петак, 06.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:27

Зашто је Тадић помиловао Лаушевића

Аутор: Бетачетвртак, 29.12.2011. у 13:00
Од извршења дела прошло је 18 година, на слободи је дуже време, а током тог периода није вршио кривична дела: Жарко Лаушевић

Председник Србије Борис Тадић помиловао је глумца Жарка Лаушевића, који је више пута осуђиван због прекорачења нужне одбране у обрачуну у којем су страдала двојица младића, а један рањен, 1993. године у подгоричком кафићу „Епл”. Тадић је потписао одлуку о помиловању глумца, којом се ослобађа даљег издржавања казне затвора.

„Комисија за помиловање предложила је председнику Републике Србије да се молба за помиловање уважи и осуђени Жарко Лаушевић ослободи даљег издржавања казне затвора јер раније није осуђиван, као и да је од извршења дела прошло 18 година, да је на слободи дуже време, током којег није вршио кривична дела. Кривично дело за које се терети није извршио умишљајно, већ прекорачивши границе нужне одбране у стању емоционалне узбуђености изазване нападом на њега и његовог брата Бранимира Лаушевића, коме је том приликом био угрожен живот. У затвору је био готово пет година и током издржавања казне у КПЗ Пожаревац – Забела добро се владао и понашао. Лошег је здравственог стања и према њему се сврха кажњавања може постићи и блажом казном”, наведено је у саопштењу које је издала прес-служба председника.

Надлежни суд и Министарство правде Србије дали су позитивно мишљење да се молба за помиловање Жарка Лаушевића уважи, додаје се у саопштењу.

Горан Илић, професор кривично-процесног права на Правном факултету у Београду објашњава за „Политику” процедуру која је претходила одлуци председника да помилује познатог глумца.

„Када је реч о помиловању које је председник Србије дао Жарку Лаушевићу, морамо да имамо у виду да је реч о пресуди која је донета у време када су Србија и Црна Гора биле део јединствене државе, да је по првој пресуди која је донета у овом случају Лаушевић издржавао казну у Пожаревцу, као и да је после тога Савезни суд, који је био највиши суд и за Србију и за Црну Гору, укинуо ту пресуду и вратио је на поновно одлучивање суду у Црној Гори. Такође, треба узети у обзир да је тај суд донео пресуда која је била идентична времену које је Лаушевић провео у притвору, а касније у затвору”, објаснио је Илић.

Лаушевић је, објашњава професор, највећи део те првобитне казне провео у српском затвору, која је у то време са Црном Гором чинила јединствену државу која је имала законе који су важили и у Србији и у Црној Гори. То је и био основ да се председник Тадић актом помиловања одреди у оваквој ситуацији.

„На државним органима Црне Горе, која је сада суверена држава, је да заузме став и одлучи како ће у овом случају поступати. Сама чињеница да они до сада, колико ми је познато, нису издали потерницу за Лаушевићем, можда наговештава какав ће њихов став бити”, наводи професор.

Адвокат Божа Прелевић сматра да је пресудом црногорског правосуђа, Жарку Лаушевићу нанета велика неправда.

„Онако како је Црна Гора пресудила је апсолутна неправда, апсолутно незаконито донета одлука. У односу на власт у Црној Гори, која је инсистирала да он буде осуђен, то неће бити добро примљено. Мислим да је потез Бориса Тадића хуман, а пре свега праведан. Они који буду против овакве одлуке рећи ће да Србија то није могла да уради, да је то мешање у унутрашње ствари Црне Горе. Када би Лаушевић са овом пресудом отишао у Стразбур, верујем да би овај суд донео пресуду да су у овом случају нарушена основна људска права, а то је право на поштено и фер суђење – казао је Прелевић за наш лист.

Ана Радусиновић, портпарол Министарства правде Црне Горе, није желела да коментарише потез српског председника.

„Министарство правде Црне Горе је раније заузело став да не коментарише пресуде и одлуке институција и државних органа других држава. Наш став остаје исти и када је случај Лаушевић у питању”, рекла је она.

Мирослава Дерикоњић

----------------------------------------

Тадић за седам година помиловао 190 осуђених

БЕОГРАД – Према Закону о помиловању и Закону о надлежностима председника Србије, председник државе је једино лице надлежно да, под детаљно наведеним условима, изриче помиловања правоснажно осуђеним особама.

Председник Србије Борис Тадић дао је од 2004. године укупно 190 помиловања осуђенима за кривична дела, речено је данас Танјугу у председништву Србије.

Јавност је данас обавештена да се међу помилованима нашао и глумац Жарко Лаушевић, који је тиме ослобођен даљег издржавања казне затвора.

За тај чин, који је регулисан Законом о помиловању, надлежан је само председник републике Србије, по претходно прибављеном мишљењу Министарства правде и надлежног суда.

Молбу за помиловање надлежном суду подноси осуђени, а могу је поднети и његов законски заступник, брачни друг, брат, сестра, усвојилац, усвојеник, хранилац или старалац осуђеног лица, док је по службеној дужности може поднети и министарство правде, али тек по правоснажности пресуде.

Суд молбу доставља Министарству правде Републике Србије заједно са својим мишљењем о оправданости молбе.

Ако се подносилац молбе позвао на извесне чињенице или околности које могу бити од утицаја на одлучивање, суд ће пре достављања молбе извршити њихову проверу и извештај о томе заједно с молбом доставити Министарству правде.

Министарство правде може да затражи од државних органа податке потребне за одлуку по молби.

Кад размотри и оцени наводе у молби министар правде доставља молбу, заједно са свим списима и својим мишљењем председнику Републике Србије.

Лаушевић, који је после више изречених пресуда које су укидане пред Врховним судом Црне Горе, 2001. године правоснажно осуђен на максималну казну затвора од 13 година, због прекорачења нужне одбране у обрачуну, у коме су 1994. године страдала два младића, а један рањен.

Инцидент се догодио у подгоричком кафићу „Епл” 31. јула 1993. године.

У притвору је, до изрицања првостепене пресуде, провео четири и по године, па му је, према важећој пресуди, остало да одслужи још осам и по година.

Лаушевић је убио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића, а У уобрачуну је његов брат Бранимир испалио један метак, који никога није погодио.

Републички тужилац је својевремено одложио извршење затворске казне а за Лаушевићем је истовремено повучена потерница која је за њима била расписана.

Лаушићева аутобиографија „Година прође, дан никада” продата је ових дана у Србији у више стотина хиљада примерака.

------------------------------------

Хомен: Лаушевић фактички одслужио просечну казну

БЕОГРАД – Министарство правде дало је позитивно мишљење Комисији за помиловање и председнику Републике да се помилује Жарко Лаушевић, јер је он фактички у притвору већ издржао просечну затворску казну за прекорачење нужне одбране, изјавио је данас Танјугу државни секретар Слободан Хомен.

„Урадили смо анализу санкција, односно казни које се изричу за прекорачење нужне одбране и установили да чак ни један случај није забележен да је изречена казна преко пет година затвора. С обзиром на то да је Лаушевић већ провео у притвору пуних пет година, он би, да је осуђен онако како се просечно изричу санкције, већ одслужио казну”, објаснио је Хомен.

То је, према речима Хомена, био основни мотив којим се Министарство руководило да да препоруку за помиловање.

„Сматрамо да је санкција која му је била намењена, фактички, већ и спроведена и да је он одслужио затворску казну и да у том смислу, ценећи генерално казнену политику, заиста има места да се Жарко Лаушевић помилује и у том смислу смо дали и позитивно мишљење”, нагласио је Хомен.

------------------------------------

Лаушевићеве колеге поздравиле одлуку о помиловању

Колеге и пријатељи глумца Жарка Лаушевића поздравили су данас одлуку председника Србије Бориса Тадића о помиловању Лаушевића, оценивши да је она дошла у право време.

Редитељ Дарко Бајић оценио је да је одлука дошла у право време и да ће допринети решавању ситуације у којој се Лаушевић налази већ 18 година.

Ова одлука, као и књига коју је Лаушевић написао, корак су ка томе да се после 18 година реши овај случај, а надам се да ће одлука председника Тадића подстаћи и судство у Црној Гори да реши ово питање, рекао је Бајић Танјугу.

Лаушевићев колега, глумац Бранислав Лечић слаже да је одлука о помиловању дошла у право време.

Ова трагедија дуго траје. Мислим да је свима јасно да је реч о несрећном случају и да је то што се десило страшно не само за Лаушевића који је на робији цео живот већ и за те младе људе, рекао је Лечић.

Мислим да је то доба одлука која ће и њему и његовој породици и свима који су учествовали дати шансу да подвуку црту, додао је Лечић.

Са њима се слаже и Гордан Кичић који је кратко оценио да је одлука о помиловању сјајна вест.

Танјуг


Коментари89
ea1a2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

mama
Bila sam mala,i znate koliko puta sam pozelela da UBIJEM delikvente i tatine sinove pune pare,pijane,koji su mislili da sve mogu u ovoj drzavi;koliko puta su nas nezsticene devojke pratili i maltretirali,dirajuci nas i vukuci nam odecu i cepajuci nam suknje.Pomislicete :"A sta trazis u gradu do u zoru",a nije bila zora vec 21 sat i odlazile smo kuci da ucimo anatomiju za sutrasna predavanja na fakultetu. A sada,koliko je takvih delikvenata koji su to radili ,u ovom slucaju braci Lausevic,u zelju da sutra hvale u drustvu kako su prebili i koga. Jel ste vi citali malo novine,lazna i ona druga svedocenja(koja nisu uzeta u obzir)?Ako jeste,stavljam vas pred sudiju pa mi recite: "DA LI STE VI NORMALNI?" Zarko,brate,srecna ti sloboda(ako se to tako moze nazvati),ZIVEO!!!
ja vi oni i mi
Zar je trebalo toliko godina da prodje,da bi pravda shvatila sta je nepravda.po meni,sudimo postenima,a branimo s,ve sto je neposteno.ironija majke pravde.
Totalno Kul
Mislim da Laušević nije trebao da služi nikakvu kaznu. Da nije on ubio njih, oni bi ubili njega. A i smatram da on nikako u trenutku straha nije mogao da zna dal' je prekoračio granicu nužne odbrane. Svakako da čovek nije bio uračunljiv kad je strahovao za svoj život i život svog brata. A pištolj je nosio zato što mu je i ranije bilo prećeno, od političkih fanatika.
ajatolah homeini
mislim da je ubistvo zadnja stvar ali ida je zarko bio primoran da to uradi jel je bilo on ili oni po meni nije trebalo ni da odlezi kaznu
НЕЂО ГОГА
Присталица сам промене нашег Кривичхог закона у овој области. Апсолутни сам заговорник ригорозног пооштравања санкција за оног ко "дигне ruku " на вас из чиста мира--обести... После забране ношења личног наоружња нагло је порастао криминалитет у нас. Да разни напасници претпостављају да сте наоружани врло често би одустали од зле намере. Пооштравање давања дозволе за ношење оружја уз психијатријко уверење предупредили би смо у великој мери свакодневне ексцесе. Ово би била прва мера на отклањању последица. А, узрока ?Tо је одавно познато и просечхом грађанину.. Ово је довољно и реално оправдање за став из горњег дела овог писма. .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља