понедељак, 30.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 28.08.2011. у 22:00 Драгољуб Стевановић
ПОД ЛУПОМ ИЗБОРИ ЗА МИС

Од винограда до светлости велеграда

Неке девојке на локалним приредбама подсећају „на лептире који живе један дан”, радују се то једно вече освојеној награди, срећне су кад сутрадан виде своју слику у новинама – и ту се прича завршава. Али, оне најупорније ипак успеју да се из провинције вину високо, оду на даље такмичење, постану фото-модели, манекенке, певачице, глумице, али и успешне пословне жене

Уз лепе девојке и грожђе је слађе, а вишње мање кисе, па је и у нашој земљи све више традиционалних свечаности и приредби зачињених изборима лепотица. Ни Сабор у Гучи не може више без „мисица”, као ни многе друге забавне и туристичке манифестације, мада званичници у Туристичкој организацији Србије нису много одушевљени том појавом, сматрајући да се у томе понекад и претерује.Да ли ?

Један од најбољих познавалаца избора за најлепше девојке у екс-Ју региону је новинар Зоран Јакшић – он је још од седамдесетих година прошлог века сарађивао са редакцијом „Политикиног Базара”, која је организовала такмичење „Мис Југославије” од 1966. до 1975. године. Штафетну палицу је касније преузео сарајевски „Ас”, први југословенски таблоид, који је био организатор од 1982. до 1991. године.

Јакшић је путовао по бившој СФРЈ, фотографисао лепе девојке и те слике слао поменутим редакцијама, те на тај начин помогао афирмацији многих „мисица” које су касније постајале фото-модели, манекенке, певачице, глумице, али и успешне пословне жене, власнице модних линија и колекција… Злата Петковић (мис 1971.) постала је позната глумица, Биљана Ристић (мис 1972.) је одлична имитаторка, водитељка и певачица, Лидија Велковска (мис 1975.) била је водитељка скопске ТВ, Ана Сасо (мис 1982.) постала је познати топ-модел, као и Тијана Стајшић (мис 2001.).

Ана Шаргић (мис 2002.) учествовала је на ревијама најпознатијих светских модних кућа, а Бојана Вујадиновић (мис 2003.) водила је једно време емисије на ТВ „Пинк”. Ипак, најбоље је своју титулу уновчила Бернарда Маровт (мис 1983.) која се пласирала као једна од најпознатијих манекенки света осамдесетих година. Дневно је зарађивала снимајући реклааме и по 3.000 америчких долара! Данас Бернарда има модну агенцију у Милану и води акцију „Берни модел”.

На том списку су и Алма Екмеџић, позната певачица поп музике и Соња Стојановић („Мис БиХ 1975” и прва пратиља „Мис ЈУ” исте године), која је касније постала певачица и удала се за певача Микија Јевремовића.

Наш саговорник је лансирао и Динку Делић из Зенице (1985), као и Славицу Кривокућу, која је била мис 1993. и 1994. у организацији „ТВ ревије”, а затим и 1996. године, после укидања спортских и културних санкција, и по добијању међународне лиценце Компаније „Мис ЈУ”. Од новијих, помогао је афирмацији Ане Шаргић и Сузане Милутиновић, мис туризма планете 2003. године.

Он наглашава да су до сада најпрестижнији избори били управо они у организацији „Политикиног Базара” и „Аса”, док је од 1996. године до данас примат преузела компанија „Мис ЈУ” Весне де Винча (некада Југовић), јер победнице са овог такмичења одлазе на „Мис света”.    Иначе, компанија „Мис ЈУ” организује полуфиналне избора за „Мис Србије” у десетак градова Србије под називом „Мис Параћина”, „Мис Суботице”, „Мис Смедерева”, „Мис Крушевца”…

Разбијени девојачки снови

Међутим, поред овог међународног, постоје и мањи, регионални, општински па чак и кафански избори за најлепшу девојку, који су понекад и на лошем гласу, али добри познаваоци би рекли да трачеви не мимоилазе ни изборе за „Мис универзума” и слична велика такмичења. Приче о намештаљкама, смицалицама, подвођењу или проводаџисању старе су колико и лепота, ваљда отуда је настала и она изрека да су лепе девојке истовремено и фаталне не само за околину, већ понекад и њих саме, било да је разлог пука наивност или превелика жеља за успехом.  

Уместо остварења „девојачких снова” понекад се каријера заврши лошим браком са богатим шеиком, а обећано „промовисање мира у свету” замени се вечером са амбасадором или каквим бизнисменом. Празних обећања има и на локалном нивоу, пуно тога зависи и од девојака и њиховог става. Оне умешније могу да направе заиста добру каријеру, да постану цењени фото-модели, да глуме у телевизијским спотовима, па чак и у филмовима. Неке наше манекенке побеђивале су и на такмичењима „Мис туризма” планете или биране за лепотицу са најлепшим ходом на писти, и то на познатим ревијама од Малте до Етиопије. Друге су биле на пријемима код председника страних држава, у парламентима, гостовале на националним телевизијама.

У својој педантној бележници Јакшић има уписане скоро све важније манифестације које се одржавају код нас.                                                                                         

„Мис карловачки бисер“ у Сремским Карловцима, по речима нашег саговорника, најпрестижнији су локални избори лепоте у Србији скоро две деценије. На „кастинг” се јављало и по 150 девојака. Организатор је био Матија Шанта из Сремских Карловаца, који је имао ресторан „Карловачки бисер”. Девојкама је обезбеђивао добре новчане и пригодне награде. Пре две године наградни фонд је био 2.500 евра, победница је добила скутер и 700 евра.

Под слоганом „најлепше девојке Србије на најлепшој српској планини” у склопу манифестације „Златиборско лето” већ десетак године се одржава „Мис лета”. Прошле јесени у организацији Туристичке организације Златибора и Туристичке агенције „Анитурс” одржан је и избор „Мис јесени”, а пролетос „Мис пролећа”.

Већ шеснаест година се у истоименом језерском летовалишту крај Великог Градишта одржава „Мис Сребрног језера” у организацији агенције „Фаворит” из Аранђеловца. Њен директор Горан Ковачевић организује и „Мис опленачке бербе” у Тополи, поводом Дана бербе грожђа, као и „Мис мото-спорта” у Вршцу, поводом међународних мото-трка, као и „Мис Шумадије”, одакле победница иде на такмичење „Мис ЈУ Европе”. Потоње, иначе, организује наш човек Милојко Милановић, и то у Паризу, где учествују најлепше девојке из наше дијаспоре. Прошле године је победила Тамара Пајић.

Јакшић истиче још један куриозитет. Наиме, компанија „Феис” из Ариља организовала је „Мис туризма Србије”: прво на Златибору, друго у Београду, а треће на Фрушкој гори 2009. године. Слично такмичење одржава и агенција „Take five” из Београда, а власнице и једне и друге манифестације често се међусобно оптужују због лиценце, јер једна има лиценцу компаније из Лондона, а друга компаније из Атине. 

Једно од најмасовнијих такмичења у лепоти већ годинама се одржава у Јагодини под називом „Мис Шумадије и Поморавља” под покровитељством Градске скупштине. Последњих година избор се одржава на прелепом „Аква парку”. Саму приредбу посећује и неколико хиљада посетилаца. У Јагодини се сваке године одржава и „Мис централне Србије” са којег најлепше девојке одлазе на избор „Мис Србије”.

Гузе, бикини, топлес, танге...

Но, ту није крај списка. Одржавају се и избори језера, бања, винограда…

Рецимо, „Мис Палића”, „Мис Сомбора”, „Мис секси лејди” у Параћину, „Мис мокре мајице”, више пута је одржан избор „Мис Дунава” у Бачкој Паланци ... Пре два викенда одржан је избор „Мис Пролом бање”, поводом Дана бербе грожђа у Вршцу се одржава „Мис бербе грожђа”, као и у Смедереву. А у Александровцу жупском се годинама одржавао избор „Мис богиње вина”. Слична приредба се одржава и у Власотинцима. У Бору се годинама бира „Принцеза истока”. Наша Марија Здравковић, манекенка и модел из Бора, победила је више пута у суседној Црној Гори на такмичењу „Прва гуза Подгорице”, па „Мис Гуче”, „Мис сајма у Новом Саду”… У овом граду на јесен ће бити одржано и светско првенство у избору за „Бикини модел” у организацији Савеза Србије за боди-билдинг, фитнес и аеробик.

Пролетос је исто такмичење одржано у Тузли, али на нивоу Балкана, а међу пратиљама нашле су се наше две такмичарке Маја Павловић и Николина Бојић. Оне су се тиме кандидовале за право на државну стипендију за школовање у висини од 50. 000 динара месечно.

Пре петнаест година у Београду се одржао избор „Мис манекена Југославије”, а пре пет година био је познат избор „Мис Врњци” и „Мис лета” у Јунаковић бањи крај Апатина.

Данијела Илић из Београда је пре неколико година одржала у Београду „Мис сирене света” на којој је учествовало двадесетак девојака из многих држава. Иста је организовала и такмичење „Мала принцеза” на којој су се такмичиле девојчице до десет година узраста. Данијела је била организатор и избора са којег су девојке одлазиле на „Мис Медитерана (чији је организатор Грк Џорџ Кутукијас).

На Црногорском приморју је организован пре неколико година избор „Мис танге”, а у неким случајевима и „Мис топлес”. Овај избор је патентирао пре тридесет година менаџер из Сарајева Садик Пашић, муж фолк певачице Бранке Соврлић, који је 1990. одржао и јавно такмичење у Сарајеву, а прва победница је била Весна Вукелић Венди, модел, касније и певачица. Пре тога Пашић је исту манифестацију одржавао по многим градовима бивше Југославије.

Зоран Јакшић каже да неке девојке на локалним приредбама подсећају „на лептире који живе један дан”. Тако се и оне радују то једно вече освојеној награди, срећне су кад сутрадан виде своју слику у новинама – и ту се прича завршава. Али, оне најупорније ипак успеју да се из провинције вину високо, па се догађало да се после победе на неком општинском такмичењу после четири-пет година иста девојка нађе међу награђенима на националним и међународним манифестацијама. 

-----------------------------------------------

Физички склад и страни језик

– У оквиру светске лиценце коју једино наша компанија MISS YU (Мис ЈУ) поседује, организујемо такмичења у лепоти по градовима Србије, и то ћемо од октобра радити на месечном нивоу. На крају ћемо изабрати званичну мис града која аутоматски постаје финалисткиња „Мис Србије 2012” и као и све остале финалисткиње добија стипендију за четворогодишње студирање. To je буквално једини пут у области лепоте који води у свет – каже Весна де Винча, председница компаније која је једина од света овлашћена да бира званичну мис Србије и мис Црне Горе. То значи, наглашава наша саговорница, да смо једини у ове две државе власници свих светских лиценци за избор најлепше девојке која нас званично представља на интернационалним спектаклима лепоте, почев од„Miss World” и „Miss Universe” (на које је у Бразил управо отпутовала Ана Шарановић, победница у финалу Правног факултета за такмичење у ораторству, а говори енглески перфектно).

Kако једна девојка из Србије може да постане званична мис?

– Најпре треба да се пријави за званично такмичење за мис свог града, коју организује MISS YU. Први услов је физички склад, а други што боље знање страног језика.Стручни тим компаније онда формулише стратегију промене и стилизацију сваке кандидаткиње, по светским стандардима.Када постане мис града, добије стипендију и конкурише за званичну мис наше државе, иде на тронедељне припреме у иностранство.

„Мисица” би требало да је узор за друге. Прошлогодишња победница Милица Јелић је управо особа на коју треба да се све младе девојке угледају.Као најбољи студент Р&Б колеџа, изузетног понашања и говора, победила је и путовала по свету најбоље репрезентујући Србију – наглашава наша саговорница.

Говорећи о локалним такмичењима у Србији која нису под покровитељством њене компаније, Весна де Винча каже да ту има много тога наивног и сумњивог, јер девојке не размишљају у шта улазе.

Коментари0
82bd2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља