четвртак, 22.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:05

Општи избори штеде време и новац

петак, 13.04.2012. у 22:00
Фото Ж. Јовановић

Када је утихнула расправа да ли је Борис Тадић поднео оставку или скратио мандат председника Србије, изгледало је као да су тај његов потез, ма како га називали, сви очекивали. Или се праве да су га очекивали. Он и у неформалном разговору тим недоумицама посвети минут-два, а о пословима и успесима „Де компаније” из Бабушнице или „Супериорног семена” из Велике Плане прича по петнаест минута.

Могли сте да будете председник Србије до јануара. Зашто сте подношењем оставке преузели ризик губитка функције председника?

Сврха политике је да се обаве послови, а не да се буде на неком положају. Општи избори у исто време су најфункционалније решење. Потребно је што пре формирати све државне институције с пуним легитимитетом, донети потребне мере, решавати проблеме људи, а притом уштедети и време и новац. Уштедећемо 600 милиона динара због обједињавања избора, а уместо да губимо читаву годину у изборним радњама можемо већ за месец дана да кренемо да радимо пуном паром на економском опоравку земље. Сада кад је освајањем кандидатуре заокружен један политички циклус, добро је да грађани изаберу пут којим треба ићи. Србија нема више времена за губљење. Одлука о општим изборима је у корист свих грађана.

Примедба је да идете на опште изборе занемарујући безбедносне ризике земље коју остављате, како се то каже, „без главе”?

Устав предвиђа и овакву ситуацију. Сви ризици о којима говорите су сведени на најмању могућу меру, а избори ће бити у најкраћем могућем року, за само 30 дана, тако да ћемо брзо добити све државне органе у пуној функцији.

Оштрија је примедба да одлуком да идете на председничке изборе заправо хоћете да повећате рејтинг своје странке, да се руководите себичним интересима, а не интересима друштва и државе?

Да нема председничких избора приговорили би ми да ми је најважнија фотеља па би ме и тада критиковали. Уверен сам да грађани Србије врло добро знају да је обједињавање избора најрационалније и најштедљивије решење, и када је у питању новац и када је у питању време. Коме би могло бити у интересу да Србија ињени грађани практично изгубе читаву 2012. у изборима који би следили једни након других? Коме је у интересу да се одлаже решавање проблема грађана и коме одговара да Србија пропусти шансу коју нам доноси статус кандидата?

Изгледа као да у вашим одговорима провејава да желите да избегнете стање кохабитације, да премијер и председник не буду из исте странке?

Свакако треба избећи кохабитацију, већ смо је имали и видели колико је то неефикасно. Потребне су нам ефикасне институције. Нову владу чека пуно посла. Не би било добро да имамо у једној институцији оне који граде, а у другој оне који разграђују. Не треба нам Скадар на Бојани, већ ефикасна власт која ће бити у служби грађана.

Зашто су у изборној кампањи запостављена питања Косова, Европске уније...?

Можда нисте обратили пажњу али веома јасно сам говорио и о Косову и о Европској унији и током свог мандата, и у кампањи, а наставићу то да чиним и убудуће. Остајем при својим ставовима који су грађанима познати. Нисам их напуштао ни када су неки тврдили да су немогући, да борба за легитимне националне интересе на Косову искључује пут ка ЕУ. Показало се ипак да сам био у праву. Освојили смо статус кандидата за ЕУ, а нисмо одустали од своје борбе за тражење мирног, компромисног и фер решења за Косово.

Очекивало се да у кампањи много више користите добијање кандидатуре за ЕУ: обећали смо, испунили смо, урадили смо велики посао?

Потпуно се слажем: велики посао урађен је добијањем статуса кандидата. Освајањем кандидатуре Србија је постала пожељнија дестинација за инвеститоре. Будућност је долазак „Данијелија”, трећег у свету у специјализованој производњи челика, будућност је проналажење партнера за смедеревску железару, прерасподела средстава за пољопривреду као и за младе људе. Веома ће бити важне и мере за подстицај наталитета и бриге о женама, о мајкама. Са проблемом младих незапослених суочавају се многе земље Европе и ми морамо наћи сопствено решење. А једино је решење да наставимо да убеђујемо инвеститоре да је њихова перспектива отварање производње у Србији, земљи вредних и стручних људи. Онако како смо се за инвестиције борили и досад успевши да у Србију доведемо више страног капитала него што је успело свим околним земљама скупа.

Како се то преко ноћи догодило да сви у кампањи говоре о малим и средњим предузећима. Како их до почетка кампање нико није примећивао?

Суочавам се у овом послу са синдромом кратког памћења. Свих ових година сам систематично обилазио и пољопривредна добра и велика и мала и средња предузећа. Све време обилазим и охрабрујем и наше мале предузетнике. Био сам на свим светским економским форумима и трудиосе да представим Србију у добром светлу, да бих допринео да се превазиђу оне предрасуде о нашој земљи из деведесетих година. Разговарам са потенцијалним инвеститорима, власницима и директорима највећих светских компанија, убеђујем их у предности које наша земља има, управо како сам и обећао на претходним изборима – да ћу бити амбасадор наше привреде. Радим то да бисмо одржали главу изнад воде у економском цунамију који је задесио цео свет. И одржали смо главу изнад воде за разлику од неких земаља које су биле јаче од нас. Оно што је изузетно важно јесте да су очувани сви развојни потенцијали у Србији.

Нисмо видели да имате, на пример, десет тачака за подршку малим и средњим предузећима?

Имамо, наравно, то је сет мера које за циљ имају убрзан развој малих предузећа кроз укидање непотребних бирократских процедура, и како би предузећа лакше пословала. То подразумева и подстицајне мере за средња и мала предузећа као у случају када су страни инвеститори у питању. Наши политички противници често наводе да је затворено око 140.000 предузетничких радњи, али не кажу да је у истом периоду отворено више од 150.000 нових радњи. Или кажу угасило се 30.000 предузећа, а не кажу да је отворено 40.000 нових.

Чак и последњих дана мандата водио сам десетине представника малих и средњих предузећа у Италију на сусрет са њиховим италијанским колегама и показало се да је то јако добро. Већ је извесно да нам долазе неки произвођачи одеће и обуће из Италије, земље која је наш изванредни привредни партнер.

Вратимо се на политички терен. Да ли је могуће направити владу између парламентарних и другог круга председничких  избора?

Јесте могуће. А да ли ће се то десити зависи од тога како грађани гласају. Што мање странака у парламенту, извесније је брзо формирање владе.

Као сигуран трећи, Дачић може да каже и вама и Томиславу Николићу: „Подржаћу вас у другом кругу ако ми дате место премијера”?

Мислим да ће на изборима победити коалиција коју окупља Демократска странка и да ће она бити кључна у одлучивању о премијеру.

Дакле, премијер је из Демократске странке?

Уверен сам да ће ДС дати премијера. И битно је да то буде особа која има довољно кредибилитета, и политичког и стручног, да може да води тим који ће се изборити с кризом и који ће грађанима остварити услове за бољи живот и за економски просперитет наше земље.

Премијер ће бити јака политичка личност?

Сигурно. И премијер и председник ће бити јаке политичке личности.

Очекује нас дуел председника и премијера?

Јаке политичке личности не морају увек да се сукобљавају, много је боље када сарађују.

Драган Бујошевић

-----------------------------------------------------------

Успеси и неуспеси

Шта су успеси а шта неуспеси владајуће коалиције?

Највећи успех је освајање статуса кандидата за ЕУ који је потврда да смо урадили важне и тешке реформе у Србији. Затим визна либерализација, на коју смо већ помало заборавили. Изградили смо, после 30 година, објекте инфраструктуре: 170 километара аутопутева, приводимо крају радове на још 200 километара, мост у Бешкој, на Ади у Београду, код Обреновца, у Рачи на Сави и Тиси код Сенте, обилазницу око Београда, обновили смо „Газелу” у Београду. Ових дана почињемо радове на Ибарској магистрали. До краја мандата нове владе две трећине становника ће бити на мрежи аутопутева. Велики успех је и довођење страних инвеститора: „Фијат”, „Данијели”, „Панасоник”, „Јура”, „Бош”, „Бенетон”, „Дрекслер-Мајер”, „Сваровски”, „Самсунг”, „Фалке”,„Горење”, „Купер тајерс”...

Укинули смо обавезно служење војног рока. Успешно смо и у кратком року санирали последице катастрофалног земљотреса у Краљеву, држава је постала власник читавог „Телекома” и „Железаре Смедерево” чиме смо сачували хиљаде радних места. Одузели смо 350 милиона евра имовине стечене криминалом и дали је на располагање деци, старима и инвалидима.

На крају али не и на послетку: српско друштво је пацификовано. Мени су на председничким изборима 2004. године претили смрћу, 2008. – физичким насиљем, сећате се, ако потпишем ССП дочекаће ме Томислав Николић на аеродрому и казниће ме… Данас таквих претњи нема. И то сматрам огромним постигнућем. Једнако је важан темељит обрачун са организованим криминалом који је у једном моменту располагао са 2,5 милијарди евра у кешу са чиме су могли да расточе све институције и државе и друштва.

Нисмо решили проблем незапослености, у време када нико у Европи није смањио број незапослених. Наша стопа незапослености јесте већа него у Европи, али није већа него рецимо у Шпанији. Ми јесмо отворили 200.000 нових радних места, али је криза затворила 400.000. То јесте највећи недостатак, тога смо свесни и решавање тог проблема зато мора бити примарни циљ нове владе.

-----------------------------------------------------------

СНС и ДС

Како би објаснили разлику између ДС и СНС, односно вас и Томислава Николића?

Демократска странка је своју политику потврђивала делима, а СНС нема ни једно дело, ниједан резултат иза себе. Једина последица њиховог деловања је деструкција, шовинизам и насиље. Ти људи су деведесетих водили опасну ратно-хушкачку политику, чак су били против споразума о окончању бомбардовања 1999. године; до пре коју годину су славили ратне злочинце, Булевар Зорана Ђинђића желели су да назову по Ратку Младићу, рушили су Београд због хапшења Караџића… Та странка није гласала ни за један проевропски закон откако постоји. Они су се данас пресвукли и лепо говоре, али то су само празне речи. Од оних некадашњих који су били да се за једног Србина убије сто муслимана, којима није жао што је убијен Славко Ћурувија, који су опомињали Ђинђића неколико дана пред атентат да је и Тито пред смрт имао проблеме са ногом, који су избацивали Хрвате из станова, њихову децу из вртића, од оних који су радили све како Србија никад не би ушла у ЕУ, стигли су до данашњих наводних заговорника Европе.

Томислав Николић је, дакле, непредвидљива особа, која данас тврди једно сутра друго, која се окреће онако како ветар дува, с ким се не зна шта носи дан а шта ноћ, и коме се не може веровати. Избор оног ко води земљу сувише је озбиљна ствар да би се човек тиме играо, да би ризиковао будућност своје деце и да би на коцку стављао судбину Србије.


Коментари60
6ffdc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milan
Glas Rusije 20.04.2012 : У Србији 2027. године сви људи у земљи ће бити незапослени. То није рекао овај или онај политичар жељан публицитета и медијске пажње, већ нам то говоре чиста математика и статистика, а то су егзактне науке у којима не постоји произвољност и слободно тумачење чињеница. Није вам потребан компјутер, нити високо образовање економског смера да бисте се и сами у то уверили. Напротив, довољно је само да одвојите мало времена и да у руке узмете обичан калкулатор, па да дођете до закључка који очигледно није популаран међу актуелним креаторима економске политике земље. Потребно је само да укључите здрав разум, и да заборавите на нереална обећања ликова са телевизије, који фантазирају о инвестицијама и новим радним местима, иако за то немају никаквог реалног утемељења. Дакле, кренимо од познатих података у вези са бројем отпуштених радника у последње четири године. Ради се о преко 400.000 изгубљених радних места од 2008. године, па све до ове текуће 2012. годин
Milorad novakovic
Ne mogu da poverujem da Demokratska stranka vodi ovako negativnu predizbornu kampanju. prosto ce joj se to sve obiti o glavu na dan izbora...
Miroslav Sabljić
"Opšti izbori štede vreme i novac". Vremena imamo koliko hoćemo, jer nas milijon ne radi. Novca nemamo, pa nemamo šta štediti. A Bogami, problem je i šta birati ? Sve face koje se nam nude, su nam znane. Te face se do sada nisu istakle ama baš u ničemu. Pardon, pamtimo ih kako se svađaju, kako se bogate, kako pregovaraju u naše ime a za svoje lične interese, kako nam obećavaju, kako mole za strpljenje, kako su oni jedini i najbolje što Srbija ima. Pitam se hoće li im uspeti ovog puta? Mi smo zbog njih, gladni, nesigurni, depresivni, nezaštićeni, tavamo u mraku i pokušavamo otići iz zemlje Srbije, trbuhom za kruhom. Kad malo bolje razmislim, jadni su u svom bogatstvu i u svojoj politici.
povremeni citalac
Nisam bas u mogucnosti da redobno pratim TV emisije iz Beograda, ali sam siguran da mr Mila Prokic nije mogla da shvati i oseti blagu ironiju u izjavi profesorke Turlajic.
Мр Мила Прокић
Чуди ме, жао ми је што је прредседник Тадић изнео овако тешке оптужбе против Николића,особито што га подржава (и СНС) тако велики део грађана Србије и што је Тадић већ два мандата председник свих грађана Србије. Зар може бити спорно да је у последње 4 године најзначајнији догађај,позитиван, на политичкој сцени СРбије напуштање Шешељеве политике од највећег дела чланства СРС,формирањем СНС. Зар тиме није омогућен проевропски консенсус у Србији,како то(у Утиску недеље, ТВ Студија Б) констатова уважена проферорка Турлајић.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља