среда, 12.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:25

Не искључујем могућност избора

субота, 01.06.2013. у 21:57
Фото Танјуг

Велика је вероватноћа да ћемо 28. јуна добити датум за отпочињање преговора о прикључењу Европској унији. Знамо шта још треба на том путу да урадимо. Поред потписаних споразума, бриселског и оног о његовој имплементацији, треба да предузмемо неколико практичних корака да бисмо уверили највеће скептике у ЕУ да Србија искрено намерава да овај споразум примени. Јер код оних који нам нису баш најнаклоњенији провејава неко уверење да је то споразум који је потписан да би се добио датум и да ће он остати мртво слово на папиру, каже Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникацијау разговору за „Политику”.

На питање ко су највећи скептици, Љајић који је и председник Социјалдемократске партије Србије, каже да не говори о земљама, него о појединачним политичким групацијама унутар појединих земаља.

– Али је општа клима потпуно промењена и на нашој је страни. С правом можемо да очекујемо датум у јуну, али ипак не треба ништа препуштати случају. То је оно што желим да кажем – да с наше стране урадимо све што можемо да би датум био стопроцентно сигуран. Јер, то ће бити прекретница, почетак суштинских реформи који морају да се до краја спроведу, а не само да буду декларативно наглашаване. То је почетак истинске модернизације земље.

Шта су ти додатни „уверавајући” кораци?

То су ствари везане за имплементацију ранијих договора у вези са ИБМ-ом, катастром, матичним књигама, признавањем диплома. Да се крене с применом онога што је договорено раније, као и са применом бриселског споразума у појединим сегментима, где је то сад могуће. Наравно, до краја године би требало цео споразум да буде имплементиран, укључујући изборе који би требало да се одрже у октобру.

Јесу ли шансе да добијемо датум 28. јуна веће него да га не добијемо?

Објективно су много веће шансе да добијемо датум.

А шта се дешава ако га ипак не добијемо?

Па, неће пасти плафон. Али то би била огромна неправда према овој земљи, након свега што је урадила. То би имало и те како реперкусије на унутрашњем политичком плану. То говорим свим нашим европским партнерима – порастао би број евроскептика у Србији, велики део оних који се иначе залажу за улазак земље у ЕУ био би разочаран. Шта више да урадимо? Ово је био одлучујући искорак, за ово је требало храбрости, одлучности, и зато треба сви да подржимо и Вучића и Дачића што су тај корак предузели. Објективно. Без обзира на политичку припадност, нашу оријентацију, страначке разлике или сличности, ко год је ово урадио треба му пружити руку и честитати.

Изгледа да ће неких „потреса” свакако бити, да је реконструкција владе извесна?

Многе земље прибегавају реконструкцији владе у одређеном тренутку како би дошло до упумпавања и свеже крве и свеже енергије. Пред нама је још много изазова. Мени се чини да је неминовност да буде или реконструкције или избора.

Чак и у варијанти да добијемо датум?

Без обзира на то. Ако добијемо датум мислим да је реконструкција реалнија. Уколико га не добијемо, мислим да су онда избори реалнији. Али то је на великим странкама, пре свега на Српској напредној странци, која је водећа у коалицији. Од њене одлуке ће зависити која је опција у игри.

Како сва та размишљања утичу на функционисање владе? Има ли нервозе због тога?

Искрено, ништа мање или више него што је било пре два или три или четири месеца. Ја у том погледу не видим неке промене. Али, није добро уколико се превише дуго лицитира причом о реконструкцији, јер то онда може да утиче на рад министарстава, људи онда почињу да калкулишу ко ће бити смењен, промењен. Моје искуство из претходне владе говори да то и те како утиче на оне који су запослени у министарствима и зато би било јако добро да причу о реконструкцији, ако је она опција број 1, завршимо што пре.

До краја јула, на пример?

То би морало до краја јула да се заврши ако мислимо да реконструишемо владу.

Да ли прича о потреби замрзавања или чак смањивања плата у јавном сектору, а с тим се повезује и судбина пензија, може да изазове веће трзавице између појединих чланица коалиције?

Треба да будемо потпуно политички реални. Највећим делом то зависи од тога какав ће став заузети СНС. Од њих зависи судбина и перспектива ове владе. Ако они ускрате подршку на неком питању, те владе нема. Свако други ако ускрати – влада може да опстане.

Зато што тај други може да буде замењен?

Наравно. Влада има комотну већину у парламенту, много већу него претходна, тако да ја не очекујем да ову владу било ко може да угрози осим сам СНС – ако процени да је политички контрапродуктивно да је даље одржава.

Како се онда СНС понаша у коалицији, као „газда“ или иде на компромис?

Моје искуство је, а видим то и према другима, да је ишао на компромис. Што се мене тиче, имао сам више него коректну сарадњу са њима и до сада су се разна питања углавном усаглашавала на нивоу коалиционих партнера.

Какав је Ваш став о платама и пензијама?

Ја ћу свој став да кажем на влади, тамо где је томе место. С једне стране, то је ствар економске рачунице, стања у државној каси, стања укупних финансија, а с друге стране, морате показати као и свака влада у условима кризе, социјалну осетљивост за најугроженије. Али, није добро што се кренуло са лицитирањем на ту тему. Треба да усагласимо став унутар владе и кад изађемо да то буде јединствено мишљење без обзира шта ја лично о томе мислим. А не пада ми на памет да на овој причи добијам поене. Најлакше би ми било сада да кажем да плате свима треба да буду 1.000 евра. Сви ће да аплаудирају, а за три месеца – банкрот државе. Шта смо напрaвили? Тај популизам нас је довео довде. Не можете бити успешан рефoрматор уколико не предузимате непопуларне мере.

Може ли ова влада да буде успешан реформатор, будући да је реч о миксу идеолошки различитих партија?

Јесте микс различитих партија али за разлику од других ситуација, овде постоји доминантна политичка странка која има највећи утицај и одговорност је на њој. Као што сам рекао, ова влада, математички, поред СНС-а, може да зависи још једино од СПС-а. Свако други од нас може да изађе из владе и да она настави да ради. Чак не мора ни да се тражи никаква замена, јер постоји већина. А вероватно постоји могућност и неке замене. Не знам шта СНС намерава, али ја не верујем у те прекомпозиције. Мислим да ћемо имати или реконструкцију или изборе.

Већ су се појавила спекулације да би избори могли да буду у октобру?

Када је први пут, још пре неколико месеци, поменута могућност избора, ја сам рекао да то не искључујем. То могу и сада да кажем. Оно што јесте проблем је имплементација договора из Брисела, јер сасвим сигурно да би избори утицали на тај процес. Ко ће да се бави спровођењем споразума ако имате изборну кампању, па период формирања владе? Сигурно да би онда сви рокови морали бити пролонгирани и пребачени за наредну годину и то је онда проблем за државу. То је реална препрека за изборе.

Хоћете да кажете да Брисел не би благонаклоно гледао на одржавање избора до краја године?

Брисел неће одређивати када су избори у Србији. То је фама која овде постоји. Не постоји неко у Бриселу ко каже „идите” или „немојте да идете на изборе”. То су приче за малу децу. Ни у горим временима се то није дешавало. Али ми смо склони разним теоријама завере, склони смо да прецењујемо или потцењујемо одређене ствари. Ја говорим са становишта наших интереса да би план имплементације могао да буде пролонгиран уколико бисмо имали изборе. Да ли би на то неко из међународне заједнице благонаклоно гледао? Сигурно не

Да ли је „повећана температура” више него што је уобичајено за неке појединачне локалне изборе можда последица очекивања могућих ванредних парламентарних избора?

Имали смо прилике да видимо такву ситуацију и ранијих година. Сви ти појединачни локални избори служе за показивање мишића, одмеравање снага, користе за уходавање страначке изборне машинерије. То је све легитимна свар и већ је део уобичајеног фолклора. И не видим да су последњи локални избори на било на било који начин утицали на рад владе или на односе унутар владајуће коалиције.

Зашто су Вас искључили из коалиције СПС-ПУПС-ЈС-УРС у Косјерићу?

Стварно не знам. Договорили смо се, а после два дана зову и кажу да се  једна странка не слаже да и ми будемо у коалицији. Добро, ја нећу никоме да се нудим. Изашли смо самостално и постигли резултат какав нисмо очекивали. Учествовали смо у овоме више из ината и зато ми је овај успех још дражи.

У последње време сте често у арапским земљама – УАЕ, Саудијска Арабија са којом су успостављени дипломатски односи, Катар. Је ли то део неке нове спољнополитичке стратегије Србије?

То је део стратегије да привучемо стране инвеститоре и улагаче. Тачка. Нема никакве нове спољне политике. Идеја је да проширимо тржишта за наше производе где год је то могуће и идеја је да привучемо свеж капитал код нас. А тамо га има.

Како смо успели да уђемо са производима наменске на тржиште Емирата? Неки познаваоци прилика кажу да је за то потребно зелено светло од Американаца?

Приватни контакти са тим земљама су јако важни. Мислим да су Вучићеви контакти са породицом шеика допринели да се ти аранжмани направе.

Биљана Баковић

-----------------------------------------------------------

Арапи заинтересовани за енергетику и пољопривреду

– Био ми је прошле недеље један од директора Исламске банке за развој из Саудијске Арабије. Први пут. Никада нису били у Србији. На јесен ће доћи једна група великих компанија, биће три дана у Београду са циљем да виде где могу да улажу. Већ 25. јуна имаћемо делегацију катарског инвестиционог фонда који је заинтересован пре свега за енергетику, и доћи ће њихова највећа пољопривредна компанија „Хасад”. Оно што сам могао да видим јесте да су енергетика и пољопривреда области за које постоји највеће интересовање свих тих инвестиционих фондова и компанија из ових земаља где сам био.


Коментари5
a52f1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Istomisljenik Znani
iskljucujem mogucnost njihovog ostanka na vlasti | 02/06/2013 11:52 Potpuno delim Vase misljenje. Njima sve bolje, narodu sve gore.
iskljucujem mogucnost njihovog ostanka na vlasti
Dobra rezija. 28.juni!? Ssmo slepi ne vide i glupi ne shvataju da se sve radi protiv srpstva i Srbije. Ako plafon ne padne, pasce nesto drugo. Kupuju vreme do jeseni. Najobicniji karijeristi i srebroljupci pod plastom patriotizma.
Dejan Tosic
Rasim kao Dinkic,sa svima moze i u svaku Vladu moze.
Jovan Palikuca
Izuzetan političar i vrlo realan čovek. Bilo bi mi drago da Srbija ima više ovakvih političara.
povremeni citalac
Rasim Ljajic je svoju ulogu "balans stangle" doveo do savrsenstva. Za sve ima tumacenje i opravdanje sto radi vlada. Sto je on zaduzen za Arape, to je razumljivo, al ne shvatam sta ove toliko hvali. Srbija ako dobije nogu 28. juna, tek ce onda biti interesantno citati nase rukovodioce, sve u stilu - nema veze, sad se mozemo barem okrenuti onima koji su nam najblizi. To kazem zbog onog histericne jurnjave u Moskvu prosle godine, Toma na dva dana, a Ivica na cetiri, posle toga zna se sta je bilo. Razvlacili su creva, ko ce skime, a ko nece, pa na kraju koalicija sa medju bivsima, a Ivica je posto pravoslavac par excellence. Sad se vratio i onaj iz JUL-a, tek je sada poceo da lozi one Eskime, ko da svi rade samo na tome da Brisel (citaj - Merkelova) kaze, malo morgen. Suboticu filuju sa strancima, da ne bi onaj iz Pesta slucajno otvorio usta. Licno mislim da ce tek jesen biti zanimljiva, kad se raspale nasi zvanicni analiticari koji se nit cuju, nit se vide. Ko da su svi uplaseni ...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља