуравајућих кућа чија је пословна политика најприближнија оној изреци: „Ако прође, прође”. То отприлике значи следеће: одбићемо у старту захтев за исплату, па ако буде био упоран, исплатићемо”. Овакав начин пословања није својствен само фирмама које се баве осигурањем, већ на њега нису имуне ни многе државне институције.

Уколико ни после приговора нисте добили право на исплату накнаде, преостаје вам, пре покретања судског спора, обраћање Народној банци Србије, која је надзорни орган над радом осигуравајућих друштава.

Процедура подношења приговора Народној банци је дефинисана ОДЛУКОМ О НАЧИНУ ЗАШТИТЕ ПРАВА И ИНТЕРЕСА ОСИГУРАНИКА,KОРИСНИКА ОСИГУРАЊА И ТРЕЋИХ ОШТЕЋЕНИХ ЛИЦА И ПОСТУПКУ ПОСРЕДОВАЊА РАДИ МИРНОГ РЕШАВАЊА СПОРНИХ ОДНОСА НАСТАЛИХ ИЗ ОСНОВА ОСИГУРАЊА (Службени гласник РС 46/2005). Директан линк се налази на интернет страни Народне банке Србије:javascript:void(0);/*1307533596315*/

Укратко, препричано, састоји се у следећем:

- Приговор се подноси НБС уколико је уредно поднет приговор друштву за осигурање, а одговор није добијен у року од 30 дана од дана подношења приговора или добијени одговор није задовољавајући за клијента,

- Нема писања мејла, само писане представке и то у два примерка.

- Уз приговор се доставља и примерак одговора друштва за осигурање (ако је добијен), као и сва документација која је достављена осигуравајућој кући, приликом подношења приговора.

- Народна банка затим доставља друштву примерак приговора на изјашњавање. Ако сте помислили ово: „ па, зашто им доставља, када су се они о истом већ изјаснили”, размислите да ли је исто када ви тражите изјашњење или то тражи надзорни орган у облику државне институције.

- Народна банка има моћ да тражи од друштва за осигурање списе предмета везане за конкретан случај, као и релевантне податке од других државних органа и институција. Ово би требало да значи да друштво за осигурање мора да има чврсте доказе и разлоге одбијања вашег захтева за наплату накнаде.

- Осигуравајућа кућа има рок од осам дана да се писаним путем изјасни о приговору који је послат Народној банци.

- После тога, у року од 30 дана, Народна банка писаним путем доставља одговор подносиоцу приговора и друштву за осигурање.

- Уколико оцени да друштво треба да предузме одговарајуће мере, исте ће предложити. Дакле, Народна банка Србије нема моћ да нареди предузимање мера друштву, већ само може да предложи.

- Ако Народна банка оцени да може доћи до судског спора, овлашћена је да предложи мирно решавање, тј. медијацију.

- Када се обе стране сложе са одржавањем медијације, Народна банка ће им саопштити време и место њеног одржавања. Обратите пажњу да обе стране нису у обавези да прихвате мирно решавање спора.

- Све, евентуалне трошкове настале у току медијације сноси подносилац приговора односно страна за постизање споразума.

- О поступку се сачињава записник уколико се стране не споразумеју, док се у случају постизања споразуме сачињава писмени споразум.

- Рок за постизање споразума је 30 дана, а може бити продужен на захтев страна које у њему учествују, уколико Народна банка оцени да је захтев за продужење рока оправдан.

Приговори се достављају Народној банци на следећу адресу:

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ФИЛИЈАЛА У УЖИЦУ
Трг партизана 8
31 000 Ужице.

Постоји и контакт телефон информативног центра 0800-111-110на који је позив бесплатан. Позиви се примају радним даном од 8 до 21. Ту се можете до танчина обавестити о процедури подношења приговора и начину поступања по истом. Увек се јављају живи људи и врло су љубазни (што је, признаћете, неуобичајено за државну администрацију).

Даћемо вам још један предлог који је заснован на већ поменутој узречици: „ако прође, прође”.

Уколико имате доказе или сматрате да их имате, да поступање осигуравача није у складу са Законом о заштити података, препоручујемо да се обратите институцији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Адреса: ул. Светозара Марковића бр. 42

              11000 Београд.

Повереник поступа по жалбама преко инспекције и има следећа овлашћења:

1) Може наредити да се неправилности отклоне у одређеном року;

2) Може привремено забранити обраду која се обавља супротно одредбамаовогзакона;

3) Може наредити брисање података прикупљених без правног основа.

Признајемо да су овлашћења Повереника заиста велика. Можда вам одговор Повереника помогне у мирном решавања спора.

Ако баш мора да дође до суда подсећамо да сваког тренутка имате на уму ону, стару, адвокатску: „боља је и мршава погодба, него дуготрајна парница”.

Коментари3
e0a78
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

marko andjelkovic
Lepo ste objasnili za slucaj smrti, a sta sa dozivljenjem?
Gojko Rodić
Životno osiguranje - osnovna tehnika prevare Atak na zdrav razum, ljudsko dostojanstvo i naravno džep! Drska i bezobzirana prevarantska tehnika primenjivana od strane osiguravajućih kuća u Srbiji koje Vas spopadaju ovih dana nudeći Vam blagodati životnog osiguranja utkana je u stari pravni institut nazvan - Ugovor. I brucoš pravnog fakulteta zna da je ugovor saglasnost volja dve strane koja se operacionalizuje na usaglašenom tekstu, papiru potpisanom s obe strane. "Ugovor" kod osiguravajućih kuća koje nude životno osiguranje je remek delo majstora obmane. Ovde nemate papir usaglašen i potpisan s obe strane. Ovde Vas dovode u situaciju da ne znate šta potpisujete i ni sa kim sačinjavate " ugovor". Posledica toga je da prevareni građanin ostavši bez novca, a potpisavši zapravo dozvolu da bude prevaren, ostaje i bez zaštite pravosudnog sistema, gubeći sve šanse u eventualnoj parnici ili krivičnom postupku za krivično delo prevare. Neverovatna i apsurdna stvar je da dozvolu i licencu za ovakvo postupanje osiguravajućih društava i njihovih zastupnika, agenata osiguranja izdaje Narodna banka Srbije. Gojko Rodić Viši policijski inspektor MUP-a Srbije
Mira Petroovic
Stvarno je to prava prevara. Ako ste osigurani uzmite list redukovanih i otkupnih vrednosti i izracunajte koliko ste dali za naprimer 15 godina osiguranja i dodajte ucesce u dobiti koje je vise nego mizerno. Dobicecete manje od iznosa koji ste dali za 16 godina osiguranja (8000Eura) , a sa dobiti necete preci 7500Eura. Pr tome ako ste placali dodatak od 25E godisnje za eventualno osiguranje od nezgode, onda ste joz 375 Eura u minusu. Jedino ako umrete porodica bi trebala da dobije osiguranu sumu, ali kako stvari stoje mislim da i to nije lako ostvarljivo, posto sigurno postoji neka yackoljica u svemu. Da se se nisam osigurala kod navodno dobre osiguravajuce kuce , sa ovim sto danas ynam ne bih to uradila. Samo kes, zlato ili nekretnina su sigurni. Ovako dajete pare koje vam se ya sigurno nece nikada u celom iyznosu vratiti. A vi ako umrete ko yna sta ce vasi mili dobiti.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља