среда, 21.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 16.07.2013. у 13:12 Танјуг

Жандар спалио два младића, генерал Дикић смењен

Милорад Вељовић, директор полиције, поднео је премијеру и министру унутрашњих послова Србије решење за смену генерала Братислава Дикића, првог човека Жандармерије. Кап која је прелила чашу јесте, према речима Вељовића, брутално убиство два младића у Рековцу, за које је осумњичен припадник краљевачког одреда Жандармерије.

–Ову одлуку сам донео као човек, родитељ и професионалац. Очекујем да је премијер и министар унутрашњих послова већ потписао решење за смену Дикића, које сам поднео рано ујутру – рекао је Вељовић.

Директор полиције је навео да се није јуче чуо са Дикићем и да не зна да ли је он примио решење о смени, али да је прекјуче од њега тражио да „се стави на располагање УКП-у због убиства које се догодило на територији Крагујевца и помогне у истрази”. На питање новинара да ли је Дикић помогао, Вељовић је рекао да ће знати када погледа извештаје криминалистичке полиције.

Тако је дугогодишњи сукоб на релацији Дирекције полиције, односно Управе криминалистичке полиције (УКП), са једне стране, и Братислава Дикића, команданта Жандармерије, са друге, јуче добио епилог.

Напомињући да је ово његова „можда најтежа” конференција за новинаре коју је икада одржао, Вељовић је потврдио да је због двоструког тешког убиства у Рековцу ухапшен Александар Крстић (33), припадник краљевачког одреда Жандармерије.

– На подручју Крагујевца 14. јула ове године, ову државу и МУП је задесила права трагедија. Убијена су два млада човека, али оно што је најтеже јесте то да их је убио припадник полиције, односно Жандармерије – оценио је Вељовић.

Крстић је осумњичен да је хицима из пиштоља пуцао у главу Срђану Томићу (28) из Јагодине, који је живео у Швајцарској, и Александру Недељковићу из Јагодине, а затим их у возилу полио бензином и запалио. Мотив убиства је дуг од 5.000 евра, које је Крстић требало да врати Недељковићу.

– Ово је велики ударац за МУП, а посебно за Жандармерију. Овај човек или ако их је више нису представници полиције нити Жандармерије, они су изроди. Не могу појединци да буду изнад система, државе и Дирекције полиције. Сматрам да је разрешење Дикића начин за излазак из ове ситуације, а да ли се то некоме свиђа или не, то није мој проблем. Ово мора да буде путоказ и другим старешинама да воде рачуна шта се дешава у њиховим јединицама, а не да се баве кадровском политиком и да траже везе и везице ван Дирекције и МУП-а да би задржали своје позиције. Ово је моја професионална обавеза и на овоме нећу стати, по цену тога да ја не будем овде где јесам – тврди Вељовић.

Образлажући разлоге за разрешавање Дикића, Вељовић је навео да му никада није достављен извештај Сектора унутрашње контроле (СУК) у вези са истрагом против припадника нишке Жандармерије. Подсетимо, СУК је пре неколико месеци нишком тужилаштву доставио извештај о истрази против Драгана Дикића, брата команданта Жандармерије и још три припадника ове јединице из Ниша због сумње на разна тешка кривична дела.

– Због јавности, тражићу да детаљи у вези са истрагом у нишкој Жандармерији што пре објаве. Да је случај у Нишу решен раније, можда се убиство у Рековцу не би ни догодило – навео је Вељовић.

Вељовић је напоменуо да је још 2011. године кабинету министра унутрашњих послова доставио предлог за кадровске промене у Жандармерији, због поремећених међуљудских односа и нефункционисања. То се догодило после акције „Систем”, када је криминалистичка полиција открила да Дикић нелегално прислушкује сараднике. Тада је оформљена комисија која се бавила случајем, али резултати никада нису били објављени.

Вељовић није директно одговорио на питање новинара због чега је овај случај остао неразрешен, односно због чега није усвојен његов предлог за кадровске промене у Жандармерији.

Директор полиције је новинарима препричао след догађаја и детаље свирепог убиства у Рековцу. Наиме, Крстић је кобног дана намамио Недељковића да дође на подручје Крагујевца да би му показао аутомобил, који је, уколико му се допадне, требало да му да као измирење дуга од 5.000 евра. Недељковић је замолио Томића да га повезе до Крагујевца његовим аутомобилом „ауди тт”, швајцарске регистрације. У Крагујевцу су се нашли са осумњиченим Крстићем, који је сео на задње седиште њиховог аутомобила и одвео их до села Закута, на територији Краљева.

Уз претњу пиштољем их је замолио да стану поред пута у селу Закута, где им је са задњег седишта пуцао у главу, а затим испалио још неколико хитаца у њихова тела. Крстић је затим изашао из возила и тела убијених младића пребацио на задње седиште. Затим се одвезао до куће, узео бензин и ћебад којима је покрио тела младића и одвезао их у место Ратковић у општини Рековац код Јагодине. Ту их је полио бензином, запалио и одвезао се у правцу Крагујевца.

– Дан после убиства, у послеподневним часовима, захваљујући оперативном раду и сарадњи УКП-а, јагодинске, краљевачке и крагујевачке полиције Крстић је ухапшен у свом теренском возилу „шевролет”, на магистралном путу Чачак–Краљево, у месту Обрва. МУП и даље ради на овом догађају – навео је Вељовић.

Д. Вукосављевић

----------------------------------------------

Дикићу уручено решење, жандармерију води досадашњи заменик

БЕОГРАД – Бившем команданту Жандармерије Братиславу Дикићу јутрос је уручено решење о разрешењу са тог места, речено је Танјугу у Министарству унутрашњих послова.

Решење је јуче, на предлог директора полиције Милорада Вељовића, потписао министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дикићу је решење уручио државни секретар у МУП-у Вања Вукић, а Дикић је решење, како је речено Танјуг, „мирно примио”.

Дикић ће бити распоређен на нову дужност у складу са његовом стручном спремом, а до избора новог команданта Жандармерије, јединицом ће командовати досадашњи Дикићев заменик Миленко Божовић.

Вељовић је јуче затражио смену Динкића, након што је припадник одреда Жандармерије из Краљева Александар Крстић ухапшен под сумњом да је починио двоструко убиство у селу Ратковић код Рековца.

То убиство је, како је Вељовић рекао на конференцији за новинаре, „кап која је прелила чашу”, и путоказ другим старешинама да морају да воде рачуна шта се дешава у њиховим јединицама а не да се баве кадровским питањима у дирекцији полиције.

„Ово је нешто што се никад не сме поновити. Ниједан појединац не сме бити изнад система и државе, нико не може себи дозволити да функционише изван система Дирекције полиције ако је у том систему”, рекао је Вељовић.

Он је изразио негодовање због начина на који је до сада функционисала Жандармерија и њена командна структура.

Председник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић најавио је јуче да ће одговорити на предлог за разрешење Дикића.

Он је поручио да полиција треба да штити свој углед, и мора постојати и објективна одговорност за стравичан злочин који је починио припадник Жандармерије.

„Потписаћу решење. Не улазим у разлоге, нисам улазио ни у разлоге када је предлаган, а ја сам тада имао своје предлоге”, рекао је Дачић.

-----------------------------------------------------------

Ко после Дикића

Жандармеријом би после разрешења Дикића требало да руководи његов досадашњи заменик Миленко Божовић. Дикић би, према незваничним информацијама, требало да буде распоређен на друго место у складу са својом стручном спремом.

Према речима Милорада Вељовића, директора полиције, по сазнању да је тражено разрешење команданта Жандармерије, стање у овој јединици је јуче било „нормално”.

--------------------------------------------------------------------------------

Дикић: Нећу дозволити да се мој рад обезвређује

БЕОГРАД – Комадант Жандармерије Братислав Дикић, чију је смену данас затражио директор полиције Милорад Вељовић, изјавио је да му није јасно зашто је смењен, оцењујући да „неком очигледно смета његов старосрпски начин опхођења и то што се изјашњава као Србин”.

„Нећу дозволити да неко, па био то и директор полиције, обезвређује моје заслуге и професионалан рад већ 23 године у полицији. Директор је на конференцији навео да је иста и субјективна и објективна одговорност, ако је тако, онда сам ја субјективно одговоран колико и он за извршено кривично дело убиства”, рекао је Дикић телевизији Б92.

Што се тиче двоструког убиства у селу Ратковић код Рековца, за које је осумњичен припадник Жандармерије, Дикић је рекао да је то за сваку осуду, указјући да је кривично дело извршено ван службе.

Он је нагласио да тај припадник има свог комаданта у Краљеву за кога је већ био написан предлог за смену због пропуста у раду пре годину дана и предат директору полције, али да га је он, како је навео Дикић, заштитио”.

Дикић је закључио да разлог његове смене сигурно није позант ни њему ни јавности и да то свакако нису наводи у медијима.

Захвалио се својим колегама и грађанима Србије на, како је навео, несебичној подршци коју су ми дали у протеклом периоду.

Он је подестио да је Вељовић недавно његову команду похвалио а њему лично увек давао највише радне оцене.

„Без основа су наводи директора полиције на данашњој конференцији да је хаос у Жандармерији. А само пре мање од 15 дана приликом прославе крсне славе Жандармерије је тај исти директор полиције похвалио наш рад и оценио га највишим оценама. Жандармерија је под мојом командом више од четири године и све је задатке извршавала врло успешно”, додао је Дикић.

Дикић је навео да је, као командант Жандармерије, награђиван сваког месеца увећањима на плату за постигнуте изузетне резутлате и да не зна прави разлог зашто је поднет захтев за његово разрешење.

Коментари37
04a18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ђоле без земље ...
Два човека убијена, то није довољно, затим спаљена... Чуди ме како није развејан пепео да се никад нико не сети да изврши анализу. И то због пар хиљада евра ! Два живота мање, две породице у грчу и болу, родитељи обезглављени, породице у расулу, деца... Не знам ко је укинуо смртну казну, али волео бих да он дође да брани овог умоболника. А ми коментаришемо смену Дикића ? Или Вељовића, или Дачића ? Глупости... По ко зна који пут на сцени је замена теза. Уз сво поштовање према наведенима, баш ме брига за њихов рејтинг, каријеру, намештења. Већ сутра можемо очекивати да нам саобраћајна полиција пауцима отима кола (непрописно паркирана), и ништа... Цариници могу уз питање... Шта имате да пријавите? да присвоје личне ствари без пардона, возачи аутобуса да нас истерају из аутобуса јер је дупла карта издата тад и тад, комунални полицајци да нас бију, доктори да нас сатерају у редове к`о јевреје у конц логорима, деци да дилују дроге локалне барабе под заштитом... ГДЕ ЈЕ ДНО ?
Djile Drndic
"Затим се одвезао до куће, узео бензин и ћебад којима је покрио тела младића и одвезао их у место Ратковић у општини Рековац код Јагодине. Ту их је полио бензином, запалио и одвезао се у правцу Крагујевца." Hmmm, kako se odvezao u pravcu Kragujevca, kad je zapalio vozilo kojim je dovezao sebe i zrtve? Malo sumnjam u dvostruko ubistvo za svega 5.000 evra, i to od nekoga ko moze da priusti uvozno terensko vozilo. Mislim da tu ima nekih stvari koje nam nisu obelodanjene.
pejotl za srboljuba
Mislim da je najvažnije što ste obadvojica u pravu i Vi Srbinoviću oko problema sa kriminalom u DB a i komentator Benedikt. Mislim da je ružno kako ste se Vi Srbinoviću obratili osobi Kaktusić, bez obzira što se ne poznate. Kako bi onda razgovarali da se poznate. I baš nije konfuzno, osoba je kratko i jasno rekla čije mišljenje podržava i Vama sugerisala da pročitate.
KOMUNISTA uvek
Odavno smo mi divlji zapad sa svim zakonima i obelezjima. Samo je pitanje ko su "Indijanci a ko kauboji"? No, ovakvi dogadjaji i tu dilemu otklanjaju.
Srbin Srbinovic
Internet je cudo, dostupan je svima i svi ga koriste samo u razne svrhe. Bez zelje da polemisem zamolio bih urednistvo Politike da objavi ove moje komentarcice jer sam prozvan od individua koje niti znam niti me znaju. @Nenad S nisam lingvist a jos manje policajac,Ako ti smeta Makedonska izreka evo ti jedna iz mog Valjevskog kraja koja moze da se dobro primeni na Dikica, pa kaze: ko o cemu kurva o postenju. @kaktus kaktusic u vezi misljenja "Benedikta", mislis li da ce siptari da iz straha od Dikica da prestanu sa formiranjem svoje vojske.Ona je odavno formirana sada dobijaju novije naoruzanje i uniforme.A tvoje pisanje mi je totalno konfuzno jos od prve reci. Zahvaljujem se urednistvu na prostoru.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља