среда, 04.05.2016. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:29

Рецепти из бакине апотеке против кашља

уторак, 15.11.2011. у 22:00

Мучи вас кашаљ у ове хладне јесење дане а ви никако да се присетите доброг старог бакиног рецепта како да га бар мало ублажите. Уколико знате само за шербет и карамел, ево још неколико предлога како да се лакше носите са проблемом који мучи и старе и младе.

Није потребно ни много времена за припрему нити пуно пара.

Неке од потребних намирница сигурно већ имате у својој кухињи.

Млеко и жалфија

У шољу кључалог млека убаците пола кашичице жалфије. Оставите да ври три минута, додајте кашичицу свињске масти и пола кашичице соде бикарбоне. Промешајте и пијте у малим гутљајима. Током дана можете да попијете до три шоље. Свака шоља се припрема непосредно пред узимање.

Јабуке и лук

Нарендати јабуку и црни лук, додати мед, све у једнаким количинама. Од ове количине узимајте по једну кашику неколико пута на дан.

Лимун и мед

Помешајте исту количину сока од лимуна, шећера у праху и меда. Смесу прокувајте на лаганој ватри док се не сједини. Узимајте по кашику сирупа неколико пута на дан или при нападима кашља. Овај лек воле и деца јер има пријатан мирис и укус.

Лук и мед

Насецкајте већу главицу црног лука, ставите у посуду и помешајте са три кашике меда. Посуду затворите и оставите да одстоји неколико сати док се не створи сок. Процедите и попијте по кашику сока.

Кувани лук

Главицу црног лука са љуском исеците на колутове и кувајте у пола литре воде. Када проври, скините са шпорета и оставите да се охлади. Засладите са две, три кашике меда и пијте топло.

Ловор и лимун

Помешајте шољу и по воде, исту количину шећера, два-три лимуна исецкана на ситно са кором (претходно лимун оперите) и два-три ловорова листа. Кувајте ову смесу док се количина не преполови и не буде густа као мед. Узимајте по кашику, неколико пута на дан.

Бели слез и лимун

Ставите пола литра воде да проври па склоните са шпорета. У воду ставите две кашике белог слеза и поклопите. После пола сата процедите и додајте две кашике меда и сок од једног лимуна.

Жалфија и бели слез

Истопите шољу шећера, додајте шољу воде и мешајте док се смеса не изједначи, додајте по две велике кашике жалфије и белог слеза, кувајте десет минута непрестано мешајући. Процедите и пијте три пута дневно. Овај народни рецепт можете да дајете и малој деци.

Боквица

Боквицу, десет листова, можете да скувате као чај, засладите медом и пијете а можете да истуцате листове боквице, исцедите сок и промешате са истом количином меда. Узимајте три пута дневно.

Шербет на старински начин

Шољицу шећера сипајте у шерпицу и кувајте на тихој ватри. Када се шећер истопи и добије златномрку боју, успите једну до две шољице воде и смањите температуру. Мешајте док се карамелисани шећер сасвим не истопи. Додајте на врх ножа ђумбира у праху и мало лимуновог сока. Узимајте две кашичице три пута на дан.

С. Ч.


Коментари0
b20be
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар / Живот и стил

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб
Развој: Tehnicom Solutions

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља