уторак, 12.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:39

Партизани и четници неће заменити места

Аутор: Мирјана Сретеновићнедеља, 07.10.2012. у 15:00
(Фото Танјуг)

Познати глумац и редитељ Радош Бајић почео је снимање драмске трилогије под именом „1941–1945” коју потписује као редитељ и сценариста, а чије се приказивање очекује у јесен 2013. године на програму Радио-телевизије Србије. Разговарамо поводом првог дела серије која носи назив „Равна гора”.

У првом делу „Равна гора ” бавићете се познатим српским историјским поделама. Имајући у виду да се о партизанима и четницима увек говорило „црно-бело”, као о позитивцима и негативцима, какав ће бити ваш приступ?

Историјски оквир у којем се одвија радња првих 15 епизода драмске трилогије  „Равна гора” покрива почетак Другог светског рата, од шестог априла 1941. и напада Немачке на Краљевину Југославију, до пуцњаве седмог јула у Белој Цркви, када је на Србина Богдана Лончара метке испалио Србин Жикица Јовановић – Шпанац. То је период агресије, слома и пропасти југословенске државе која се, прокламована у Версају као „вековни сан” Јужних Словена, после тријумфалне победе Србије у првом великом рату 1918. године, срушила попут куле од карата. У средишту моје драмске приче су историјске личности и протагонисти велике трагедије коју је обележило братоубилаштво и међусрпски грађански рат који је почео 2. новембра 1941. године, а то су Тито, пуковник Михаиловић, Недић, Душан Симовић, Бора Мирковић, краљ Петар Други, Пећанац, Крцун, Ђилас, Ранковић, Палошевић и многи други – али и имагинарни и измишљени јунаци из народа, сељаци, грађани, официри, студенти који трпе последице трагичних историјских догађаја који су задесили српски народ. Дакле, радња „Равне горе” не бави се експлицитно и само четницима и партизанима, већ је у средишту моје приче народ који у априлу 1941. за десет дана остаје без државе и без слободе... Прихватио сам на себе огромну одговорност да после 70 година у медијуму филма и телевизије први проговорим из другачијег, објективног и идеолошки неоптерећеног угла о том периоду српске историје. Без обзира на то што ме са свих страна саплићу и подмећу клипове, живим у уверењу да је мрачни период једноумља и комунистичких забрана, због којих су деценијама после рата летеле главе, иза нас. У „Равној гори” партизани и четници, са ореолима анђела и са трозупцима ђавола, како је то било деценијама после рата, неће заменити места. Макар ми се то импутира бланко и без икаквог основа, док нико још није видео ниједну секвенцу „Равне горе”. На почетку су сви били невини. Ни комунисти ни равногорци неће бити третирани као праведници, или као злочинци унапред, већ једномерно и истинито, као протагонисти велике српске трагедије која се више никада не сме поновити.

Најавили сте да ће ова серија скинути катаракту са очију српског народа и помирити четнике и партизане...

Верујем да ће „Равна гора” после 70 година од Другог светског и кобног грађанског рата у Србији помоћи да Срби опросте једни другима. Да би то било могуће лажи морају да престану. Зарад будућности наше државе коју би и данас многи желели да сатру и сведу на багателни балкански привезак нове светске расподеле надмоћи, морамо доћи до националног консензуса: желимо ли као народ да опстанемо у вртлогу 21. века, са свим својим националним, економским и културним наслеђем или не? Ако то желимо морамо авети идеолошких подела трајно протерати из нашег памћења, морамо опростити, искупити грехе и поклонити се костима свих који су пали у трагичној апокалипси братоубилачког рата.

Уколико не будете добронамерно схваћени, да ли ћете рећи да је у питању уметничка слобода?

„Или са штитом – или на њему”, ова античка сентенција ми је често на памети у „Равној гори”. Када су ме пре три године позвали са РТС и предложили ми да пишем и режирам овакав пројекат, у једном тренутку сам се сетио и оне наше народне да магарца не зову на свадбу да га поставе у чело стола, већ да воду носи... Међутим, ипак ми је указана велика част због чега сам захвалан онима који су ми поверили овај претешки задатак. Ту више престаје сваки изговор – или јеси, или ниси, или знаш или не знаш, или си кадар или ниси. Потпуно сам спреман да примим на себе све погрде, покуде, критике и да будем извргнут руглу ако то заслужим. Огроман рад, одговорност, преданост, дисциплина, занос и посебна енергија коју осећам у себи и око себе, у својој екипи, код мојих колега које сам позвао да оживе јунаке чијим се судбинама бавим, код Глоговца, Манде, Бјелогрлића, Ристовског, Јездића и свих осталих – говори ми да се тако нешто неће десити.

Док се чека одлука о рехабилитацији Драже Михаиловића, пре неколико дана Уставни суд је поништио уредбу владе из 2005. којом су ова два покрета изједначена. Дакле, како свака власт има своја идеолошка тумачења ове теме, да ли сте зато пре снимања консултовали опозицију и позицију, Тадића, Николића, Дачића?

Нека о рехабилитацијама и другим правним питањима одлучује суд. Ми радимо наш посао и правимо играну ТВ серију са овом темом. Свакако, пројекат какав је „Равна гора” не може бити приватна ствар било ког аутора, продуцента или појединца. Друштвена одговорност која произилази из програма ове врсте је огромна. Јавни сервис РТС у овом случају је одиграо кључну и пресудну улогу. Одлучност колегијума РТС-а и генералног директора Тијанића да пројекат са овом темом уврсти у свој програм је за свако поштовање. Тим пре што се налазимо у епицентру огромне економске и финансијске кризе, као држава и као појединци. Једно време сам сматрао да „Равна гора” мора добити значај пројекта са националним атрибутима, и да држава мора и треба да нам безрезервно помогне у реализацији. То је био смисао мојих разговора које сам пре снимања имао са носиоцима власти и опозиције. Међутим, спала је књига на два слова, на РТС и нашу продуцентску кућу Контраст. Сем МУП-а Србије, града Крагујевца и народа који нам ма где да смо помаже, многе, или готово све државне институције држе се прилично хладно и уздржано према „Равној гори”, а неке, са којима имамо и потписане уговоре о сарадњи, после промене власти, чак нас и бојкотују; упркос чињеници што је председник Србије господин Николић, са којим сам такође тада разговарао, искрено подржао наш пројекат као потребан и друштвено оправдан. Ипак, моја изванредна екипа и ја, са оним што имамо и са чиме располажемо, снажно и незаустављиво бијемо одсудну битку и гурамо напред.

Добијали сте и претње, а Субнор је у саопштењу оспоравао право да се бавите овом темом...

Субнору ништа не замерам. То је њихово легитимно право. Они су се снажно успротивили „Равној гори” оног тренутка када је на РТС-у поменута ова идеја. У старту, одмах, без икаквог аргумента, без икакве спознаје о томе шта је заправо прича, како и на који начин се у „Равној гори”бавимо овим периодом. Како су реаговали најбоље говори о томе како и на који начин су владали 60 година. Верујем да када буду видели серију да ће њихов гнев утихнути, можда ће их помало бити и стид што су ми ни кривом ни дужном нацрнили кожу. Што се претњи тиче – било их је, и има их, али се за сада нико сем мене њима не бави. Верујем да неће бити ни потребе. Јадни и смешни су ми они напади који долазе од неких који су научили да пливају на Брионима а при том се баве истим послом као ја. Њихова оркестрирана намера да некоме ко је сељачки син, и ко је у 16. години први пут видео море, оспоре легитимитет и професионалну референцу да се бави овако великом темом, спада у домен јефтине кулоарске и еснавске зависти којој нема лека.

Овако велика друштвена тема подразумева и шири круг стручњака. Које изворе и ауторе сте консултовали?

Истраживањем се бавим више година, са потпуним увидом у сву јавну и скривену историјску грађу која је темељ за рад на сценарију. Имам тимове релевантних консултаната за сваку област, а за историјску верификацију факата на којима почива прича „Равне горе” задужен је Институт за савремену историју Србије. Свакако, РТС у складу са својом законском обавезом има потребне рецензије и стручна мишљења надлежних институција.

Ви сте, колико је познато, присталица ДС. Како гледате на наше актуелне политичке прерасподеле?

Никада нисам активно учествовао у политичком животу, не учествујем ни данас. Дуго сам у послу и у животу па ме смештају у разне политичке опције због тога што сам пријатељ са многим људима. Тадића сам упознао када је пре три године дошао у моравско блато да ме посети на снимању „Село гори...”, чиме ми је учинио велику част. Са Томиславом Николићем сам у пријатељским односима много година. Желим му све најбоље као председнику Србије и навијам за њега, али мислим све најгоре о тренутној политичкој ситуацији у Србији јер је карактеришу афере, хајке, прогони, деструкција, анархија, стрвинарење, руинирање и недостатак глобалног националног консензуса за препород и будућност нашег народа и државе. Ценим Дачића и прихватам победу СНС-а на изборима али Влада Србије какву имамо мора озбиљно да нас увери у могућност тимског рада, као и смисао и дугорочност својих намера. Такође, не радујем се дробљењу и борби за власт док демократе само привидно желе да створе утисак цивилизацијског унутарстраначког дијалога, а у ствари је реч о гладијаторској борби за економску и политичку надмоћ, за новац и силу која је сучељена са такозваним изворним принципима демократије.

Својим серијама с рекордном гледаношћу показали сте да познајете менталитет Србије. Шта би урадио српски домаћин да је којим случајем нека власт?

Позвао би на просвећење и поновно уједињење српског народа, за шта је последњи час.


Коментари19
91147
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stanko Gagovic
Srce mi jre zaigralo dok sam nosio uniformu kraljeve vojske, a toliko mi se u dusi skupio bol, dok sam na netu citao o propasti iste vojske i zarobljavanju 375000 jugoslovenskih vojnika, svaka cast gospodinu Bajicu i njegovoj ekipi!
Милорад Станојловић
ОПРОШТАЈ, ЈЕЛ' ТО МОГУЋЕ? Бајић је први од кога сам чуо да је реч о опраштању, а не само о помирењу. Одавно чекам да неко изговори ту највећу реч на свету – опроштај или опростити. Помирење без опраштања је само примирје до следећег рата. Признање људске немоћи! Немоћ љубави. Зато треба имати јаку и способну војску. Због оних који би само да се примире, па да опет злочине над Србима. Јер, забога, то су само Срби! С поштовањем и уважавањем, СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Миодраг
Вицко, како видим, хтео би да буде вицкаст. Али историја је наука у коју треба веровати, наравно не мислим на ону сервирану Булатовићеву. Наш познати песник Витезовић у "Поменику" поручује: "Мисли моја, мој у глави црве/ Зар почиње све од четрес прве/ И зар до ње ничег било није/ Ни нас самих, а ни историје..." Ми старији знамо и неку другу историју, у којој смо били актери, која демантује црвену.
ah ahilej
pakao.
vicko jugović
Господине Бајићу можда је за све нас било боље да сте наставили да се бавите трговином вештачким ђубривом које су моравски сељаци скупо платили а до данас нису добили, него што се бавите нечим што је за вас нова прилика да узмете паре не обазирући се на штету коју ћете учинити. Ваша "сарадња" са господином Тијанићем у трошењу пара од Тв претплате није нова. Овог пута је завијена у обланду "нацоналног помирења". Колико ће да кошта знаће само истражни органи који морају испитати колико је коштала и "Баба која се чешљала". Зло које сејете преко Јавно сервиса свих грађана, жњеће народ , јер је то још једно велико испирање мозга од слободарских тежњи српског народа. Јасан ми је Тијанић и како се годинама одржава, јер се зна ко иза њега стоји али ми није јасно докле ће се сатирати све што је људско,поштено и напредно у српском народу. Као што је ратни злочинац Михаиловић "чекао" а у међувремену клао и сатирао све који су хтели слободу,тако и данашњи владари затиру сваког што уме да мисли.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља