недеља, 17.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:13

Велика парада победника у Паризу 1919. године

Аутор: М. Л.понедељак, 11.11.2013. у 10:18

На ве­ли­кој са­ве­знич­кој па­ра­ди, ко­ја је у Па­ри­зу одр­жа­на 14. ју­ла 1919. го­ди­не (Вер­сај­ски спо­ра­зум пот­пи­сан је 28. ју­на), уче­ство­ва­ли су и пред­став­ни­ци срп­ске вој­ске. Де­фи­ле тру­па зе­ма­ља по­бед­ни­ца у Ве­ли­ком ра­ту пред­во­ди­ли су мар­ша­ли Жо­зеф Жо­фр, Фер­ди­нанд Фош и та­да­шњи хе­рој са Вер­де­на, ка­сни­је ко­ла­бо­ра­тор са на­ци­сти­ма, Фи­лип Пе­тен. Кроз Три­јум­фал­ну ка­пи­ју, ка­ко се и ви­ди на илу­стра­ци­ји ко­ју об­ја­вљу­је „По­ли­ти­ка”, про­мар­ши­ра­ле су фран­цу­ске, аме­рич­ке, бри­тан­ске, бел­гиј­ске и грч­ке тру­пе. Ту су за­тим Ита­ли­ја­ни, иза њих су Ср­би, Ру­му­ни, По­ља­ци, Ја­пан­ци и пред­став­ни­ци Бри­тан­ске им­пе­ри­је – Ин­диј­ци, Аустра­ли­јан­ци и Ка­на­ђа­ни. 

Иако би, по на­шим схва­та­њи­ма, срп­ске тру­пе на осно­ву жр­та­ва, на­по­ра и успе­ха у ра­ту тре­ба­ло да бу­ду пред­ста­вље­не бли­же пр­вом ре­ду, то не тре­ба да из­не­на­ђу­је, јер је Ис­точ­ни фронт (код нас по­знат као Со­лун­ски) био до­вољ­но да­ле­ко од Па­ри­за и Лон­до­на, због че­га је сма­тран ра­ти­штем дру­гог ре­да. Фран­цу­зи, Бел­ги­јан­ци, Бри­тан­ци и Аме­ри­кан­ци има­ли су сво­је тра­у­ме због ма­сов­них по­ги­би­ја – кла­ни­це на За­пад­ном фрон­ту. 

Ипак, од­лу­чу­ју­ћа вој­на пре­ва­га у Ве­ли­ком ра­ту до­го­ди­ла се упра­во на Со­лун­ском фрон­ту, где су срп­ске тру­пе по­ту­кле бу­гар­ску вој­ску, по­сле че­га је Со­фи­ја ка­пи­ту­ли­ра­ла. Да­љи след до­га­ђа­ја до­вео је до рас­па­да Аустро­у­гар­ске, по­сле че­га Не­мач­ка ви­ше ни­је мо­гла да во­ди рат.


Коментари9
055fc
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Борко Лепојвић
По завршткку рата, аустријски цар Вилхем је изјавио:"Срамота! 150.000 српских војника одлучило је рат...". Толико о значају Солунског фронта. Први светски рат је Илијада и Одисеја српског народа, на шта сви требамо бити поносни. Један народ, са својим краљем, владом, дипломатским представницима страних држава и истакнутим појединцима који су желели да остану уз Србе (као што је Арчибалд Рајс) прешли су Албанију и дошли на обале Драча и Валоне као костури. Савезници су тактизирали - Енглези по сваку цену, Французи онако - све док Руски цар није затражио да се Срби приме на бродове усидрене 500 м од обале јер ће у противном Русија изаћи из рата. Тек онда су се савезничке лађе смиловале - додуше само Француске, док су Енглези остали доследни - и Срби су пребачени на Крф, где су рехабилитовани и спремљени за повратак у домовину. При пробоју Солунског фронта француски генерал Франш Де Пере је записао:"... Француска коњица не може да стигне српску пешадију". Остало је историја...
ProPolitikin Hrvat
dušan gajić | 11/11/2013 13:06 Vas sigurno nisam, a srpski, nema potrebe, Srbi se znaju sami braniti.
dušan gajić
@propolitikin hrvat Vi ste nešto kao naš srpski advokat jelte?
@Deda Djole - iz Francuske
Tacno tako , danas je u Francuskoj neradni dan i zove se "Armistice 1918" ili "fête d'Armistice 1918" sto ce reci "primirije"
Deda Djole
Mada naslov ovoga clanka pominje PARADU POBEDNIKA, na zapadnom frontu je 11 Nov 1918 god potpisano PRIMIRJE a ne KAPITULACIJA. Nemacka nije kapitulirala, njena vojska se vratila pod oruzjem u svoju zemlju i nijedan strani vojnik nije usao u Nemacku. Smatra se da je Nemacka izgubila rat prilikom pregovora u Versaju. Ona je ponizena i osudjena na ogromne reparacije, sto je Hitleru pomoglo da dodje na vlast.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља