понедељак, 18.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 12.09.2012. у 22:00 Будо Нововић

Од шљиве се ништа не баца

Хладно цеђено уље од шљиве у рукама Снежане Андрић (Фото Б. Нововић)

Осечина – До скора непознате вредности и благодети садржаја који је шљива у својој коштици „закључала” открила нам је Снежана Миловановић-Андрић из приватне породичне фирме „Племић комерц” из Осечине, коју смо затекли на протеклом Сајму шљива у овој подгорској вароши. Ова фирма је показала шта све од најзаступљеније националне воћке може да се преради и добије. У прошлој години њихова радозналост и истраживање овенчано је наградом на конкурсу „Укуси Србије” на сајму прехране у Нишу за производ „сува шљива”.

Језгра шљиве, објашњено нам је, богата су витамином Бе 17 који јача имунитет организма. А поменута фирма успела је да од језгра шљиве произведе јестиво хладно цеђено уље. На Сајму је била промоција тог производа који поред витамина Е, Бе и Бе 5 има низ других изванредних нутриционистичких, али и здравствених својстава.

– Практично све донедавно када се помене шљива круг се затварао на сушеним плодовима, пекмезу и ракији. Додуше, у међувремену се праве и креирају разне ђаконе од овог воћа као што су: шљивин колач, медењак, баклава, пите, торте, али и бурек и ражњићи. Међутим, мој брат Бранко, ја и наших шест запослених са изванредним технологом Драганом Јаковљевићем, нисмо се мирили са тим. Поред малих паковања сушене шљиве са коштицом и без ње, односно пуњених са орасима, и шљивиног колача, направили смо и корак више. Најпре са вађењем, испитивањем и паковањем језгара која су са претходним производима већ доспела поред домаћег до тржишта Русије, већине држава негдашње Југославије, Чешке, Немачке, Аустрије и однедавно Белгије. Очекујемо да ће на истим тржиштима бити прихваћено и хладно цеђено уље од шљивиног језгра – каже госпођа Андрић. И додаје да фирма „Племић комерц” са шест запослених има своја три хектара под овим воћем, сушару и погон за прераду, односно паковања. Неке послове за њих услужно раде и специјализоване фирме са подручја Војводине. Фирма има ХАСАП сертификат и остале сагласности и стандарде потребне за извоз ових производа. Када сировине понестане из њиховог шљивика онда од најближих комшија откупљују ово воће.

Микробиолог Драган Јаковљевић, који обавља послове технолога, каже да је презадовољан са оним што је до сада на финализацији производа од шљиве, али и изванредним иновацијама учинила једна мала фирма из провинције. Иначе, ови производи однедавно су стигли и до Београђана, у чијем граду на пијаци на Видиковцу је отворен био дућан „Шљива”.

– Ми за шљиву можемо рећи да је наш бренд тек када престанемо да је извозимо у врећама, а донедавно смо суву шљиву у малим паковањима увозили. Ситуација је почела да се мења и права је ствар да наша деца коначно једу домаћу шљиву која расте на здравом незагађеном земљишту. Сви наши производи садрже минимално присуство конзерванса и по важећим стандардима спадају у здраву храну. Надам се да ће оваквих фирми бити много више у Србији, јер се на озбиљнију зараду може рачунати само са вишим облицима прераде и финализације ове невероватне воћке од које се практично ништа не баца. И љуска коштице показала се као калорично гориво приликом ложења у пећима за загрејавање кућа и станова – каже технолог Драган Јаковљевић.

Коментари6
fc87f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miroslav Maeda Jordanovic
Sto se ovoga tice mozda je dobro posetiti prodavnicu ALL Nut u Cumicevom sokacetu pa cete saznati i nesto vise a rade vec dugo tako da ovo i nije novost.
štefica perković
Poštovanje gospođo Milanović-Andrić! drago mi je da mogu saznati nešto više o šljivi, hvala za Vašu nesebičnu ljubav. Štefica , Adio!
аналитичар неки
Па ваљда да би се нешто продавало за јело, мора да прође неке контроле, како не би било тог тровања, што споменусте... Поздрављам сваки овакав потез домаће памети, треба нам више оваквих људи и предузећа. (шљива света биљка :) )
goran
ovo je prilično problematično. Vitamin B17 ne postoji! Takav naziv za amigdalin i za Laevo-nitril badamove kiseline-β-glucuronizid je potpuno neopravdan. Uz sve to, velika je verovatnoća da dođe do trovanja cijanidom (koji nastaje kada se ova jedninjenja razlože u želucu usled hidrolize kiselinom). Koštice šljive, koštice kasnije i badem (gorki) su često dovodile trovanja. Budite pažljivi i ne nasedajte na sve što neko "izmišlja". Da bi koštica mogla da se konzumira, amigdalin mora da prođe hdirolizu, da se cijanovodična kiselina odvoji i tek onda možem da se koristi. A onda nema amigdalina, jer je hidrolizirao! Hemija je čudo!
Донвладео
Свака част на ентузијазму. Треба учити од најбољих, а рецепт за успех је једноставан: добар предузетнички дух и квалитетан стручни кадар.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља