четвртак, 23.11.2017. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:18

Усвајамо ритуал испијања чаја

уторак, 02.07.2013. у 21:57
Прибор од порцелана с почетка 20. Фото Ивана Поповић

Ивана Поповић, читаоцима свог блога познатија као Мали Ив, једна је од оних који су заслужни за ширење културе испијања чаја у Србији. У текстовима и активностима на друштвеним мрежама, шири информације о различитим врстама овог напитка, чак и помаже многима да дођу до егзотичних чајева из удаљених кутова планета.

Ритуал лаганог испијања чаја и уживања у мирису и укусу полако се ствара у Србији после много година повезивања овог топлог пића искључиво са лечењем грипа. У прилог томе говори то што љубитељи чајева усред лета набављају нове, егзотичне укусе и све више се информишу о томе какав је тип чајника и шоља потребан за врсту чаја коју тренутно конзумирају. Више није важно само скувати воду и умочити кесицу, већ и набавити одговарајући прибор, чиме се употпуњује уживање у овом ритуалу.

Један број љубитеља формирао је групу на „Фејсбуку” чији чланови размењују утиске о различитим укусима, али и договарају међусобно слање кесица. Поклањају и поштом шаљу врсте које једни нису пробали или могли да набаве, а до којих су други ипак некако дошли. Чланица ове групе је и поменута Ивана Поповић, ауторка блога maliiv.blogspot.com.

– Сасвим случајно сам наишла на Алена Делибеговића, који пише блог dobricajevi.blogspot.com и који је у октобру прошле године разматрао креирање групе која би се бавила разменом чајева. У почетку нас је било десетак, а сада нас 120 чини групу „Добри чајеви – размена и дружење” – каже Ивана Поповић.

На овим страницама се размењују утисци, препоруке и рецепти, објашњава саговорница, додајући да чланове често сачека велико изненађење.

– Најнеобичнији чај сам добила из Канаде. У питању је мешавина црног чаја који светлуца када се потопи. Има праве шљокице од две врсте шећера тако да стичете утисак да пијете магични напитак.

Да се ствара тренд све већег занимања за церемонију испијања чаја потврђује и дизајнерка Тамара Вученовић, у чији београдски атеље за дизајн производа за кућу „Матилда соу шик” долази све већи број заинтересованих за одговарајући прибор.

– Не пије се сваки чај из исте шоље. Када људи дођу код мене, они очекују да им помогнем да одаберу шољу баш за онај чај који они пију – објашњава Тамара Вученовић.

Тако се биљни и воћни чај пију из различитих шоља, а енглески чај се пије искључиво из шоља са ступицом.

– Енглески чај се због традиције испија на тачно одређен начин. Све време шоља се држи у десној а тацна у левој руци. Тек када се све попије, шоља се спусти на тацну и онда се заједно одложе на сто.

Питања „који чај сипати у коју шољу” и „шта ми је све потребно за овај чај” постају све значајнија. Љубитељи трагају за одговорима код дизајнера, искуснијих љубитеља чајева, на блоговима... Према искуству Бранке Стаменковић из београдске продавнице чајева „Смол три”, доста је конзумената који су већ сјајно обавештени и тачно знају шта хоће.

– То су углавном странци и наши грађани који путују и који су негде у свету пробали чај који сада траже код куће – објашњава Бранка Стаменковић

Она, ипак, додаје да је једном броју људи и даље прва асоцијација на реч „чај” – побољшање здравственог стања. Зато није реткост да се у радњи са најразноврснијим чајевима и напицима и даље чује питање: „да ли имате нешто за жуч” и „за шта вам је овај чај”.

– Тада морам да објасним да су то чајеви само за – уживање.

Ј. Стевановић


Коментари3
30c6c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

MIR Petkovic
Ima neka nevidljiva veza izmedju rituala ispijanja caja i civiliziranosti. Dve kulture poznate po ritualu caja su Japan i Engleska. Trebali bismo da kreiramo nas srpski ritual ispijanja caja. Predlazem mesavinu lekovitih i mirisnih trava koje deluju kao antioksidansi i simuliraju funkcije mozga. Mogli bismo da otvorimo javni konkurs za dizajn srpskog rituala caja. Najbolje u Beogradu jer on sinetizuje severnosrpsku kulturu Vojvodine sa juznosrpskom kulturom drevnog Balkana. Treba dizajnirati porcelanski set koji bi bio mix holandskog stila porcelana i orijenta sa motivima iz zemlje. Ovi entuzijasti koje pominjete bi trebali jednom da otvore "cajnu kucu" kao sto u Ljubljani postoji Cajna Hiza. Ipak je najvaznija vizualizacija kucnog ispijana caja sto se moze preko kratkih video isecaka koje plasiramo preko medija. Caj koji se obicno pije je uvek prilagodjen podneblju, pa bi nas caj trebalo da bude eliksir i stimulans. Blazi od kafe ali nikako dosadan. Mozda i od suve sljive i rtanjski?
Joca Uvek Caj sa Medom
Interesantan Clanak. Zato cemo da vam otkrijemo jednu tajnu: Za sve one preko 50 godina, pa cak I mladje, kada je u pitanju nedostatak "insulina u telu", mnogo je bolje piti caj jer ima manje kofeina koji razlaze i onako nedovoljnu kolicinu insulin koji nase telo stvara. Mnogi neznaju, da kafa zbof povecanog kofeina napravi i zdravu osobu dijabeticarem. Zato je daleko bolje popiti caj sa medom. Med je cak veoma dobar antibiotik. Secer nije dobar za telo. Na zdravlje!
Jelena NZ
Cisto pomodarstvo i pozeraj!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља