недеља, 20.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:23

Странке су постале агенције за запошљавање

Аутор: Биљана Баковићсубота, 20.08.2011. у 22:00
Ово ће вероватно бити најчуднији избори у последњих десет година. Верујем да ће бити великих изненађења: Млађан Динкић (Фото А. Васиљевић)

Неизбежно питање на почетку разговора с председником Уједињених региона Србије Млађаном Динкићем, који месецима води интензивну кампању за децентрализацију Србије а сада, после повратка с одмора, очигледно креће жустро и у пројекат деполитизације, јесте зашто те програме спроводи тек сада, на крају мандата ове владе, а последњих неколико година је у власти. Лидер УРС-а објашњава да правила увек одређују велике странке, а да је урадио оно што је било у његовој моћи.

Програм децентрализације почео је да спроводи још од 2007. године, када је у оквиру Министарства економије формирао сектор за регионални развој и подсећа да је од тада премештено седиште четири републичке институције из главног у друге градове Србије.

„Што се тиче деполитизације, испоставило се да смо ми после 5. октобра уводили демократију, а на крају смо добили партократију. Заправо, то се развијало још од 90-их, из године у годину, из једне владе у другу владу, све странке су у томе учествовале, а сада је толико ескалирало да је крајње време да се партократија заустави и елиминише. Оно што ми предлажемо, заправо, није само промена закона, већ система који ту партократију подстиче. Људи с правом криве оне који су на власти, они и јесу најодговорнији“.

Александра Јерков из ЛСВ-а рекла је пред усвајање Закона о финансирању локалне самоправе да сте као министар предлагали „изузетно централистичке законе” и да сте на свакој функцији на којој сте били од 2000. године спроводили „искључиво централизацију”.


„Овде је проблем што имате партије које већ двадесет година само причају о децентрализацији , а ништа конкретно нису урадили по том питању, ниједан закон нису предложили, изашли с неким конкретним предлогом. Сада се боје да ће изгубити подршку, јер грађани гласају за оне који раде, а не само причају. Нека кажу које сам то централистичке законе доносио, који су то били централистички потези... На неки начин виде нас као конкуренцију и ја се просто не обазирем на такве критике јер су неосноване. Увек уважавам примедбе које су конструктивне, признајем део своје одговорности јер сам део владајућих структура последњих неколико година, заједно с многима другима, али не пристајем на то да уколико видимо да нешто није добро у друштву, ћутимо.”

Зашто је Уредба владе која прописује да се директори јавних предузећа бирају на конкурсу донета тек овог лета?
 

„Зато што никада није постојала политичка воља свих у Влади да се то спроведе. Не постоји чак ни сада. И то је највећи проблем. Видели сте како су нас одмах напали када смо ту тему покренули у јавности. Ово што је Влада предложила је добар правац, али то је недовољно, није имало ефекта. То значи да није влада та која треба да одлучује о професионализацији управа у јавним предузећима, него то мора да дефинише закон. Потребно је променити Закон о јавним предузећима и ми ћемо то предложити у наредних месец дана. Па ћемо видети ко је за, а ко против. Суштина нашег законског предлога је да влада треба да се повуче из управљања у јавним предузећима и треба само да врши надзорну функцију.”

Да ли би још нека странка могла да вас подржи?
 

„Имам утисак да је врх ДС-а за то да се изврши деполитизација. Видећемо како ће се понашати у пракси. За сада је једино јасно да су социјалисти, који су и направили странку на постулатима партократије, отворено против деполитизације.”

Социјалисти кажу да је ваша идеја недоречена, демагошка, маркетиншка?
 

„Па, што не изнесу бољи предлог... Друго, пошто то не смеју да кажу ДС-у и Хомену, који исто каже што и ми, онда нас нападају и тиме показују да су против. Свесни смо да једна странка не може сама разбити партократију, то мора бити договор свих политичких актера, али ни странке то не могу да ураде ако друштво то заиста не жели. На изборима друштво саопштава шта жели, ми ћемо наш програм понудити грађанима, а разбијање партократије ће бити један од основних стубова наше изборне платформе ако садашњи сазив Скупштине не усвоји наше предлоге.”

Колико је у овој земљи независних експерата?
 

„Нема их много, али их има. Мислим да их је било много више 90-их година.”

Па колико ће се заиста на овај начин обезбедити деполитизација? Зашто да верујемо некој агенцији која ће постављати директоре, а не верујемо влади?
 

„Сам механизам избора директора и јавних конкурса је, што се нас тиче, отворен за расправу. Ми смо спремни да прихватимо најбоље решење. Не инсистирамо на свим предлозима које ми дајемо. Само знам да морамо да имамо професионалне директоре ЈП и да партијски кадрови, као у свим другим демократским земљама, седе само у надзорним одборима, не смеју да управљају предузећима.”

Неки кажу да стотине ваших људи ради по агенцијама, осигуравајућим друштвима, банкама, тамо дакле где су токови новца. Ако је то тако, колико ова ваша прича о деполитизацији губи на смислу?
 

„Већ четири године Министарство финансија, које контролише токове новца у земљи, води  друга странка, а не моја. Али, ви сте у праву, у свим странкама постоје људи који их користе како би остварили неки лични интерес. Странке су постале агенције за запошљавање. То уништава саму суштину партија, да окупља људе пре свега на идејама. Ми се зато и залажемо за моменталну департизацију. Департизација ће помоћи, не само друштву, већ и свим партијама у Србији да се ослободе оних људи који у странкама гледају само средство за сопствено ухлебљење и личну корист.”


Је ли истина да је, захваљујући Г17 плус, уведен онај чувени „феудални принцип” у расподели ресора приликом формирања прве Коштуничине владе?
 

„То је још једна од неистина која се стално подмеће. Она странка која даје премијера поставља правила игре. Најлакше је окривити мањег коалиционог партнера.”

Значи, Коштуница је крив што је прихватио ваш предлог?
 

„Свако носи свој део одговорности у складу с бројем посланика и одговара пред грађанима за своју политику.”

Јесте ли покушали да дођете до консензуса у владајућој коалицији пре него што сте идеју о деполитизацији ЈП изнели у јавност?
 

„Јесам, наравно. Покушао сам да им објасним не само колико партократија лоша за друштво и државу, већ да је погубна и за саме странке. Народ оправдано мрзи партије због чињенице да су монополизована места у јавном сектору и да нико не може да се запосли уколико није члан неке странке. Ја у томе нећу да учествујем, мислим да је тај систем погрешан и мислим да и људи из врха ДС-а то исто мисле. Надам се да ћемо имати већину да то променимо, ако не сада, а оно у наредном сазиву скупштине.”

Да ли сте забринути за евроинтеграције у овом тренутку због свих збивања око Косова?
 

„Потпуно је непотребан проблем који је сада избио због ових печата, потпуно је контрапродуктивно неучествовање наших представника на скуповима где се појављују представници Приштине. Па има толико других начина да се пошаље порука да ми Косово не признајемо, и да га никада нећемо признати као независну државу. То су такве формалне ствари на које ми толико обраћамо пажњу, а не водимо рачуна о суштини.”

Значи, ви бисте прихватили царинске печате и учешће представника Приштине без ознаке Унмика?
 

„Требало је те царинске печате прихватити на начин који је статусно неутралан још пре две године. То није требало да постане тема. Ми смо од глупих административних тема направили политичке теме и сада добијамо условљавање за кандидатуру за ЕУ. То је аутогол који смо направили потпуно беспотребно. На крају, уместо печата, добићемо неко још горе решење на северу Косова.”

Да ли ће вам се придружити неко од садашњих коалиционих партнера? „Сумња” се на странку Расима Љајића.
 

„Да, ту нема шта да се крије. Једини од партнера с којим разговарамо о тој сарадњи је Расим Љајић, јер сматрамо да бисмо заједно могли да направимо добар резултат. Већ смо заједно направили велики успех, победа на локалним изборима у Бору, тако да тим који побеђује не треба мењати. Наравно, то ће зависити и од њега. Међутим, бићемо отворени и за групе грађана и удружења, чак струковна удружења уколико они желе да политички утичу на развој земље. Даћемо им могућност да утичу на креирање политике у земљи, а да при том не морају да се учлане у странку, могу бити аутономни део УРС-а.”

Колики вам је тренутно рејтинг?
 

„Ја сам убеђен да ћемо ми направити двоцифрен резултат.”

То стално тврдите, али истраживања која се појављују у јавности вас једва региструју, испод цензус сте.
 

„Нама су те агенције у Бору предвидели пет одсто, а добили смо 25 одсто на изборима и победили. Нешто не ваља у методологији истраживања или се намерно фалширају подаци. Па и на последњим изборима су направили велику грешку, тврдили су да ће победити радикали, а победила је наша листа ЗЕС. Избори ће бити једино право истраживање јавног мњења. Оно што ја видим је да је ситуација у Србији јако компликована и тешка и да је многе моје колеге из садашње коалиције потцењују, што није добро. Компликована је не само због унутрашњих слабости него заиста и због ове потпуно уникатне, неочекиване, никад виђене светске економске ситуације која не омогућава неко размахивање ни у малој Србији, али видећемо... Ово ће вероватно бити најчуднији избори у последњих десет година.”

У смислу?
 

„Чудни ће бити избори. И неизвесни, то је сасвим сигурно. Верујем да ће бити великих изненађења.”

Да ли изненађење може бити, рецимо, ваша коалиција с напредњацима? То вас често питају, али не одговарате најјасније.
 

„Уопште не размишљам о томе шта ће бити после избора јер, рекао сам већ, сада је најважније да разаговарамо са што већим бројем грађана, представимо им решења која имамо, и да направимо добар резултат. Ја ћу лично следеће недеље започети разговоре с грађанима, почећу од београдских квартова и месних заједница.”


Коментари79
b92aa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ljubisa cepic
Dinkicu,Dinkicu ! Jeste da ovaj narod brzo zaboravlja ali ti ocigledno podcenjujes gradjane Srbije.Izadji samostalno na izbore pa vidi koliko narod pamti.
Kosta P.
Све је речено у коментарима, али мислим да Динкић није још рекао нешто што ће смислити неосредно пред изборе попут добијања акција од 1000 евра.
slobodan blagojevic
Svaka cast Dinkicu!!!Ti jedino u ovoj zemlji nesto radis.Nisi ti kriv sto je ovo zemlja neradnika kojima je lakse da kukaju nego da rade.Ima nas jos mladih i pismenih koji cemo to izgurati do kraja.Do pobede Mladjane!!!!!!
Snezana Cvetkovic
U bre,ispade da je ovaj covek kriv za SVE ! Nece biti! Bice pre, da u ovoj zemlji od 1989.god. pocinje nevidjena kradja koja traje do danasnjeg dana.A zasto,pa zato sto niko na politikoj sceni Srbije u tom intervalu nije imao nameru da menja drustveno-politicki poredak Srbije,pa je tzv.tranzicija protekla i protice u pljackanju imovine"starih" vlasnika i drzavne iliti drustvene svojine.Mi zivimo vreme komunistickih metastaza,a da se na politickoj sceni nije pojavio drzavnik i politicari spremni da zapocnu promenu sistema kao neminovni proces.Ili ce Srbija zameniti Enver Hodzinu Albaniju.Mada sumnjam da bi Evropa to dozvolila,po cenu novih sukoba.I ono najvaznije,drzavnici vode drzavu-narod,a ovde narod vodi politikante najgore vrste.Pa ne moze narod da prosvecuje, jer da ima taj inelektualno-obrazovni kapacitet ne bi mu bili potrebni ni stranke ni politicari.Ali kod nas je VLAST i NARODNA STRAST,nevidjena SLAST.Sjasi BO, da uzjase TO ! Pa u krug.Trazili ste kusajte! BOJKOT SVIH.
Robert Fletcher
Dokle ce ovaj da bude na slobodi. Kad ce neko da potegne gonjenje Mladjana za rasprodaju privrede i zatvaranje srpskih banaka. Ta njegova pokvarena politika "Drz'te lopova" kojom okrivljuje Djindjica, Kostunice, Zivkovica samo ne sebe je stvarno licemerna i pokvarena. Jel on van zakona?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /
Политика

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља