среда, 21.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:00

Неуставне и таксе за упис адвоката

Аутор: Мирослава Дерикоњићнедеља, 23.02.2014. у 12:30
(Илустрација Новица Коцић)

Уставни суд Србије утврдио је да су неуставне и незаконите одредбе oдлуке Адвокатске коморе Србије, којима је предвиђено да правници који приправнички стаж нису обавили у адвокатури, за упис у адвокатски именик плаћају 5.000 евра у динарској противвредности на дан уплате. Суд је истом одлуком одбацио захтев за обуставу извршења појединачног акта, односно радње која је предузета на основу одредби наведене oдлуке. То значи да нико ко је платио 5.000 евра за упис а долази из сфере судства, тужилаштва, привреде нема права повраћаја уплаћеног новца. Пун назив оспорене одлуке гласи Одлука о утврђивању висине трошкова уписа у именик адвоката, именик заједничких канцеларија и именик адвокатских друштава из 2012. године.

Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије, каже за „Политику” да је оваква одлука Уставног суда била колико-толико очекивана.

– Оваква одлука Уставног суда је била очекивана с обзиром на то да су је донели они који говоре о једнаким правима грађана у односу на неке ствари. Мислим да ће Адвокатска комора Србије, у вези са овим догађањима, имати обавезу да се определи да, ипак, примени она правила која се примењују на подручју целе Европске уније. Мислим да та правила неће бити толико популарна, ни међу адвокатима, ни међу другим лицима. Међутим, о томе не бих могао више да причам док не видим одлуку Уставног суда и њено образложење – рекао је Ђорђевић.

Од маја 2012. године, у складу са Законом о адвокатури, АКС утврђује адвокатске тарифе и трошкове за упис у адвокатски именик, па је донела одлуку о јединственој цени уписнине за целу територију Србије, и то 5.000 евра за оне који тек улазе у адвокатуру.

Пре ове јединствене одлуке, тарифа се разликовала, практично од места до места. Тако је уписнина у београдској комори била 2.000, у Чачку 2.500, на територији Војводине 3.000, Крагујевцу 4.500 евра.

Поменутом одлуком, адвокатура је желела да се „заштити” од тадашње „најезде” судија и тужилаца који нису прошли реизбор 2009. године, али су 2012. године, одлуком Уставног суда, враћени на функције.

Пре ове одлуке, Уставни суд је разматрао неуставност одредаба Закона о Правосудној академији, Закона о јавном тужилаштву и Закона о судијама. Тако је, после већања, утврдио да је неуставна законска одредба која даје предност полазницима Правосудне академије приликом избора за судије и заменике тужилаца.

Недуго потом, овај суд донео је одлуку да покрене поступак за утврђивање неуставности Закона о јавном тужилаштву и то одредбе која се односи на избор заменика јавних тужилаца. Поступак за утврђивање неуставности овог закона покренут је на основу иницијативе коју је 31. децембра прошле године поднело Удружење судијских и тужилачких помоћника. Спорна одредба уподобљена је одредбама Закона о Правосудној академији. После Закона о Правосудној академији и Закона о јавном тужилаштву Уставни суд разматрао је и могућу неуставност одредаба Закона о судијама, па је донео одлуку о покретању поступка за утврђивање неуставности друге реченице члана 50. става четвртог Закона о судијама.

У спорној реченици наводи се да је „Високи савет судства дужан да приликом предлагања кандидата за избор судије прекршајног или основног суда предложи кандидата који је завршио почетну обуку у Правосудној академији, у складу с посебним законом”. Уставни суд је, такође, обуставио избор судија на основу недавно објављеног огласа, а обустава ће трајати док не буде донета одлука о оспореним одредбама Закона о судијама.

У међувремену, Уставни суд Србије обуставио је извршење одредби Закона о судијама и Закона о јавном тужилаштву које се односе на избор судија и заменика јавних тужилаца.

– Донета привремена мера нема за правну последицу обустављање поступака избора судија и заменика јавних тужилаца по већ расписаним конкурсима, већ само правну немогућност да се у тим поступцима примене спорне одредбе закона – наводи се у саопштењу УСС-а. 

УСС донео привремену меру због Закона о Правосудној академији

Поводом покретања поступка за оцену уставности одредаба Закона о јавном тужилаштву и Закона о судијама којима се даје предност дипломцима Правосудне академије приликом предлога за избор, Уставни суд је донео привремену меру којом је обуставио извршење појединачних аката и радњи предузетих на основу оспорених законских одредаба ради очувања правног поретка. „Донета привремена мера нема за правну последицу обустављање поступака избора судија и заменика јавних тужилаца по већ расписаним конкурсима, већ само правну немогућност да се у тим поступцима примене спорне одредбе Закона”, наводи се у образложењу одлуке, које је објављено на сајту суда.

Уставни суд подсећа да су оспорене одредбе Закона о јавном тужилаштву и Закона о судијама у суштини истоветне одредбама Закона о Правосудној академији за које је тај суд већ утврдио да нису у сагласности са Уставом. „Привремена обустава њихове примене има за циљ очување јединства правног поретка у Републици Србији”, наглашено је у образложењу.

Оспореним одредбама је прописано да су Државно веће тужилаца и Високи савет судства дужни да приликом предлагања кандидата за први избор заменика основног јавног тужиоца, односно кандидата за избор судије прекршајног или основног суда предложе кандидата који је завршио почетну обуку у Правосудној академији.

Поменута одредба давала је предност кандидатима с Правосудне академије у односу на судијске и тужилачке помоћнике, чије је удружење подносилац иницијативе за оцену уставности одредби.

Помоћници судија и тужилаца су дипломирани правници с положеним правосудним испитом који су обучавани по менторском систему какав постоји на пример у Аустрији и Немачкој. Оспореним одредбама Закона о Правосудној академији они су губили право да буду бирани на правосудне функције јер је закон давао предност дипломцима Правосудне академије. Танјуг


Коментари1
a56be
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milan Cvetkovic
Greska je da oni koji su prilikom upisa uplatili 5000e nece moci da zahtevaju povracaj uplacenog iznosa. Pravo na povracaj proistice iz clana 61. Zakona o ustavnom sudu, koji glasi: Svako kome je povređeno pravo konačnim ili pravnosnažnim pojedinačnim aktom, donetim na osnovu zakona ili drugog opšteg akta, za koji je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nije u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, ima pravo da traži od nadležnog organa izmenu tog pojedinačnog akta, u skladu sa pravilima postupka u kome je pojedinačni akt donet. Predlog za izmenu konačnog ili pravnosnažnog pojedinačnog akta, donetog na osnovu zakona ili drugog opšteg akta, za koji je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nije u saglasnosti sa Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, može se podneti u roku od šest meseci od dana objavljivanja odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije", ako od dostavljanja pojedinačnog akta do podnošenja predloga ili inicijative za pokretanje postupka nije proteklo više od dve godine.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља