понедељак, 21.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Порез и штедња или банкрот

Влада Србије одлучила је да у 2014. години уведе порез на плате веће од 60.000 динара у јавном сектору, повећа буџетске приходе повећањем ниже стопе ПДВ-а и превођењем сиве економије у легалне токове, смањи субвенције јавним предузећима, уштеди на набавци робе и услуга. Намера је и да се користе јефтинији кредити, као и да се ради на промени пословног амбијента ради постизања макроекономске стабилности.

Ово су, укратко, мере на које је јавност чекала још од реконструкције владе, а које су јуче обнародоване на владиној седници отвореној за јавност. Пакет од шест мера на седници на којој је била присутна већина министара представио је Лазар Крстић, министар финансија.

– Зараде у јавном сектору до 60.000 динара неће бити опорезоване, док ће на оне између 60.000 и 100.000 динара порез бити 20 одсто, а на оне веће од 100.000 динара порез на зараде биће 25 одсто – саопштио је Крстић.

Министар финансија предочио је да су плате у јавном сектору 30-35 одсто веће него у приватном, а да је запослених више пет до десет одсто у поређењу с референтним земљама у региону.

 

– Поражавајуће је да држава као послодавац не зна колико има запослених. Према уредби о регистру запослених попис би требало да буде готов до краја године, али већ се зна да у јавном сектору није запослено 550.000, већ 660.000, а можда и свих 700.000 људи – рекао је Крстић додајући да ће се опорезивањем ових зарада постићи уштеде од 100-150 милиона евра годишње што је око 0,3 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Држава намерава у наредној години не само да смањи расходе, већ и да повећа приходе и то повећањем ниже стопе пореза на додату вредност (ПДВ) са осам на десет одсто. Најављује се и одлучнија борба против сиве економије. Очекивања су да ће од повећања ПДВ-а буџет добити додатних 200 милиона евра, а увођењем црног тржишта у легалне токове још 150 милиона евра годишње. Неки од производа које је Крстић означио као неегзистенцијалне, који су до сада имали нижу стопу, прећи ће у вишу. Повећањем ПДВ са осам на 10 одсто, образложио је министар, просечна потрошачка корпа, која сада вреди 65.000 динара, биће скупља за 450 динара, што је 0,7 одсто. Иначе, план је да се приходи увећају за милијарду евра у односу на овогодишњи ребаланс.

– Удео сиве економије је чак 31 одсто у укупној привреди. Расте шверц дувана који сад чини 10-15 одсто укупног тржишта дуванских производа због чега пада приход од акциза – рекао је Крстић.

Он је рекао да очекује да ће четири конкретна пројекта које ће спроводити Пореска управа 2014. године помоћи приходној страни буџета.

– Увешћемо јединствене електронске обрасце за порез, онлајн контролу фискалних рачуна, биће појачана теренска контрола и обављена темељна реорганизација Пореске управе – рекао је Крстић.

Влада ће догодине смањити и субвенције јавним предузећима које се сада, по министровој оцени, додељују на нетранспарентан начин па се зато дешава да новац заврши тамо где постоји блискост са политичким партијама.

– Укинућемо члан 37 Закона о буџету који је ове године усвојен, а који омогућава да се „испод црте” додели још 300 милиона за субвенције јавним предузећима. Највеће уштеде од чак 300-400 милиона евра годишње што је око један одсто БДП-а постићи ће се завршетком реструктурирања 179 предузећа, јер се ту не зна ни ко пије ни ко плаћа. Нека од тих предузећа су велики системи који су носиоци неких градова, региона и влада ће настојати да она опстану или уз државну помоћ или ће пронаћи стране инвеститоре – рекао је Крстић додајући да ће држава наставити да привреди даје субвенционисане кредите.

Држава ће, према плану, уштедети 30-40 милиона евра на набавци робе и услугама, а од свих министара затражено је да се службена путовања смање до десет одсто у односу на овогодишњи ребаланс. Коришћење јефтинијих кредита омогућило би годишњу уштеду од 150 милиона евра.

Догодине ће се мењати и прописи како би се побољшао пословни амбијент и то Закон о раду ради флексибилнијег запошљавања, као и прописи који се тичу издавања грађевинских дозвола. Крстић је оценио да мора да се мења модел градње инфраструктурних пројеката које је до сада већином градила држава, већ да убудуће морају да се раде и кроз концесије и јавно-приватно партнерство.

Мерама нису заобиђени ни најсиромашнији, јер је предвиђено да се у наредној години буџет за социјалну заштиту повећа за 50 одсто што је додатних 60 милиона евра.

Пензије ће у наредној години наставити да се усклађују по плану, док је за 2015. и 2016. годину предвиђено повећање од један процентни поен сваке године, односно 0,5 одсто два пута годишње. Реформом ПИО система требало би да се до 2020. године приближе старосна граница за одлазак у пензију мушкараца и жена и то тако што би жене ишле у пензију с навршених 63 године, а мушкарци с 65 година живота. Предвиђено је и увођење пенала за ранији одлазак у пензију.

У оквиру реформе државне управе увешће се јединствени платни разреди и коефицијенти, јер се сада дешава да запослени на истим пословима у неком министарству зарађују 30-50 одсто више.

Лазар Крстић је оценио да се од 2008. године водила неодговорна економска политика. Дефицит је у просеку био од 4,5 до 6,5 одсто БДП-а, јавни дуг се дуплирао с 29 одсто на 58 одсто на крају 2012. године.

– Земље на нашем нивоу развоја на висини јавног дуга од 42 одсто БДП-а банкротирају. Проблем није у задуживању, већ што се то није трошило на прави начин. У консолидованом буџету 28 одсто прихода иде на пензије, 27 одсто на плате, а 5-10 одсто на субвенције. Имамо око 3,5 милијарди евра неповучених кредита на које плаћамо пенале. Дајемо гаранције на задуживање јавних предузећа која сама себе не могу да финансирају и зато ћемо наредних година за камате из буџета платити 200-400 милиона евра. Коштаће нас и докапитализација у банкарском сектору. Без ових мера могли смо да опстанемо још неко време, али би за две године дефицит достигао 8-9 одсто БДП-а, а јавни дуг би се попео на 85 одсто БДП-а и уследио би банкрот – рекао је још Крстић.

Циљ свих наведених мера је, по њему, да се смањи дефицит на два до три одсто БДП-а, да нема негативних последица на привредни раст с обзиром на то да држава чак с 50 одсто учествује у привреди, да не падне стандард грађана, а да се раст јавног дуга почетком 2017. године заустави на 75 одсто БДП-а.

Крстић је рекао и да је већ извесно да ће приходи бити мањи за око 20 милијарди динара до краја године у односу на ребаланс, али да морамо да се уклопимо у дефицит предвиђен ребалансом.

Ј. Рабреновић

--- -------------------------------------------------------

 Побољшање тек 2015. године

Председник владе Ивица Дачић оценио је јуче да морамо одлучно да спроведемо мере за консолидацију финансијског система, јер је финансијска и социјална ситуација тешка.

– Уколико то не учинимо нећемо моћи да контролишемо ситуацију, већ ће она управљати земљом и настаће хаос. За две године нашли бисмо се у ситуацији Грчке или Аргентине. Терет кризе треба да поднесу они који највише имају, а то смо и ми који водимо владу и државу. Народ треба да има осећај правичности. Укинућемо све привилегије и непотребне трошкове – рекао је Дачић.

Александар Вучић, први потпредседник владе оценио је да за разлику од Грчке, којој је ЕУ дала стотине милијарди евра, и Аргентине, која је имала своје кредиторе, нама не би имао ко да помогне.

– Огорчен сам што држава као послодавац нема регистар запослених и не зна колико људи ради у јавном сектору. Пензионери неће платити ни динар, а 180.000-200.000 људи у јавном сектору може да очекује смањење плате – рекао је Вучић.

По његовим речима, без економских мера Србија не би могла да опстане, а да ће они који те мере критикују бити задовољнији 2015. када се покаже да оне дају резултате и да Србија иде напред: „Нама је спас економије најважнији. Ово су мере за спас економије, а од 2015. кад се буде показало да смо успели да направимо много бољи резултат и да је Србија суштински кренула напред, сигуран сам да ће многи којима ове мере не звуче лепо бити далеко задовољнији”.

Вицепремијер је нагласио да очекује да мере које је представио министар финансија Лазар Крстић подрже сви министри у влади, а политичке противнике позвао да се понашају одговорно према ономе што ће, како је указао, цео стручни свет да поздрави.

Вучић је најавио и да ће те мере подржати Међународни монетарни фонд и да је, захваљујући њима и одговорности коју је Влада Србије показала спремношћу да те мере спроведе ММФ понудио Србији оно што се земљама попут наше не нуди – подршку под најповољнијим финансијским условима. „Потребна нам је подршка народа, изашли смо пред народ, ништа нисмо крили... Знао сам да ће то изазвати и протесте и негодовања, али ми морамо да направимо пристојну и модерну, уређену земљу, а не да отимамо од државе оно што није нико ни зарадио, јер тиме отимамо будућност наше деце”, рекао је Вучић.

Он је још једном нагласио да су мере важне за спас економије, останак и опстанак Србије и да другачије српска држава не би могла да опстане.

Ј. Р.

-----------------------------------------------------------

МУП као МИП

И на јучерашњој седници Вучић је осуо паљбу по службеним путовањима.

– Одмах да кажем господину Дачићу и министрима да тачка осам из дневног реда која се односи на службена путовања у иностранство неће проћи таман нико више не путовао. На списку за путовање је 23 имена. Ови из МУП-а се понашају као да раде у Министарству спољних послова. Сваки други дан неко путује у Литванију – упитао је Вучић.

На ову прозивку укључио се премијер Дачић одговоривши да је то зато што је Литванија председавајући ЕУ.

На то је Вучић узвратио да је погрешио.

Он је рекао да ће већ на данашњој седници владе покренути и питање службених аутомобила, којих, како је рекао, има више 50.000, а нико не зна колико кошта њихово одржавање, нити за шта се све користе.

Ј. Р.

Коментари0
9d8af
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља