субота, 16.01.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 28.10.2013. у 18:00

Преминуо Александар Тијанић, новинар који никога није оставио равнодушним

Александар Тијанић (64), генерални директор Радио-телевизије Србије, умро је у Београду. Смрт га је задесила испред његовог стана у Новом Београду, на крају још једног напорног радног дана.

Тијанић је био један од најпознатијих српских и југословенских новинара који својим ставовима и бритким написаним и изговореним речима није никога остављао равнодушним. Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле га је, као најталентованијег студента професор Сергеј Лукач упутио у редакцију недељника НИН. Тиме је почела његова успешна каријера новинара који је био једнако добар у штампаним медијима, али и као аутор и први човек телевизија.

Александар Тијанић је био главни и одговорни уредник часописа „Интервју” и „Спортски журнал”. Објављивао је политичке колумне у сплитској „Слободној Далмацији”, загребачком „Данасу”, „Старту”, љубљанској „Младини” и сарајевском „Ослобођењу”. Са Драганом Бабићем и Мирјаном Бобић-Мојсиловић био је коаутор емисије „Умијеће живљења”, емитоване на Јутелу. Тијанић је био директор Телевизије Политика и творац БК телевизије Генерални директор РТС-а био је од 2004. године.

Тијанић је на РТС-у покренуо дигитални канал културе, а у време његовог мандата снимљене су серије изузетне гледаности: „Село гори, а баба се чешља”, „Бела лађа”, „Горки плодови”, „Рањени орао”, „Мој рођак са села”, „Грех њене мајке”, „Улица липа” и многе друге, наводи се на сајту РТС-а.

РТС је 2008. године организовао Евровизијско такмичење које медијски стручњаци оцењују као једно од најуспешнијих. Према Тијанићевој замисли, у јавни сервис примљено је 100 младих стручњака, наводе у РТС-у.

„Вратио је поверење и поштовање гледалаца. РТС је била најуспешнија телевизија седам година заредом. Борбу за опстанак Јавног медијског сервиса сматрао је борбом за нормалну и пристојну Србију. Томе је посветио последњу деценију своје бриљантне новинарске каријере”.

Последњи пут се појавио у јавности 23. октобра на расправи о јавним медијским сервисима. Написао је неколико књига, а књига „Ја и нико мој”, коју је недавно завршио, треба да изађе из штампе крајем године.

Рођен је 1949. године у Ђаковици, живео је у Подујеву и Приштини. Од 1994. до 1996. године био је министар информисања у Влади Србије, саветник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице, од 2001. до 2004. године.

Био је ожењен, за њим су остали ћерка и син и двоје унучади. Датум и место сахране биће накнадно објављени.

М. Б.

----------------------------------------------

Саучешће председника Србије Николића

Поводом смрти генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића, председник Републике Томислав Николић изразио је саучешће породици и колегијуму Радио-телевизије Србије.

„Одласком Александра Тијанића остали смо без аутентичног новинарског израза. Оштрина његовог пера, полемисање са неистомишљеницима без страха и борба за лична уверења до последњег даха, заиста су за поштовање. Нека му је вечна слава”, наведено је у телеграму саучешћа председника Србије.

----------------------------------------------

Дачић и Вучић изјавили саучешће

Премијер Ивица Дачић упутио је телеграм саучешћа породици генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића, наводи се на сајту РТС-а.

„У име Владе Србије примите изразе најдубљег саучешћа. Александар Тијанић остаће запамћен као један од најбољих српских новинара и важан и утицајан сведок српске и југословенске историје у последње четири деценије”, наводи се у телеграму саучешћа премијера.

Саучешће јеизразио и први потпредседник владе Александар Вучић,у своје име и у име Српске напредне странке.

У телеграму саучешћа колега из „Новог магазина” и Надежде Гаће, пише да је Александар Тијанић током дуге и плодне каријере исписао неке од најбољих страница новинарства у Србији. До последњег тренутка борио се и за што бољи РТС и што бољи статус Јавног сервиса.

Саучешће је изразио и истакнути југословенски новинар и директор Ал Џазире Балканс Горан Милић, објављује сајт РТС-а.

----------------------------------------------

Слава Ђукић: Један од најдаровитијих уредника

– Није тренутак да сад разложније говорим о личности Александра Тијанића. Шта је он значио у нашем новинарству брзо ће осетити и његове колеге и јавност. Упознао сам га на почетку његове каријере. Мислим да је он, бар у мом памћењу, један од најдаровитијих аутора и уредника последњих неколико деценија. Обдарена, смела природа, на неки начин дивља, у добром смислу речи. Због тога је сваки његов иступ уздрмао јавност, али и њега. Толико се трошио да ме вест о његовој прераној смрти није изненадила, умиру нажалост, они који у свом позиву не мисле о смрти. Ту цену је платио и Саша Тијанић са којим сам уживао у пријатељству и професионалној сарадњи – рекао је Слава Ђукић, публициста и новинар.

А. К.

----------------------------------------------

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Огромни губитак за наше новинарство

–Дубоко сам потресена: Тијанић је био мој пријатељ и колега, прошли смо многе дивне и многе ужасне тренутке новинарства у овој земљи заједно. Волели смо се, и свађали и мирили, и последњи пут смо се видели на комеморацији Драгану Бабићу. Његову смрт осећам као страшни лични губитак, али и као огроман губитак за наше новинарство. На жалост, тек сада ће му сви признати да је био највеће новинарско перо. Почивај у миру, драги Саша – рекла је новинарка Мирјана Бобић-Мојсиловић.

----------------------------------------------

Драгољуб Жарковић: Умро је један од последњих бардова југословенског новинарства

– Умро је један од последњих бардова југословенског новинарства, човек који је у новинарској професији оставио дубок траг. Био је, по сопственим речима, увек спреман, посебно када је бранио своје идеје, да улази у најоштрије полемике. Мада је неки пут изгледало обрнуто, памет му је била бржа од језика. Александар Тијанић био је један од последњих аутора који је својим радом могао да повећа тираж једних новина или гледаност једне телевизије, а све то постизао је само зато што није био равнодушан – рекао је Драгољуб Жарковић, главни уредник недељника „Време”

----------------------------------------------

Оливера Ковачевић: Привилегија је била радити са њим

– Тијанић је био мој први главни уредник и директор Телевизије „Политика”. Он ме је примио на посао и поново смо заједно почели да радимо 2006. на Радио-телевизији Србије. Имала сам привилегију да радим са њим и увек, у бројним ситуацијама у којима смо се и волели и свађали, Тијанић је био у праву. То што смо од њега научили нисмо могли да научимо ни у једној школи. Велика је предност када имате највећег новинара за уредника, али ми нисмо могли да доскочимо висину на лествици коју је он постављао. Одласком Тијанића срушио се и бедем одбране српског новинарства – рекла је новинарка РТС-а Оливера Ковачевић.

Д. И.

----------------------------------------------

Милан Милошевић: Изгубили смо великог аутора

– Са Сашом Тијанићем радио сам петнаест година у НИН-у у једној успешној генерацији коју је оформио Драган Марковић. Већ тада је показивао снажан ауторски печат, индивидуалност и креативност која се потврдила и у писаним медијима и на телевизији. Његовим прераним одласком српско новинарство изгубило је великог аутора – изјавио је Милан Милошевић, новинар недељника „Време”

У. В.

----------------------------------------------

Нино Брајовић: РТС изгубио најјачег заштитника

– Смрћу Александра Тијанића, Јавни сервис изгубио је најјачег заштитника, а српско новинарство аутора признатог ван својих граница. Тијанић је новинар кога су читаоци и гледаоци широм бивше Југославије знали и поштовали, а моћници га се бојали. Штета која је његовим прераним одласком задесила српско новинарство једнака је разорном земљотресу– изјавио је јуче Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

А. К.

----------------------------------------------

Горислав Папић: Меџик Џонсон српског новинарства

– На телевизију сам дошао због Александра Тијанића. Три године играо сам у тиму са Меџиком Џонсоном српског новинарства. Није потребан таленат Владе Дивца да би се на његове асистенције постизали поени. Лејкерсима је требало десет година да се опораве од одласка Меџика. Ако се у српском новинарству за десет година појави неко ко иоле личи на Александра Тијанића није све изгубљено  каже Горислав Папић, новинар и уредник РТС-а.

------------------------------------

Комеморација Тијанићу у четвртак, кремација у петак

БЕОГРАД – Комеморација поводом смрти генералног директора Радио-телевизије Србије Александра Тијанића биће одржана у четвртак, 31.октобра, у 11 сати у Дечјем културном центру (Дому пионира).

Кремација посмртних остатака је у петак, 1.новембра, у 15 сати, а урна ће бити положена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, саопштио је РТС.

------------------------------------

Никола Мирков вршилац дужности генералног директора РТС

БЕОГРАД – За вршиоца дужности генералног директора Радио телевизије Србије изабран је директор ТВ Београда Никола Мирков, одлучио је данас Управни одбор РТС, у договору са колегијумом куће.

Мирков је, наводи се у саопштењу Управног одбора, изабран из редова најближих сарадника јуче преминулог генералног директора РТС Александра Тијанића, „како би био обезбеђен континуитет борбе и рада на темељним вредностима јавног националног медијског сервиса”.

У саопштењу се наводи да је УО РТС имао част да сарађује са Александром Тијанићем у настојању за преображај РТС из државне РТВ у јавни сервис европске Србије.

„Захваљујући пре свега снази, дару и храбрости Александра Тијанића, данас је Јавни сервис стуб слободног јавног мишљења и говора, упориште културе пристојности и нормалности не само у медијском простору Србије, већ у целокупном животу нашег друштва”, наведено је у саопштењу.

УО РТС наводи да ће Тијанић остати надахнуће за све оне којима су блиске вредности којима је он посветио живот, између осталих, слобода, родољубље, просвећеност, професионализам, храброст у одбрани својих идеја, беспоштедна критика лажи и лажних вредности у јавном животу Србије.

„Управни одбор РТС сматра да је дужност и задатак од националног значаја да РТС настави путем који је прокрчио Александар Тијанић”, наводи се у саопштењу.

Коментари30
4fcda
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Ни анђео ни ђаво
Сада када га више нема много боље ће се видети колико је Тијанић значио за РТС. Два пута сам одустајао да плаћам претплату за РТС, али сам се због Тијанића враћао јер сам знао да он као професионалац може да унесе ред у ту кућу.
Goran Donat
Ne bih mu dao tako sjajnu ocjenu kao Veselku Tenžeri, ali mi je drago da ga je držao najboljim novinarom sedamdesetih. To samo govori o Tijanićevoj veličini, koji je izdržao mnogo dulje nego Tenžera.
Ivan PER
Neka pociva u miru legenda naseg novinarstva.
Novica Savić
Otišla je poslednja novinarska veličina bivše Jugoslavije. Slava Aleksandru Tijaniću, čoveku koga su poštovali svi - i oni koji su ga voleli, i oni koji to nisu i oni koji su ga se plašili. Zbogom direktore, počivaj u miru.
Тони Димитриевски
Стравичан губитак, и за породицу Тијанић и за српски па могу ређи и за балкански журнализам. Велики новинар велики ерудит заједно са покојним Тиркетом, неѕамељив. Нека му је вечна слава

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља