уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:27
КРЕДИТНА ПОЛИТИКА У ОВОЈ ГОДИНИ

Шта грађани могу да очекују од банака

Они који планирају да се задуже могу да се надају нижим каматама на динарске позајмице, а они који имају кредит проширеним понудама усмереним на рефинансирање
Аутор: kamatica.comчетвртак, 19.01.2012. у 22:00

Премда аналитичари сматрају да ће у току 2012. године новац бити скупа и недоступна роба за грађане Србије, према изјавама из банака то неће бити случај.

Анкета коју је „Каматица” радила међу највећим банкама у Србији показује да би грађани који планирају да се задуже требало да очекују ниже камате на динарске позајмице, они који већ имају кредит могу очекивати проширену понуду банкарских производа који су усмерени на рефинансирање, а како најављују из банака, неће изостати ни нови банкарски производи дизајнирани специјално по потребама клијената.

Банка Интеза планира да остане у фокусу и грађана и привреде, када је о кредитирању реч. Подршку за то има у капитализацији коју је недавно реализовала у суми од 130 милиона евра, што јој даје простор за наставак раста пласмана.

– Осмишљавање иновативних кредитних производа, попут прошлогодишњих сениор готовинских зајмова намењених пензионерима и, уопште, одговарање на специфичне потребе различитих сегмената популације може се очекивати и у 2012. години, уз даље унапређивање квалитета банкарских услуга – наводе у банци Интеза.

Иначе, у години за нама Банка Интеза је подржала препоруку Владе Србије за усвајање мера за ублажавање ефеката глобалне финансијске кризе, те је својим клијентима омогућила растерећеније сервисирање постојећих кредитних обавеза.

– Одобравање грејс периода и репрограма или продужавање рока отплате реализованих зајмова били су неки од модела помоћи грађанима који се у извесном тренутку суоче са проблемима у враћању позајмљених средстава. Такође, банка је недавно увела специјалан модел кредита за рефинансирање којим је могуће истовремено обједињавање свих постојећих обавеза у један кредит и подизање додатног готовинског кредита по најповољнијим условима на тржишту, и то са продужењем рочности кредита до 100 месеци. Уважавање интереса и корисника кредита и банке, као и наставак подршке владином програму одобравања субвенционисаних зајмова, остаће важни део пословања и у 2012. години – наводе у Интези.

Камате зависе од референтних каматних стопа и стопе инфлације, али како кажу у Интези, клијенти могу очекивати мање рате по основу нижих каматних стопа.

– Када говоримо о стамбеним и потрошачким кредитима који су индексирани у европској валути, Банка Интеза је у другом кварталу претходне године снизила њихову каматну стопу. Што се тиче динарских позајмица, најављено смиривање инфлације и даља стабилизација макроекономских прилика могу довести до снижавања референтне каматне стопе, па тако и нижих камата на кредите у домаћој валути – саопштили су из Интезе.

Комерцијална банка ће ове године имати дифузну кредитну политику, па ће се ангажовати на промоцији постојећих кредитних производа, креирању нових и асистенцији клијентима у рефинансирању постојећих дугова, каже Горан Милићевић, извршни директор за маркетинг Комерцијалне банке. Према његовим речима, и камате на позајмице ће бити нешто ниже.

– У принципу, нешто повољније, али то у великој мери зависи од низа околности и кретања у укупној привреди, у земљи и окружењу, од цене извора, конкуренције на тржишту, као и од законских прописа у овој области – објашњава Милићевић.

Рајфајзен банка ће задржати разноврсност кредита у понуди и у 2012. години, каже Петар Јовановић, члан Извршног одбора ове банке.

– Банка ће се, као и у претходној години, фокусирати на унапређење кредитне понуде, са нагласком на динарске моделе свих врста кредита. При томе бисмо посебно истакли део јединствене кредитне понуде потрошачких и ауто-кредита, за који није потребан долазак у банку већ се реализује у малопродајним објектима трговаца. Паралелно са тим, наставићемо праксу проактивне помоћи у отплати кредита, не само када проблеми у отплати трају, већ и пре него што наступе, са циљем да се нађе решење у обостраном интересу – наводи Јовановић.

Према његовим речима, клијенти ове банке такође могу очекивати ниже каматне стопе.

– Имајући у виду пад динарске референтне каматне стопе у последњих неколико месеци, као и слична очекивања и циљеве НБС за следећу годину, можемо рећи да ће каматне стопе по динарским кредитима који су везани за референтну стопу бити ниже – објашњава Јовановић.

Уникредит банка ће и ове године наставити да нуди им широк спектар производа и услуга.

– Не предвиђамо знатнија померања када је у питању тражња за кредитним производима која ће и ове године у највећој мери бити усмерена на динарске готовинске и стамбене кредите. Уникредит ће значајну пажњу посветити оним клијентима који бележе кашњење у сервисирању својих обавеза са циљем да елиминише негативне последице преузетих кредитних обавеза од стране клијента и да успостави регуларност у њиховој отплати – наводи Никола Вулетић, директор Дирекције комерцијалних послова Уникредит банке

Сосијет женерал банка прати кретања на тржишту и понуду прилагођава актуелној ситуацији и потребама клијената, па то можемо очекивати и 2012., кажу у овој банци.

– Поред увођења нових производа, од којих су неки јединствени на тржишту, банка излази у сусрет и клијентима који имају проблем са отплатом постојећих задужења. У 2011. години, Сосијет женерал банка је прва реаговала на позив премијера и увела кредите за рефинансирање са грејс периодом од 24 месеца, како би грађанима олакшала отплату кредита. И у наредном периоду потребе клијената ће бити у фокусу стратегије банке и банка ће свакако, поред нових производа, радити на олакшицама за клијенте који отежано отплаћују своје рате – наводе у Сосијет женерал банци.

Када је о каматним стопама реч, у овој банци истичу то што своје клијенте кредитирају позајмицама са фиксном каматом која остаје непроменљива до краја отплате.

– Висина променљивих камата зависиће пре свега од референтих камата. Код променљиве камате, маргина банке остаје неизмењена од прве до последње рате, а финалне камате мењаће се у зависности од кретања еурибора, белибора и референтне камате Народне банке – наводе у овој банци.

Као и у претходном периоду, Хипо Алпе Адрија банка ће и у 2012. наставити да води обазриву кредитну политику и политику оцене ризика, како би одржала стабилност у пословању, тренд раста и поверење клијената.

– Хипо банка ће наставити да одобрава кредите привреди, пре свега за развој малог и средњег предузетништва, али и извозно оријентисаног сектора. Наставиће да одобрава субвенционисане кредите за унапређење пољопривредне производње, али и да финансира пројекте неколико јавних институција, које је добила на недавно завршеним тендерима – наводе у овој банци.

Ова банка ће наставити да излази у сусрет својим клијентима који имају потешкоће у пословању и репрограмира обавезе у складу са важећом регулативом Народне банке Србије, али и на основу процене ризика и потенцијала сваког задуженог клијента да правовремено отплаћује дуговања према банци. Што се тиче каматних стопа, у Хипо банци нису могли да нам кажу ништа конкретније, осим да ће као и до сада зависти од неколико фактора, који укључују тржишна кретања, ризик пословања, понуде других банака, кредитне способности клијената.

– И потрошачки и стамбени кредити су у претходној години били атрактивни нашим клијентима због повољних услова које смо нудили. За популарне динарске потрошачке кредите: каматна стопа 20 одсто фиксно, са роком отплате до 60 месеци и преносом средстава по профактури/фактури на рачун предузећа. За стамбене кредите: атрактивне каматне стопе уз минимално учешће од 10 одсто и роком отплате кредита до 30 година; могућност грејс периода до 12 месеци и могућност добијања готовинског кредита без трошкова накнаде за обраду кредита – наводе у банци.

Фокус кредитне политике Финдоместик банке у 2012. години биће кредитирање становништва, каже Никола Михаиловић, директор сектора продаје и маркетинга кредита становништву Финдоместик банке.

– Као део БНП Парибас група промовише принцип одговорног кредитирања становништва, што значи да запослени у Финдоместик банци увек покушавају да пронађу најбољи начин како да помогну грађанима да остваре своје планове и жеље, али тако што истовремено воде рачуна о томе да се корисници кредита не презадуже, односно да не узму више новца него што ће бити у могућности да враћају. Захваљујући оваквом начину рада, клијенти Финдоместик банке веома уредно отплаћују своје кредитне обавезе – наводи Михаиловић.

Када су у питању камате, у Финдоместик банци кажу да ће се трудити да и даље буду конкурентни.

– Цену услуге коју пружамо схватамо само као још један продајни аргумент подједнако важан као и сви претходно наведени. И у овом делу се трудимо да будемо најбољи што можемо, што можемо приказати кроз пример ауто-кредита Финдоместик банке са каматном стопом већ од 5,88 одсто – објашњава Михаиловић.


Коментари0
0c04d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља