петак, 05.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 08.10.2013. у 11:34 Танјуг

Дачић: Влада јединствена; Вучић: 2015. ће многи бити задовољнији

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Ивица Дачић поручио је данас да читава влада стоји иза данас саопштених финансијских и економских мера, чије је спровођење, упозорио је, у најбољем интересу будућности Србије.

„Ове мере имају јасну политичку подршку, и у том смислу је важно да све што ће бити урађено буде схваћено као жеља и одлучност владе да се ухвати у коштац са овим проблемом који ниједна влада до сада није решавала, исто као и проблем Косова”, рекао је Дачић на отвореној седници владе.

Према његовим речима, Србија је у таквој ситуацији да је готово потрошила своју будућност у економском смислу.

„Судбину државе морамо да узмемо у своје руке како бисмо имали будућност за нашу децу и државу... Ако у области политичких тема и економској области влада не управља ситуацијом, ситуација ће управљати владом и земљом и настаће хаос”, упозорио је Дачић.

Како је објаснио, влада је настојала да направи мере које ће најмање погодити најсиромашније слојеве, али и код грађана створити осећај праведности јер ће терет највише пасти на оне који највише имају.

„Читава влада стоји иза ових мера и ово није сада креација министра финансија нити само његова одговорност, напротив влада мора са одлучношћу да уђе у овај процес и без тога немамо чему да се надамо наредних година”, рекао је Дачић.

Он је подсетио да су и одлуке које су довеле до бриселског споразума Београда и Приштине биле ризичне али да су допринеле да Србија иде напред, а то је принцип на којем ће почивати и владина економска политика.

„Као и на примеру Косова и ЕУ, тако и на овом примеру спашавања Србије од економског пропадања, неко је ово морао да уради, иначе Србија не би опстала. Ми смо то урадили и ушли у сваку могућу врсту ризика али урадили смо оно што је најбоље и наставићемо да радимо оно што је најбоље за нашу државу”, поручио је Дачић. Премијер је истакао да је недовољан раст БДП кључ проблема, али да је на том пољу у условима кризе готово немогуће остварити боље резултате.

Излазак светских економија из кризе ће позитивно утицати и на економију Србије, због чега рестриктивне мере, како се нада, неће морати да се спроводе дуги низ година.

„Ако народ не може боље да живи, нека барем има осећај праведности а то значи да они који управљају не могу да живе боље од народа”, казао је Дачић, најавивши да ће данас саопштене економске мере наредних недеља и месеци бити преточене у низ конкретних законских и подзаконских аката.

Вучић: 2015. ће многи бити задовољнији

Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је данас да без економских мера, које су данас представљене на седници владе, Србија не би могла да опстане, а да ће они који те мере критикују бити задовољнији 2015. године када се покаже да оне дају резултате и да Србија иде напред.

„Нама је спас економије најважнији, ово су мере за спас економије, а од 2015. кад се буде показало да смо успели да направимо много бољи резултат и да је Србија суштински кренула напред, сигуран сам да ће многи којима ове мере не звуче лепо бити далеко задовољнији”, рекао је Вучић.

Вицепремијер је нагласио да очекује да мере које је представио министар финансија Лазар Крстић подрже сви министри у влади, а политичке противнике позвао да се понашају одговорно према ономе што ће, како је указао, цео стучни свет да поздрави.

Вучић је најавио и да ће те мере подржати Међународни монетерни фонд и да је, захваљући њима и одговорности коју је Влада Србије показала спемношћу да те мере спроведе ММФ понудио Србији оно што се земљама попут наше не нуди - подршку под најповољнијим финансијским условима.

„Потребна нам је подршка народа, изашли смо пре народ, ништа нисмо крили... Знао сам да ће то изазвати и протесте и негодовања, али ми морамо да направимо пристојну и модерну, уређену земљу, а не да отимамо од државе оно што није нико ни зарадио, јер тиме отимамо будућност наше деце”, рекао је Вучић.

Он је још једном нагласио да су мере важне за спас економсије, останак и опстанак Србије и да другачије српска држава не би могла да опстане.

Вучић је рекао да није желео да ова влада настави да се понаша неодговорно и неозбиљно као претходне, и да је огорчен на политичаре који су у ранијем периоду на рај начин водили државу.

Према његовим речима, невероватно је да држава, као послодавац, нема податке о броју запослних и што ће се та цифра знати тек за неколико дана, али ће се рачин понеднети народу и он ће знати колико, шта и на који начин плаћа.

Вучић је рекао и да се апсолутно слаже са свиме што је министар Лазар Крстић рекао, да он то није учинио политички вешто и да је нанео више удараца влади него што јој је нането за годину дана, али да те ствари морају да се спроведу.

„Лазар Крстић није члан ни једне стране и неће ни бити, али сам поносан јер је за кратко време предочио тешке мере. Он се борио да се смање плата веће од 40.000 и 50.000 динара, али знајући у како тешким околностима живимо. Мислио је и да треба да се узме од пензија, али то нисмо могли да поднесемо”, рекао је Вучић нагласивши да пензионери увођење нових мера неће платити ни један једини динар, да они иначе тешко живе, те да су своје пензије зарадили.

С друге стране, нагласио је, смањење плата је неопходно јер су сви трошили много више него што су зарадили.

Разговоре са ММФ-ом Вучић је окарактерисао као тешке, при чему ниједан тренутак тих разговора није био пријатан, рекао је и да је он остао болестан у својој канцеларији, као што ни делегација Фонда није одатле изашла здравија.

„Они ће наше мере недвосмислено подржати, као што очекујем да ће их подржати и Фисклани савет, који ни једне до сада није подржао, испоставило се с правом”, казао је Вучић.

Поручио је онима који мисле да је могло другачије да то и кажу, али је подсетио да је приликом састављана мера разговорао са многим стручњацима и да су различити сценарији испитани, али да се испоставило да су сви други волунтаристички и недовољно озбиљни.

„Наш посао је да буде одговорни, у складу са интересима земље, да бринемо о будућности - хоћемо здраве рефомре, здраву економију и међународну подшку за наше реформе”, закључио је Вучић.

Ђилас: Влада нема ни план ни људе за превазилажење кризе

БЕОГРАД – Демократска странка сматра да данас представљене економске мере показују да Влада Србије нема ни план ни људе да земљу изведе из кризе и да је зато једина шанса расписивање избора на којима би грађани добили владу способну да штеди, привуче инвестиције и улије веру у бољу будућност.

„ДС се од дана настанка бори за реформе и промене у земљи, а оно што је данас представљено нису реформе - то показује да влада нема ни план ни људе да земљу извуче из кризе”, рекао је лидер демократа Драган Ђилас на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, економске мере се не доносе да би се помогло грађанима, већ да би нестручна власт наплатила своје грешке од народа.

„На данашњој седници владе није речено ништа о економији и привреди. Оно што је представљено јесте само низ мера које показују да за кризу није крива само претходна власт, него и несавесни грађани који су примали превисоке плате, тако да ће се смањивати плате професорима, лекарима, полицији...„, оценио је Ђилас.

Такве мере, како је уверен, неће дати никакав резултат, осим што ће смањити куповну моћ, а тиме и потрошњу.

„Следеће године ћемо гледати продају Србије. Креће се у продају пољопривредног земљишта, комбината, 'Звезде' и 'Партизана', а најављује се и продаја комуналних предузећа на локалу”, упозорио је Ђилас.

Према његовим речима, Србији су неопходне инвестиције, будући да је садашња влада, уместо обећаних десет милијарди евра, обезбедила свега неколико стотина милиона инвестиција, а власт је, уместо што се фокусирала на рестриктивне мере требало да подстакне запошљавање у предузећима која у Србији послују успешно.

Ђилас сматра да је требало размотрити и мере за побољшање конкурентности српске робе на иностраним тржиштима тако што би се, на пример, субвенционисао транспорт производа ка ЕУ.

Он је рекао да се Влада Србије у протеклих годину дана бавила свиме осим економијом и привредом и да је ДС чак исмејана када је упозорила на неопходност нове економске политике и предложила конкретне мере.

Одговарајући на питање новинара зашто одбија ТВ дуел са вицепремијером и лидером СНС Александром Вучићем, Ђилас је рекао да је увек спреман за разговор, јер је логично да председник владајуће и највеће опозиционе странке разговарају, али да нема смисла организовати округле столове власти и опозиције.

ЛДП: Мере израз немоћи, тражимо ванредну седницу парламента

БЕОГРАД – Лидер ЛДП Чедомир Јовановић оценио је данас да су предложене мере Владе израз немоћи, великог лутања и неодговорности оних који воде земљу и затражио да се сазове ванредна седница парламаента на којој би се разговарало о тим мерама.

„Оне су израз немоћи, великог лутања и неодговорности оних који воде земљу јер су спремни да терет кризе преносе на друштво и грађане”, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је најавио да ће либерали поднети захтев за ванреду седницу парламента на којој би се разговарало о свакој мери, будући да министар финансија Лазаар Крстић о мерама није разговарао са представницима парламентарних странака.

Јовновић је навео да је Влада морала најпре да разговара са свим политичким странкама у земљи, а потом са синдикатима и послодавцима.

Јовановић је рекао да је веома разочаран оним што је данас Влада предложила, да нема речи о решавању кључних проблема нити о мерама за повећање запослености, као ниједне мере којом се убрзава трома економија.

„Не верујем у успех економских мера које је предложио Крстић јер понавља потезе Млађана Динкића који је пре годину дана подигао пдв са 18 на 20 одсто. Та мера је бацање прашине у очи”, рекао је Јовановић наглашавајући да се сада подиже стопа пдв-а за неегзистенцијалне производе са 8 на 10, што је бацање прашине у очи, наводећи да у те"негзистенцијалне прозводе” спада свеже воће, поврће, риба, јаја, жиарице, лекови...

Он је нагласио да су Србији потребне рефоме ПИО фонда у коме се мора завести ред, трансформација јавног сектора, реформа пореске политике, департизација преудизећа, промена менаџмента...

Он је упитао зашто Влада заобилази оне изворе прихода који су јој на дохват руке, попут додатног опорезивања предузећа која као монополисти остварују профит, узимајући за пример НИС. Он је такође упитао и шта значи једна од мера „побољшање пословног амбијента”, односно „да ли ће то значити престанак криминализацје оних који нешто раде”.

УРС: Мере ће успорити привредни раст, подржавамо штедњу

БЕОГРАД –Уједињени региони Србије (УРС) сматрају да су данас представаљене економске мере Владе рецесионе и да ће успорити привредни раст, али подржавају увођење штедње и рационализације пословања у јавним предузећима, државној администрацији и државној управи.

„Поново се одлажу и решавање бирократије и нови закон о раду и питање давања грађевинских дозвола на које се чека по девет, десет месеци у просеку. Док се такве мере не донесу, Србија неће моћи да крене напред”, рекао је портпарол УРС-а Марко Селаковић.

Селаковић је, у изјави Танјугу, казао да се УРС противи повећању ПДВ-а, оценивши да ће повећање пореза на храну погодити најсиромашније грађане.

„Подсећам да је УРС питао премијера Ивицу Дачића, када је реконструисана влада почела са радом, да ли се иза његовог експозеа крије повећање ПДВ и добили смо одговор да повећања неће бити. Сада видимо да се ПДВ на храну повећава и тврдимо да то није добра мера за грађане и државу”, рекао је Селаковић.

УРС се, такође, каже Селаковић, противи смањењу плата за професоре, лекаре, судије, уз оцену да „нема разлога да се на тај начин остварују мере штедње”.

Према његовим речима, УРС подржава увођење штедње и рационализације пословања у јавним предузећима, у државној администрацији, државној управи.

Коментари19
ab6ad
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

mnogi su i sada zadovoljni
Ako se narod opameti, mnogima ce biti bolje odmah posle izbora. Mada, ovde se sistematski radi na zaglupljivanju, pa od boljitka, malo morgen.
mirko b.
Ako su ovo mere koje će Srbiju izvući iz krize onda Srbija uopšte nije u krizi. Nijedna mera štednje nije na odmet ali sam očekivao veće oporezivanje najvećih primanja. Ni reči o rasterećivanju primanja ispod proseka republike. Ni reči o velikim primanjima u upravnim odborima, nevidljivim beneficijama ljudi u institucijama vlasti i nekim javnim preduzećima, o progresivnom oporezivanju najbogatijih, o zatvaranjima crnih tržišta i legalizaciji rada na crno, o ogromnom lopovlucima preko javnih nabavki i ekstra profitima privilegovanih, o racionalizaciji i smanjenju zaposlenih u institucijama sistema. Država je dozvolila da pripadnici vojske i policije odlaze u penziju mladi sa velikim beneficijama a onda otvaraju firme i rade bez ikakvih obaveza prema fondovima iz kojih primaju ne zaradjene penzije. Nemože sirotinja koja živi od četrdesetak hiljada sve to da izdržava. Gde su nova radna mesta za obrazovane mlade ljude, šta zapravo vlada hoće sa ovakvim bledim merama. Potrebno je više.
Radoslav Jovanovic
Bice bolje 2015 rekose politicari 2013. Kad dodje 2015 bice bolje 2017, itd. To je princip na kome se zasniva politika. NADA je osnova na kojoj se zasniva uspeh politike. Slazemo se, nije dobro i mora biti bolje. Bolje moze biti samo sutra i tako u nedogled. Ali, nismo svi u istoj poziciji. Politicari pokusavaju da traju sto duze jer za to vreme kroz svoje zarade i poziciju koju imaju stvaraju svoju buducnost, istu onu buducnost koju ostali nemaju. Sto je najgore politicari malih zemalja ne odlucuju nista. Njima je receno sta da rade. Pa nek pokusaju da rade drugacije. Primera ima dosta sta se desava sa neposlusnima: Slobodan Milosevic, Gadafi, Sadam Husein i da ne nabrajam. A koliko nam ta Amerika i EU cini dobrog sudite sami na osnovu zivota kojim danas zivite. Ostajte mi u zdravlju i veselju jer od uzasa spasa nema. EU smatra da su vam zarade prevelike pa se zato moraju smanjiti a porezi povecati. Razumete sta hocu da kazem. Ali ne brinite, ako ne razumete oseticete na svojoj kozi.
rade tripun
bilo bi bajno kada bi ove mere pratile ono sto realno zulja ovo drustvo..drzava je stavljena na pijadestal svega i po svaku cenu..slazem se ako su ljudi u drzavi ravnopravni..ako jesu zasto se ne uradi sledece..150000 ljudi u drzavnom i javnomsektoru je realno visak a to je izdatak za privredu cca 45 000x150000x1.72doprinosix12 meseci /114 jednako cca 1.200 mil eura...godisnji nepotreban izdatak poreskih obveznika... za drzavu obrt za drustvo porez..daskle koliko se u narednih 5 godina poveca zaposlenost u privredi toliko da se smanji u javnom sektoru/partijskom/..time dobijamo da nema stagnacije u opstoj potrosnji samo se smanjuje javna potrosnja za cca 250 mil eura god a dobit je jasna..realan sektor pravi realni BDP ..NARAVNO UZ SVE OVE MERE I PRAVILNO USMERAVANJE SUBVENCIJA..potpuno preusmeriti subvencije na efikasnost privrede i realnog sektora a unutar administracije poboljsati od kadrovskog tehnickog i uopste poboljsati funkcionisanje sistema..spustiti ove mere na nize nivoe
Видеће Се
Ко преживи прићаче.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља