уторак, 17.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:25

Порез и на интернет куповину

Убрзо пошто је „Пејпал” званично стигао у Србију на царини је почела наплата ПДВ-а од 20 одсто чак и на пошиљке мале вредности наручене преко интернета, тврде читаоци
Аутор: Ј. Антељ - И. Албуновићпонедељак, 20.05.2013. у 12:30

Куповина преко „Пејпала” неће бити толико повољна у Србији како се очекивало и најављивало. Незванично сазнајемо, само два дана пошто је званично објављено да је у Србији почео да функционише „Пејпал”, свим царинским испоставама стигло је саопштење да се и на пошиљке из иностранства , без обзира на вредност, плаћа порез од 20 одсто.
Са редакцијом „Потрошача” контактирао је читалац, разочаран што је држава одлучила да и на овај начин оптерети грађане новим наметима.
–„Пејпал” је је­дан од нај­е­фи­ка­сни­јих и нај­бр­жих сер­ви­са за пла­ћа­ње, ко­ји се ко­ри­сти сву­да у све­ту. Пре ово­га, Ср­би­ја је мо­ра­ла от­кло­ни­ти не­ке пре­пре­ке ко­је су се ти­ца­ле ли­бе­ра­ли­за­ци­је тр­жи­шта. У сеп­тем­бру 2011. го­ди­не ли­мит за ца­ри­ње­ње је по­диг­нут са та­да­шњих 25 до 45 евра на 50, од­но­сно 70 евра, ка­да се ро­ба при­ма од фи­зич­ких ли­ца. Од пре два­де­се­так да­на ца­ри­на је по­че­ла да на­пла­ћу­је ПДВ на сву ро­бу без об­зи­ра на ње­ну вред­ност и по­ре­кло (да­кле по­сле уво­ђе­ња услу­га „Пејпал” сер­ви­са), што ни­је прак­са у зе­мља­ма у окру­же­њу –  каже наш читалац. Он истиче да у Цр­ној Го­ри, рецимо, па­ке­ти вред­но­сти до 150 евра не под­ле­жу ца­ри­ње­њу и пита да ли се ова­ко под­сти­че ко­ри­шће­ње „Пејпа­ла” и на­пре­до­ва­ње тог сер­ви­са у на­ред­ном пе­ри­о­ду.
– Сва­ка­ко да не. Овим по­ступ­ком се та­ко­ђе до­при­но­си опа­да­њу по­штан­ских услу­га, јер ће се на­го­ми­ла­ва­ти сил­ни па­ке­ти вред­но­сти од пет до де­сет до­ла­ра ко­ји не­ће мо­ћи да стиг­ну у ру­ке при­ма­о­ца без прет­ход­ног опо­ре­зи­ва­ња – истиче наш саговорник.
Одговор смо тражили у Управи царине где подсећају да су они „из­вр­шни ор­ган и ду­жни да по­сту­пају по од­лу­ка­ма ко­је до­но­си за­ко­но­да­вац”. А пре­ма чла­ну 26. За­ко­на о ПДВ-у и чла­ну 216. Ца­рин­ског за­ко­на, по­шиљ­ке ма­ле вред­но­сти (до 70 евра) ко­је гра­ђа­ни до­би­ја­ју од фи­зич­ких ли­ца, осло­бо­ђе­не су свих уво­зних да­жби­на (ПДВ-а и ца­ри­не).
Са друге стране, тврде да су по­шиљ­ке ма­ле вред­но­сти (до 50 евра) ко­је су на­ру­че­не из ино­стран­ства од прав­ног ли­ца, осло­бо­ђе­не  ца­рин­ских да­жби­на, али под­ле­жу на­пла­ти ПДВ-а, истичу у Управи царине.  
– До­ста гра­ђа­на то не зна, па се че­сто де­ша­ва да ре­а­гу­ју због из­но­са уво­зних да­жби­на ко­је тре­ба да пла­те при­ли­ком ца­ри­ње­ња. Ми не мо­жемо да ко­мен­та­ри­шемо про­пи­се ко­ји се при­ме­њу­ју у дру­гим др­жа­ва­ма, јер је сва­ка зе­мља су­ве­ре­на да уре­ђу­је за­кон­ске окви­ре на сво­јој те­ри­то­ри­ји – наводе у Управи царине.
Међутим, у пракси изгледа наплата пореза функционише другачије. Купац једне колекционарске медаље платио је ПДВ од 20 одсто иако је робу набавио од физичког лица из Велике Британије по цени од 34 фунте ( 4. 542 динара).
– Платио сам тада порез 900 динара, а недавно и на другу пошиљку која је вредела само 1.200 динара, такође сам робу купио од физичког лица. На име ПДВ-а узето ми је у том случају 240 динара – каже Дејан Крагић, читалац из Новог Сада, који има дугогодишње искуство куповине преко интернета и истиче да до сада није плаћао ове дажбине. У пошти су му рекли да су због примене овог закона пребукирани обимом посла, јер се порез наплаћује и на најмање ситнице – лакове за нокте, јапанке, дечје играчке…
Да ово није популарна мера сматра и Слободан Марковић ИТ стручњак, који објашњава да је поменути закон о наплати ПДВ-а измењен још у октобру прошле године, али да се неуједначено примењивао. Улазак „Пејпала” на тржиште Србије изгледа је био повод да прописи почну и да се примењују.
– Свакако да оваква пореска политика убија поенту ове врсте трговине. За државу то није велика добит јер куповина преко интернета није толико заживела у Србији, али за купце то јесте додатни намет. Колико чујем ПДВ се сада наплаћује за све пошиљке без обзира на вредност – истиче Марковић. Он подсећа и да се у путничком саобраћају на вредности робе до 100 евра не плаћа ни царина ни ПДВ, и да би било добро да се ти лимити изједначе, да тако буде и када наручујете електронски робу.
У Европској уније дефинисана је граница од 150 евра и за пошиљке до те вредности се не наплаћује царина јер се сматра да су то пакети који се наручују за личне потребе. Такви прописи, међутим, нису ограничили поједине државе да наплаћују ПДВ за пакете који стижу из иностранства. Тако се у Немачкој, порез на додату вредност наплаћује за сву поручену робу скупљу од 22 евра.   


Коментари21
460bd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Osteceni Gradjanin
Sad vidim da mnogi koji su narucivali preko Pejpal imaju problem sa carinom tako i ja imam problem jer sam narucio dijagnostiku za auto koja ima vise kablica u kompleti kosta 46 e za amatere. Posta Carina N.Sad pored Limanske pijace mi kazu da ja kao fizicko lice ne mogu da uvezem kao amater vec da moram angazovati speditera.(Naravno i platiti 200-300 e,verovatno toliko kosta spedicija).Koji apsurd pa ne uvozim ja auto ?!. Sta ovo znaci? Da li moze neko da mi odgovori, da li oni mogu ovako da nas maltretiraju i gde mozemo da nadjemo zakon o PEJPAL ? Gde mozemo da potrazimo zastitu od tehnicki neobrazovanih zena carinika,ocigledno da su neupucene i da parcijalno procenjuju robu (tvrde da je to profesionalna oprema 46e) Ha ha Pa to je stvarno smesno. Zamoljavam novinare i TV reportere da ispitaju ovu ustanovu i da prikazu pravo stanje. Drzavnici pricaju kako je zaziveo i kod nas PEJPAL i da se slobodno moze kupovati do 50 e a ono kvrc nije tako. Trazim Poooomoc
Marina M
stvar je u tome što vam je roba došla preko brze pošte, a onda se postupak carinjenja razlikuje u odnosu na onaj kada dolazi putem obične pošte. ako dolazi putem obične, primenjuje se jedinstvena carinska stopa od 10% na vrednost robe zajedno sa poštarinom, pa onda na tako dobijen iznos još 20% pdv. pritom nemate troškove špedicije. ako idete preko brze pošte, špedicija je obavezna ali onda se roba carini po redovnom postupku, primenom carinske tarife (%) koja se razlikuje od vrste do vrste robe. za neke vrste robe to može biti jeftinija varijanta, uprkos tome što ćete platiti još oko 50 eura za troškove špedicije.
Препоручујем 0
Dejan S
Porucivao sam sportsku robu iz Engleske sve je bilo ispod 50 evra vrednosti od 12 do 37 funti tacnije, uvek od jedne te iste svetske poznate kompanije. Robu je uvek pratila faktura jer ta firma nece da se bruka za tu smesnu sumu novca.Sta je radila nasa carina: 1. Krade fakture iz posiljki 2. Zaracunava po sopstvenoj zelji cenu robe (navodno nasli na internetu cenu) = u prevodu i na tarabi pise P a nije :) 3. uvek koknu da predje limit 50 evra da bi jos veci bezobrazluk uracunali i ptt troskove i na sve to da ti naplate 10% carine i 20% pdv Gde je logika da se na postanske usluge placa carina o pdv! Normalno uvek naplate trostruko od stvarne vrednosti a o kutiji i da ne pricam da je iskasape! Kada ih uhvatis da kradu traze da im pises zalbu i da platis 480 rep adim taksu i da cekas do 60 dana! Znaci kradu te, placas ih od svog poreza i jos kad ih uhvatis placas sto se zalis! I niko ne odgovara za kradju! Cak znaju i da vrate paket posiljaocu! Da bi crnjak bio veci pokusali dva puta!
Aleksandar Ciric
Prilicno nasumicno obracunavaju. Desava se da paket manje vrednosti oporezu vise od onog vece vrednosti. Takodje naplacuju za postarinu i otvaranje, tako da ako ste nesto narucili za 10$ i besplatna je postarina kod trgovca, stici ce vam da platite skoro 300din. A za narudzbine preko 50eura, platicete +10% carine, ukupno 30%+ptt+otvaranje. Na zalost izgleda nema nikog da se uhvati u kostac sa ovim legalnim "kriminalcima" nazvanim carinici.
Petar Popovic
O kakvom razvoju e-trgovine nasa vlada govori. Doneli su takvu rigornoznu meru da se i na najmanje iznose naplacuje PDV. Carinici lupaju odokativnu osnovicu i roba vam ispadne 60% skuplja od one po kojoj ste platili. Idu na ruku uvoznickom lobiju. Dobijete obrazloženje da možete da se žalite i to treba da platite. Bezobrazluk
Dražen D.
Evo da se i ja oglasim. Danas su mi stigla dva paketa iz Kine, jedan u vrednosti 10 dolara, a drugi u vrednodti 6 dolara i apelujem na bezobrazluk koji se sprovodi i zamoleo bi novinare da pišu što više o tome, jer su mi na paket od 10 dolara naplatili 400 din carine, a na paket od 6 dolara 200 din. Naručivao sam i pre, ali prošle godine nisu sve carinili, cak ni displey za telefon koji je koštao 30 dolara nisu mi ocarinili, a od ove godine carine sve, ČIST BEZOBRAZLUK!!! Gde je tu pravo da kao fizičko lice mogu uvesti pošiljku do 70 eura, bez dažbina. SRAMOTA!!! Novinari pišite o ovome da svi znaju kako udaraju po običnom narodu, a lopovi i mafijaši imaju po milione eura ne plaćenog poreza...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља