четвртак, 14.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 17:21

Нема изговора да се не једе здраво

Аутор: Јелена Кавајауторак, 22.10.2013. у 15:00

Сви који су одгледали бар једну епизоду кулинарског серијала Џејмија Оливера (38) знају да код њега све пршти од брзине. Велики поборник здраве исхране, Британац који је покушао да реформише исхрану школараца са обе стране Атлантика, овог пута је превазишао самог себе, одлучан да одузме и последњи изговор онима који тврде да немају времена да сами спремају здраве оброке. Књига рецепата „Све за 15 минута“ ових дана је изашла и на српском у издању „Алнарија“, а светски славан кувар је тим поводом мејлом одговорио на неколико питања за наш лист.

Да ли ова јела заиста могу да се спреме за 15 минута или је наслов трик да бисте лење људе увукли у кухињу?

Осврнувши се на „Све за 30 минута“ помислио сам: ово су баш велика јела, више за петак или суботу вече. Желео сам да их сведем и убрзам, да буду оброци које можете припремити било ког дана у недељи. Рецепти су универзални, а српско издање је по свему идентично оригиналној верзији на енглеском, и текст и слике. Једина разлика је језик.

Да ли мислите да је недостатак времена главни разлог зашто запослени родитељи одустају од кувања и радије бирају готова јела и брзу храну?

Нажалост, реалност нас ту погађа суровим бројевима. Тачно је да запослени родитељи имају веома мало времена за кување. То је управо и идеја која стоји иза ове књиге, да можете направити чуда са једноставним намирницама и помоћу чудесних кухињских уређаја који су широко доступни и штеде много времена. То значи да нема препрека да се штедљиви кувар или куварица баце на „Све за 15 минута“ – данас није превише очекивати да се има мултипрактик или блендер, а успех ових рецепата сигурно зависи од ових малих помагала. Пошто се здрав оброк може направити за само 15 минута, нема изговора.

Залажете се за здраву храну. Шта не бисте никада ставили у фрижидер или оставу?

Никада не користим вештачку храну нити храну непознатог порекла. Чак ни у мору производа који имају много соли и адитива није тешко наћи оне природне. Ако желите да сачувате здравље, морате да буде свесни избора који правите и да се борите.

Шта мислите о органској храни. Да ли у време кризе вреди трошити новац на њу?

Мој начин живота, кампање и кувари довољно су јасна порука шта мислим о томе.

На телевизији је много емисија о кувању и славних кувара. Мислите ли да људи кувају више или мање него пре 20 или 30 година?

Врло је вероватно да су раније кували више, јер онда није било толико готових јела и радно време је било другачије. Међутим, ако гајите страст према кувању, није важно када и где живите. Све је ствар избора и ви сами одлучујете како ћете живети. Верујем да бих ја и да сам тада живео кувао као сада. То је просто моја пасија.

Кување је у Србији и даље углавном женски посао. Да ли је тако и у Британији?

Исто је, али знате како кажу. Жене кувају више, али мушкарци су бољи кувари! Даме, опростите ми!

Није лако научити децу да заволе броколи и купус кад већина, бар у нашој земљи, више воли помфрит и пљескавице. Као отац четворо деце, имате ли неки савет? Да ли икада купујете деци „хепи мил“ или наручујете пицу?

Чак и када се чини да здрава храна није баш популарна међу малишанима, суштински је важно да им се учини привлачнијом. Поента је да се од тога направи забава, да се сами укључе у припрему. Увек позивам децу да ми се придруже у кухињи и онда сами правимо чудесне и храњиве „срећне оброке“.

Имате доста књига рецепата. Да ли их рециклирате? Где налазите инспирацију?

Када сам почео да пишем рецепте, то је био само процес смишљања сјајних комбинација и идеја. Такође сам се трудио да укључим намирнице које су по сезонама свима доступне. Није толико важно да рецепт буду нови, већ да се време припреме сведе на најмању могућу меру. Права мудрост је максимум укуса за суперкратко време, па сам их прерађивао све док и најпросечнији кувар у нашој канцеларији није могао да спреми јело за мање од 15 минута. Ово је ипак право кување. Ништа није скривено у рерни или поклопљено у шерпи. Поента је у тигањима, роштиљу и воку.

Која земља вам је највећа кулинарска инспирација?

Желео сам да изаберем од сваког најбоље, да јела буду брза а укуси препознатљиви и омиљени широм света. Од кејџуна и индијског роштиља до дивних тајландско-азијских укуса. У „Све за 15 минута“ имате неколико потеза, као у плесу. Постоји и ограничени број састојака, јер бисте много времена потрошили на отварање кутија. Уместо шест различитих зачина користим гарам масалу; уместо печених пасираних папричица и уља стављам харису. Да свима буде једноставно и лако.

Да ли сте пробали нешто од хране и овог дела Европе. Ако јесте, шта вам се највише свидело?

Мој тим је посетио Србију и пренео ми укусе ваше земље. Свиђа ми се то што још увек поштујете традиционалну кухињу и правило о три оброка дневно. Најбоље је што успете да месо убаците у већину јела на веома разнолик начин. Надам се да ћу имати прилику да лично пробам та сјајна јела, уз неизбежно домаће пиво или ракију у једном од дивних београдских ресторана о којима сам толико слушао.


Коментари1
6dd2b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bonn Berlin
Mladi gospodine, kasnite oko 30 godina.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Спектар /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља