уторак, 12.12.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:08

Традиција за Европу са обе стране Дрине

уторак, 12.02.2013. у 21:57
Етно-сајам на штандовима пуним традиционалних производа Фото С. Јовичић

Златибор – Конгресна сала хотела „Палисад“ на Златибору јуче је изгледала попут етно-сајма, са шареним штандовима пуним традиционалних производа. Из ужичког краја: грнчарија, пршута, препеченица, златарски сир, изворне ношње... Уз њих и типични производи североисточне БиХ: сува шљива, јабуков пекмез, старинске преслице, филџани и шаргије, суви сир „зарица“, џем од шљива звани бестиљ...

Два подручја из две државе са обе стране реке Дрине обухваћена су заједничким пројектом. Развој типичних производа тих крајева организован је под покровитељством Европске уније. Циљ је да се оживи производња онога што им је својствено, заштите особености и промовишу на ширем подручју, а становништво да се задржи у селима. Пројекат у оквиру прекограничне сарадње траје већ 20 месеци и спроводе га Независни биро за развој из Градачца (БиХ) и Регионална развојна агенција „Златибор“ из Ужица, а овај јучерашњи скуп у „Палисаду“, који је отворила Елизабета Сарторел из Делегације ЕУ у Србији, завршна је деоница тог дугог пута.

Менаџер овог пројекта с босанске стране Енвер Сарван каже за „Политику“ да су одабрали 15 типичних производа са подручја североисточне БиХ (34 општине), од којих је шест издвојено по јединствености и перспективности. – То су сир из чабра из тузланског краја, сир „зарица“, јабуков пекмез из Модриче, џем бестиљ, сува шљива из Градачца и босански суџук. Произвођаче смо научили како да оснују удружења и раде у њима, а сада треба да освајамо тржишта нашим најбољим производима. Иначе, сарадња са Ужичанима је била одлична, изградили смо веома добре пословне и пријатељске односе и следе нови заједнички пројекти – истиче Сарван.

Директор РРА „Златибор“ Славко Лукић напомиње да је у овом пројекту из Златиборског округа од 60 предложених издвојено шест типичних производа: ужичка препеченица, говеђа пршута, кајмак, златарски сир, грнчарија из Злакусе и сјенички сир.

– Настојимо да заштитимо те производе, формирајући удружења за производњу типичних. Очекујемо да држава усвоји правилник о њиховој производњи, што је тренутно највећа слабост, да бисмо стандардизовали квалитет. Циљ подухвата је да произвођачи дођу да бољег маркетинга и већих шанси на тржишту. Сарадња са североистоком БиХ је и једнима и другима корисна. То је планинска регија са сличном климом, а и на туристичкој мапи нас свет посматра као западни Балкан – каже Лукић.

Б. Пејовић


Коментари2
28cf4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

папагаји незналице
Какав, бре, Западни Балкан? Политичка измишљотина за варање наивних Срба. Србија је на централном делу Балкана била, и сада је. Има и источно и западно од ње, а и јужно.
Muradin Rebronja
U svemu ovome vidim rađanje još jedne evropske prekogranične regije kojih u Evropi momentalno ima 270. Evropa prekograničnih regija koje kao mostovi spajaju ljude a ne zidovi i barikade koji razdvajaju ljude.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља