субота, 11.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 03.02.2012. у 22:00

Гоч привлачнији од Бање

Ски­ја­ли­ште на Го­чу из­над Вр­њач­ке Ба­ње Фо­то Ђ. Пе­тро­вић

Вр­њач­ка Ба­ња – Пре­ко ле­та гу­жва, а зи­ми се све уми­ри и опу­сти. Та­ко је и ових да­на у Вр­њач­кој Ба­њи. Снег је за­тр­пао бањ­ска ше­та­ли­шта, лед је „оки­тио“ ви­ле и хо­те­ле па се тек не­ко­ли­ко сто­ти­на го­сти­ју ов­де ле­чи и од­ма­ра. Но, са­мо де­се­так ки­ло­ме­та­ра из­над ба­ње, на­ро­чи­то ви­кен­дом, бу­де и око хи­ља­ду ту­ри­ста на јед­ном ме­сту, на „бањ­ском“ ски­ја­ли­шту.

Ту, на па­ди­на­ма пла­ни­не Гоч, окре­ну­тим пре­ма Вр­њач­кој Ба­њи, већ не­ко­ли­ко го­ди­на по­сто­ји ски­ја­ли­ште ко­је се из го­ди­не у го­ди­ну раз­ви­ја и већ под­се­ћа на пра­ви ски-цен­тар. Две ски­ја­шке ста­зе, ду­жи­не од по пет сто­ти­на ме­та­ра, до­бро су „та­ба­чом“ уре­ђе­не, а по­кри­ва­ју их ус­пи­ња­че, познатe под на­зи­вом „си­дро“. Стр­ми­на по­ме­ну­тих ста­за по­го­ду­је ски­ја­ши­ма осред­њег уме­ћа, а не­да­ле­ко ода­тле је и ми­ни-лифт за две кра­ће ски-ста­зе ве­о­ма по­год­не за ски­ја­ше по­чет­ни­ке.

– Ве­руј­те, ов­де, баш ове зи­ме, ка­да је на пла­ни­ни ви­си­на сне­га 130 а на ста­за­ма је 60 сан­ти­ме­та­ра, до­ла­зе ски­ја­ши не са­мо из окол­них гра­до­ва по­пут Кру­шев­ца, Кра­ље­ва, већ и из свих ме­ста Ср­би­је. Обе ста­зе су то­ком но­ћи од­лич­но осве­тље­не па по­сто­ји мо­гућ­ност и ноћ­ног ужи­ва­ња у ски­ја­њу, што љу­ди све ви­ше ко­ри­сте. Це­на ски-ка­ра­та је, та­ко­ре­ћи, сим­бо­лич­на, јер се јед­но­днев­на за ски­ја­ње по да­ну пла­ћа 400, а за ноћ­ну во­жњу 500 ди­на­ра. За де­цу је знат­но јеф­ти­ни­је, од­но­сно 150 и 200 ди­на­ра. Ов­де по­сто­ји ски-шко­ла и ски-сер­вис, а ни њи­хо­ве услу­ге ни­су ску­пе, ре­ци­мо, днев­ни на­јам ком­плет­не нај­мо­дер­ни­је опре­ме пла­ћа се све­га 400 ди­на­ра – ис­ти­че Вла­дан Пе­цић, за­ме­ник ди­рек­то­ра Спорт­ског цен­тра у Вр­њач­кој Ба­њи, ко­јем и ски­ја­ли­ште при­па­да.

Упо­ре­до са по­ве­ћа­њем бро­ја ски­ја­ша из се­зо­не у се­зо­ну ни­ца­ле су и ви­ле за сме­штај го­сти­ју, ту по­крај ски­ја­ли­шта. Са­да је у че­ти­ри, пет ви­ла већ пе­де­се­так ле­жа­је­ва та­ко да је све ма­ње оних ко­ји се уве­че вра­ћа­ју у ба­њу, јер сме­штај и хра­ну мо­гу на­ћи по це­на­ма од 1.000 до 3.000 ди­на­ра.

– Што би до­ле та­ко умор­ни ка­да су код нас и сме­штај и хра­на чак јеф­ти­ни­ји не­го у Вр­њач­кој Ба­њи. При­ме­ра ра­ди, днев­ни на­јам кре­ве­та са по­лу­пан­си­о­ном ов­де ко­шта око две и по хи­ља­де, а гост би­ра и вре­ме обе­до­ва­ња и ме­ни за до­ру­чак и ру­чак, од­но­сно ве­че­ру – ка­же Об­рад Ша­ран­чић, вла­сник ви­ле „Хо­ри­зонт“ у бли­зи­ни ски­ја­ли­шта из­над Вр­њач­ке Ба­ње.

Та­ко се уз по­моћ и вре­мен­ских при­ли­ка, од­но­сно ово­го­ди­шњег обил­ног сне­га, бар де­ли­мич­но оства­ру­је ста­ра иде­ја ор­га­ни­за­то­ра ту­ри­зма у Вр­њач­кој Ба­њи ко­ји су одав­но тра­жи­ли на­чин да и то­ком зим­ске па­у­зе при­ву­ку је­дан број ту­ри­ста, и то оних ко­ји не до­ла­зе са­мо ра­ди ле­че­ња.

М. Ду­га­лић 

Коментари6
289ce
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мићко Ракић
Ове године је завршен асфалтни пут од Гоча 1 страна В.Бање па до Добрих Вода на Краљевачкој страни око 6-7км. Сада су та два центра повезана и одлични су услови створени да се доведу инвеститори и да та планина постане озбиљна туристичка дестинација како зими тако и лети.Могућности су неограничене од скијања па до бициклизма,пешачења , рехабилитације , санкања итд.Само да умемо да доведемо инвеститоре
Jovana Filipovic
Tu je lepo zimi a jos je lepse leti.Vazduh ko u raju.Nigde nisam lepse spavala.
Ивица Гојковић
Ту је скијање незаборавно.А има и пар добрих угоститељских објеката са домаћинском атмосфером.Препоручио бих сваком ко дође у В.Бању да изађе на Гоч бар на пиће.Доживљај ће бити незабораван и увек ће се ту враћати.Само треба да се још развије то насеље.
Јанко Вујачић
Прелепа планина на само 15--20мин.вожње од В.Бање.Општина треба да мало побољша путоказе и уопште рекламу о Гочу јер на магистрали нигде не постоји путоказ где да се вози и да уопште постоји скијалиште горе.Треба много више порадити на привлачењу инвеститора који би уложили новац и направили један леп ски центар.
Иван Матић
Ту већ годинама одлазим са породицом на скијање по неколико дана.Треба држава и општина В.Бања да уложе више новца да тај центар развију у један модеран центар за скијање и рекреацију.Горе је одличан ваздух и природа за припреме спортиста али нема адекватних хотела.Сада се тренутно гради тих уз жичару нов хотел са масажама и ђакузима.Од овог Бањског скијалишта до Краљевачких Добрих Вода има око 6км али је асфалтирано само трећина пута.То треба да се повеже и онда има могућности да се постави још нека жичара како би ово постао озбиљан центар.Држава мора да поради на томе и да нађе инвеститора.Нисмо свесни шта имамо

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља