уторак, 01.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 11.09.2013. у 22:00

Шљива јача срце

Шљиве су благотворне јер помажу код психичких немира и потешкоћа са концентрацијом (Фото Р. Крстинић)

Сезона шљива је у пуном јеку, а ова година је врло родна за ово воће. Шљива се препоручује у исхрани, посебно у свежем стању.

Од витамина садржи бета каротен (провитамин А), витамин Це, фолне киселине, нијацин, витамин Бе-6, као и обиље калијума, фосфора, калцијума, магнезијума, натријума, бакра и гвожђа. Шљива садржи растворљива биљна влакна која делују благотворно код снижења холестерола у крви и затвора.

Због богатства витамина, минерала и биљних влакана, ово коштичаво воће заузима важно место у исхрани. Шљиве су благотворне јер помажу код психичких немира и потешкоћа са концентрацијом, јачају срце и имунитет, регулишу пробаву, чисте организам и одстрањују из њега штетне материје, подстичу рад јетре и поправљају апетит.

Језгро коштице шљиве садржи витамин Бе-17 који се користи у терапији код оболелих од карцинома као природни суплемент, а могу превентивно да га конзумирају и здраве особе. У апотекама их нећете наћи, али их има свака боље снабдевена продавница здраве хране.

Шљива потиче из Азије, а позната је била још у старом веку. Данас се узгаја више од 2.500 врста овог воћа. Најпознатије врсте су: бистрица, стенли, чачанка, ваљевка. Свеж плод шљиве има ниску енергетску вредност, свега 46 килокалорија на 100 грама.

Ово коштичаво воће има велику употребу. Поред ракије, шљива се најчешће употребљава у производњи џемова, мармелада, сокова и слатка. Затим, продају се као сушене шљиве или се једноставно једу као посластица (кнедле са шљивама…).

Јасна Анђелковић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари3
34b46
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Душан Силни
Пре пар година био сам у посети у Српској републици . Немац, српски зет је дошао заједно са супргом и тако шетамо по околини .У близини је био неки погон за прераду шљива и иза погона брдо коштица од шљива. Те коштице однесу на њиву и тамо заврше као ђубриво. Немац се понудио да купи те коштице и отера у Немачку а они му поклонише. Питам Немца зашто му то треба. Његов пријатељ из јатке извлачи екстрат који се користи за производњу разних лекова а посебно реуматизма. Ко зна , зна.
Слободан човек
Не постоје витамини Бе и Це. Постоје витамини Б и Ц.
Joca Biolog
"Sljiva jaca Srce - to nije dokazano, ali sigurno udara na zemlju kada se ispece sljivovica - narocito prepecenica - to je dokazano". Mnogi smatraju da je sljiva najbolje i najkompletnije voce koje bi moralo da se najvecim delom organizovano preradi - osusenu ili dzemovi i pekmezi. Sljivovica je najgore sto se od sljive moze dobiti - cist gubitak i otrov.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља