петак, 05.06.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 09.10.2013. у 16:00 Танјуг

Вучић: Антикризне мере, или хаос на улицама

БЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић уверен је да би Србија „имала хаос на улицама” да Влада Србије није донела пакет мера које су усмерене на спас економије и спас Србије.

Вучић је у интервјуу магазину Недељник указао да би за годину дана у Србији „имали Аргентину”, да се наставило овако као до сада, те да је у тим прогнозама сагласан са ММФ-ом.

„То значи да не бисмо имали више новац за војску и полицију, хаос на улицама, да не бисмо имали за лекове у државним и приватним апотекама. Имали бисмо буквално упадање по свим продавницама”, рекао је Вучић и поновио да је уверен да је у ситуацији у каквој јесмо не треба крити да је веома тешка и да то не треба крити и да је у веома тешкој ситуацији, у каквој је Србија, једино могуће предузимати болне и тешке резове.

Он је додао да су чак постојале идеје да се иде на лаки банкрот, али да се одустало од тога.

„Решили смо да опоравимо Србију. Ове наше мере су мере за спас економије, мере за спас Србије, иако знам да ће оне спасти опозицију, а нас сасвим сигурно уништавати. Зато што је много важније шта ће се догодити у земљи, него шта ће се догодити с политичким странкама на власти”, истакао је Вучић.

Он је, указујући на политички ризик и одговорност која је преузета оваквим мерама, оценио да другог избора није било.

Упитан какви су коментари ММФ, Вучић је рекао да је са људима из делегације тог фонда разговарао два сата, да су они тешки таман колико и он, да се у том разговору нити ко осмехне, нити има нечег љубазног.

„Најхладнија могућа пристојност с најјезивијим условима и захтевима с обе стране. Али, људи из ММФ су у праву”.

„Ми смо деценијама трошили оно што нисмо зарадили, и то сад све долази на наплату. Кад вам земља за четири године повећа задуженост са 30 на 60 одсто БДП, кад истовремено сваке године имате повећање фискалног дефицита, пад индустријске производње, онда резултат мора да буде такав да једино можете да предузимате болне и тешке резове”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, није лако кад било коме одузмете део примања, а он мисли да је заслужио и више од тога јер се тешко живи - али, то је морало да се деси.

„Нема ту више никакве филозофије. Пензионери ће наравно остати нетакнути, као и људи који примају мање од 60.000 динара. То је једноставно структурно добра мера коју подржава ММФ јер не дира у оно што је најздравије”, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да мере „не додирују” приватни сектор који је најздравији део друштва, већ да се одузима оно што је био недозвољени део потрошње.

„Директор који има 200.000 динара плату, имаће сада зараду од 167.000. Он с том сумом може да живи као са 200.000 динара, а знате ли колика је то уштеда за буџет”, нагласио је Вучић.

Упитан да ли је то нови удар на средњу класу, интелектуалце, он је одговорио да мере не гађају средњу класу, јер су издвајања за онога ко прима 70.000 динара минимална, а да се, с друге стране, не можете рећи да је средња класа онај ко има плату већу од 120.000 динара.

„То је удар на њих. Средња класа су приватници који вуку земљу напред...”, рекао је Вучић.

На констатацију да средњу класу, међутим, чине и професори лекари, судије, тужиоци..., Вучић је рекао да највећи део просвете нема плату до 60.000, и то се на њих уопште не односи.

Како је прецизирао, мером која се односи на смањење плата обухваћено је 179.843 људи, али од тога највећи број, око 130.000, има плату до 80.000 динара.

„То значи да је то минимално: на зараду од 70.000, то је 2.000 динара, од 80.000 је 4.000 динара, од 90.000 је 6.000, и на плату од 100.000, то је 8.000 динара. То се једноставно неће осетити. Ова мера највише погађа политичаре, људе постављене на различите високе функције, директоре јавних предузећа, помоћнике министара, запослене у РРА... А ја не мислим да су они средња класа”, рекао је Вучић.

Он је додао и да је захтев ММФ је био да идемо на зараде од 40.000 и да би тако управо ударили на средњу класу, а да то није учињено.

„Али, наравно, да будем отворенији и да кажем нешто што политичари не би рекли - немамо избора... Ово је нешто што смо морали да урадимо. И крај. Имате литар воде - па не може од њега да се напије 50 људи. А десет људи ипак може нешто да попије од тог литра и утоли донекле жеђ. У јавном сектору то може да прође, јер је боље да ти људи не добијају отказе него да наставе да раде”, казао је Вучић и додао да се размишља и о састанку са свим запосленима у јавној управи, да би се свима ставило до знања како мора да се ради у јавној администрацији.

Упитан да ли ће уз штедњу, ићи и развој, јер без тога, тумачи се, не може да се победи лоша економска ситација, Вучић је рекао да те теорије стално слушам и приметио да је то је била Мишковићева теза, која, како је рекао можда није сасвим тачна.

„Та теза да не треба да се штеди, него народу треба поделити кредите да троши што више, јер ће то повећати домаћу тражњу, подићи домаћу привреду, обавезати људе да купују домаће производе... То не звучи нелогично, међутим, није сасвим реално. Ми морамо и на трошковној и на приходној страни буџета да правимо нове ствари”, рекао је Вучић.

Он је указао и да у Србији не постоји логика здравог бизниса, да људи не разумеју да смо завршили са социјализмом и социјалистичким самоуправљањем, да живимо у капитализму и да морамо да се понашамо тако што ћемо да трошимо колико имамо.

На питање да ли је то нова визија Србије коју нуди, Вучић је одговорио потврдно, али и додао да није сигуран да ће то бити остварено због „недовољне снаге и велике неверице Срба у било какве промене, у било какву жељу да се неке мере изгурају, да се негде нешто направи”.

„Јер, пре него што је било ко чуо какве ћемо мере да донесемо, новине и телевизије су биле пуне критика. Најсмешније ми је било прошле недеље кад Б92 прави анкету јесте ли против мера владе. И наравно, сви су против мера, а нико нема појма које су то мере и против чега су. Не могу да верујем, да сам то видео на Хепи телевизији, па да кажем „у реду”, али то сам гледао на Б92. То говори о нашем негативистичком приступу, цинизму, сарказму, о томе да будете против свега. Увек”, казао је Вучић.

Упитан да ли сматра да ће уласком у економију угрозити велику популарност коју има, Вучић је испричао да је добио велики број порука од разних ПР стручњака, од људи који му стварно или тобож помажу и да су му они рекали да не улази у економију, да то препусти „овом или оном"

„Одговорио сам: Тако сте ми рекли око Косова, тако сте ми рекли око сваке теме, али сам уверен да бар добар део људи разуме шта је неопходно урадити.„ Разумем да многи не желе да гледају у будућност и праве планове за 2016, већ само шта ће да ураде за два дана или два месеца”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је тако било и кад су први пут били потрошачки кредити, одмах је 1,2 милиона људи узело те кредите од 5.000 евра и потрошили их на летовања и куповину веш-машина.

„Нико то није уложио у бизнис, јер нико не размишља о бизнису. Код нас се чека да ти држава обезбеди посао. Погледајте само коментаре политичких странака како држава није обезбедила посао. Али, није то посао државе. Задатак државе је да ти обезбеди услове да ти можеш да нађеш посао. Ту има много некоректног односа у политици, али нешто сам научио, и сам сам се некад тако понашао. Да не будем лицемер и да то не кажем себи. Не могу да кажем за период последњих четири-пет година, али раније свакако”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, мораш да кажеш људима какве ствари јесу и шта планираш да урадиш, ма колико то било тешко и некоме се не свиђало.

„Морамо себе да научимо да радимо више, напорније. А ако не будемо у стању, нисмо ни прва земља која је пропала, нити било шта друго”, закључио је вицепремијер.

Вучић: Србијагас „рак рана”, неке ствари не смем ни да кажем

Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је данас да је предузеће Србијагас „рак-рана Србије” и да постоје неке ствари које не сме ни да каже јавно, не зато што се плаши (Душана) Бајатовића, Србијагаса или било кога другог, већ зато што је за земљу лоше да их изговори.

Вучић је у интервјуу Недељнику, говорећи о неопходности да се смање субвенције које држава даје јавним предузећима, пре свега неким предузећима у реструктурирању, као примера великих трошкова навео Железнице и Србијагас.

„За Железницу смо издвајали између 150 и 200 милиона евра. Србијагас нам је рак-рана. Буквално. Постоје чак неке језиве ствари које не смем да вам кажем јавно. Не зато што се плашим Бајатовића, Србијагаса или било кога у овој земљи, већ зато што је то лоше за земљу да кажем”, навео је Вучић.

Упитан да ли је због тога угрожен пројекат Јужни ток, он је рекао да не мисли да јесте, али да Србија има безброј проблема са субвенцијама, јавним предузећима и њиховим несолидним пословањем.

„Они су у претходном периоду добијали налоге - иди купи Агрожив, иди купи Српску фабрику стакла. Људи нису били нормални. Какве везе има Србијагас с тим бизнисом! Али, ваљда су тако радили да би приказали лажну слику. Боље је болестан бизнис угасити и направити здрав него све време оне фирме које су у стању да им је потребна еутаназија, одржавати у животу и уништавати много већи организам. То је један од кључних проблема”, рекао је Вучић.

Вучић:Не могу Мишковић и Ђилас да победе Србију

ВРБАС – Лидер Српске напредне странке Александар Вучић поручио је данас да ни власник Делта холдинга Мирослав Мишковић, ни лидер демократа Драган Ђилас неће победити Србију.

„Поново се криминалци и тајкуни и поједини политичари уједињују”, рекао је Вучић на предизборном митингу за локалне изборе заказане за 13. октобар у Врбасу и указао да је ДС стала на страну Мишковића, што се и знало све време.

„Знамо колико новца имате и како сте га стекли. Знамо све што имате, много велику моћ, новац, свега имате..„, рекао је Вучић, али и поручио грађанима да немају чега да се плаше и да „неће ни Мишковић, ни Ђилас победити Србију”.

Он је рекао да Уставни суд има 13.000 уставних жалби и да их није решио, а да Мишковицеву од пре пар месеци јесте, по хитном поступку. Он је запитао и да ли је то случајно.

Вучић је окупљенима рекао да им је то испричао да би показао колика је њихова моћ у институцијама и ван институција и зато што хоће државу да баце на колена на сваком случају и поручио да се не меша, нити ће у одлуке Уставног суда.

Вучић је раније данас изјавио је да је ДС отворено подржала власника Делта Холдинга Мирослава Мишковића.

„Драго ми је што је ДС отворено подржао Мишковића, јер сада су ми много јасније неке одлуке одређених органа, као и поједини написи у медијима”, рекао је Вучић у Равном селу поводом изјаве функционера ДС Владимира Тодорића о питању „неуставних притвора”.

Тодорић је у писаној изјави рекао да би министар правде Никола Селаковић, уместо „беспредметних изјава” да ће држава тужити чланове Високог савета судства због реформе правосуђе, требало да брине о штети која ће по државу настати због, како тврди, неуставих притвора којима је злоупотребљена борба против корупције у последњих годину дана.

Он је истакао да се Уставни суд Србије у више наврата огласио поводом „неуставних притвора”, али нико из Министарства правде нити тужилаштва није реаговао.

Према његовим речима, министар Селаковић и први потпредседник владе би, да „имају било какав осећај политичке одговорности”, понудили извињење или објашњење за веома висок број неуставних притвора на које је ДС указивала у последњих годину дана.

Коментари44
f49e8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Џејми Шеј
Ako su ovo neke mere, ja sam za haos.
a vile, jahte, ostrva, avioni, kamioni...
Gospodine Vucicu, Srbija vec cetvrt veka zivi u haosu! Nisu vas obavestili o tome! Istina, taj haos je "prikriven" u propalim fabrikama, losem zdravstvu, losem skolstvu a najvise u veoma losoj politici sa jos gorim politicarima. Haos se, jos uvek, raznoraznim merama drzi u zatvorenom prostoru ali postoji. Jos kako postoji. I sto se duze suzbija, ekspolozija nagomilanog nezadovoljstva ce biti gora od svake elementarne nepogode. Izvucite glave iz peska i oblaka!
Vito Raski
Pre svega narodu treba da je jasno da su uvek, i u svakom sistemu, postojali ljudi koji su imali odredjene zadatke. Da su ranije postojali dobosari iliti razglsivaci onih vesti koje su dobijali od ONIH GORE da ih narodu saopste. Pre njih su bili telali sa istim zadatkom. Kako su se vremena menjala tako su se menjali nazivi ove vrste "zaposljenih", pa su se onda oglasili uzbunjivaci, zatim glasnogovornici a u poslednje vreme se pominju davno zaboravljeni retori, sto znaci da je svaki sistem imao odredjene ljude koji su bili vicni i obdareni da "lepotom" njihovih govora, nekada se govorilo, zamadjijaju, sada pridobijaju, narodne mase, koje su im verovale, u trenucima "hipnoza", do momenta kada, narod, uvidi, da su to kule od karata, koje se ruse pri otvaranju ociju, ili mehuri od sapunice, koji se sami od sebe rasprse. A onda dolazi do ekstaze govornika i slusalaca, kada prvi obecavaju drugima da ce im biti bolje ako prihvate ono gore. I GLE CUDA, NAROD IM SVE VERUJE. (?!, ?!, ?!)
Jelena Vasiljevic
Slike glavnih politicara se svakog dana objavljuju u svim novinama.Da li moze da izadje neki clanak bez njihovih slika?Vec godinama ih gledamo.Njihove,svakodnevne,price lice jena na drugu:obecanja,kresanje plata,zavodjenje reda u javnim preduzecima,administraciji,zdravstvu,skolstvu,ekonomiji, gradjevinarstvu...Poljoprivreda se retko pominje.Onda zaduzivanja,pa strane investicije,povecanje PDF-a...Aman politicari promenite plocu i vrapci na grani su naucili vase tirade napamet.Bice nam bolje?Kada ?I sta ste uradili za nepune dve godine da nam bude bolje?Apsolutno NISTA.Vase smo pesmice naucili napaet,a nama je sve gore i gore.Najbolje je da prestanete da se bavite politikom,nego onim za sta ste ucili skole,mislim ko ih je ucio.Opet nam nailazi tezak talas.Dosta vise sa zamajavanjem naroda.
LJ N
OK ako je tako kako kazete,ali zasto onda dvocifrena poskupljenje struje,gasa i svega ostalog sto se opet odrazava na jadnu nam ishranu,jel treba da budemo srecni sto cemo jesti "leba i masti" ako i za to budemo imali sa nastavkom svakodnevnog dizanja svih mogucih cena?Opet je uocljivo da se ne stedi na svim nivoima i da svi ne stezu isto kais.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља