четвртак, 02.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 14.06.2013. у 17:00 Танјуг

Дачић: Србија одлучна да примени бриселски споразум

ЊУЈОРК – Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас у Њујорку да је Србија одлучна да примени брислески споразум.

„Србија има велика очекивања од нових сусрета тимова за израду плана имплементације Споразума. За Србију веома је важно да се договори о имплементацији Споразума одвијају у складу са вољом и намерама преговарача који су парафирали бриселски споразум, те да се на тај начин положај Срба на КиМ јасно утврди и заокружи”, истакао је премијер пред СБ УН.

Дачић је, такође, рекао да је несумњиво да је између две седнице СБ УН постигнут историјски напредак у односима Београда и Приштине.

Како је рекао, Србија очекује да међународна заједница, у овом историјском тренутку, да подстрек имплементацији овог споразума и изградњи регионалне стабилности.

„Такву подршку очекујем и од вас држава-чланица Савета безбедности, као и од Савета ЕУ који треба да донесе одлуку о отварању преговора о чланству Србије у ЕУ”, рекао је Дачић.

Увек је потребно више храбрости да се говори о миру него да се започињу сукоби и рат, констатовао је Дачић.

„Србија чврсто опредељена да стави тачку на прошлост, коју не можемо да променимо, али можемо да утичемо на садашњост и будућност, додао је он.

„Охрабрујем и власти у Приштини да наставимо да тражимо компромис и заједнички језик у интересу наших народа и наше будућности”.

Премијер је констатовао да је много седница СБ УН било посвећено рату, санкцијама на простору бивше Југославије али да је дошло време да оне буду посвећене учвршћивању мира и бољој будућности наших народа.

Дачић наглашава да је брислески споразум први споразум постигнут између Београда и Приштине, јер две стране тек очекују разговори о низу важних тема - статусу СПЦ, заштити верских и културних објеката, повратку расељених лица, питању имовине - али и о модалитету примене постигнутог Споразума.

Како је рекао, Србија је опредељена за проналажање одрживог решења за Косово, уз очување територијалног интегритета и суверенитета.

Премијер је истакао и да је од пресудне важности несмањено присуство УНМИК, као и да сарадња са Еулексом буде ефикаснија.

„За напоре које чинимо, од пресудне нам је важности несмањено присуство УНМИК-а, како би се обезбедило ефикасно информисање СБ и УН који имају незаменљиву улогу у давању легитимитета свеобухватном решењу”, указао је Дачић.

Подсетивши да је од формирања нове владе Србије до данас у Бриселу одржано 11 рунди политичког дијалога уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, он је рекао да је Србија уложила значајне напоре и показала велику флексибилност.

Он је рекао и да је нова рунда разговора заказана за 20. јун.

„Србија ће се и у наставку процеса руководити чврстом вером да преговори могу да доведу до решења прихватљивог за све, решења које ће бити чврста основа за изградњу трајног мира и достизање пуне безбедности за све људе који живе на простору јужне српске Покрајине”.

„Шестомесечни политички дијалог за резултат има „Први споразум о принципима нормализације односа”. Србија је одлучна да Споразум примени”, истакао је Дачић.

Дачић подсећа и да Први споразум предвиђа формирање Заједнице општина са већински српским становништвом на Косову и Метохији, која ће имати низ важних овлашћења у областима економског развоја, образовања, здравља, урбаног и руралног планирања.

„Србија ће наставити да брине за свој народ на Косову и Метохији и да се труди да обезбеди повратак и одржив опстанак сваком свом грађанину који живи на том простору, уверена да је то, иако најтежи, најбољи пут за превазилажење наслеђа прошлости”, рекао је премијер.

Србија верује да је за имплементацију свих договора од пресудне важности присуство међународне заједнице на терену.

„Стога сматрамо да УН треба и дање да кординирају рад међународних организација које делују под њиховим окриљем на територији КиМ, као и да УНМИК треба и даље да испуњава свој мандат, обезбеђујући да мисије на подручју КиМ делују искључиво у статусно неутралном оквиру, како је и предвиђено рез. 1244”, истакао је он, додајуци да искуство показује да је улога УНМИК у стабилизацији прилика у региону незаменљива.

„ Уз све разумевање за предвиђене буџетске рестрикције, сматрамо да постојећи мандат мора остати непромењен, активност појачана, а сарадња са ЕУЛЕКС-ом ефикаснија”, истиче премијер.

Мањинске заједнице од свих институција на КиМ највише поверења имају у УНМИК и због тога верујемо да политички тим УНМИК не само да не треба смањивати, већ га треба ојачати, јер улазимо у још осетљивији период, у коме ваља применити договоре о овим важним питањима, истакао је он.

Према његовим речима, Србија, која је до сада пружила приременим институцијама у Приштини ограничени правни и међународни субјективитет и легитимитет, сматра да разговори на високом политичком нивоу треба да буду вођени не задирући у питање међународног и државно-правног статуса.

„Циљ је успостављање органа власти на подручју Покрајине који би били признати од свих страна укључених у процес и успостављање чврстих правних и политичких гаранција на нивоу Покрајине и међународне заједнице за политичка, територијална и друга права националних заједница на читавом подручју Покрајине”, додао је он.

„Опстанак српског становништва у Покрајини, и јужно и северно од реке Ибар, директно је везан за њихову физичку безбедност”, истакао је Дачић и навео конкретне податке о томе колико је од доласка међународних снага било напада на Србе, колико је убијено, а колико повређено, као и колико места је етнички очишћено .

„Посебно указујемо на потребу охрабривања на повратак, што се једино може остварити стварањем услова за физичку и економску одрживост повратничких заједница широм КиМ. Одрживи повратак био би шанса за стварање мултиетничког Косова и Метохије”, оценио је Дачић, констатујући такође да је до сада тај процес био веома спор и тешко одржив.

Премијер је указао да се у Бановом извештају констатује постојање значајних безбедносних изазова, који су, уместо да се смањују, сваким даном све већи.

Безбедносна ситуација на северу Покрајине и даље је веома крхка, а посебно забрињавају учестали инциденти - у прва четири месеца ове године, према нашим подацима, забележено је укупно 60 етнички мотивисаних напада, што је 20 случајева више него у истом периоду 2012. године, рекао је Дачић.

Дужни смо да споменемо и етнички мотивисане злочине ниског интензитета - претње, застрашивања, крађе, чији је број такође у порасту, рекао је он.

Дачић је такође скренуо пажњу на чињеницу да се, упркос поштовању свих процедура, званичницима Србије и угледним јавним личностима и даље се одбија улазак и боравак на КиМ.

„Тзв. институције независног Косова не само да тиме настављају да угрожавају њихово право на слободно кретање, већ у озбиљну сумњу доводе и постојање икакве спремности на договор”, истиче Дачић. Формирање посебне мултиетничке „Јединице за заштиту културне и верске баштине КПС” (тачка 46. Извештаја) Дачић је оценио као позитиван, али не и довољан корак у правцу додатних гаранција за безбедност културног и верског наслеђа на КиМ.

Он је такође рекао да влада Србије нема поверења у приватизацију коју спроводи Косовска агенција за приватизацију, и сматра да је овај процес у супротности са међународним и европским конвенцијама о људским правима јер занемарује законите власнике.

„Подсећамо да Србија не само да је деценијама улагала у јавна предузећа на Косову, и ти се износи мере милијардама долара, већ, као гарант, и даље отплаћује међународним кредиторима рате кредита који су узети за помоћ предузећима на КиМ”, рекао је он.

Веома забрињава и приватизација јавних и друштвених предузећа која се налазе у српским срединама, указује Дачић.

„Поштовање људских и мањинских права, заштита интереса, живота, културног и религијског наслеђа свих грађана пођеднако, као и пуна имплементација европских стандарда у овим областима, циљ је за који ћемо се предано борити. Сматрамо да само инсистирањем на овим вредностима Балкан може да разреши своју прошлост, и своју мултиетничност искористи као драгоцен ресурс, што она и јесте, уместо као извор сукоба”, закључио је Дачић.

----------------------------------------------

Тачи тражи нову резолуцију и окончање мандата УНМИК

ЊУЈОРК – Косовски премијер Хашим Тачи затражио је данас на седници Савета безбедности УН усвајање нове резолуције о Косову и окончање мандата УНМИК.

Такође, Тачи је рекао да ће после размене официра за везу Косово бити представљено у Београду на дипломатском нивоу.

Обраћајући се СБ УН он је рекао да су косовске институције одлучне да спроведу бриселски споразум и да очекују да и Београд испуни договорено.

„Очекујемо да Србија испуни договорено и да убеди Србе на северу Косова да прихвате споразум. Обе државе морале су да направе компромисе, који су у суштини у најбољем интересу свих грађана Косова”, рекао је Тачи на седници СБ УН у Њујорку.

-----------------------------------------

УН поздравља бриселски споразум, подршка већине УНМИК-у

ЊУЈОРК – Представници држава-чланица Савета безбедности УН сложни су у оцени да бриселски споразум представља огроман продор у односима Београда и Приштине и да је сада потребан његова примена, а већина је подржала даље ангажовање УНМИК.

Стални представник Русије оценио је да брислески споразум нема никаквог утицаја на статус Косова, већ да тај проблем остаје у оквирима СБ УН и Резолуције 1244.

Како је рекао, Русија је против смањења активности УНМИК,чије је укидање затражио косовски премијер Хашим Тачи, заложивши се управо за супротно - јачање политичке компоненте мисије УН на том простору.

„Почетак године је обележио талас насиља над манастирима и српским гробљима. Забринути смо због планова ЕУ и НАТО да се смањи број припадника Еулекса и Кфора”, констатовао је руски амбасадор, упутивши критику и због нетранспарентности у истрази о трговини људским органима.

Амбасадорка САД је рекла да њена земља подржава споразум из Брисела, који је назвала историјским, и додала да очекује ангажман обе стране у постизању трајног мира.

„Задовољни смо да је пола држава чланица УН признало Косово. САД остају пријатељи Косова док је Србија наш дугогодишњи партнер”, додала је Рајс.

Она је поздравила мајску привредну посету премијера Србије Америци.

Став Кине увек је био да је Резолуција 1244 важна правна основа за решавање питања Косова и одлучно се противи укидању УНМИК, рекао је представник Кине.

„Пекинг поздравља бриселски договор и верује да две стране у дијалогу треба да пронађу узајамно прихватљиво решење”, рекао је он, истакавши, међутим, да је ситуација на Косову, посебно на северу, још крхка због чега Пекинг подржава наставак рада Унмика, Еулекса и Кфора.

И Француска је истакла историјски значај споразума 19. априла којим се нормализују односи Београда и Приштине и похваљује двојицу премијера због личног ангажовања.

Према речима представника званичног Париза, тај споразум је нови показатељ духа сарадње, а сада две стране морају да раде на његовој примени.

Француска сматра да Београд мора да укине паралелне структуре на северу Косова, а да Приштина мора да обезбеди слободу кретања.

За Велику Британију постигнут напредак представља добар пример да визија, посвећеност могу да дају резултате.

Према речима представника ове земље, замах од последња два месеца мора да се настави, а имплементација бриселског споразума је кључна и том смислу наставак подршке УН, Еулекса биће неопходан.

Кфор треба да помогне у осигуравању безбедности, а Еулекс у интеграцији институција на северу у јурисдикцију Косова, рекао је представник званичног Лондона.

Британија, такође, поздравља напредак Косова у обезбеђивању даљег међународног признања.

Подршку останку УНМИК на Косову изразили су и стални представници Марока, Азербејџана и Аргентине.

Представник Бакуа истакао је да је Резолуција 1244 правна основа за преговоре, а да су активности УНМИК од велике важности.

Он поздравља напредак који су оствариле две стране договором у Бриселу и истиче да његова земља охрабрује обе стране да пронађу узајамно прихватљва решења.

Јужна Кореја поздравља споразум Београда и Приштине, уз оцену да он представља главни продор у нормализацији односа и велики корак напред за регионалну стабилност.

Он је позвао власти Косова да удвоструче напоре на обезбеђивању сигурности за све на Косову, а нарочито етничких мањина.

И представник Луксембурга је поздравио договор о нормализацији односа који је одлуцујући корак ка помирењу две стране, одајућ признање политичком руководству Београда и Приштине као и представници ЕУ Кетрин Естон која је успела да доведе до краја деликатне преговоре.

Представник Руанде је истакао да су Србија и Косово показали да могу да се фокусирају на будућност и превазиђу прослост те да је у интересу обе стране је да наставе дијалог.

Амбасадорка Аустралије је такође поздравила договор о нормализацији односа постигнут у Бриселу, уз оцену да ће то помоћи помоћи процесу европских интеграција.

Она је још додала да Србија на северу треба да објасни значај прихватања плана.

Амбасадор Пакистана је истакао да је сада историјски моменат за две земље да успоставе добросуседске односе.

„Ово је нова зора у региону, јер договор помаже помирењу. Етничке поделе морају временом да нестану”, истакао је пакистански амбасадор.

Он је нагласио да УНМИК има кључну улогу за стабилност ситуације на Косову.

Истичући значај бриселског договора, представници Тогоа и Гватемале су навели да УНМИК и Кфор имају кључну улогу у напредовању дијалога и имплементирању споразума.

За Гватемалу, резолуција УН 1244 остаје релевантан правни оквир за Косово, а присуство УНМИК је кључно.

Коментари7
24a55
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mister X
E moj Ivice, dzabe tolike diplome
Slobodan Ratković
Gospodin Dačić gen.sek.OUN obećava da će Srbija ispuniti sve tačke iz Briselskog sporazuma,a njegov kolega Tači od te iste OUN traži izmjenu Rezolucije 1244.i usvajanje nove.Gospodin Vučić izjavljuje da će 28.juna Srbija doživjeti najveću pobjedu u svojoj istoriji,a Srbija je praktično osakaćena za 15% njene istorijske teritorije.Srpska duhovna,istorijska i kulturna baština se prepušta na milost i nemilost šiptarskim hordama,a potomci slavnih kosovskih junáka se i dalje potucaju od nemila,do nedraga živjeći u bijedi i sve većoj neizvjesnosti.Dačiću,Vučiću,Nikoliću,Dinkiću i drugi iz vaše ekipe koji danas vladate Srbijom dobro porazmislite šta radite,kako će se sve to završiti,i šta će se desiti ako izdate nacionalne interese srpskog naroda.Molim Gospoda da Srbija pronadje svoj vlastiti put u budućnost,i da konačno pronadje dugoročnu i optimalnu strategiju nacionalnih interesa.S.R.
Лазар Чарапић
Дачић није Србија, па не сме да говори у њено име јер га ни већина за положај на коме је није изабрала. Да ли ће бриселски споразум бити прихваћен, па и спроведен у дело одлучиће само Срби са Косова, а њихову одлуку - онако како је они донесу - подржаће сви остали Срби. Зато и Дачић и Вучић да гледају како Срби тамо дишу и њима пулс опипају пре него почну да се радују улову зеца који је негде или дубоко у шуми сакривен или га тамо уопште и нема.
Jovica G.
Mi stari vojnici znamo sta je naredba. Naredba mora da se izvrsava. Prema tome g. Dacicu uradi onako kako ti je naredjeno.
Zoran Todorovic
Tri četvrtine Srba je protiv Briselskog sporazuma. Dačić obmanjuje UN. To je politika vrhuške bez legitimiteta jer su dobili mandat za sasvim drugačiju platformu. Komunizam još stanuje u Srbiji.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља