понедељак, 06.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 25.03.2013. у 15:00 Иван Цветковић, Ђорђе Смиљанић

Србија разговара: Да ли су нашем фудбалу потребни страни тренери или не

Зоран Стојадиновић, Иван Голац (Фото Р. Крстинић)

Црвена звезда је довела новог тренера, Португалца Са Пинта, што изнова отвара питање да ли су нашем фудбалу потребни страни стручњаци или не. Два наша највећа клуба су се често одлучивала на такав корак последњих десет година, али осим Немца Лотара Матеуса, који је с Партизаном ушао у Лигу шампиона, и Италијана Валтера Зенге, с којим су „црвено-бели” стигли до дупле круне, остали нису вредни помена. Опет, многи сматрају да су и Матеус и Зенга то постигли стицајем околности, указујући на њихове каријере пре и после Београда.

Имали смо и страног селектора, Шпанца Хавијера Клементеа, који не само да није ништа урадио већ је касу ФС Србије олакшао за 700.000 евра.

О теми – страни тренери за или против – разговарали смо са спортским директором Црвене звезде Зораном Стојадиновићем, који је довео Са Пинта, и некадашњим тренером Партизана и Данди јунајтеда Иваном Голцем.

Политика: Да ли сте за страног или домаћег тренера?

Голац: Нисам изричито против. Ако је страни играч или тренер приближног квалитета с оним што имамо, не видим сврху. Зато енглеска репрезентација нестаје с велике сцене. Млади не добијају шансу у клубовима, а долазе просечни Французи, Шпанци, Африканци... И код нас би требало ставити акценат на стварање базе и нових генерација. Странац кошта 20 пута више од нашег младог играча од кога очекујемо да буде перјаница у будућности.

Стојадиновић: Играче и тренере не треба делити на странце и домаће. Странац мора да прави разлику. У супротном бацамо паре и затварамо врата нашој деци. С другим делом се не слажем. Шпанија је светски и европски првак, а најбољи странци играју у њеним клубовима.

Политика: Шта је пресудило да се Звезда определи за страног тренера?

Стојадиновић: Да сам могао да доведем Ђукића, довео бих га пре било ког странца. Исто је и с Антићем. Звезди треба нова крв, човек у тренду. Код нас су тренери ван европских токова. Има у Србији перспективних, али у овом моменту не могу да изнесу терет Звезде. Што се тиче играча, двојица коју сам довео из иностранства јефтинији су од 80 одсто наших првотимаца. Гаридо може да буде добар, а може да буде и промашај, али је стандардни репрезентативац Хондураса. Прима 5.000 евра месечно и међу пет је најслабије плаћених првотимаца Звезде. За 200.000, 300.000 или 400.000 играч мора да буде чудо.

Голац: Имам принцип – идем само у енглеска говорна подручја. Тамо где имате преводиоца посао је изузетно тежак. Једно је кад кроз причу преносим емоције, а сасвим друго кад то чиним преко преводиоца.

Стојадиновић: У принципу се слажем. Са Пинто говори енглески па му не треба преводилац. Матеус је, на пример, имао фудбалски шмек који су играчи Партизана могли да осете, иако је имао и Вјетровића као преводиоца. А Грант то није имао. Велики фудбалер не мора да буде велики тренер. Морињо је играчки аналфабета, али је врхунски тренер.

Политика: Да ли поред језичке баријере постоји још нека препрека за тренера да се искаже у другој земљи?

Голац: Битна је адаптација према: клубу, управи, струци, играчима, навијачима, држави и обичајима... Препрека може да буде и непознавање лиге а нашу мало ко прати.

Стојадиновић: Португалци и Шпанци су нам блиски по темпераменту и начину живота, за разлику од Енглеза, Француза, Немаца... Матеус је изузетак јер није типичан Немац па зато није ни много радио у својој земљи. Провео сам 20 година у Шпанији и знам да живимо исто. Лига и ниво нашег фудбала јесу велика непознаница.

Политика: Могу ли страни тренери позитивно да утичу на наше?

Стојадиновић: Мало наших тренера унапред спрема тренинге, али има оних који улажу у себе. Допада ми се како раде Вигњевић, Крунић и Милинковић, али видећемо да ли ће наставити да напредују. Сада није био моменат да неко од њих дође у Звезду.

Голац: Најмањи је проблем да спремиш екипу да трчи 90 минута. Узмете таксисту, чистача или човека било ког другог профила и дате му брошуре о томе како се припрема екипа. Међутим, педагогију, психологију и мотивацију носимо у себи. Шта Морињо може да научи играче Реала? Ништа! Али има велику мотивациону снагу.

Стојадиновић: Са Пинто је хтео да доведе два помоћника, али смо одобрили само једног јер нисмо имали пара. Тамо нема кондиционог тренера што је код нас незамисливо. Ни Морињо га нема последњих пет година. Странцима су помоћници аналитичари, а до кондиције долазе кроз вежбе с лоптом. За три дана ниједан играч Звезде није истрчао без лопте ни десет метара. Чак и загревање раде с лоптом, а наши кажу да мораш да имаш кондициони тренинг недељно.

Голац: За Ускрс 1979. за мање од четири дана одиграо сам са Саутемптоном три утакмице. Прву на Велики петак у три сата у Лондону против Челсија, победили смо с 2:1, у суботу, опет у три сата, 1:1 на нашем „Делу” с Вест Бромвичом. У понедељак смо у 11.30 дочекали Тотенхем и било је 3:3, иако смо водили с 3:0. Овде се одигра у среду и одмах су играчи преморени.

Стојадиновић: Карантин пре тренинга, пре и после меча... Смешно... А тамо дођемо у 12 на ручак и у три је утакмица. Играо сам за Мајорку и 1. јануара. Нико ти не брани да будеш на дочеку и до седам ујутру, али покажи на утакмици шта знаш.

Политика: Да ли клуб, савез или тренерска организација могу да утичу на оснивање српске националне школе?

Голац: Пре тога, неопходно је да се направе самосталне, независне организације и тренера и судија и удружење играча. Тренутно у Србији тренера може да смени ко хоће и када хоће.

Политика: Може ли наш клуб да постави оквире, па да тежи да игра, на пример, као Интер, Реал или Барселона?

Стојадиновић: Свуда у свету веома битна карика је спортски директор. Зато увек издвајам Барселону и Порто. Њихови спортски директори имају јасну слику о томе како екипа треба да игра од петлића до сениора. И зато траже такве профиле тренера. Зна се да је Јохан Кројф поставио темеље данашње Барселоне, а Луиз Енрике Антеро Порта. Морињо никада не може да буде тренер Барселоне јер би покушао да наметне сасвим нову причу, а она то себи не би дозволила.

Голац: Исто је и с репрезентацијом. Није битно ко је селектор, већ како желимо да играмо... Имали смо југословенску школу, као комбинацију јужноамеричке и европске. Партизан мора да игра као Партизан, Звезда као Звезда, а не да опонашају било кога.

Стојадиновић: Слажем се. Ибрахимовић, рецимо, није могао да се уклопи у систем Барселоне. Зато имају Месија, Виљу, Педра... Али и кад њени играчи оду у други клуб тешко се уклапају. И Инијеста би се тешко снашао негде другде.

Голац: Ни Меси се не би снашао. У томе је и разлика између њега и Марадоне који је био велики у свакој средини.

Политика: Некада смо имали тренере који су водили велике светске клубове. Шта је данас проблем?

Голац: Тренер–менаџер диктира правила. Кад долази доводи сараднике. Није у питању само поверење, већ онај ко ради са мном зна како дишем. Ми смо на прво место поставили такмичење и то на свим нивоима, што је небулозно. И онда чујемо за псовање између тренера млађих категорија, па туче пред децом.

Стојадиновић: То се дешава јер се од првих корака игра на резултат. Тренер 1997. годишта изведе на терен осморицу од метар и 90 да би добио меч. Шта вреди да буде првак, ако првом тиму не да ниједног играча?

Политика: У чему је проблем ако Звезда не буде првак, али игра у Лиги Европе?

Стојадиновић: Није Звезду убило то што мора да буде прва. Не заборавимо како се и шта радило минулих година. И у овој ситуацији морамо да тежимо да будемо први, али на прави начин. Нека буде ове године прва Звезда, а догодине Партизан, али зато што су стварно најбољи.

Голац: Лако је Ренџерсу и Селтику да буду први у Шкотској, или Звезди и Партизану код нас. Битно је шта ураде у Европи. Избацују нас и аматери попут Шамрок роверса. Треба нам такмичење у којем ће најбољи бити први, а најслабији испасти из лиге. Манчестер јунајтед је мало већи од Звезде и Партизана заједно, или Милан, па су испадали из лиге.

Политика: Колико страни тренер може да утиче да се наш менталитет побољша?

Стојадиновић: Одговорићу на конкретном примеру. Момци су радили 45 минута изванредно, а последњих 15 су забушавали. Тренер их је послао у свлачионицу и тамо им рекао шта је имао. Странац може да утиче позитивно јер код нас има родбинских и других односа.

Голац: Шта је то менталитет? Кад хоћемо да варамо кажемо: знате то је наш менталитет. А како то није наш менталитет кад одемо у Енглеску или Шпанију? Странци нису оптерећени пријатељствима, рођачким и другим везама.

Стојадиновић: Не постоји могућност да га неко позове и каже убаци овог или оног. Већина наших играча је доказала у иностранству да менталитет није проблем и зато се слажем са Голцем.

Политика: А како то раде у иностранству?

Голац: Многим Енглезима смета оволико странаца, али не могу против закона Европске уније. Арсенал има 20 странаца, Челси исто. Тео Волкот, који је са 16 и по година за 12,5 милиона фунти прешао из Саутемптона у Арсенал, морао је да буде на нивоу Месија и Рунија. Венгер је од њега направио несигурну особу.

Стојадиновић: Бог Барселоне и данас је странац – Холанђанин Јохан Кројф. Свуда поштују само успех.

Голац: На „Танадајсу” сам пре осам година добио канцеларију, а ја сам у Данди јунајтеду странац. Пре три године су ме звали и био сам са супругом седам дана гост у Глазгову на финалу 125. купа.

Политика: Пре рата су наши клубови доводили странце за тренере да бисмо нешто научили од њих. Да ли је и данас тако?

Стојадиновић: Ако промашиш у избору, не можеш ништа ни да научиш. Са Са Пинтом сам се усагласио како да се ради и од 12. до 15. године и од 15. до 18. Нема времена да се бави омладинском школом, али ће 1995. и 1996. годиште једном недељно играти против првог тима, односно резерви. Наши бивши тренери то никада нису радили, а он је већ одржао утакмицу.

Голац: Не може да ми дође играч из младе екипе, а да не зна елементарне ствари. Код мене треба само да ради тактику и оно што га чека сутра. Ако ја треба да га обучавам значи да ови испод мене ништа нису радили. Али, то је моја кривица, јер их не контролишем.

Коментари9
99ecc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

trener,sta to bese
Kako kod nas moze biti dobar fudbal kada je Karadjic prvi covek fudbala ,a odmah iza njega citav copor neznalica,ljudi bez morala,jednom reciju bandita, koji vec 40 god. vode fudbal u ambis??? Treneri ??? Kako neko moze biti trener kada mu je ucitelj konobar,kasapin i sl. Sta takvi mogu da znaju o igri ,pedagogiji, psihologiji i sl??? A sta tek znaju njihovi ucenici,nasi treneri ??? Oni su na mestima selektora,trenera ,sefa i sl. samo zato jer ih je tu neko postavio, a taj neko, vrlo cesto , nije se ni kao dete igrao loptpm.Strani ili domaci trener ? Lepo pitanje,ali bez mog odgovora,u mutnoj vodi sve je moguce ? Do 2005 g. i bilo je nasih trenera, ali od pojave FSS profi strucnaka, od te cuvene 2005 .godine, oni su gumicom FSS strucnjaka u vidu Terzica,Djorica i sl. tipova izbrisani iz fudbala I toliko unazadili trenersku profesiju da ce trebati mnogo vremena i pametnih ljudi da se to ispravi.
bojan barisic
Mene samo zanima ko je Morinjo ?
dejan stojkovic
Treneri iz Srbije imaju problem, kao tehnologija fiksnog teleona u odnosu na I phone.
Вукадин Врбник
@ Ljudi ovde i ne znaju šta je fudbalska igra | 25/03/2013 17:10 Мислим да сте Ви у праву у свему па на жалост и онде где кажете како тренери са родитељима договарају бизнисе. Лично знам примере где родитељи омладинаца корумпирају тренере да би њихова деца играла. У нашим тзв. великим клубовима ! Зашто се та погубна пракса догађа, шта раде тамошње несрећне управе ? Иначе Голца памтим као веома доброг тренера који је гајио чист нападачки фудбал. Овде први пут наилазим на Звездиног спортског директора Зорана Стојадиновића и признајем да је он за мене веома позитивно изненађење. У нашој лиги приметио сам да екипе Рада и ОФК Београда имају тренере са планом, са визијом, али у целини тренерска професија код нас је закржљала. Родоначелник деградације је Миљанић, демагог који је налазио начина да задовољи чак и Хрватске новинаре а о фудбалу није знао ништа. Треба послушати како Хрвати размишљају о игри док је гледају. Огромна разлика, огромна предност њихова !
Зар су затвори пуни
Нашем фудбалу су потребни стручни и морални тренери, као што су му потребни честити и способни менаџери у Савезу, поштене судије и фудбалери који израстају у Србији са својим талентом и усавршавањем у фудбалском умећу. Нама није потребно све ово што имамо данас у фудбалу, од главе до пете.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља