понедељак, 18.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 03.09.2012. у 22:00 Будо Нововић

Бурек и баклава од шљиве

Баклаве са шљивама у рукама Славице Нинковић (Фото Б. Нововић)

Осечина – Још једном се потврдило да је шљива заиста чудесна воћка. Иако је сунце није штедело, она је уз одређене губитке ипак успела да сачува добар део плодова и то изванредног квалитета. Прошлог викенда завршен је и седми Сајам шљива у Осечини на којем се окупило више од 200 произвођача са подручја Подгорине, Колубарског округа као и неколико земаља из окружења.

Према првим проценама на подручју Подгорине са приближно милион родних стабала, и поред врелог и сушног времена, биће убрано око 10.000 тона свеже шљиве, што је око 40 одсто мање него лане. Између 6.000 и 7.000 тона шљиве ће бити осушено. Управо сува шљива и други производи од ове воћке постају окосница развоја општине Осечина и целе Подгорине.

– У плану ми је да осушим око пет тона шљива. Прошле године откупљивачи суве шљиве су је плаћали 1,10 евра за килограм, а ове очекујем да цена буде нешто већа – каже Лазар Јовановића из села Туђина који има шљивик на четири хектара.

И Драган Ђурђевић млади произвођач из осечинског села Коњица вели да је и поред свих временских неприлика шљива успела да се извуче и да ће је бити више од количина потребних да домаћице направе пекмез. Да ју је заливао, плодова би имао дупло више, али још нико у овом крају, како рече, не зна за случај да је неко „појио” шљивике.

– За овај крај шљива је све и са њом се, како неко рече, рађа и умире. Ја само да додам и живи. У последње време све чешће се говори о сувој шљиви, јер све количине које се произведу лако се продају и то по повољним ценама. Планирам да осушим три и по тоне, а остатак ће завршити у ракији и неким другим производима. Ја се професионално бавим воћарством и са постојећих 4,5 хектара правим основу за моје двоје деце, од којих очекујем да се после завршетка школовања не удаље превише од села и ове производње. Само тржиште Русије може да прихвати целокупан род шљива из Србије, а све више интересовања за ову воћку показују и земље Европске уније – каже Ђурђевић, уз напомену да држава у цео овај посао треба да се меша само подстицањем примарних произвођача и оних који се баве вишим облицима прераде. Остало треба препустити воћарима који одлично знају шта треба да раде.

Разговор са Милорадом Јовићем из села Горње Црниљево започели смо пре сазнања да ће бити проглашен за најуспешнијег произвођача на овогодишњем Сајму шљива.

– Шљива се још једном показала као чудесна и благородна воћка без обзира на све временске неприлике. На једној парцели од хектара под стенлејом шљиве су родиле као у најбољим годинама и по свом изгледу и квалитету збуниле су ме као и неколико стручњака воћарства. Без обзира на дуготрајну сушу, са сваког од нешто више од хиљаду родних стабала убраћу по 60 килограма шљива. Ако све буде како сам планирао ове године осушићу између осам и девет тона ове воћке од које се увек добро зарађивало. Мислим да ће и моја деца, а син ми је апсолвент воћарства на Пољопривредном факултету у Новом Саду, наставити оно што ја сада радим – каже шампион Јовић, не скривајући задовољство што је проглашен за најуспешнијег међу више од 200 произвођача.

На Сајму, који је посетило око 20.000 људи и више иностраних делегација, имали смо и неколико занимљивих сусрета као онај са Славицом Нинковић из осечинског села Лопатња. Она је међу палетом производа од шљиве за дегустацију припремила традиционални шљивин колач, баклаву од ове воћке као и бурек од шљиве који је буквално плануо чим је кренула проба. Пажњу је скренула и дегустација такозване архивске шљивовице старе 19 година, коју је произвео Драган Лукић из Осечине. Казао нам је да је тржишна цена ове ракије у Немачкој 85 евра за литар.

Коментари10
5c9dd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Живан М. Лајшић
Честитам Милорад Јовићу из Горњег Црниљева што је добио шампион овогодишњег Сајма шљива у Осечини. Не успева у овом крају само шљива ,малина и купина , већ у овом селу извире кисела лековита вода која лечи органе варења и могла би се користити за лечење и продавати као газирана вода.
Тијосав Ваљевац
О чему се ви залуђујете.Шиптари нам отели Космет,господин не зна где се налази Горње Црниљево а ви бринете бригу је ли бурек турски,персијски или србски.Мене лично не интересује ни бурек нити хурмашица,ћетен халва,баклава и још море других азијатских слаткарија.Као Србин имам и европских јела које радо једем.
Bonn Berlin
@ Pegi, Srbi me vole vise sljive, u zadnjih 20 godina je poseceno oko 40% stabala sljive. @ Sreten Podrinjski, jos v redno spomena, u tom selu izvire reka Tamnava, ima i izvora mineralne ili kisele vode. Preko brda Vlasica je u rimsko doba isao put za Konstantinopolj, takozvani banjski put. Svakako treba prvo upoznati svoju zemlju, pa onda ici dalje.
Bonn Berlin
@ Pegi, Srbi me vole vise sljive, u zadnjih 20 godina je poseceno oko 40% stabala sljive. @ Sreten Podrinjski, jos v redno spomena, u tom selu izvire reka Tamnava, ima i izvora mineralne ili kisele vode. Preko brda Vlasica je u rimsko doba isao put za Konstantinopolj, takozvani banjski put. Svakako treba prvo upoznati svoju zemlju, pa onda ici dalje.
Сретен Подрињски
Горње Црниљево,село у општини Осечина,округ Колубарски,центар Округа Ваљево.Западна Србија.Упознај Отаџбину да би је више волео.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља