субота, 19.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 18:46

Индустрија прешла на палмино уље

Прошле године Србија увезла палминог уља у вредности од око 21 милион долара, што је приближно вредности увезеног свињског меса. – Користе га произвођачи слаткиша, пецива, маргарина а све чешће и рибарнице, ресторани брзе хране…
Аутор: Ивана Албуновић, Јелица Антељпонедељак, 09.12.2013. у 12:30

Србија је током прошле године увезла палминог уља готово колико и свињског меса. Према подацима Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије током 2012. године увезли смо палминог уља у вредности од 21,2 милиона долара и то углавном из Малезије. 

Овај податак указује на то да ову врсту уља конзумирамо и више него што нам је познато. Користи се у свим прехрамбеним индустријама, има га у готово свим слаткишима, пецивима, маргарину, грицкалицама… Са друге стране о палмином уљу се готово ништа не зна, о њему се објављују опречне студије. Док једни тврде да је здраво, друга научна истраживања показују да може бити опасно уколико се претерано користи, посебно за особе са срчаним проблемима. 

„Потрошач” је истраживао какве су карактеристике овог уља у односу на друге врсте и које су његове предности и мане. Према незваничним подацима у свим државама у којима послује „Мекдоналдс” је један од већих потрошача палминог уља. Ипак, како сазнајемо, домаћи ресторани брзе хране, рибарнице и пекаре увелико прелазе на ову врсту уља јер им је јефтине и постојаније у производњи и може више пута да се користи. Чак се и пржене грицкалице у продавницама здраве хране све чешће припремају на палмином уљу. 

Због неутралног мириса и укуса палмино уље сматра се идеалним за термичку обраду намирница, а нарочито за пржење у фритезама. Охлађено ово уље се стеже, па сви остаци хране од пржења падају на дно. Како за „Потрошач” каже један од запослених у ресторану брзе хране, када стегнуто уље извадите из фритезе, одстрани се „прљави део”, а остатак уља може одмах да се користи, чак и за спремање других намирница. Палмино уље садржи 40-50 одсто засићених масних киселина, витамине А, Е и антиоксиданте, који су неопходни за нормално функционисање организма. 

– По обиму производње палмино уље је на другом месту у свету, после сојиног. Производи се више подврста и свака има своју намену. 

Добија се из меснатог дела плода уљане палме, док се из коштице истог плода добија уље које је другачијих физичко-хемијских карактеристика, али и намене – објашњава др Биљана Рабреновић са Пољопривредног факултета у Београду. Највећи произвођачи сировог палминог уља су Малезија и Индонезија. Како каже, с обзиром на то да палмино уље има готово подједнаки удео засићених и незасићених масних киселина, лако се раздваја на два дела: течан (у којем су доминантне незасићене масне киселине – палм олеин) и чврст (где су доминантне засићене масне киселине – палм стеарин). Због различитих тачки топљења ове две врсте, али и рафинисаног палминог уља, имају различиту намену. 

Рафинисано палмино уље се најчешће користи за производњу маргарина и шортенинга (масти специјалне намене припремљене тако да могу лако да се мажу, мешају и обрађују, а користи се у производњи лиснатог теста, хлеба, пецива, колача и бројних других производа). Палм олеин служи за пржење и кондиторску индустрију, а палм стеарин за производњу маргарина. У Србији се годишње увезе и око хиљаду тона рафинисаног уља палминих коштица. Ово уље користи се у кондиторској индустрији, за производњу какао прелива за сладоледе… Уље од коштица палме има двоструко више засићених масних киселина у односу на оно које се добија из плода, па га због тога бије глас да може да „провоцира” кардиоваскуларне проблеме. Лабораторијски се лако разликују па се може открити и фалсификат, односно да ли је произвођач помешао палмино уље са уљем палминих коштица, што се све чешће и догађа. 

Наша саговорница за коришћење у домаћинствима препоручује палм олеин (који се може наћи у малопродаји) и то за пржење, јер ово уље подноси високе температуре, а могуће је и користити га више пута. 

– Уколико већ храну припремате тако што пржите намирнице, ово уље је погодно за то – истиче др Биљана Рабреновић. 


Коментари13
556c0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

nedeljko vojvodic
Dobar dan!Gde mogu da kupim hladno cedjeno ulje crvene palme u Srbiji? Hvala!
Nikola k
Palmino ulje se stvrdnjava na nižoj sobnoj temperaturi, što je normalna pojava. Ulje palminih koštica nije štetno, već ne treba preterivati.
You are What you eat
ovo je žalosno. Svi treba da bojkotuju palmino ulje!
dragica timotijevic
ja sam kupila u z.h. palmino ulje, kada sam ga kuila izgledalo je spolja kao obicno ulje, bez mirisa. vrlo brzo ulje se steglo u belu masu .ja ne smem da ga koristim da nije slucajno pomesano palmino ulje i ulje od kostica koje je steno.
Kristina Babic
Zbog sve vece potraznje za palminim uljem u svetu, upravo Malezija i Indonezija, ali i druge zemlje koje ga proizvode, zarad sto vece proizvadnje i profita seku i unistavaju ogromna prostranstva prasuma. Uljana palma doslovno unistava zemljiste koje, nakon par godina gajenja na njemu, postaje neupotrebljivo (primer je Haiti), a prasume je nemoguce obnoviti zbog specificne podloge od tankog sloja zemljista... Na kraju, mnogo stete ali i profita. U to sam se uverila i sama prilikom putovanja po Indoneziji.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља