субота, 19.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:55

Смањене субвенције на комуналне рачуне

Аутор: Д. Буквићчетвртак, 15.05.2014. у 12:35
Социјално угрожено домаћинство које је имало право на попуст од 50 одсто стварни рачун од 9.000 динара плаћало је 4.500 динара. Убудуће, за исти износ рачуна, уз умањење од 30 одсто, и то само на основицу од 8.000 динара, мораће да плате 5.600 динара, плус преосталих 1.000, што је укупно око 6.600 динара (Фото Д. Јевремовић)

Пензионерима и породиљама, којима су умањене социјалне олакшице о трошку града, од априла су се, и не знајући, придружили учесници рата, ратни војни инвалиди, породице палих бораца, корисници накнаде за помоћ и негу, домаћинства с хендикепираним и тешко оболелим лицима, хранитељске породице... Ове најугроженије категорије становништва донедавно су имале 50 одсто попуста на комуналне услуге. А онда им је стигао априлски рачун за „Инфостан”, уз који је било прикачено непријатно обавештење...

Распон попуста на комуналне услуге смањен је са 10–50 одсто на 10–30 процената. Али то није све: грађанима који имају право на максимално снижење попуст ће бити зарачунат само за износ месечног рачуна до 8.000 динара, а све изнад тога плаћају у целини.

Граница од 8.000 динара одређена је на основу „висине рачуна за просечан стан у Београду”. Ова мера уведена је због штедње и дугова престонице и важиће ове године, пише у обавештењу које је потписао Ненад Матић, ресорни секретар, који је прекјуче смењен.

– До краја године размотрићемо враћање ових субвенција за најугроженије. Социјална давања су, нажалост, била предмет злоупотреба. Утврдили смо да има више десетина вила од по неколико стотина квадрата, чији су власници остваривали попуст на рачуне „Инфостана” иако нису социјално угрожени. Због таквих неправилности било је мање новца за оне који стварно немају. Град Београд спровешће проверу корисника субвенције, јер је утврђено да је код једног броја носиоца задужења дошло до промена везаних за право на субвенције. Кад овај процес завршимо, остаће више новца у буџету за оне који су социјално угрожени – наводи се у обавештењу.

Додатни разговор на ову тему није могућ, јер нови ресорни секретар дужност преузима у понедељак, а у ЈКП „Инфостан” кажу да ово предузеће не одобрава субвенције, већ их само евидентира и обрачунава по налогу надлежних.

-------------------------------------------------------------------

Ме­ре штед­ње ума­њи­ле по­моћ нај­у­гор­же­ни­ји­ма

Од ка­ко је 24. апри­ла ус­по­ста­вље­на но­ва град­ска власт, до­не­те су ме­ре штед­ње ка­ко би се спре­чио бан­крот гра­да због ду­го­ва. Ме­ре су пр­во за­хва­ти­ле со­ци­јал­но нај­у­гро­же­ни­је гра­ђа­не: 

• Јед­но­крат­на по­моћ по­ро­ди­ља­ма сма­ње­на је на 20.000 ди­на­ра, уме­сто 50.000, за не­за­по­сле­не, а за­по­сле­не до­би­ја­ју 10.000 ди­на­ра уме­сто 25.000

• Јед­но­крат­на по­моћ пен­зи­о­не­ри­ма с нај­ни­жим при­ма­њи­ма, ко­ја се ис­пла­ћи­ва­ла у че­ти­ри ра­те, за са­да је об­у­ста­вље­на

• Ума­ње­не су суб­вен­ци­је за ра­чу­не „Ин­фо­ста­на”

-------------------------------------------------------------------

Аутоматско премештање у ниже „платне разреде”

Корисници комуналних услуга који су имали право на субвенције аутоматски су премештени у „ниже платне разреде”.

50 одсто смањено на 30

40 одсто снижено на 25

30 одсто снижено на 20

20 одсто снижено на 15

Они који су имали 10 одсто попуста и даље ће плаћати рачуне с истим умањењем.

-------------------------------------------------------------------

По­пу­сти од 30 од­сто ва­же за:

• уче­сни­ке ра­та, рат­не вој­не ин­ва­ли­де, по­ро­ди­це па­лих бо­ра­ца

• ко­ри­сни­ке ма­те­ри­јал­ног обез­бе­ђе­ња и на­кна­де за по­моћ и не­гу, до­ма­ћин­ства с хен­ди­ке­пи­ра­ним и те­шко обо­ле­лим ли­ци­ма и хра­ни­тељ­ске по­ро­ди­це

• со­ци­јал­но угро­же­не пен­зи­о­не­ре и до­ма­ћин­ства

-------------------------------------------------------------------

Контакт центар „Инфостана”

„Инфостан” је отворио контакт центар за информације о предстојећем репрограму дуга, а бројеви телефона су 3954-414, 3954-420 и 3954-423. На све ове бројеве моћи ће да се добију опште и персонализоване информације, кажу у „Инфостану”. За опште информације о рачунима важе телефони „Беоком сервиса” – 0800-110-011 или 3090-007.


Коментари5
1c8f0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Горан Јовановић
Очигледно је да одлуке треба преиспитати јер је бесмислено да добростојећи имају умањење, па чак и ако су били учесници рата.
dušan Petrović
Uplašili se naši sugradjani ,malo je bilo što su praktično svaku drugu godinu stanovali besplatno ,malo je i savaku 3 a prektično svaku 4 godinu da stanuju besplatno kao vlasnici stanova .Nije mi poznato da države plaćaju od ostalih poreskih obveznika vlasnicima stanova troškove stanovanja. Koda nas u zgradi i dobrostojeće komšije do sada su uživale subvenciju od 50 % ,pa čak i visoke vojne starešine po osnovu učešća u ratu (a to im je posao za koji su besplatno školovani i u miru izdržavani od strane poreskih obveznika ) uživaju subvenciju. Pitam se žašto jedini kriterijum nije imovno stanje porodice ,pa i za sve kategorije i zbog čeka bi VLASNICI stanova u opšte imali pravo na subvenciju. Neko se raskalašno odnosio prema sredstvima poreskih obveznika i sada eto problema , za trudnice nema novca što bi verovatno trebalo da bude prioritet. Javlja se i jedan drugi problem sredstva od subvencija se ne pojavljuju na Kartonu zgrade kod Javno stambenog preduzeća.
Zoran Vukov
Pecao siromašni Beograđanin pa upecao zlatnu ribocu. Ribica mu kaže da je pusti a da će mu ona ispuniti tri želje. On pristane . Ribica ga pita koja je prva želja?On odgovori, da ga Infostan ne vara sa računima. A koja je druga želja ? Da ako ga vara da to ne sazna. A koja je treća želja? Da ako sazna da ga Infostan vara sa računima, da se ne sekira.
zoran Vukov
Srbija je još zemlja u kojoj se taji o prevari, sramota je uvek na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio.
Jovan B
Jao, sram vas bilo otimaci. Zasto to niste rekli pred izbore? Tada je tema bio samo Beograd na vodi. Povecanje poreza i otimanje para najsiromasnijima i najugrozenijima niste spominjali. Ne zaboraviote da ce biti jos izbora.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља