петак, 22.09.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:02
МОБИНГ

Коме и како пријавити послодавца

Откривамо детаље у вези са мобингном, законском регулативом и тиме како да се заштитите на радном месту
Аутор: Редакција „Потрошача”четвртак, 15.12.2011. у 22:00

Иако се често чини да, када је реч о злостављању на радном месту, запослени ту не може ништа и да је послодавац недодирљив, није баш тако. Читаоци који су се јављали нашој редакцији кажу да не знају коме и на који начин могу да пријаве „газду” који их малтретира, као и на шта тачно могу да се жале. Због тога у овом, али и наредном броју „Потрошача” откривамо све детаље у вези са мобингом, законском регулативом и тиме како да се заштитите на радном месту.

Шта је злостављање на радном месту

Уколико сматрате да сте на било који начин злостављани на радном месту, битно је да знате шта Закон о спречавању злостављања на раду (Сл. гласник РС 36/2010) подразумева под тим појмом. Наводимо дефиницију:

„Злостављање, у смислу овог закона, јесте свако активно или пасивно понашање према запосленом или групи запослених код послодавца које се понавља, а које за циљ има или представља повреду достојанства, угледа, личног и професионалног интегритета, здравља, положаја запосленог и које изазива страх или ствара непријатељско, понижавајуће или увредљиво окружење, погоршава услове рада или доводи до тога да се запослени изолује или наведе да на сопствену иницијативу раскине радни однос или откаже уговор о раду или други уговор. Злостављање, у смислу овог закона, јесте и подстицање или навођење других на понашање из става 1. овог члана. Извршиоцем злостављања сматра се послодавац са својством физичког лица или одговорно лице код послодавца са својством правног лица, запослени или група запослених код послодавца, који врши злостављање из ст. 1. и 2. овог члана”.

Јасно је да је читање закона веома незанимљива активност, али узимајући у обзир обим проблема, сматрамо да је јако битно да се жртва злостављања што више упозна како са терминологијом тако и са својим законским правима.

Где пријавити мобинг

Да би закон био употребљив жртвама злостављања на раду, неопходно је да се упознају са процедуром и да је, макар формално-правно, спроведу. Закон је предвидео два начина покретања поступка:

1. Код послодавца: ако послодавац, као физичко лице или одговорно лице код послодавца није онај ко се терети за злостављање, подносите директно тој особи „захтев за покретање поступка за заштиту од злостављања” (баш овим речима, јер је то тако назвао закон). Захтев мора да садржи образложење случаја са доказима тврдњи. Препоручујемо да обавезно буде у писаном облику. Послодавац је тада дужан да странама у спору предложи поступак посредовања у року од три дана од пријема захтева. Посредник се одређује сагласношћу подносиоца захтева, послодавца и особе која се терети за злостављање. Као и сваки поступак посредовања, тако и овај може и не мора да се реши позитивно за све стране. Уколико нисте задовољни решењем имате право да покренете:

2. Судски поступак: ако је онај кога теретите за злостављање, послодавац или одговорно лице код послодавца, онда је бесмислено да им подносите захтев за посредовање (иако на то имате право), већ покрећете судски поступак. Неопходно је, стога, да вам предложимо и неке од начина прибављања доказа да сте злостављани.

Поглед на случај из другог угла

Решавање сваког проблема почиње признањем себи да он постоји и да се не дешава другоме него вама. Пошто прогутате ову горку пилулу признања, спремни сте за нову терапију, односно за почетак борбе за своја права. Као Давид у овој причи морате бити много сналажљивији и спретнији од Голијата. Одлично је то што вас Голијат потцењује и не очекује од вас да покушате било шта. Дакле, морате бити темељни у припремама и тек када је све спремно предузети акцију. Све мора бити по закону, ако желите да вас он штити. Увек имајте на уму да се злостављање повећава са страхом који изазива код жртве.

Сада, погледајте ситуације злостављања из другог угла. Ако се усредсредите на памћење сваког детаља чина злостављања да бисте га касније искористили као доказ против оног ко вас злоставља, страх неће имати много могућности да изађе на површину. Запамтите, закон каже да је злостављање чин који се понавља. Значи, мора се десити најмање двапут.

Дајемо вам неколико савета о томе како да обезбедите доказе да сте злостављани:

1. Водите белешке

Звучи невероватно, али искуства дугогодишњих државних службеника са институцијом „службене белешке” показују да је она врло делотворна. Потрудите се да запамтите сваки део чина у којем сте злостављани и да га што пре пренесете на папир. Корист је двојака. Исти папир може сутра представљати могући доказ да сте злостављани, нарочито ако је више таквих бележака. Друго, помоћи ће вам да макар део стреса пренесете на друго место. Обавезно назначите сатнице дешавања (сат и минуте). Што је прецизније, уверљивије је.

Избегавајте да о томе обавештавате колеге са посла. Ипак сте сви на исти начин везани са послодавцем. Нарочито избегавајте да у белешке уносите податке који могу бити пословна тајна. Тако се обезбеђујете да вас било ко оптужи за одавање пословне тајне.

2. Обезбедите ослонац макар у једној особи

Веома је битно да у овој борби не будете усамљени. Породица и пријатељи су, обично, најбоља подршка. Они су уз вас и у добру и у злу.

3. Будите спремни на тешку и дуготрајну борбу

Спремите се и на најгоре могуће исходе, па и на могућност да можете остати без посла. Плаћен посао јесте међу најтраженијим „артиклима” на тржишту, али здравље нема цену.

4. Посетите лекара

Лекари медицине рада су ти који су надлежни да дају стручно мишљење о томе да ли је неко злостављан, али закон није забранио да се обратите и другим специјалистима. На располагању су вам следећи лекари за чију посету није потребан упут опште праксе, или приватних лекара. Како је прописано да се на почетку узме анамнеза, ето прилике да ваш проблем буде забележен у валидном доказном материјалу.

5. Све време испуњавајте радне обавезе

Ако неоправдано касните на посао или одлазите раније без одобрења, послодавац има у рукама оружје које се зове Закон о раду и кршење радних обавеза.

6. Добро савладајте закон

Ако користите неко оружје обавезно је да знате како се оно употребљава и у којим условима функционише. Закон се састоји од 39 чланова, па је један од лакших за савлађивање.

ЛИНК:

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sprecavanju_zlostavljanja_na_radu.html

САВЕТ: не заборавите да, у највећем броју случајева, злостављач има у рукама полуге моћи које га штите од већине санкција и због тога у борбу за своја права морате ући „хладне главе”. Емоције у овом случају само одмажу.


У следећем броју вам детаљно представљамо законску процедуру за заштиту ваших права.

------------------------------------------------------------------------------ 

Да ли вам се уредно уплаћују доприноси и здравствено осигурање

 

Запослени на Интернету могу да погледају податке које пружа Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО фонд). На Интернет страни овог фонда: https://servisi.pio.rs/gradjani

можете пратити да ли послодавац редовно измирује обавезе према запосленима. Само први пут је неопходно отићи на шалтер ПИО фонда, да бисте добили шифру. Уколико имате неке нејасноће, можете им се обратити на e-mail: webservisi@pio.rs.

Увид у податке је омогућио и Републички фонд за здравствено осигурање. На линку:  http://www.rzzo.rs/index.php/doprinosi-e-bussiness проверавате да ли вам је послодавац уплатио обавезно здравствено осигурање.

РФЗО, на поменутом линку оградио се од тачности података, наводећи да: „Контрола, прикупљање и наплата доприноса за здравствено осигурање је у надлежности Пореске управе, која податке о измиреним, односно неизмиреним обавезама доставља Републичком фонду за здравствено осигурање. Такође, постоји могућност да Пореска управа Републичком фонду не достави податке о задужењима. Због тога Републички фонд за здравствено осигурање не може сносити одговорност за тачност података”.

Ипак, најсигурнији начин да проверите да ли вам послодавац уплаћује, законом прописане, обавезе је да лично одете у филијале ПИО фонда и Пореске управе.


Коментари7
272e9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

dejan zoric
Moram da se pozalim svima da sam zapanjen divljanjem u zaposljavanju ljudi u Elektrovojvodini prosle nedelje.Tom brzinskom zamenom preko 50 ugovora o zaposljavanju iz odredjenih u neodredjene i jos nekoliko desetaka onih koji uopste do pre neki dan nisu ni radili u toj firmi,a sve zbog novog zakona o radu...katastrofa!!Izvor informacija je radnik firme,dakle 100% tacan.
Danijela Petrovic
Slazem se da neradnici mnogo bolje prolaze kod poslodavaca i toga ce uvek biti.Ali sta raditi kada je ocito da vas poslodavac diskriminise i ucenjuje na mnoge nacine,kada se odvazite posle mnogo nerviranja,suza i nepravde,prijavite ga nadleznim sluzbama i naidjete na zatvorena vrata??!Sta kada ti isti koji treba da vam pomognu kao institucija,kao pojedinci ciji je to posao ustvari tu pred vama,bez trunke srama,casti i postenja od tog istog poslodavca uzmu mito i smeju vam se u lice!?!?Sta normalan covek tada da uradi!?!Kako jedna zenska osoba koja radi za platu od 18.000.dinara,da nadje zakonsku zastitu i bori se za svoja prava kada je u startu progutala gorku pilulu surove stvarnosti da je previse korupcije u ovoj mojoj Srbiji i da mozes samo da cutis i trpis,ides linijom manjeg otpora ili da od razmisljanja i presabiranja potpuno odlepis.Samo se pitam koliko cemo jos moci ovako kao nacija i gde sve ovo vodi.Ne odustajem,kucacu na sva vrata dok ne nadjem makar tracak nade za pravdu
vesna pajic
molim te postedi me tvoih glupih komentara,zbog takvih kao sto si ti privatnici mogu da rade sta hoce nazalost.A gde su prava radnika
Milance Jeremic Despotovac
Ko misli da nije zadovoljan poslodavcem neka trazi drugi posao ,Prosao je socijalizam ,ovo je kapitalizam BRE.Znate ko se zali na svoj posao?samo lencuge a nije da ih nema u Srbiji u to u obimnom broju,naviklo to da prima platu a da u radno vreme gleda kroz prozor sta drugi rade.E to nece moci vise.Probajte ovu pricu u stranim firmama po Srbiji i videcete vrata ubrzo . Ljudi gledaju primere drzvnih firme gde se samo kuva kafa i igraju igrice na sluzbenim PC .Opstina Despotvac prosek plata 45.000 din a sve rodjaci zutih pozaposljzvani
sumadinac sumadinac
ima firmi u kragujevcu, gde radite 12 sati i to vam ne placaju kako treba, svaki dan 12 sati. kao u doba toma sojera gde je inspekcija. zene rade u toj firmi siju valjda, kao robinje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља