уторак, 02.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 12.04.2013. у 15:00 Стојан Тодоровић

Плантаже тартуфа у Тимочкој крајини

Расподела садница за нове плантаже (Фото: М. Беадер)

Зајечар – Стручњаци енглеског инвестиционог фонда Грин лабораториз проценили су да у Тимочкој крајини постоје идеални услови за плантажни узгој скупоценог афродизијачког тартуфа на подлози леске – гљиве коју гурмани у свету плаћају од 550 до 1.000 евра за килограм. Овог пролећа у осам тимочких општина већ је уговорено подизање више од 35 плантажа, а судећи према интересовању, очекује се да ће јесења кампања бити неупоредиво берићетнија.

Стручњаци овог пилот-пројекта, необичног и ретког у свету, убеђују Тимочане да ће први род и лешника и тартуфа имати тек после три године, да се плантажа експлоатише и до 30 година и да у пуном роду узгајивач може да заради месечно и до 1.000 евра, са површине од 10 до 30ари (до 150 садница). Пласман и лешника и тартуфа је загарантован, а у подели добити, према уговору, узгајивач учествује са 70, а енглески фонд са 30 одсто. Узгајивач је обавезан да плати елаборат за подизање плантаже (300 евра, плус ПДВ) и да се строго придражава свих упутстава стручњака. Наравно, и да сачува саднице (које добија бесплатно) од оштећења, најсигурније у ограђеном простору.

Регионални координатор енглеског фонда у Тимочкој крајини агроном Миодраг Јаношевић је убеђен да Тимочани у овом пројекту препознају реалну могућност за дугорочну стабилну зараду, пошто су и лешник и тартуф веома тражени на светском тржишту. Саднице леске „заражене“ тартуфом узгајивачи добијају од енглеске компаније, као и елаборат на основу потребне прописане документације коју достављају стручњацима.

Координатор Јаношевић истиче пример Горана Милојковића, економисте из Слатине код Бора, који је међу првима, јесенас, подигао плантажу на 30 ари. У строгим лабораторијским условима, корен лешника је већ у симбиози за тартуфом. Координатор каже да досадашње искуство показује да је управо корен леске најидеалнија подлога за развој чудотворног и веома траженог тартуфа.

На светском тржишту, већ је познато, килограм црног тартуфа плаћа се „као од шале“ 550 евра, а килограм нешто ређег и чудотворнијег белог и више од 1.000 евра. Црни тартуф се плантажно већ, годинама, узгаја у Италији, Шпанији и Француској, а најбоља приносе плантаже тамо дају од десете до тридесете године: свака садница најмање пет килограма лешника и до 350 грама тартуфа.

Поменути Горан Милојковић каже како верује у пројекат. Сигурно је, вели, да у овом крају не може бити исплативије производње од ове. Као економиста све је добро прорачунао. Дугорочно се, вели, обезбеђује солидна зарада, и за потомство.

------------------------------------------------------------

Интересовање у целој Србији

Овог пролећа у Србији, каже Анђа Матејевић, шеф београдске пословнице представништва енглеске компаније, биће подигнуто 300 плантажа, двоструко више него јесенас, а предњаче општине Пријепоље, где се суграђанима из буџета плаћа половина трошкова, затим општине Барајево, Сомбор, Суботица, Бор, Књажевац. У шумама Србије, у природним условима, има највише тартуфа у Европи. Али, ми немамо традицију у њиховом брању и продаји, па годишње иструли и неколико стотина тона ових плодова. Ове године, преко енглеске компаније, биће обезбеђено за тржиште за првих 500 килограма шумских тартуфа.

Коментари2
632cc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

novosađanin
A, el može bez tog skupog elaborata? Opet će biti puževi nisu ugojeni ili tartufi nisu dovoljno zreli. Pamet uglavu uzgajivači, da se to može Kinezi bi to proizveli.
Zoran R.
O ovome se pričalo još pre 15 godina, međutim, izgleda da tartufizirane sadnice ne daju baš tolike pronose o kojima ovi koji ih prodaju govore. Građani bi trebalo da budu oprezni i da traže sve podatke i dokaze, kao i garanciju za to da će zaista da imaju dovoljne količine tartufa. Sličnih priča je bilo sa puževima i sa činčilama i svi koji su se u to upustili, privučeni velikom, lakom i brzom zaradom, su propali. Ne tvrdim da je nemoguće lepo živeti od ove proizvodnje, samo neka ovo bude poziv na budnost.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља