уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:24
У СУСРЕТ НЕДЕЉИ ШТЕДЊЕ

Како паметно штедети

Аутор: kamatica.comчетвртак, 20.10.2011. у 22:00

Банке у Србији су дефинитивно успеле да придобију поверење грађана, јер сви подаци указују на стални пораст укупне штедње. Тренутно је, што орочено што неорочено, на рачунима банака око седам милијарди евра. Интересовање грађана за штедњу постоји, али је међутим, много веће интересовање банака за штедише. Тако из године у годину имамо експанзију различитих врста штедње код пословних банака.

Штедња по виђењу, неорочена штедња, ависта штедња, краткорочна и дугорочна орочена штедња, рентна штедња, степенаста, растућа и многи други називи појавили су се са циљем привлачења штедње становништва у пословне банке. Објашњења и појашњења предности и недостатака различитих модела штедње углавном је мало. Најбоље информације увек ћете добити у банци.

Најбоље понуде су у недељи штедње

Све штедише већ неколико година знају да су најбоље понуде камата које банке нуде на штедњу у току традиционалне „недеље штедње”, прве недеље новембра. У током овог својеврсног „вашара” штедње банке се утркују за сваког штедишу. Понуде се мењају из дана у дан, штедише се позивају телефоном, нуде се нови модели. Они који штеде веће износе имају привилегију да се договарају о посебним условима са службеницима и руководиоцима филијала.

Који модел изабрати

Основна подела штедње је на неорочену и орочену. Код орочене је већа камата, али је потребно да у току уговореног рока новац остане у банци.
Неорочена штедња се често појављује под називима штедња по виђењу, текућа штедња или ависта штедња. Она подразумева да средства која сте ставили на рачун у пословној банци можете у било ком тренутку повући, без икаквих ограничења. Остварена камата се обрачунава и приписује улогу на крају календарске године или полугодишње или месечно у зависности од банке до банке. Чак и уколико на крају године на штедном рачуну нема средстава, камата се приписује у припадајућем износу за средства која су током календарске године била на рачуну.
Орочена штедња подразумева полагање средстава на штедни рачун у пословној банци у унапред одређеном временском периоду, након кога ће улагач моћи да повуче средства заједно са припадајућом каматом. За разлику од неорочене штедње, уложена средства код орочене штедње су делимично расположива, јер их према уговору улагач не може користити до истека рока орочења. Захваљујући овом ограничењу, улагач ће добити вишу каматну стопу на орочена средства него што ће то бити случај код неорочене штедње.

Орочена или неорочена

Све зависи од тога да ли новац намењен штедњи планирате да користите у наредном периоду. Штедиша би требало према својим потребама да изабере између потпуне расположивости уложених средстава (и ниже камате) и делимичне расположивости (и више каматне стопе).

Банке нуде разне моделе штедње и потребно је изабрати онај који вам највише одговара према расположивости, висини камате, моделу разрочења. Имајте увек на уму да је новац склон трошењу тако да ћете уштеђевину најбоље сачувати ако је орочите на неки дужи период.

Шта ако морате да разрочите улог

Клијент који је своја средства орочио неће остварити уговорену каматну стопу, али ће му бити обрачуната каматна стопа за неорочену штедњу, што значи да неће имати никаквих последица. Постоје банке које нуде много повољније обрачуне приликом разрочења. Ако сте орочили новац на годину дана, а хоћете да разрочите пре истека, након шест месеци банка ће вам обрачунати камату за тај период. Водите рачуна да разрочење у банкама може да траје и до седам дана. Ако планирате да орочите већи износ препорука је да то урадите тако што ћете износ поделити на два дела и сваки орочити засебно. Уколико будете дошли у ситуацију да морате да подигнете нешто новца разрочићете само један улог, а на другом ћете добити пуну камату. Некада банке нуде могућност да неки мањи део улога (10-30 одсто) подигнете, а да се не разрочи улог.
Увек имајте у виду да правило о разрочавању није исто у свим пословним банкама. Због тога је увек неопходно пре орочавања средстава сазнати под којим условима је могуће разрочавање. Поједине банке чак при разрочавању не обрачунавају никакву камату или у изузетним случајевима наплаћују и „пенале” – умањују основицу штедње због тога што улагач није испоштовао уговор.

Најавите исплату у банци

Новац из банке можете подићи кад год желите. Важно је знати да пословне банке често захтевају да се подизање више од 5.000 евра најави најмaње један дан пре повлачења, како би се готовина допремила на шалтер банке.

Некласичне врсте штедње

Пословне банке су обогатиле понуде последњих година. Осим орочене и неорочене, постоје и друге различите рентне, степенасте штедње, са исплатом камате унапред...

Рентна штедња подразумева орочавање средстава на одређени рок, при чему се исплата остварене камате врши у краћим периодима од периода орочења. Уколико, на пример, средства орочите на 12 месеци са банком можете уговорити да вам се остварена камата исплаћује на крају сваког месеца. Тако ћете до истека орочења имати 12 исплата камате. Ова врста штедње доноси вишу каматну стопу од неорочене штедње, али и нижу каматну стопу од класичне орочене штедње. Ако разрочите рентну штедњу пре истека рока банка ће направити обрачун и део камате који сте добили мораћете да вратите.

Степенаста штедња је модел орочене штедње код кога висина каматне стопе расте у сваком следећем месецу (или дужем периоду) од тренутка орочења. Тако ако орочите средства на 12 месеци, банка може понудити каматну стопу од један одсто током прва два месеца, два одсто у трећем и четвртом месецу и за по један процентни поен вишу каматну стопу у сваком следећем периоду од два месеца. Код степенасте штедње просечна каматна стопа може бити максимално на нивоу каматне стопе на класичну орочену штедњу, али чешћи је случај да је нешто нижа. Оно што се истиче као предност степенасте штедње у односу на класичну орочену штедњу су релаксирани услови разрочења. Уобичајено је да уколико раније разрочите средства код ове штедње остварујете каматну стопу по уговору, која је виша од каматне стопе на неорочену штедњу. Битно је имати у виду да пословне банке у промотивним кампањама истичу само највишу каматну стопу, која се обрачунава у последњем периоду орочења, што може довести улагаче у заблуду о висини каматне стопе која ће им бити обрачуната током целокупног периода орочења.

Штедња са исплатом камате унапред слична је класичној штедњи. Камата је изражена на годишњем нивоу без обзира на период орочења. Можете штедети на три, шест или 12 месеци. Код ове штедње камату добијате одмах, а када ову врсту штедње разрочавате, банка ће вам одбити камату коју сте добили на почетку.

-------------------------------------------------------------------

Основна правила штедње

Уколико се одлучите за орочену штедњу у пословној банци, неопходно је познавање неколико основних правила која важе у свим пословним банкама:

Уобичајени периоди орочења су један, три, шест, 12 и 36 месеци. Поједине пословне банке у својој понуди имају и орочења на девет или 24 месеца, а што је дужи период орочења средстава, то је и каматна стопа на уложена средства већа.

Код орочене штедње веома је битно разумети изражавање каматне стопе. Наиме, каматне стопе се увек изражавају на годишњем нивоу, без обзира на дужину периода орочења. Тако ће каматна стопа од пет одсто за орочења на шест месеци значити принос од 2,5 одсто јер је каматна стопа изражена на годишњем нивоу. Са друге стране, каматна стопа од седам одсто за орочења на 36 месеци ће значити принос од преко 21 одсто, јер се годишња каматна стопа обрачунава за три годишња периода.

Службеник банке ће вам на захтев дати пробни обрачун – „план исплате депозита” за износ и период који вас интересује. На овом обрачуну обратите пажњу на укупан износ камате који ћете добити и на ефективну каматну стопу (ЕКС).

На штедњу у еврима се наплаћује порез од 10 одсто. Ако камата коју треба да добијете износи 50 евра добићете 45, а банка ће пет евра пореза сама одбити и уплатити држави. Проверите понуде за штедњу у више банака, јер понудама могу много да се разликују.

-----------------------------------------

Савети

– Новац се увек штеди са неком сврхом за коју ће послужити камата

– Ако желите да увећате капитал штедите „класичном ороченом штедњом”

– Ако вам је потребно да сваког месеца допуњујете буџет изаберите „рентну штедњу”

– Ако вам је одмах потребан новац од камате изаберите модел „камата унапред”


Коментари0
0301a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља