недеља, 20.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:08

Ухваћен Александар Симовић

Аутор: Д. Чарнић - Д. Телесковићнедеља, 26.11.2006. у 19:30
Јучерашње полицијско спровођење Александра Симовића Фото МУП Србије

Један од најпознатијих чланова "земунског клана" Александар Симовић (30) ухапшен је јуче у Београду. Овај бегунац који се 12. марта 2003. године, према оптужници, налазио у соби из које је пуцано на др Зорана Ђинђића, пронађен је у изнајмљеном стану у Улици Милентија Поповића 35/3, у новобеоградском блоку 19а.Добро испланирана акција хапшења изведена је јуче око 11,30 часова. У акцији је учествовало око 30 полицајаца МУП-а Србије, међу којима се налазило и више од 10 специјалаца из Специјалне антитерористичке јединице (САЈ). Како сазнајемо, полицајци су се готово неприметно распоредили око зграде у којој је Симовић претходно лоциран. Будући да прозор стана у којем се налазио овај бегунац гледа на главни улаз у зграду, специјалци полиције су ушли на задњи улаз зграде, док су полицајци у цивилу за сваки случај чекали на главном улазу у зграду. Специјалци су потом развалили врата стана број 3, упали унутра и ухапсили Симовића који се у тренутку хапшења налазио у кревету. Заједно са Симовићем у овом стану се налазила и његова супруга Зорана Бајић (30) која је такође спроведена у зграду београдске полиције.

У стану је пронађена једна аутоматска пушка, пиштољ, две ручне бомбе и фалсификована документа

Репортери "Политике" били су јуче по подне у згради у којој је ухапшен Симовић. Станари зграде у којој је ухапшен овај "земунац" нису ни слутили да се у њиховом комшилуку крио један од најтраженијих људи у Србији који је оптужен за атентат на покојног премијера. Нико од станара ове седмоспратне зграде са којима смо разговарали никада нису видели Симовића, нити су икада видели да неко улази стан или излази из стана у којем се он крио.

Већина станара ове зграде кажу да су за хапшење чули на телевизији. Када су видели, изашли су испред зграде где су видели полицију. Присуство великог броја припадника МУП-а, како кажу, подсетило их је на акцију "Сабља", јер је полиција и тада често долазила у тај крај због Сретка Калинића који је живео у згради поред ове.

Жена која живи стану који се налази одмах поред стана у којем је Симовић ухапшен рекла је за "Политику" да никада није ништа чула из тог стана, а у последње време никога није ни виђала да улази унутра. Она додаје да је до пре неколико месеци ту живела једна самохрана мајка са дететом, а да се она касније иселила. Вероватно се, после тога, Симовић уселио у овај трособни стан.

Властимир Вуликић, заменик начелника Одељења за сузбијање крвних и сексуалних деликата Управе криминалистичке полиције Полицијске управе Београд, изјавио је јуче да је рад полиције у протеклом периоду омогућио прикупљање и неких сазнања о новим кривичним делима. Због тога, како је рекао, биће донето решење о задржавању до 48 часова како би Симовић био саслушан због сумње да је у периоду бекства учествовао или починио ново кривично дело. Након тога биће приведен надлежном суду, који га и потражује. 

Упитан о ком новом кривичном делу је реч, Вуликић је рекао да у овом тренутку предстоји рад да се те сумње и сви прикупљени докази финализују, да би у полицији били сигурни.

–У овом тренутку не бих могао да коментаришем о чему је реч –  нагласио је Вуликић.

Он је нагласио да је Управа криминалистичке полиције у свом саставу формирала одсек за борбу против организованог криминала чији је један од задатака био и покушај прикупљања оперативних сазнања како би се лоцирале особе за којима постоји потрага Специјалног суда. Како "Политика" сазнаје из поузданих извора у МУП-у Србије, разлог за одређивање полицијске мере задржавања је постојање основане сумње да је Симовић учествовао у убиству Зорана Вукојевића Вука, сведока сарадника у процесу за убиство др Зорана Ђинђића. У року од тих 48 сати, Симовић ће бити саслушаван, а највероватније ће бити подвргнут и полиграфском тестирању.

Подсетимо, Вукојевић је убијен почетком јуна ове године у Београду. Утврђено је да је Вукојевић у ноћи између 3. и 4. јуна ове године, око три сата ујутру, отет испред своје куће у Улици Драгана Ракића број 16, у Земуну. Отмичари су пре тога ушли у његову кућу, пресекли телефонске линије и направили преметачину. Пошто нису нашли своју потоњу жртву, отмичари су га сачекали испред куће и угурали га у "ауди А6". Током вожње, Вукојевић је успео да дохвати свој пиштољ и упуца Зорана Повића Пову, члана "земунског клана" који се до тада налазио у бекству. Повић је је затим смртно рањен остављен испред Ургентног центра. Касније је Вукојевић одведен на непознато место где је сатима зверски мучен, убијен и на крају спаљен.

Полицијски подаци говоре да су Вукојевића највероватније отели "земунци" који су у бекству од 12. марта 2003. године. Према истим информацијама, то су учинили Александар и Милош Симовић, Нинослав Константиновић, Милан Јуришић Јуре и Зоран Повић Пова.

"Политика" је касније објавила да је утврђено да су на деловима Вукојевићевог тела пронађени ДНК трагови Александра Симовића, што несумњиво говори о његовој умешаности у сурову ликвидацију сведока сарадника.

"Политика" је тада објавила и да су браћа Александар и Милош Симовић виђени крајем маја у једном познатом кафићу у строгом центру Београда, познатом по томе што се у њему окупљају особе из криминалног миљеа. Полиција је тада прекасно добила податак о кретању Симовића, па је изостало хапшење ових "земунаца". Оно што је било посебно индикативно за полицију јесте да су Симовићи виђени само недељу дана пре сурове ликвидације Зорана Вукојевића Вука.

После тога се спекулисало да је Александар Симовић, заједно са братом Милошем, виђен у једном новосадском кафићу и да је њихов циљ био да убију другог заштићеног сведока Милана Сувајџића званог Ђура Мутави. У то време је у београдском подземљу кружила прича да су се Симовићи вратили у земљу и да се неће смирити све док се не обрачунају са свим заштићеним сведоцима.

--------------------------------------------------------------------------

У бекству још петорица

После хапшења Александра Симовића, у бекству су још петорица припадника клана оптужених за убиство премијера. То су његов брат Милош Симовић, Владимир Милисављевић, Сретко Калинић, Милан Јуришић и Нинослав Константиновић.

У притвору су Милорад Улемек Легија, Звездан Јовановић, Жељко Тојага, Саша Пејаковић, Бранислав Безаревић и Душан Крсмановић.

--------------------------------------------------------------------------

Даниловић: Опструкција

Адвокат Рајко Даниловић, заступник породице Ђинђић, каже да хапшење Александра Симовића представља опструкцију суђења.

– Они који контролишу кретање одбеглих чланова клана, који су у Београду или у Србији, одлучују када ће некога од њих ухапсити. Сада чак најављују да ће прво полиција да испита Симовића због неког новог кривичног дела, што је недозвољено. То је манипулација оних који имају контролу над кретањем оптужених. Безбедносне структуре ваде из џепа своје некадашње сараднике, кад им затребају, како би опструисале суђење – рекао је адвокат Даниловић за наш лист.

Он је додао да очекује да без обзира на хапшење Симовића, у понедељак буде настављено саслушање Дејана Миленковића Багзија.

--------------------------------------------------------------------------

Чабрило: Припрема одбране

– Вест о хапшењу Александра Симовића чуо сам из медија. Не знам ништа о околностима хапшења, нити у каквом је Симовић здравственом стању. Очекујем да он буде доведен у понедељак на суђење. Тада ћемо га колега Миодраг Рашић и ја упознати са досадашњим током поступка и са њим ћемо се договорити о одбрани – рекао је за "Политику" адвокат Желимир Чабрило, бранилац браће Александра и Милоша Симовића.  

Чабрило каже да је Александар Симовић је у надлежности суда и без дозволе председника судског већа нико не може да га саслушава. Бранилац прецизира да би полиција морала да Симовићу обезбеди адвоката, у случају да намерава да га саслушава у оквиру преткривичног поступка убиства Зорана Вукојевића. Постоји могућност да се Симовићу додели бранилац по службеној дужности или да му се омогући контакт са адвокатима које је изабрала његова породица.

--------------------------------------------------------------------------

Петронијевић: Нови сведок сарадник?

– Треба видети какав ће бити статус Александра Симовића јер, како је тужилац почео, не би ме чудило да и он буде сведок сарадник. Оно што он буде изјавио биће упоређено са изјавама осталих. Биће интересантно како ће сада Багзи одговарати на питања одбране – рекао је адвокат Горан Петронијевић, један од бранилаца у процесу за убиство премијера.

--------------------------------------------------------------------------

Прелевић: Ухапсити и Милоша

Адвокат Божо Прелевић, заступник Милана Веруовића, телохранитеља покојног премијера, оцењује да је хапшење Симовића за сваку похвалу и да очекује скоро хапшење и његовог брата Милоша.

– Мислим да ће доћи до пролонгирања процеса јер ће Симовић имати права да се упозна са током поступка. Могуће је да ћемо од њега чути неке нове детаље које нисмо чули, али је највећа вредност хапшења то што ће се сведоци сарадници сада осећати сигурније. Добро је да што више оптужених буде присутно када буде изречена пресуда – рекао је адвокат Прелевић.

--------------------------------------------------------------------------

Без прекида суђења

Да ли ће Александар Симовић у понедељак бити доведен на наставак суђења за убиство премијера Зорана Ђинђића, још је неизвесно.

"Та могућност постоји, али он неће бити доведен на суђење без наредбе суда. Судско веће одлучиће о саслушању Симовића", рекла је Маја Ковачевић, портпарол Специјалног суда.

Према њеним речима, саслушање Дејана Миленковића Багзија, сведока сарадника, биће настављено без обзира на хапшење оптуженог Александра Симовића. Процес неће бити прекинут, нити ће га хапшење Симовића успорити.

"С обзиром на то да је саслушање Миленковића већ започето, мислим да се неће прекидати. Мислим да ће у понедељак бити настављено саслушање сведока сарадника Дејана Миленковића. После тога ће суђење бити одложено за децембар", рекла је Маја Ковачевић.

Она остаје при ставу да би суђење могло да се заврши до краја јануара следеће године.

Ово је трећи пут да је у току трајања процеса ухапшен оптужени који је био у бекству и коме се судило у одсуству. У мају 2004. године изненада се предао Милорад Улемек Легија, првооптужени, док је почетком наредне године из Грчке изручен Дејан Миленковић, који је касније постао сведок сарадник. У оба случаја, доказни поступак је био прекинут. Обојици оптужених одобрен је рок од месец дана за припрему одбране. 


Коментари0
b2540
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља