понедељак, 22.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:01

Преговори Србије и ЕУ почињу 21. јануара

уторак, 17.12.2013. у 15:00
Кетрин Ештон Фото Ројтерс

Од нашег специјалног извештача

Брисел – Почетак преговора о чланству Србије у Европској унији почеће у јануару а тачан датум прве међувладине конференције одредиће Грчка, која од 1. јануара почиње шестомесечно председавање ЕУ. Осим тога, до краја преговарачког процеса са ЕУ, Србија ће морати да потпише правно обавезујући споразум са Косовом о свеобухватној нормализацији односа. До затварања овог издања „Политике”, ово су били кључни незванични закључци Савета министара ЕУ по питању преговора Србије и ЕУ, који су предочили незванични дипломатски извори у Бриселу.

„Политикин” извор у Савету министара рекао је да, ипак, постоји извесна могућност да у току вечерњих разговора министри иностраних и европских послова ЕУ одреде и конкретан датум, али да је сва прилика да ће то бити препуштено Грцима. Као могући датум почетка преговора помиње се 21. јануар а то је у твитер-поруци написао и европски комесар за проширење Штефан Филе.

„Нисмо ни разговарали о конкретном датуму”, казао је словеначки шеф дипломатије Карл Ерјавец, док је његова хрватска колегиница Весна Пусић рекла да ће датум почетка преговора сигурно бити до краја јануара 2014. године.

Јучерашњу расправу министара ЕУ, није толико обележила дилема да ли ће Србија почети преговоре до краја јануара следеће године, већ пре какав ће бити преговарачки оквир ЕУ за преговоре са Србијом. Две кључне тачке спорења биле су да ли у свом преговарачком оквиру ЕУ треба да наложи Србији да до краја преговора о приступању ЕУ потпише са Косовом правно обавезујући документ о нормализацији међусобних односа, као и да ли да се користи формулација да Србија мора да успостави „потпуну нормализацију односа” са Косовом.

Према речима „Политикиног” извора, шпански шеф дипломатије био је најгласнији заговорник да се „правно обавезујући документ о нормализацији односа Србије и Косова”, као и формулација „пуна нормализација односа” не нађе у преговарачком оквиру ЕУ.

„Шпанци су били најгласнији међу државама које су биле против тих формулација јер су их сматрали за претешке за Србију. Очигледно је Шпанцима тај израз био споран јер би могао да се тумачи као документ којим се задире у питања статуса Косова, а они то не желе јер нису признали независност Косова. Ипак, Немци и Британци нису хтели да одустану од својих захтева, а једини компромис је био у томе да се формулација ’потпуна’ замени изразом ’свеобухватна нормализација односа’”, објашњава „Политикин” дипломатски извор.

У преговарачком оквиру ЕУ, у који је „Политика” имала увид, у тридесетак тачака се наводе позиције ЕУ у преговорима са Србијом о којима Београд неће моћи да преговара већ само да их прихвати уколико жели да напредује ка чланству у ЕУ. Већина тачака се практично заснива на захтевима Немачке и Велике Британије који су пре неколико месеци формулисани у такозваном нон пејперу о условима за наставак преговора о чланству Србије у ЕУ.

У том преговарачком оквиру, који неће бити јавно доступан све до почетка преговора са Србијом, стоји да је питање Косова „пре свега везано за поглавље 35 преговора о чланству”. Тиме је Немачка направила одређен уступак, будући да је пре тога инсистирала да се то питање поставља у свим преговарачки поглављима. Међутим, Немачка ту није тек тако дипломатски устукнула будући да је наведено да Србија у доношењу закона, који су у складу са европским правним тековинама, мора да укључи свој „географски оквир” као и да „не угрози нормализацију односа са Косовом”. Осим тога, наводи се да став Србије према статусу Косова не сме да утиче на примену европског законодавства.

Суштински, дозвољено је да питање Косова буде покренуто и другим преговарачким поглављима, а Србији се налаже да не доноси законе који се односе на територију Косова. Поглавље 35, у којем је питање односа са Приштином, стављено је у исту раван са најважнијим поглављима 23 (правосуђе и темељна права) и 24 (правда, слобода и безбедност), јер предвиђа да се преговори могу замрзнути уколико у било којем од ова три поглавља „дође до озбиљног заостатка”.

Иако до затварања овог броја „Политике” састанак Света министара још није завршен, „Политикини” извори оцењују да не верују да ће бити већих промена.

„Било је и покушаја хрватске министарке спољних и европских послова Весне Пусић да у закључке Савета ЕУ убаци захтев да Србија што пре ратификује измене Споразума о стабилизацији и придруживању, пре свега због измена које се тичу омогућавања повлашћеног извоза хрватских цигарета у Србију, али то се ипак није нашло у закључцима”, каже „Политикин” извор.

Европским дипломатама је, међутим, најважније било да усагласе ставове према питању односа Београд–Приштина тако да су све стране инсистирале да се у преговарачком оквиру нађе да „Србија и Косово не смеју да ометају једна другу на путу ка ЕУ”.

Ненад Радичевић

----------------------------------------------

Филе: Грчка планира 21. јануар за Србију

БРИСЕЛ –– Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је вечерас да Грчка планира да се међувладина конференција са Србијом одржи 21. јануара, под председавањем те земље Европском унијом.

„Представници Грчке, која 1. јануара преузима председавање Европском унијом, информисали су нас на министарском састанку да је њихов план да се међувладина конференција са Србијом одржи 21. јануара.

Филе је на тај начин одговорио на питање Танјуга зашто је на свом Твитер налогу најавио 21. јануар као датум за почетак преговора са Србијом.

На захтев да прецизира значење одредбе о „правно обавезујућем споразуму” у преговарачком оквиру, Филе је поновио да то не значи захтев да Србија формално призна Косово.

„То за сада још нико није тако дефинисао”, истакао је он.

Председавајући министарског савета и шеф дипломатије Литваније Линас Линкевичиус није директно одговорио на питање да ли помињање правно обавезујућег документа значи да ЕУ очекује да Србија на крају преговарачког процеса призна Косово.

„Не треба журити са закључцима. Овде се пре свега ради о процењивању напретка у процесу нормализације Београда и Приштине. Треба прочитати цео документ (преговарачку платформу), у платформи се јасно указује да очекујемо даље кораке у правцу нормализације”, рекао је Линкевичијус на прес конференцији после министарског састанка.

На питање новинарке „Дојче велеа” како земље чланице могу да ће Србија у тренутку када буде пред вратима ЕУ бити спремна за чланство, Филе је рекао да чланице сада имају много већу контролу над сваком фазом процеса проширења.

„Оне држе прст на контролама”, истакао је он.

На питање зашто конкретан датум није поменут у закључцима Министарског савета, Филе је одговорио да је то ствар о којој формално одлучује Европски савет, кога чине шефови земаља чланица, а који ће се састати 19. и 20 децембра.

„Министри никада до сад нису одлучивали о конкретном датуму, а ја очекујем да Европски савет одреди 21. јануар као званичан почетак преговора са Србијом”, најавио је комесар.

На новинарско питање да ли ће преговори са Србијом трајати осам година, као у случају Хрватске, Филе је одговорио да су таква поређења депласирана.

„Темпо преговора зависи од политичке воље и административних капацитета кандидата, а то се разликује од државе до државе”, рекао је он.

Комесар је нагласио да преговори неће бити компликованији због дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, јер је реч о два паралелна процеса.

„Процес нормализације неће захтевати додатно време”, објаснио је комесар.   дса/адр

-----------------------------------------------------------

Дачић: Историјски догађај за Србију

БЕОГРАД – Усвајање преговарачког оквира и закључак Министарског савета ЕУ да Србија дефинитивно преговоре почиње у јануару, историјски је догађај за Србију, рекао је вечерас премијер Ивица Дачић.

Дачић се захвалио читавој влади и првом потпредседнику Александру Вучићу и председнику Србије Томиславу Николићу на труду и одговорности на највишем нивоу, како би се достигао овај историјски вредан дан.

Дачић је, гостујући на РТС, рекао да је ово историјски догађај за Србију, дан који су чекале многе генерације, политички циљ многих политичких гарнитура и многих влада.

Ја сам поносан што је ова Влада Србије успела да оствари тај историјски циљ, рекао је Дачић и додао да је то крај једног веома тешког почетка.

„Захвалио бих се и свима који чине владу и првом потпредседнику Вучићу и наравно председнику Републике Томиславу Николићу на једном великом труду и политичкој одговорности коју смо имали на највишем могућем нивоу и довели земљу до степенице која никада није била ближа чланству Србије у ЕУ”, рекао је премијер.

То је један историјски вредан резултат ове владе Србије, подвукао је Дачић.

Премијер је, одговарајући на питање, рекао да су постојале две бојазни пред данашњи Министарски савет, јер последњи састанак са Приштином није био баш успешан, али се истовремено захвалио високој представници ЕУ Кетрин Ештон која је „била коректна и оценила да је приштинска страна била крива за то, а тема је била правосуђа”.

„Бојали смо се да то не остави неке последице за доношење одлуке о првој међувладиној конференцији”, рекао је он.

Као другу бојазан, Дачић је навео текст преговарачког оквира и могућност да се у њему нађе нешто што је за нас апсолутно неприхватљиво и што је немогуће извести.

Он је навео да у преговарачком оквиру, уместо одреднице пуна нормализација, стоји свеобухватна нормализација, и истакао да је најбитније од свега да је избрисана могућност да се све области преговора условљавају Косовом.

„Оно (КиМ) ће бити преговарано у оквиру поглавља 35”, подвукао је премијер.

Говорећи о евентуалном отварању питања ванредних парламентарних избора, Дачић је рекао да то није табу тема.

Он је, међутим, указао и да данас када се саопштавају историјске вести, говори и поноси се улогом у томе, и када Србија треба да буде поносна, треба да се зна да нас чекају нови кораци где се нема времена да се тражи тајм аут.

„Зато ти избори нису приоритет, осим ако не дође до неке потребе, неких проблема или катастрофалне кризе” рекао је премијер.

Дачић је навео да су и он и лидер напредњака Александа Вучић као приоритет поставили резултате и још једном се захвалио свима који су учествовали у преговарачком процесу, посебно тиму који је 20 пута ишао у Брисел.

Морам да будемо свесни да није било напретка у дијалогу са Приштином, ништа од овога не би било постигнуто, поручио је Дачић.

Он је честитао свим грађанима почетак преговора за чланство у ЕУ и нагласио: „То више није само сан, лажна обећања пред изборе - ово је данас истина и нада”. Танјуг


Коментари57
a132b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Balkonka *
Onima , koji i posle svih ponizavajucih puzanja prema EU i dalje zele u nju kazem , neka dobro prouce , ili pitaju one koji umeju , sta znace pojmovi ( i razlike) 'pun':'sveobuhvatan' , 'geografski okvir' i svi drugi pojmovi izmisljeni samo za lakse obmanjivanje Srba u pregovaranjima praznim , tj. zagovaranjima naivnih predstavnika Srbije .... Ponos , ponos , ponos, sestre i braco...!!!!
Пера Ложач
Господине Матко (маттко маттко | 17/12/2013 19:50), Обреновићи!?!?! Па знате ли како су они прошли? Упућујем домаће еврофанатике да погледају нас националисте и где смо захваљујући томе што су наше циљеве спроводили господа Вучић, Николић и Дачић.
nezgodan polozaj
Da Srbija ima granicu sa Rusijom ne bi pocinjala nikakve pregovore sa EU vec bi bila u istom sosu kao i Ukrajina!
Radoslav Jovanovic
Teca Peco, zaboravio si ko nas je bombardovao ko nas je drzao u izolaciji i upropastio industriju i ekonomiju. EU je diktatura Nemacke a sa tim se Srbija nikada nije slagala. Nas problem je sto ne mozemo da biramo. Ako se protivimo ucinice sve da nas dotuku. Dakle idemo u EU i Bog nam pomogao.
Какво је наше искуство са оним у шта смо зателебесани?
Србију од деведесетих Запад држи у ванредном стању и спречава јој државност, уствари од краја диктатуре која је то дотле обављала. Сада нам државност уцењују уласком ЕУ, НАТО и хиљаду других захтева од којих нам многи још нису саопштени, ко зна какво нас још иживљавање предвођено Немцима и Британцима још очекује. И то поврх свега онога што су српском народу до сада већ учинили подршком (прећутном или активном) диктатури, геноцидном клању, расељавању и територијалном чишћењу у корист других религија и народа, а периодично и бомбама, резервисаним само за нас. Да се вратимо на државу, ако ми нисмо способни да је сами организујемо и сачувамо без њихове помоћи (што ових дана директно и признајемо), онда је нисмо нити вредни нити ћемо је практично и имати ни у тој ЕУ или новом Рајху како га неки зову. Зар је 10 милиона људи толико немоћно да се само уреди и организује? Зар је жеља да се оде одавде толика? Зар луксуз за мањину на власти и техничке смицалице сахрањују све друге вредности?.....

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља