уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:55

Како угасити кредитну картицу

Како су каматне стопе на годишњем нивоу некада и веће од 30 одсто, најбољи начин да се заувек ослободите терета дуготрајне отплате рата је рефинансирање и то уз помоћ динарског кредита
Аутор: kamatica@comчетвртак, 23.08.2012. у 22:00

Један од свакако најскупљих производа на банкарском тржишту, кредитна картица, постала је неизоставни део наших новчаника. Тај магични кредитни лимит, за којим потежемо кад год нам зафали кеша, нам омогућава бескрајну отплату на рате, и при том се са сваком нашом уплатом обнавља! А колико нас у ствари кошта то мало парче пластике? И, најбитније, да ли наши новчаници могу издржати те трошкове?

Каматне стопе и преко 30 одсто на годишњем нивоу

Кредитне картице код нас функционишу по принципу револвинг кредита, што значи да минимални износ месечне обавезе које смо у обавези да уплатимо сваког месеца (углавном пет одсто од укупне потрошње) нам поново постаје доступан за трошење након уплате. Без обзира на предност обновљивог кредитног лимита, сви заборављамо чињеницу да у ствари већину времена отплаћујемо камате, накнаде за коришћење картице и камате на камате и накнаде (јер се све то увек дели на проценат), а ретко кад отплаћујемо главницу и то по врло високим каматним стопама.

Наиме, каматне стопе за кредитне картице иду до преко 30 одсто на годишњем нивоу код појединих банака, што је свакако изузетно скупо! Јер уколико стално трошимо оно што сваког месеца уплатимо на рачун картице, стање дуга никако се не може смањити, и доводимо себе у ситуацију да стално плаћамо врло високе камате. Иако су кредитне картице из оне категорије банкарских производа које банке највише воле да продају, одрекните се своје скупе магичне пластике и рефинансирајте је неким од кредита банака, што је ипак исплативија инвестиција за већину грађана.

Да ли се кредитне картице могу рефинансирати

Да, и кредитне картице се могу рефинансирати неким од кредита за рефинансирање. Иако поједине банке нуде рефинансирање обавеза по картицама новом кредитном картицом, свакако то не треба радити, већ је треба рефинансирати динарским кредитом. Јер у времену када курс драстично осцилира, задуживање у еврима без обзира на мање каматне стопе додатно ће испразнити наше новчанике управо курсним разликама. Наравно, прво се треба добро распитати о понудама банака и изабрати најповољнију, како што се тиче каматних стопа и услова отплате, тако и што се тиче средстава обезбеђења кредита.

Понуде банака

Динарске кредите за рефинансирање банка „Интеза одобрава на рок отплате од шест до 100 месеци, уз могућност коришћења грејс периода до шест месеци. Максимални износ кредита је 1.000.000 динара за динарски кредит. Каматна стопа је 20,97 одсто за клијенте банке, односно 22,97 одсто за остале клијенте и фиксна је прве две године. Након тога каматна стопа је променљива и за клијенте банке једнака је шестомесечном Белибору плус 10 одсто, односно за остале шестомесечном Белибору плус 12 одсто. Провизија за обраду захтева се клијентима банке не наплаћује, док остали грађани плаћају ову услугу два одсто од износа кредита. ЕКС се креће од 20,98 одсто.Средства обезбеђења кредита су три менице корисника са клаузулом без протеста.

Комерцијална банка одобрава динарске кредите за рефинансирање у максималном износу од 800.000 динара, са роком отплате до 99 месеци. Каматна стопа је 20,50 одсто и фиксна је прве три године отплате кредита, а након тога једнака је шестомесечном Белибору плус 9,5 одсто. Провизија за обраду захтева износи два одсто. ЕКС се креће од 23,82 одсто. Средства обезбеђења кредита су две бланко менице корисника кредита.

Рајфајзен банка ове кредите одобрава са променљивом каматном стопом и са фиксном каматном стопом.Кредит са променљивом каматном стопом одобрава се у максималном износу од 1.000.000 динара, на рок отплате до 84 месеца уз могућност коришћења грејс периода до 12 месеци. Каматна стопа је шестомесечни Белибор плус маржа у распону од 6,60 одсто до 8,60 одсто. Распон марже зависи од тога да ли се рефинансирају обавезе код других банака. Провизија за обраду захтева је један одсто. ЕКС се креће од 24,95 одсто. Средства обезбеђења кредита су меница и осигурање корисника кредита од последица несрећног случаја и незапослености. Премија осигурања се износи 1,04 одсто од износа кредита.Кредит са фиксном каматном стопом одобрава се у максималном износу од 1.000.000 динара, на рок отплате до 60 месеци. Каматна стопа је 21,75 одсто годишње. Провизија за обраду захтева је један одсто. ЕКС се креће од 27,24 одсто. Средства обезбеђења кредита су меница и осигурање корисника кредита од последица несрећног случаја и незапослености. Премија осигурања износи 1,04 одсто од износа кредита.

Код  Еуробанке ЕФГ максималан износ кредита је до 1.400.000 динара, а рок отплате 96 месеци. Каматна стопа уколико сте клијент банке је референтна стопа НБС увећана за девет одсто, док је за остале грађане референтна стопа НБС увећана за 11 одсто. Провизија за обраду захтева је 2,5 одсто за клијенте, односно три одсто за остале грађане. ЕКС се креће од 25,42 одсто. Средства обезбеђења су меница и осигурање корисника кредита од незгоде које је бесплатно.

Потребна документација за кредит и реализација кредита

Прво и основно што треба урадити је свакако од банке издаваоца узети потврду о стању дуга на кредитној картици, односно стању дуга за гашење картице уз инструкцију за плаћање кредитом банке. Уз то, из банке код које подносите захтев за кредит потребно је узети обрасце о запослењу и висини примања, као и административне забране и образац сагласности за добијање података из Кредитног бироа. Обрасце о запослењу и висини примања, као и административне забране попуњава овлашћено лице из фирме код које сте запослени. Неке банке ће вам на увид приликом подношења захтева тражити и последњи важећи рачун за телефон и Инфостан, наравно плаћени.

Процедура одобравања ових кредита углавном не траје дуже од пет дана, а по одобрењу кредита банкарски службеник вас обавештава да вам је кредит одобрен и заказује потписивање уговора, предају средстава обезбеђења и исплату кредита. Потписивање уговора, предаја средстава обезбеђења и исплата кредита се најчешће завршава истог дана. Пре потписивања уговора и исплате кредита било би добро да још једном проверите стање дуга по кредитној картици и инструкцију за плаћање. Исплата кредита када је у питању рефинансирање кредитне картице се врши налогом за пренос и то са рачуна одобреног кредита на рачун кредитне картице код банке код које сте имали картицу. У случају да сте у оквиру кредита за рефинансирање тражили и додатни кеш, та разлика ће вам бити пребачена или на ваш текући или на динарски рачун који ће вам банкарски службеник отворити приликом исплате кредита. 

Приликом реализације кредита, замолите банкарске службенике да вам издају потврду о преносу средстава на рачун кредитне картице. Са овом потврдом ћете иницирати гашење кредитне картице у банци која вам је издала картицу,анаравно картицу ћете морати вратити банци. Да не би било забуне, процедура гашења картице код банака може потрајати и до 45 дана, што због обрачуна и обраде података, што због наплате слипова са одложеним плаћањем. Свакако, оно стање дуга које вам је банка издала на потврди о стању дуга за гашење картице је оно што је за вас валидно и ван тога не би смела постојати никаква накнадна плаћања.Дакле, када банци вратите картицу и предате им потврду да је извршена уплата за гашење картице, обавезно тражите потврду да немате никаквих дуговања по основу кредитне картице.И не заборавите, гашење картице и издавање потврде да је картица угашена је по закону бесплатно! 


Коментари3
c8d64
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Slobodan Djakovic
Imam problem sa kreditnom karticom kod Banka Intese; 2011. sam zatvorio Ameriken karticu, oko 100,000rsd duga. Sve do gasenja kartice sam uredno dobijao sms izvestaje o kartici i stanju duga. Nakon zatvaranja kartice i otplate duga - posle vise od dve godine sam dobio poziv od banke da dugujem oko 5000rsd na ime kamate, koja je nastala od nedefinisanog iznosa koji je rastao - nije mi jasno zasto mi odma nisu javili o tom iznosu i zasto su cekali da dug naraste do 5000? Banka zove svaki dan i vrlo su uporni, objasnjenje im je da je od poslednje uplate stigla naplata od nekoliko stotina dinara na ime odrzavanja, koji su narasli na skoro 5000. Zalicu se na vise mesta, jer smatram da je ovo veoma neprofesionalno
Milentije
Revolving kreditne kartice imaju lepu mogucnost delimicne prevremene otplate duga. Umesto da uplacujete minimalni iznos po mesecnom izvodu, svakog meseca uplatite neku hiljadu preko tog iznosa, i videcete da ce se dug brzo istopiti.
Petar Alfa
Što se tiče vađenja kreditnih kartica,najrigoroznija je Komercijalna banka.Naime ,hteo sam da dobijem karticu umesto čekova,koju Komercijalna banka reklamira na sva zvona.U Komercijalnoj banci su mi tražili:Tri zadnje uplate za telefon,tri uplate info stana, blanko menicu,životno osiguranje i na kraju "šlag na tortu" dva žiranta,koji su kreditno sposobni i da su mlađa od 60 godina. Moram da napomenem,"pohvalno" ,da u Komercijalnoj banci,nisu mi tražili lekarsku anamnezu i krvnu sliku. Komercijalna banka za kreditnu karticu,koja navodno zamenjuje čekove,potrebni su vam je gore taksativno navedeni uslovi,a za čekove, sve ovo nije vam potrebno. Gde ovde ima logike.Ali, zato reklama radi. Pozdravljam bord direktora Komercijalne banke,koji su izmislili ovakvu glupost.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља