четвртак, 27.06.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:30

Шешељ:Трибунал инструмент Запада, нема доказа против мене

Аутор: Бетасреда, 14.03.2012. у 15:00

ХАГ – Оптужени Војислав Шешељ рекао је данас пред Међународним трибуналом у Хагу, на почетку своје завршне речи, да је тај суд нелегалан и да на ради у интересу правде, већ остварује „прљави задатак” западних обавештајних служби које му „командују”.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. године

Завршну реч тужилаца у којој су прошле недеље затражили да Шешељ буде кажњен са 28 година затвора, Шешељ је назвао „гомилом... несувислих реченица и глупости”.

„Овај суд није легалан и регуларан зато што га је формирало ненадлежно тело - Савет безбедности УН. Није формиран да би постигао правду, већ да би био средство Савета безбедности УН које успоставља и чува мир... Овде не може бити ни говора о правди. Овај суд је политички инструмент, чак и војни инструмент... Овај суд замењује америчку коњицу или америчку 6. флоту”, рекао је Шешељ.

Називајући власти у Београду „издајничким, квислиншким режимом”, Шешељ је казао да је циљ подизања оптужнице против њега било да буде уклоњен из политичког живота у Србији, а да његова странка - СРС, буде уништена.

Као доказ за то, поново је цитирао да је бивша главна тужитељка Карла дел Понте у својој књизи написала да јој је премијер Србије Зоран Ђинђић наводно поручио: „Водите Шешеља и не враћајте га”.

Шешељ је нагласио да је „врло задовољан оним што је постигао” током суђења, означивши као најважније то што ће „транскрипт остати” и да је „због тога вредело живети”.

Казао је да га „пресуда не занима” и, обраћајући се судијама рекао: „Вашој пресуди ће се људи вероватно смејати”.

„Против мене нема никаквих доказа”, оценио је оптужени.

Говорећи о историјату процеса, Шешељ је казао да се „пуне четири године борио” за право да се брани сам и, алудирајући на штрајк глађу 2006, да је морао „да ризикује живот да би се изборио за своја права”.

„Ни (нацистички вође) Геринг и Хес нису имали таквих проблема... Овај Трибунала још је гори од Нирнбершког суда”, рекао је он, тврдећи да је у Нирнбергу требало судити и САД и Великој Британији због бомбардовања Немачке и Јапана.

По Шешељевим речима, „исправљајући ту грешку”, Трибунал у Хагу је оптужио „80 одсто Срба, а 20 одсто других”.

------------------------------------------------

Шешељ:Стрељање на Овчари договориле ЈНА и Хрватска

ХАГ – У наставку завршне речи одбране на суђењу пред Хашким трибуналом, оптужени Војислав Шешељ тврдио је да су стрељање хрватских заробљеника на Овчари код Вуковара у јесен 1991. договорили официри ЈНА и хрватске обавештајне службе ради лакшег признавања независности Хрватске.

Према оптужници, која лидера Српске радикалне странке терети за злочине у Хрватској, стрељање 200 заробљених Хрвата на фарми Овчара, 20. новембра 1991, починили су припадници јединице Лева суподерица, у којој су били добровољци СРС.

Шешељ је, међутим, тврдио да тужилаштво тиме „штити” тадашњег безбедносног официра ЈНА Александра Васиљевића, који је „организовао” стрељање на Овчари.

„С ким је генерал Васиљевић постигао договор о стрељању - с неким из хрватске обавештајне службе. После великих злочина над Србима у Госпићу, био је потребан хрватским властима велики злочин над Хрватима да би се лакше дошло до проглашења независности Хрватске”, рекао је Шешељ.

Он је казао да тужиоци „лажу” да су добровољци СРС учествовали у стрељању на Овчари.

Шешељ се притом позвао на пресуду суда у Београду којом је команданта Леве суподерице Милана Ланчужанина званог Камени ослобођен кривице за убиство, а осуђен на пет година затвора због мучења заробљеника.

Чињеницу да је Предраг Милојевић звани Кинез, за кога је рекао да је „после рата постао члан СРС”, осуђен на 20 година затвора, Шешељ је приписао исказу „лажног сведока”.

Оптужени је „лудошћу” назвао навод оптужнице да је на састанку са официрима ЈНА и Леве суподерице, претходно, подстакао стрељање заробљеника речима да „ниједан усташа не сме жив напустити Вуковар”. Тврдио је да тог састанка, о којем је сведочио један заштићени сведок оптужбе, никада није ни било.

Шешељ је оповргавао и да је био одговоран за злочине српских паравојних снага над Муслиманима у Зворнику, у пролеће и лето 1992, за које је оптужен.

Потврђујући да су добровољци СРС учествовали у „ослобађању” Зворника у априлу 1992, вођа радикала је тврдио да су се они махом вратили у Србију крајем тог месеца, а да он не може бити одговоран за оне који су остали у другим формацијама.

Изјаве сведока оптужбе да је један од починилаца био „четнички војвода” Мирослав Вуковић звани Ћеле, који је „носио патике које често носе старе жене”, Шешељ је оспоравао речима: „Ви сад Ћелета проглашавате за четничког војводу - замислите четничког војводу у тим патикама, 'зепама'“.

Злочине у Зворнику, Шешељ је приписао „хаосу и потпуном безвлашћу” до којег је дошло средином маја 1992. Шешељ је казао и да су злочине у Зворнику починили људи Жељка Ражнатовића-Аркана.

Осврћући се на тврдњу тужилаца да су доказали злочине, оптужени је казао: „Ма, нисте их доказали, јер нису озбиљно ни оспоравани. Ја у то нисам могао да се упуштам”, тврдећи да му је судско веће ускратило право да изводи одбрану.

Шешељ је негирао и да је био учесник у удруженом злочиначком подухвату стварања проширене српске државе, тврдећи да су, потпуно супротно, вођства Хрватске и БиХ спроводиле злочиначки подухват нелегалног отцепљења од СФРЈ, иако су знала да ће то изазвати грађански рат.

Речи да ће „Босном потећи реке крви” ако прогласи независност, које је прошле недеље тужилац навео као доказ његове злочиначке намере, Шешељ је интерпретирао као „упозорење”.

„Моја претња заправо је била упозорење које се, на жалост, обистинило, као и у Хрватској. Многи људи су страдали... али нисам за то крив ја, који сам упозоравао да ће потећи реке крви, него они који су знали да ће потећи реке крви, а ипак су прогласили независност”, назначио је оптузени.

Одбацујући и навод оптужнице да је „говором мржње” подстакао, помогао, подржао или починио злочине над несрбима, Шешељ је казао да се у оптужници помињу само три његова говора - „измишљени” у Вуковару и Малом Зворнику и „стварни” у војвођанском селу Хртковци.

„Сада се тужиоци позивају и на неке друге говоре. Како је то могуће. Не можете донети пресуду на основу нечега што није у оптужници... Те друге говоре можете окачити мачку о реп”, рекао је Шешељ.

Он је нагласио да би тужиоци морали доказати да су његови говори „битно допринели почињењу кривичног дела”, да би успоставили његову одговорност.

„А овде би тужилаштво да мој говор у центру Београда повеже са неким злочином у селу Козлук код Зворника... Е, то не може бити повезано”, тврдио је Шешељ.

Лидер радикала рекао је и да су због „траљавог процеса”, западне обавештајне службе покренуле „нападе” на његово здравље и да у последње време „електронски” изазивају поремећај рада његовог срца.

Шешељ је описао како је у ноћи између 8. и 9. марта доживео „шест електро-шокова” које је без потребе изазвао „унутрашњи дефибрилатор”, апарат за регулисање срчаног ритма који му је уграђен у болници након што му је почетком јануара позлило у судском притвору. Ти електро шокови били су, казао је он, „као да вас удара трамвај”.

„То је неко произвео споља и ово је био покушај убиства. Никако то другачије не може да се објасни...Главни креатори замислили су да ме убију између завршне речи и пресуде. Када ће и како то бити, видећемо”, тврдио је Шешељ.

Пошто је у петак био пребачен у болницу, Шешељ је, како је рекао, био подвргнут медицинском захвату током којег је „унутрашњи дефибрилатор” поправљен.

Лидер СРС наставља завршну реч, за коју су му судије одобриле десет радних сати.

Лидер Српске радикалне странке оптужен је за злочине против човечности: прогон несрба на политикој, расној и верској основи; депортацију и присилно премештање, као и за кршење закона и обичаја ратовања: убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Суђење Шешељу почело је новембра 2007, после једног неуспешног покушаја и штрајка глађу оптуженог.

У судском притвору у Схевенингену, Шешељ је од 24. фебруара 2003. када се добровољно предао одмах пошто је Трибунал обелоданио оптужницу против њега.

У међувремену, Трибунал је Шешеља два пута осудио због непоштовања суда, односно објављивања идентитета заштићених сведока ” правоснажно на 15 месеци затвора, и на затворску казну од још 18 месеци. По пресуди, те казне су обједињене.

Због тога што своје књиге и друге документе који садрже податке о идентитету заштићених сведока није уклонио са своје интернет странице, Шешеља је Трибунал трећи пут оптужио за непоштовање суда, а тај поступка је у току.

Шешељ је протеклих дана био у болници, ради додатне медицинске процедуре, пошто му је у јануару уграђен апарат за регулисање срчаног ритма - унутрашњи дефибрилатор.


Коментари16
d5a6b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Јован Н. Јевремовић
@Базука/парааналитичар" Не пада снег да пок- рије брег већ да свака зверка покаже свој траг". Што се тиче "својтања"Н.Тесле,сина српског свеш- теника,и М.Миланковића,ако пажљивије погледа- те историске чињенице,Хрватска у вр.њиховог ро- ђења није постојала,па тако не знам шта се ви ту питате.А и да јесте,старост српског народа на "Дукс кроаторум"(лат.прев."сопств.посед)је већа него хрв. народа.Али у св.случају добро је што сте оставили траг......!
paravojni analitičar
@Bazooka Joe | 16/03/2012 06:13 Smješno mi je da vam se obraćam kao gumi za žvakanje. Takav vam je "nick name". Srbi iz Hrvatske su najveći gubitnici u ovom ratu, koje NIKO ne zastupa niti brani. U Srbiji se ta karta povlači kada zatreba da potkusure Hrvate. Svojatanje Tesle, Milankovića....a kada se spomene izbjegli narod i njegova nesreća-prevrće vam se želudac od "prokletih izbjeglica".
Bazooka Joe
@paravojni analitičar - Stevan ima pravo da kaze svoje misljenje, kao jedan od verovatno nekada zavedenih Srba iz Hrvatske. Ne moze jedan Cicak da bude opravdanje za reci i (ne) dela bilo kojeg ratnog zlocinca, pa ni Seselja. A Seselj se brani upravo na nacin, kako vecina gradjana Srbije razmislja: svi su krivi, samo on (mi) nismo. A zatim se zabija glava u pesak kako bi, valjda, i sami poverovali u svoju nevinost. A posle se cudimo Holivudskim filmovima o nama.
ДУШАН ВУКОВИЋ
Шешељ је у праву. Његове изјаве нису ништа у односу на оне које су давали команданти НАТО-а при нападу на Србију!
paravojni analitičar
@stevan vis | 14/03/2012 19:10 E moj Stevane. Ponekad je dobro i šutiti (ne pisati). Bukača kakav je bio g. Šešelj je bilo na hiljade. Naročito u Hrvatskoj. Njihov pandam Šešelju je Čičak, prvi valjda predsjednik HHO. Ali njega primaju i blagosiljaju i na Kaptolu i na Trgu Sv. Petra. Vama smeta Šešelj? I da cinizam bude veći, potpisujete se kao izbjeglica.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља