понедељак, 11.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:46

Србија разговара: За кога ће легализација бити бесплатна

Аутор: Далиборка Мучибабићнедеља, 26.08.2012. у 22:00
Саша Пауновић, председник Сталне конференције градова и општина и председник Општине Параћин и Александра Дамњановић-Петровић, помоћница министра грађевиарства и урбанизма (Фото З. Анастасијевић)

Тек што је сео у фотељу,министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић обећао је да ће легализација бити скоро бесплатна, да ће таксе коштати 200 до 300 евра и да ће се плаћати на рате. Најавио је лекс специјалис, нова правила, шеста у последњих деценију и по, како би легализација била окончана за три године. Запретио је, као и његови претходници, да ће бити порушени сви објекти који,под повољнијим условима него икад,не буду озакоњени.

Од претњи рушењем досад се нико није уплашио, а ни „поклони” нису приволели дивље градитеље на легализацију. Држава је срезала урбанистичке параметре, снизила критеријуме за доказивање власништва, поједноставила процедуре, одобрила велике попусте за оне који су зидали из муке и свима без изузетка дала шансу да накнаду за земљиште плате на 240 рата.

Резултат је: пријављено је 700.000 бесправних објеката, мада се верује да их је још толико, а дозволу је засад добило мање од 20 одсто.

О томе како поправити лош учинак мишљења су укрстили Александра Дамњановић-Петровић, помоћница министра грађевинарства и урбанизма, и Саша Пауновић, председник Сталне конференције градова и општина и председник општине Параћин.

Политика: С каквим предлогом ћете изаћи пред градоначелнике и председнике општина на састанку који најављујете за 15 дана?

Дамњановић-Петровић: Министарство предлаже да се смањи основна цена накнаде за уређивање грађевинског земљишта за све у поступку легализације, да све општине уведу плаћање на што већи број рата. Наша препорука је и досад била да се легализација плаћа на рате на 20 година, али нису све локалне самоуправе то прихватиле. Ми ћемо формирати тимове правника и професионалаца из других области. Они ће обилазити општинске управе и помагати људима који непосредно примењују закон.

Политика: Да ли ће Закон о планирању и изградњи поново да буде мењан?

Дамњановић-Петровић: То зависи од одлуке Министарства и општина. Може и само подзаконски акт да се промени. Не бежимо ни од тога да и Закон мењамо. У том случају измене бисмо предложили по хитном поступку и могле би брзо да се усвоје у Скупштини.

Политика: Министар је најавио да ће власник објекта по аутоматизму постати и власник земљишта.

Дамњановић Петровић: Анализираћемо тај предлог. Ако се процени да је правно могуће, то је свакако материја која би морала бити врста лекс специјалиса, измена и допуна закона или чак нови закон.

Политика: Хоће ли испомоћ коју нуди Министарство општинама убрзати легализацију?

Пауновић: Може бити од помоћи, али не пресудне. Главни проблем је како на терену обрадити велики број предмета. Прошле године, када се Закон мењао, питали смо геометре за колико времена би они могли да измере око 6.600 бесправних објеката колико их је у Параћину. Рекли су нам – годишње 200 до 400 грађевина јер имају и друге послове. Значи да би само у Параћину требало 15 година да се сви нелегални објекти премере.

Дамњановић-Петровић: Геодетски снимак је неопходан и то је минимум испод ког не можемо ићи, јер како да грађани укњиже куће ако их претходно нису снимили. Он се мора имати и данас и сутра. На основу фотографије објекат не можемо легализовати.

Политика: Има ли смисла додатно смањити цену легализације ако се зна да новац од накнаде за уређење грађевинског земљишта иде за изградњу путева, канализације, болница, школа, вртића...

Пауновић: Нема ручка за џабе. Грађанима треба отворено рећи да легализација може да буде бесплатна за све, али онда никада неће бити изграђена комунална инфраструктура. И сада је готово бесплатна уз бројне попусте за људе који су зидали да би коначно имали кров над главом. Али не могу да прихватим помиловање за дивље градитеље луксузних зграда, комерцијалних и пословних објеката.

Дамњановић-Петровић: Уставно право општина је да одреде цену накнаде за уређење земљишта и она је уз нерешено власништво још од првог покушаја легализације из 1997. била главна препрека. Цена ће бити смањена на меру која одговара највећем броју бесправних градитеља.

Политика: Хоће ли учинак бити већи и ако се општине одрекну дела колача?

Пауновић: Ако непродају кућу, не узимају кредит, немају проблема око наследства, ништа их не тера на легализацију. И када имају попуст од 99 одсто власницима бесправних кућа и трошкови од 250 евра за геодете и техничку документацију су превелики. Пре ће да купе нови телевизор.

Дамњановић-Петровић: Људинису мотивисани због тога зато што им не прети рушење све до окончања поступка. Требало би им објаснити које ће бенефите добити: моћи ће да подигну кредит, вредност њихове имовине ће порасти...

Пауновић: Интересовање за легализацију било је слично и у општинама које су водиле кампању да се поднесу захтеви и у онима које то нису.Неке локалне самоуправе нису хтеле да легализацијом терају људе на трошак и изгубе популарност.

Дамњановић-Петровић: Омогућили смо општинама да формирају посебну службу, организују геометре и катастар и да се ти трошкови измирују на рате.

Политика: Београд се добро организовао, основао је Секретаријат за легализацију, запослио нове људе, а мање од 10 одсто предмета решио.

Дамњановић-Петровић: Све општине и градови које имају испод 10 одсто решених предмета за нас су неуспешно обавиле посао. Али Београд није репер са 185.000 поднесених захтева. Људи у његовом секретаријату раде максимално добро.

Политика: И Параћин је послушао савете Министарства. Видите ли ефекте?

Пауновић: Убрзали смо процес, али и даље људи немају интерес да озаконе  непокретности. Од око 6.600 захтева, решили смо 564. Годишње се легализује 250 објеката тако што грађани цео посао заврше. Општина им је понудила да у њихово име ангажује пројектанте и геодете и да те трошкове плаћају на рате. Пријавило се 400 домаћинстава.

Дамњановић-Петровић: Постојање великог броја бесправних објеката је одговорност свих нас, а пре свега општина на чијој територији су подигнути. Зашто су општине дозволиле да никну објекти без дозволе. Где им је била грађевинска инспекција? Општине имају и нож и погачу.

Политика: Зашто Министарство није увело веће казне за грађевинске инспекторе који не раде свој посао?

Дамњановић-Петровић: Од 2002. бесправна градња је кривично дело што је и потврђено Законом о планирању и изградњи годину касније. Од 2009. је унето и у Кривични законик. Где ћете већу казну?

Политика: Зар такве санкције нису намењене пре свега за инвеститоре и извођаче радова?

Дамњановић-Петровић: У свим законима о градњи од 2003. године постоји казна и за грађевинску инспекцију, а хоће ли је кажњавати то је на општинама. Сигурна сам да, посебно у мањим опшштинама, председници контролишу своје инспекторе.

Политика: Али дивље градње и даље има. За колико је смањена?

Дамњановић-Петровић: Немамо тај податак. Од општина ћемо затражити да нам доставе колико су донеле решења о рушењу и колико је кривичних пријава поднето.

Политика: Имате ли податке колико је порушених објеката?

Дамњановић-Петровић: Немамо. Рушења је било само када је неко сазидао кућу у парку, на траси будућег аутопута, на коповима.

Политика: Стиче се утисак и да је претходно министарство ушло неспремно у легализацију. Имали сте само два човека на том послу.

Дамњановић-Петровић: Оно није имало могућности да запосли нове људе. Новим законом о влади формирано је и ново министарство, грађевинарства и урбанизма, и министар Илић је решио да појача ту службу. И да појача управно-правни надзор. Што значи да ћемо од општина захтевати да прописане рокове за прибављање докумената стриктно поштују.

Политика: Кажњава ли држава савесне градитеље тако што стално излази у сусрет бесправним, пред којима је, може ли се рећи, немоћна?

Пауновић: Легализација је неправда према људима који су зидали према закону. Али проблем је што нам је држава у свим областима у последњих 20 година слаба и иде линијом мањег отпора.

Дамњановић-Петровић: Према поднетим захтевима, број бесправних објеката је око 700.000, а према подацима катастра чак 1.300.000. Ко зна који је прави број? Тај огроман проблем држава је морала да реши. Није била идеја да рушимо.

Политика: Када је реално очекивати да легализација буде окончана?

Дамњановић-Петровић: Процене су да ће највећи број предмета бити решен за две, три године. Неки објекти неће никада бити легализовани. То мора да се заврши због свих нас. Идемо у Европу а она тражи јасне својинске односе. Пролазећи Србијом, један странац каже: „Ал’ се овде гради” јер свуда види недовршене куће а оне такве стоје по 20 година. Мора се подвући црта. Пауновић: Када бих ја био министар, рекао бих да се легализација не може окончати у мом мандату.


Коментари5
49903
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Rodoljub Stamenkovic
Posto doticni gosp. isistira da oni koji su svojevremeno platili legalizaciju budu obesteceni...pristajem. Ali uslov je da meni koji sam III gen. kome je oteta kompleetna imovina i na ulici sam izbacen 1945. odnosno moji preci. Ja sam podigao kucu bez legalizacije. E sada drzava neka mi vratoi svih 5 kuca koje je otela, neka mi plati kiriju za koristenje d´sbvih ovigh 66 god. koliko to cini, neka mi ispalati rentu za svo to vreme jer se koristila mojim novce....itd. Taj isti gospodin sigurno nece pristati da placa narednih 30 god. da bih drzave sve to meni isplsatila...i ako se nejgovi preci koristili u toj drzavi mojim kucama i mojim novcem. Naravno kaze on nije direktno ali jeste indirektno. Ja nezivim u toj drzavi 65. god. odnosmo moj otac pa sada ja. - Zato molim one koji su platili "postenu" komunisticku legalizaciju da li pristaju na ovo gore a ja evo pristajem da legalizujem onih besprvnih 100m" koje sam podigao da bih imao gde boraviti kada sam na prostoru Srbije...
Djordje
Sa velikim zakasnjenjem sam procitao Vas tekst sa kojim se potpuno slazem. Zaboravio sam da napomenem da je mojoj porodici oduzeto 70 stanova u Beogradu, tri kuce, takodje u Beogradu, vinogradi i sume sirom Srbije, magacini u Karadjordjevoj ulici u Beogradu... Legalizaciju sam platio na adaptirano potkrovlje u kuci na Dorcolu u kojoj je moja porodica od 1920. Stoga ne smatram da Vam ista dugujem i nisam deo Vasih pausalnih navoda.
Препоручујем 0
smanjiti administraciju
treba ukinuti ovu konferenciju gradova zbog koje je i preskupa legalizacija, jer treba obezbediti sredstva za silnu administraciju koja gusi Srbiju. a sto se tice ovog kadra u ministarstvu, valjda ministar Ilic zna da se novo vino ne sipa ustare meshine.
Slobodan iz Beča
Trla baba lan. Pa samo privatni geometar naplaćuje 300,- evra. A, pošto mu je auto "nešto u kvaru",morate ga dovesti i nazad vratiti, zajedno sa njegovom skalamerijom. Drugo, u katastru menjaju brojeve parcela. Videćete šta vas tamo čeka.
Djordje Velickovic
Da li cemo biti obesteceni mi koji smo vec platili troskove legalizacije onako kako je zakon predvideo i u roku. Ovako, aboliraju se svi koji to nisu uradili. Da li to znaci da gradjani treba da postanu neposlusni i prestanu da izvrsavaju zakonom predvidjene obaveze jer drzava uvek popusti prestupnicima

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља