среда, 13.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:18

Север Косова – два дана за разум

уторак, 13.09.2011. у 22:00
Протест студената и радника Универзитета у Косовској митровици Фото Танјуг

У овом тренутку није могуће тачно рећи шта ће се све дешавати на северу Косова, уколико косовске власти сутра или у петак, који већ слови као дан „Де”, пошаљу косовске царинике и полицију на административне прелазе Брњак и Јариње. Према ономе што се засад зна, ако припадници „косовске пограничне службе и царине” буду доведени на два поменута административна прелаза, Србија ће покушати да поништи тај потез дипломатским средствима, а Срби на северу Косова ће организовати миран грађански отпор.

Борко Стефановић, шеф преговарачког тима Београда у разговорима са Приштином, за „Политику” каже: „Биће организоване блокаде путева на северу Косова и Метохије и наставак других политичких и дипломатских активности државе Србије ради онемогућавања сценарија који је Приштина предвидела, при чему је неопходно да се сачува јединство и координација између грађана и државе.”

На питање да ли је тачна информација да га је Еулекс званично обавестио да ће после 16. септембра бити уведена царинска контрола која ће укључити и косовске царинике, Стефановић одговара да је у овој ситуацији небитно да ли је стигло званично обавештење. „Чињеница је да имамо поуздане информације да Приштина намерава то да уради и да ће то, вероватно, учинити 15. или 16. септембра. У тој ситуацији, одговор грађана мора да буде миран и јединствен”, каже он и додаје да нас наредних дана „сигурно очекује пуно изазова и повишене тензије на северу Косова и Метохије”.

Стефановић за наш лист истиче и да су о ономе што Приштина спрема обавештене све владе у ЕУ и Брисел, да се максимално дипломатским средствима утиче на све њих да Приштину обесхрабри у том потезу јер ће то довести до даље дестабилизације на Косову и подривања дијалога са Приштином. „Ово је потврда да Приштина, суштински, можда ни не жели дијалог, него жели да покуша да ствари реши једнострано, што је за нас неприхватљиво.” Свака једнострана акција Приштине, а ово би била друга једнострана акција док траје дијалог, шаље сигнал да су такви потези дозвољени. У суштини се не осуђују него се на неки начин чак и охрабрују. Ниједна демократска влада то не би могла да прихвати без реакције и без сврставања уз свој народ”, наглашава Стефановић.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић оценио је да је ствар државних органа да се договоре које поступке ће даље применити. Дачић је, како преноси Танјуг, нагласио да се по том питању мора инсистирати да међународна заједница поштује договор са Србијом.

Коментаришући најаву о постављању косовских цариника, он је, како преноси Бета, рекао да то значи да се не поштују договори склопљени са Србијом, шест тачака договора с генералним секретаром УН и да се ради о покушају да се измени реалност на терену. „Није ми јасно како неки људи не схватају да опет могу довести до сукоба”, рекао је Дачић и додао да ту мисли и на Приштину, али и на Вашингтон, Брисел и Берлин. Он је рекао да је то његово мишљење и да га не интересује шта мисле други министри. „Ја сам министар полиције Ивица Дачић и ваљда имам право да мислим својом главом. Ово не води ничему, само новом егзодусу Срба са Косова”, подвукао је и навео да се ради о покушају неких делова међународне заједнице да заокружи државност Косова, те да прича о административним прелазима нема никакве везе с решавањем проблема промета робе и људи.

И министар рада и социјалне политике Расим Љајић сматра да се одлука не доноси у Приштини. Они, како је рекао, неће послати косовске царинике и полицију на те прелазе без прећутне подршке важних међународних чинилаца. „Ако стигне глас да то не смеју да раде, они то неће учинити. Међутим, ако добију прећутну сагласност, они ће то свакако учинити”, казао је Љајић, а пренела Бета.

Србија, према његовим речима, нема „готово никакав маневарски простор” за реакцију. „Немамо други механизам осим да дипломатским средствима међународним чиниоцима укажемо на опасност тог чина.”

Како преноси приштински лист „Коха диторе”, према плану за имплементацију договора о царинским печатима, Еулекс ће поставити своје полицајце и царинике на прелазима на Јарињу и Брњаку, а њима ће надређени бити службеници из косовске полиције и царине. О спровођењу споразума ће бринути Кфор и Еулекс, а део споразума су и канцеларија ЕУ и амбасаде пет западних земаља – Квинте. Наводећи детаље плана, лист, како преноси Танјуг, пише да ће контролу на пунктовима на северу вршити Еулекс цариници. „Грађане неће контролисати косовски цариници. На граничним прелазима чак неће бити присутна ни косовска полиција. И у Брњаку и у Јарињу, 16. септембра, ће бити стационирани полицајци и цариници Еулекса. Они ће имати овлашћења косовске полиције и царине. Споразум предвиђа да цариници буду постављени на прелаз 31, док ће на прелазу код Јариња привремено бити само полиција. Прелаз код Јариња који су спалиле криминалне групе неће бити коришћен за пролаз робе док се не створе услови за рад цариника. Извори листа су подвукли да постоји план косовске владе да акцијом сличној оној на граничним прелазима врати косовске судије и у Окружни суд на северу земље, уколико се о томе у међувремену не постигне споразум са Еулексом.

Да сценарио за прелазе на северу Косова, можда, још није дефинитиван, указује писање приштинског листа „Зери”. Тај лист, како наводи Танјуг, пише да би спровођење плана за функционисање косовских царина на прелазима 1 и 31 могло да буде одложено због високог степена ризика, али и реакција коју Београд најављује да ће спровести преко структура инсталираних на северу Косова. 

Б. Чпајак

-------------------------------------

Јеремић: СБ да спречи Приштину да примени силу

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић потврдио је да је Србија упутила писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну у којем позива Савет безбедности да предузме све неопходне мере како би се спречила Приштина да поново примени силу на северу Косова, рекао је Јеремић после састанка са македонским колегом Николом Попоским.

У писму смо замолили Бан Ки Муна да Савет безбедности предузме све неопходне мере како би се спречило да се понови ситуација попут оне у јулу, додао је министар. Јеремић је навео да Савет безбедности и међународне мисије на Косову које делују у складу са резолуцијом 1244, а то су Кфор и Еулекс имају одговорност за ситуацију на Косову.

Како је истакао, уколико буде угрожена стабилност и уколико буде људских жртава „одговорност ће бити у дворишту оних који имају мандат да их спрече”, а то су ЕУ и НАТО.

У осврту на тврдње потпредседника косовске владе Беџета Пацолија да је Нигерија у процесу признавања Косова, Јеремић је рекао да „Пацоли по обичају не говори истину”. „Наш амбасадор у Нигерији је пре сат времена имао пријем код нигеријских власти где му је потврђено да Нигерија не мења свој став и не признаје једнострано проглашену независност Косова”, рекао је шеф српске дипломатије.

Танјуг

------------------------------------

Срби ће се бранити барикадама

Косовска Митровица – Ситуација на северу Косова је тренутно мирна, али и изузетно напета, а у току јучерашњег дана територију северног Косова константно су надлетали војни хеликоптери, али и хеликоптери косовске владе. Додатну конфузију и узнемиреност међу српским живљем уносиле су и информације да би Приштина силом могла већ преко ноћи да крене и заузме Брњак и Јариње, а Срби су у последња два дана појачали дежурства, ојачали барикаде у Зупчу у општини Зубин Поток, у Рудару у звечанској општини, као и у Лепосавићу, мада је по једна коловозна трака слободна за несметан проток аутомобила.

Лидери Срба са севера Косова верују да се Приштина неће одважити и поново кренути силом, мада зазиру од све „тврђих” најава које стижу и од стране међународних представника да два административна прелаза морају да буду под пуном царинском контролом.

Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица, казао је за „Политику” да је ситуација изузетно напета, као и да, уколико се оствари наум Приштине уз потпору међународне заједнице, Срби ће се самоиницијативно организовати и „херметички” затворити север Косова:

– По најавама које стижу од Срба, оба моста на Ибру који повезују српски и албански део Косовске Митровице биће блокирани, што би бојим се могло да резултира ескалацијом. Наиме, тада нико неће моћи да контролише народ који брани своје, а и бојим се да ми који смо на руководећим функцијама нећемо ништа моћи да учинимо да спречимо да дође до сукоба. Апелујем на међународну заједницу да се дозове памети, и да не иницира сукобе, јер у супротном херметички ће бити затворен север Косова, од Митровице, Брњака до Јариња – наглашава Пантић.

Истог је мишљења и Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток, који каже да ће се Срби мирним средствима одупрети инсталирању косовских институција власти, у овом случају царине, блокадама и барикадама пута, али, како каже, „плашимо се да уколико Тачи са НАТО-ом и Еулексом крене силом ситуација неће моћи да се контролише”.

Бајрам Реџепи, министар полиције у самопроглашеној косовској влади, за „Политику” је кратко рекао да ће се након коначних разговора са представницима Кфора и Еулекса (састанак који је почео јуче у касним поподневним сатима) утврдити детаљи за реализацију плана и имплементацију договора који је постигнут између Борислава Стефановића и Едите Тахири.

Реџепи је, иначе, раније за наш лист потврдио да ће албански цариници бити распоређени на Брњаку и Јарињу, али и апострофирао да ће, имајући у виду да се житељи северног Косова противе овом потезу, бити принуђен да реализацију плана потпомогне интервентним јединицама Росу, што јуче није желео да коментарише.

Ни у Еулексу нису желели много да коментаришу о успостављању царине на административним прелазима, мада је Ирина Гудељевић, портпарол Еулекса у Приштини, за „Политику” навела да су „у току разговори са косовским властима о томе како ће бити имплементиран договор о царинским печатима”:

– Када је у питању распоређивање цариника на прелазима, конкретне појединости су још у фази разраде, али треба знати да је Косово јединствена царинска зона – навела је Гудељевићева.

Биљана Радомировић


Коментари10
b2602
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
@ Duki Radanovic´, opet jedan od poznavalaca zapada ;Vi i opet jedan od sagovornika mrznje,opet jedan koji pise bajke, covece kakva bezparica, prodjite malo zapadnoevropskim gradovima, pogledajte kuce,radnje,kola na ulicama, pijace, garderobu ljudi na ulicama. Sigurno Vam se nece svideti, ne budite bez brige kod nas ne vlada bezparica, poceli su da nedostaju strucnjaci, visoko kvalifikovani radnici.,majstori, nikad zaposlenost nije bila veca i nikada u zadnjih 25 godina nije drzavna kasa bila tako puna. Na bolja kola moramo da cekamo i do godine dana, sve zbog " bezparice ". Smesno.
Duki Radanovic
Jeste sila i te kako resenje, to je JEDINO sto razumete ! Vrlo rado braci u pomoc, ne brinite nema nas bas malo. A to sto govori propala politicarka Nemacke, citaj baba pred penziju, to okacite macki o rep, pa ovde na Zapadu je UZASNA besparica i kriza. Ni baba nece dugo da traje, kao sto su mnogi politicari koje ste potplacivali nestali sa scene, samo jedno ce biti konstantno - od vaseg Kosova jos nema NISTA.
rade SRB
Kosovo je Srbija i po Ustavu i po medjunarodnom pravu i po istoriji.To je nasa svetinja i mi moramo pomoci nasem narodu da ne zivi medju zicama,nego da kao sav svet zivi i radi slobodno,da dobijaju lekove,vodu,struju,gorivo,da zive zivotom dostojnim coveka sa osnovnim ljudskim pravima,koja ne bi imali pod Pristinom.Vlada mora da ucini sve da spreci nasilan upad Pristine,a to mora da ucini i medjunarodna zajednica,Trebalo bi oni da ih upozore da se sve trajno moze resiti samo dijalogom.Ako neko zvecka oruzjem i ako neko preti i ako neko javno prica o nasilnom zauzimanju prelaza onda to cini Pristina i po kojem to pravu oni imaju uopste na takve izjave pravo,a kamoli na takav pokusaj.Pa molim vas dokle dvostruki standardi,a i nasa Skupstina bi trebala pod hitno da razmotri situaciju kom nam se preti.
EniMeni Mini
@Slavomir Srpski Cemu zveckanje? Cemu prizivanje, cak i razmisljanje, o sili kao resenju? Ako smo nesto naucili iz nase proslosti, jeste da bi sila morala da bude poslednje resenje - i, na zalost, kada postane takvo resenje, onda je ona jedino resenje. Sila nikome nikad nije dobra donela... Raspitaj se po Internetu, pogledaj Kumanovski Sporazum, rezolucije SB, i procitaj vesti razlicitih novinskih kuca i agencija (i domacih i stranih). Ma koliko bilo tesko ili lako, uvideces da smo mi Kosovo izgubili, odavno. Jedini koji imaju problem u svemu ovome smo mi - da prihvatimo tu cinjenicu. Ponavljam: ma koliko to prihvatanje bilo tesko ili lako... Sta zelis sa prizivanjem sile? Da ti supruga ili devojka ostane sama, da ti deca (ili buduca deca) budu sirocici? Da izgubimo i ovo malo zivota i integriteta koji nam je ostao? Mislis da smo jaci? Pogledaj istoriju. I otvori oci - ovde se ne radi o Kosovu, ovde se radi o zelji nasih politicara da ostanu na vlasti. Nista vise, nista manje.
Slavomir Srpski
Nije tacno kako mnogi komantatori tvrde da vojska Srbije nije u stanju da ako zatreba pregazi citavo Kosovo za par dana. Jer broj NATO vojnika i njjihova motivisanost su za dva reda nizi od naseg, kao i da te zapadne zemlje su u odvec velikoj ekonomskoj krizi da bi znatno ulagali u velike vazusne napade kao pre 12 godina kada su bili na vrhuncu. Na terenu mi imamo svo lako i tesko klasicno naoruzanje i poznavanje terena i iskustvo za vrlo efikasnu odbranu. A sto je jos bitnije imamo i veliki broj iskusnih dobrovoljaca i u zemlji i u inostranstvu, spremnih da ucestvuju u odbrani. Izazivanje nasilja od stnae Pristine i NATO donosi nam i sasvim opravdan motiv za akciju oslòobodjenja, kao i potpuno medjunarodno pravo, pa u SB nove sankcije prema Srbiji ne bi mogle da prodju bez veta Kine i Rusije. Nemacki Biler to dobro zna i svakako strepi, pa ce biti prvi oni da smire strasti u Pristini.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља