уторак, 20.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:47

Око 200 отрованих брзом храном, могући узрочник салмонела

Аутор: О. Милошевићуторак, 10.09.2013. у 11:55
Смедерево (Фото Д. Ћирков)

Смедерево – Житељи Смедерева масовно се обраћају лекарима за помоћ због симптома тровања храном, а према незваничним проценама здравственим установама последњих дана јавило се више од 200 грађана. Претпоставља се да су оболели јели роштиљ на неким од пунктова у Смедеревској тврђави или на градском тргу, током манифестације „Смедеревска јесен”, која и даље траје, али се до сада ниједна инспекција није огласила.

Информације о броју оболелих опречне су јер су грађани помоћ тражили и у Дому здравља и у Општој болници „Свети Лука”. Директор ове болнице др Горан Куљанин каже да се тој установи јавило 48 пацијената.

– На Ургентно-пријемни блок у понедељак је примљено 24 пацијента и од њих нико није задржан на лечењу. На Дечјем одељењу било је четрнаесторо деце од којих је четворо отпуштено на кућно лечење, а јуче је хоспитализовано четворо нових пацијената. На Инфективно одељење примљено је 10 пацијената, четворо је отпуштено кући, а исти број нових случајева регистрован је јуче. На гинекологији су хоспитализоване две труднице – рекао је др Куљанин.

Он каже да је највећи број пацијената примљен отприлике 12 сати након узимања пљескавица, а да је двоје јело и пицу у граду. Пацијентима је узета копрокултура, а налази ће стићи данас.Највероватније је реч о бактеријама стафилокок или салмонела, каже директор болнице уз најаву да ће епидемиолози дати конкретне податке када стигну резултати.

У Дому здравља у Смедереву помоћ због симптома тровања до јуче у подне потражило је 149 пацијената.

– Служби хитне помоћи, школском и дечјем диспанзеру, Медицини рада и Општој медицини у понедељак се за помоћ обратило 118 грађана за које се сумња да имају тровање храном, док је јуче у преподневним часовима са сличним тегобама примљен 31 пацијент. Неки су одмах пуштени кући, а неки су упућени даље на неко од болничких одељења – каже за „ Политику“ др Весна Ивковић, директорка Дома здравља у Смедереву.

Она упозорава да се број оболелих из сата у сат мења јер се пацијенти и даље јављају лекарима.

Др Славица Анђелковић, начелница Дечјег одељења смедеревске болнице, каже да су сва деца на време збринута и да им је одмах надокнађена изгубљена течност услед дехидрације. Због ограничених капацитета, пацијенти са лакшим симптомима пуштени су на кућно лечење.

Узрок тровања још званично није познат јер се узети узорци испитују у Заводу за јавно здравље у Пожаревцу. Сви пацијенти су изјавили да су јели пљескавице на штандовима брзе хране током викенда на манифестацији „Смедеревска јесен”.

– Оболели су узимали храну са више места у граду и тренутно се испитују узорци које је узела санитарна и ветеринарска инспекција. Резултати се очекују за 24 до 48 сати – каже др Зорица Митић, директорка Завода.

Све надлежне инспекције обавештене су и очекује се да убрзо буде утврђено зашто и како је дошло до масовног тровања у Смедереву. 


Коментари7
ae8fd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

smederevska jesen
Obzirom na ucestalost trovanja hranom bar jedan ministar bi trebao biti najuren Moze i ministar zdravlja.
Boa II
Negde sam procitao da su od mesa (pljeskavica) opasniji prilozi koji se termicki ne obradjuju i samo se dodaju u iste cinije. Izlozeni su prasini i vremenskim uslovima.
pilece pamcenje
@Hogar Strasni Pljeskavice duze borave na temperaturi od 5-47 stepeni nego na onoj cumurnoj. Koliko imaju naslaganih pljeskavica spremnih za prodaju? Za skladistenje takvih proizvoda, prema HACCP-u, postoje komore koje odrzavaju optimalnu, citaj beybednu, temperaturu okoline i ne dozvoljavaju razvoj organizama koji izazivaju trovanje.
Hogar Strašni
Salmonele se razmnožavaju u temperaturnom intervalu od 5 do 47°C. Temperature iznad 60°C uništavaju ih za nekoliko minuta. U isto vreme temperatura ćumura koji služi za pečenje istih tih pljeskavica je oko 500 c stepeni !! Pa kako onda salmonela iz hamburgera ?
mr Ljubiša Vuković
Od 10. juna 2011.godine stupio je na snagu zakon o bezbednosti hrane. Obaveza je svih u lancu rukovanja hranom od proizvođača do krajnjih korisnika uključujući skladištare, distributere, ugostitelje, pekare i trgovce da primenjuju zahteve o bezbednosti proizvoda iz HACCP koncepta. Ovde, nadležne vlasti ( iz poljoprivrede i zdravstva), ni bivše, a poslovično ni sadašnje nisu privržene da rukovaoci hranom uvedu i primenjuju sisteme kojima se preventivno garantuje bezbednost proizvoda. Inspekcije samo represivno i post festum reaguju i nespremne su za preventvno reagovanje. Evo primera koji će upotpuniti sliku pregovarača iz EU u tzv. screening etapi približavanja EU. Ono što je poražavajuće jeste to da je slična situacija sa primenom zahteva sistema kvaliteta i u obrazovanju. Ne mogu priučeni i slabo obavešteni partijski kadrovi, koji, sem u partijama, nemaju drugog profesionalnog iskustva da budu predvodnici u saobražavanju domaće profesionalne prakse dobroj evropskoj praksi.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља