петак, 18.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 09.10.2011. у 22:00 Рајна Поповић
Не само о послу: Лепа Брена

Цео свет је моја кућа

Пошто је добар део живота провела по авионима и аеродромима, нема посебан однос према једном граду, лепо се осећа и у Београду и у Њујорку, истиче певачица која ће концертом у „Београдској арени” прославити рођендан и три деценије каријере

Некад је певала „Чачак, Чачак” и „Даму из Лондона”, сада „Метак са посветом” и „Не бих ја била ја”. У међувремену је снимила 19 албума, одржала ко зна колико концерата и спрема се да 20. октобра са публиком у „Београдској арени” прослави рођендан и три деценије колико „званично” пева. Шта питати тим поводом певачицу која је дала на хиљаде интервјуа, чија је биографија позната а не поновити се? Јесте да стрпљиво одговара и на питања о свом животу, каријери, трачевима али и здравом животу, лековитом биљу, у зависности од тога који новинар јој се обрати... Нисмо одолели а да је не питамо да ли су јој интервјуи већ досадили.

Серија концерата у Дому синдиката

– Морате да се сложите да једни без других не можемо! Дакле, нема успешне каријере без компатибилне сарадње с медијима. То је од кључног значаја за једну каријеру на естради. Мислим исто тако да је о мени било написано што о некоме није за три живота, и драго ми је што се за моје име, и музику, везују само ведрина и оптимизам – узвраћа слављеница.

Ипак, много пута су је до сада „развели”, ко зна колико пута је била „ошамарена” Бобином руком. Да ли је некога тужила због таквих вести?

– Нисам никога тужила, јер то све иде у рок службе. Свесна сам у којој мери сам занимљива медијима и добро је што је тако. Радити овај посао и не бити провокативан је траћење времена. Пошто Боба и ја живимо један обичан свакодневни живот, не правимо скандале, онда се медији потруде па мало зачине. Не замерам им, јер сам свесна да постоје имена која дижу тираже, а некада то што сте обоје успешни у својим професијама није довољно интригантно. С друге стране сам и срећна јер је моје име направљено мојим радом, а не скандалима – објашњава Фахрета Јахић.

Излазак из хеликоптера којим је стигла у Софију

И после три деценије, чини се, остала је професионална. Иако би неко очекивао да популарност коју је стекла може да јој буде оправдање за кашњење, она у салу за вежбање, бар тако тврди њен тренер, где ових дана учи кореографију за наступ са балетском групом, стиже 15 минута пре заказаног термина. Да се размрда и уђе у ритам.

– Будући да у Београду нисам певала 16 година, имам обавезу да све буде како треба, а то у мом случају значи до сада невиђено. Припреме су увелико у току, али то су припреме које су организационе природе, и ту заиста не допуштам пропусте. Држим све конце у рукама, припремам лепа изненађења, и радујем се ко мало дете. Ма, једва чекам да запевам!

Ипак, да ли је остварила оно што је желела, како гледа на све лепо и ружно што је као јавна личност доживела? Почев од оне ружне насловне стране ТВ новости, очаја мајке којој су криминалци због пара одвели сина или задовољства да јој сто хиљада људи кличе име на стадиону. Има ли праве пријатеље којима може увек да се обрати?

– Када сте јавна личност схватите да, када је све добро, имате безброј пријатеља, а када није тако добро, остану само ваши родитељи, деца и партнер, који заузврат не траже ама баш ништа. Имала сам ту срећу да су ме слава и популарност снашли као већ формирану личност, тако да нисам имала проблема да разлучим ко су ми прави пријатељи кроз живот.

Породица Живојиновић и Америци

Има ли људи са којима не контактирате више, а били су вам „пријатељи”? Поздрави ли се Брена са Мирославом Илићем, као са Драганом Мирковић недавно?

– Мирослав Илић је за мене одувек био велика музичка личност. С Драганом Мирковић сам изгубила контакт када сам променила број телефона и она ми је слала поруке, честитала рођендане и важне датуме у мом животу, а да ја то нисам знала... Када смо се среле, пре неколико година, разјасниле смо у чему је ствар, али никакве свађе није било – уверава нас Брена.

Тада још није мислила да ће живети од певања

Додуше, Драгана и она су потекле из истог јата, оног које је у каријери и на естради усмеравао Рака Ђокић. Њега више нема, а и момци из „Слатког греха”, који су јој били велика подршка док су заједно наступали, отишли су својим путем. Са Сашом Поповићем је остала пријатељ и пословни партнер. Чији глас пресуђује у договорима будући да заједно воде „Гранд продукцију”?

– Тим који добија не би требало мењати. Свако има право на своје мишљење а обично превагне оно које је најбоље по фирму у целини – узвраћа пословно и кратко Брена.

Када се с посла или концерта врати кући, чекају је породичне обавезе. Да ли синови Стефан и Виктор желе са мамом да разговарају о ономе што их тишти, или се обрате тати? Ко има више времена за поверљиве разговоре? Да ли вам Филип представља своје девојке?

– Као младићи мало су више окренути тати због својих мушких разговора, али од мене су научили да жене третирају као џентлмени. Филип је увелико у водама бизниса, Стефан се тренутно посветио спорту, Виктор је још у школи. Сва тројица су веома вредни и имамо све разлоге да будемо поносни на њих – не пропушта да похвали дечаке. Не заборављамо да њена фамилија живи и у Брчком, одакле је Брена кренула у Београд, али и по белом свету.

– Породично се окупљамо у Београду, мада волимо окупљања и дружења уопште. Брат Фарук живи у Новом Саду, а сестра Факета у Канади. Мама долази код нас повремено или ми одемо до ње у Брчко – истиче Брена.

Са Бобом поздравља публику

Бежанија или Њујорк, питамо ипак, мислећи на град у коме би радо живела?

– Волим америчке градове, и сећам се свог првог сусрета са Америком, када сам остала опчињена ширином те земље. Међутим, како сам временом неколико пута обишла земаљску куглу, схватила сам да има још лепих места на свету. Касније смо Боба и ја на те дестинације водили децу и подсећали се наших првих сусрета са неким градовима. Пошто сам добар део живота провела по авионима и аеродромима, немам посебан однос према једном граду, јер је цео свет моја кућа – признаје певачица.

Та права а и „музичка километража” коју је прошла нису је омели да добро чува линију.

– Редовно вежбам и пазим на исхрану. Неопходних осам сати сна се подразумевају. Нисам ноћна птица и не свиђа ми се што све журке овде почињу после један сат. Не волим осећај да ми је пропао цео сутрашњи дан. Када је мој изглед за сцену у питању волим да се посаветујем са мајсторима свог заната, дакле стилистима, шминкерима, али будући да знам шта ми стоји, а шта не, на крају ја одлучим да ли је неки стајлинг за мене или не – одговара певачица.

Сукња са ресама и, наравно, Џеј

За Бренин изглед у „Арени”, дакле, побринуће се ко треба, она вредно увежбава своје играчке тачке, техничари ће се побринути да све шљашти и сија на позорници. Вероватно ће најтеже бити искројити репертоар. „Чачак”, „Миле воли диско”,„Уђи слободно”, „Зачарани круг” и онај „Метак са посветом”, ма како наслов звучао опасно, сигурно ће разгалити публику.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Све је испланирано

У организацији концерта биће ангажовано 150 особа, међу којима су три редитеља – Дејан Милићевић, Горчин Стојановић, Дарко Камарит, док је сценограф Саво Барбузан. Концерт ће снимати 15 камера (са три крана), а на бина у три ниво налазиће се мноштво екрана.

-------------------------------------------------------------------

Цртице из биографије

·Животна прича Лепе Брене почиње у Тузли 1960. године, где се родила као треће, непланирано дете, како често воли да се шали. Детињство је провела у Брчком, где је са мајком Ифетом, сестром Факетом и братом Фаруком живела у једнособном стану, од плате оца Абида који је био медицински техничар. Мајка није радила, па је сва њена пажња била усмерена на децу и њихово васпитање. Да би употпунила кућни буџет, Ифета је шила, а Брена је њену одећу носила и касније, када је постала популарна.

·У основној и средњој школи, Брена је имала успеха и у спорту. Због висине врло брзо се нашла у кошаркашком тиму,тренер јој се први пут обратио са Брено, јер му је тешко било да изговара Фахрета.

·По завршетку гимназије 1978. Фахрета је дошла у Београд на студије и на Природно-математичком факултету уписала смер туризам. Редовно је полагала испите, али је тешко излазила на крај са скромном сумом коју су јој родитељи слали. Једне вечери, кад ју је киша ухватила на железничкој станици у Београду, одлучила је да „преузме ствар у своје руке” и почне да се бави певањем.

·У Новом Саду почиње да ради са оркестром Саше Поповића, који се тада звао Лира шоу. До тада је певала само забавну музику, али је уз помоћ колега из бенда учила да пева и народњаке. Рокерски имиџ који је до тада форсирала заменила је шортсевима, који су касније постали њен заштитни знак.

·Година 1980. означава се као званични почетак Бренине музичке каријере. Сарађујући са познатим композитором Милутином Поповићем Захаром снимила је штосну песму Чачак, Чачак, која је одмах је наишла на позитивне реакције публике.

·У фебруару 1982. водитељ Милован Илић Минимакс у својој ТВ емисији пушта снимак песме Чачак, Чачак како би забавио публику и нашалио се на рачун певачице. Међутим, ефекат је био сасвим супротан: гледаоцима се Брена свидела, па не чуди да је њен први албум Миле воли диско продат у скоро милион примерака. Еуфорија око Лепе Брене захватила је читаву стару Југославију, па се она појављује и у комерцијалној филмској комедији Тесна кожа.

·Албум Бато, Бато Брена је продала у невероватних милион и сто хиљада примерака. О њеној популарности сведочи и то што је певала на отварању Зимских олимпијских игара у Сарајеву. Учествовала је у филмовима Камионџије поново возе и Нема проблема, а објавила је и албум Пиле моје.

·У другој половини осамдесетих Брена постаје права југословенска фолк звезда. Објављује албуме Воли ме, воли, Окрећеш ми леђа, Хајде да се волимо, Четири године, Боли ме уво за све, као и Један дан живота, дует са Мирославом Илићем. Са Слатким грехом поново учествује на Југовизији 1986. године, са песмом Мики, Мићо. Одржали су неколико великих светских турнеја, а најзапаженији концерти били су у Дому синдиката, где су наступали сваке вечери пуних месец дана. Овај рекорд нико до сада није оборио.

·Концерт на стадиону у Софији запамћен је јер је Брена на бину изашла из хеликоптера. Рака Ђокић је пратио светске шоу-бизнис трендове, па је Брена постала прва балканска звезда по којој је направљена лутка налик на Барбику.

Коментари0
6590c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља