недеља, 15.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:03

Слава – љубав јача од рачунице

субота, 05.11.2011. у 21:57

Чорбом, јагњећим и прасећим печењем, питом, салатом, колачима и пићем послужиће Споменка Јовановић, фармацеут из Београда, двадесетак гостију које годинама дочекује за Митровдан. За скромнији славски ручак биће јој потребно најмање 20.000 динара. Због беспарице је, каже, први пут са менија избрисала предјело. На њега је претходних година трошила између 3.000 и 5.000 динара.

– Никада нисам шкртарила, али ни претеривала са ићем и пићем за славу. Важно ми је да госте дочекам са укусном и с љубављу припремљеном трпезом. И раније сам гледала да уштедим купујући намирнице у великим трговинским ланцима. Али, данас је и то тешко. Плата не расте већ три године, а храна је безобразно скупа. Колаче и торте раније сам наручивала. Сада ћу их сама правити. Више се исплати. Шунка, кобасица, печеница… све је то поскупело и зато сам одустала од предјела са разноврсним салатама. Верујем да моји гости неће замерити на скромнијем менију него што су до сада навикли – објашњава Јовановићева.

Њена рачуница подудара се са истраживањем „Политике”, заснованом на просечним ценама неопходних намирница и славског „декора”. Без обзира да ли је слава посна или мрсна, храна и пићe за двадесетак гостију домаћину ће из џепа избити више од 20.000 динара. Мерено аршинима статистике, то је половина просечне плате у Србији. Људи који зарађују мање од 30.000 динара, за славу ће „банкротирати”. Ако се минималном износу додају специјалитети од меса, суви врат, печенице, сир, руска салата, бранцин, лигње, чорба са јунетином или пилетином, барем две врсте пита, колачи, слани ролати, торте, вињак, виски… рачун може да се удвостручи, утростручи…. Према нашој калкулацији, домаћице које трпезу саме спремају и не пазаре готова јела уштедеће између 3.000 и 7.500 динара у зависности од тога да ли је послужење посно или мрсно.

Богат сто може спремити онај ко за то има новца. Али и тада се препоручује да се од гозбе одвоји прослављање светитеља као заштитника породице и њеног молитвеног заступника пред Богом, да се обележавање крсног имена не поистовећује са „народним весељем”. Суштина славе нису јело и пиће, него окупљање породице у молитвеној атмосфери и љубави, каже свештеник Вукашин Милићевић.

– Свака храна коју тог дана припремимо, чак и обредна, колач, жито и вино, средство је да домаћин покаже своју љубав. Ако она постоји, можемо да се саберемо и око зрна пасуља. Уколико ње нема, не вреди нам ни најбогатија трпеза. Храном се не треба оптерећивати, нека је свако спреми у складу са својим могућностима – наглашава Милићевић.

Ако прихватимо да је слава начин да покажемо верност Богу и цркви, онда је природно да се придржавамо елементарних правила. То значи да у време поста и када слава падне у среду или петак трпеза треба да буде посна. Ко из оправданих разлога не може да спреми славу код куће, каже Милићевић, није забрањено да госте позове у ресторан или да комплетно послужење наручи.

– Али, ако то чини да би показао моћ, своју величину и разметљивост, да би доказао колико је паметан, а други глупи, онда је промашио суштину славе – сматра Милићевић.

Свечаној славској атмосфери не приличи расправа о политици, често омиљеној теми када се родбина и пријатељи почну делити на демократе, радикале, социјалисте… тако да са слава одлазе и посвађани.

– Неслагање не би требало да буде узрок непријатељства и разлог да једни другима вадимо очи. Али не може се одредити људима о чему треба да причају на слави. Да би се избегле конфликтне ситуације на месту којем нису примерене, најбоље да се свако води изреком „не радимо другима оно што не желимо да они раде нама” – истиче Милићевић.

И најмирољубивији гости, који пазе да се на слави не разбацују љутим речима, често не могу да се уздрже од претеривања у сочним залогајима и позамашној „капљици”.Превише пикантних и масних специјалитета, слаткиша, алкохола може да проузрокује мучнину, горушицу, висок крвни притисак, тегобе са жучном кесом, а понекад код особа које већ имају здравствене проблеме могу довести до шлога или инфаркта. Зато лекари од новембра до краја јануара имају највише посла.

– Гојазне особе у време слава посебно би требало да поведу рачуна. Не би смеле да се преједају јер већ имају поремећен метаболизам. Свако претерано конзумирање хране додатно успорава варење и задржава масне материје у цревима. И за славу треба бити умерен у јелу и пићу без обзира на то колико је тешко одупрети се свакојаким специјалитетима на столу. Ако се богатој трпези баш не може одолети, онда пре одласка на славски ручак ваља појести нешто код куће. Тако ћемо у гостима смањити количину хране коју бисмо иначе у кратком временском интервалу унели – каже др Невенка Димитријевић, из Дома здравља „Вождовац”.

Далиборка Мучибабић

Бојана Павловић

-----------------------------------------------------------

Колач, жито и свећа

Славски колач, свећа, жито и вино главна су обележја славе. Да би се нашли на славском столу домаћина, потребно је издвојити око 1.500 динара под условом да свећа не кошта више од 300 динара, иако она може да стаје и троструко више. Ако домаћица умеси колач, могла би да уштеди 300 динара. У славски трошак треба урачунати и част свештенику по принципу „колико можете да дате”.

-----------------------------------------------------------

Кетеринг „папрен”

Кетеринг фирме припремају све што је потребно за славску трпезу. Од предјела и главног јела – прасетине и јагњетине, па до торти и ситних колача. По жељи или према дубини џепа. Цене се крећу од 1.200 динара по особи за славе на „шведски” начин (само предјела и колачи), па до 2.000 за комплетан традиционални оброк. Укупни трошак славе где домаћини нису спремни да „засучу рукаве” износи између 24.000 и 40.000 динара. Томе треба додати пиће и славски колач, жито и свећу.


Коментари13
f9d29
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nikola Laketa
Slava je prastari srpski obicaj i slavi se kroz vijekove.Prve istorijske zapise o slavi imamo sa kraja 11 v. Sv.Sava je prilagodio srpske slavke obicaje i stavio ih u funkciju hriscanstva i hriscanske pravoslavne tradicije.Polovinom 19 v. profilisana je danasnja srpska slava i slavski obicaji. Knez Milos Obrenovic u svoje vrijeme uveo je Sv. Savu kao skolsku slavu koja se slavila sve do kraja Drugog svjetskog rata.Komunisti su zabranili Sv.Savu kao skolsku slavu. Hvala Bogu evo danas ponovo se slavi Sv.Sava kao skolska slava. Slavu treba slaviti svecano i pobozno bez pretjerivanja u jelu i picu.Srbi su slavili svoju slavu i najtezim vremenima za vrijeme rata uz komad hleba,svecu i malo vina i uz molitve Bogu i slavskom svecu da im pomogne i dadne snage da pobede sve nedace koje su snasle i snalaze srpski narod. Meni u dijaspori kao i ovoj gospodji sa pocetka clanka za toliki broj gostiju i toliko hrane i pica treba 1000 $ AUS sto je oko 75.000 din. Vazda slavili nikada ne zaboravili!
gordijanus t
smisao porodicne slave je pripremiti gozbu za svoje najmilije...gozba ne mora biti nista previse raskosno. nekada su nase bake znale da od nista naprave nesto. a ovi novi bogatuni ako misle da slavu slavu tako sto ce naruciti sve od catering agencija, bolje da ne slave. dajte prilog deci bez roditelja ili drustvu za borbu protiv raka...
name surname
ЖИВЕЛО СЛАВЉЕЊЕ СЛАВЕ! А то колико ће се приуштити није посебно значајно. Важно је да се слава пристојно "обележи", прослави, да се комшије, пријатељи, другови окупе и све протекне што је срећније могуће...
Nina Novakovic
дуб ина Shvatila sam poruku. Vazno je sta je napisano ! Ako se iza napisanih reci krije losa namera,svejedno je kojim pismom pisemo. Ko shvatA, shvatice i ovo.
Jusuf Ibrahim
Ove godine aranzman za Hadj kosta u deluks kategoriji sa pet zvezdica dvanaest hiljada US $. - Povoljnije je biti pravoslavni Srbin.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља