среда, 20.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 20:20

Србија се бори са воденом стихијом

четвртак, 15.05.2014. у 21:22

Из кишних облака у протеклих 48 часова на ваљевски крај сручило се око 150 литара воде по метру квадратном. На срећу, није било повређених нити страдалих лица док је по одлуци Градског штаба за ванредне ситуације из два ваљевска насеља Илиџа и Колубара 1 на левој обали реке Колубаре евакуисано 100 домаћинстава. Због лоше временске прогнозе, овај број највероватније неће бити коначан.

Наш дописник из Ваљева Будо Нововић извештава да је евакуација почела прошлог јутра око четири сата јер је Колубара, која је премашила свој историјски максимум, озбиљно угрозила већину насеља низводно од града. Начелник одељења за ванредне ситуације Милан Михајловић је највећи број евакуисаних мештана својим колима преселио на безбедну локацију. Евакуисана су и 24 притвореника из Истражног затвора који се налази у склопу Казнено-поправног завода за малолетнике у Ваљеву.


Река Љубостиња носи све пред собом (Фото Р. Станковић)

Помахнитала Колубара се код парка на Јадру, у најужој градској зони, отргла контроли и главном Карађорђевом улицом, негдашњим корзом, кренула ка центру града. Тако нешто не памте ни најстарији Ваљевци. Приликом изласка из корита поплавила је бројне локале на Јадру, Кнез Милошевој, Карађорђевој, Поп Лукиној и осталим попречним улицама.

Критична ситуација је и кад је у питању неколико мостова у граду, јер снажна вода запљускује носеће стубове па је тако од претпрошле ноћи забрањен за коришћење пешачки бели мермерни мост код хотела „Гранд” који спаја стару варош Тешњар и нови део града, као и мост на Јадру.


Припадници полиције и сектора за ванредне ситуације евакуишу мештане. На делу Ибарске магистрала код Великих Црљена ниво Колубаре и даље расте тако да је на том делу пута готово немогуће проћи аутомобилима (Фото Танјуг)

Основне и средње школе нису радиле а у појединим деловима града и приградских насеља из безбедносних разлога искључена је струја.

Ваљево је одсечено од околних места и практично сви локални и регионални путеви су непроходни, а проблема има и на магистралном путу М-4 према Београду где се возила крећу заобилазним алтернативним путевима од Ибарске магистрале преко Љига и Мионице. Због одрона је у прекиду и саобраћај на прузи Београд–Бар.

У општинама Колубарског округа такође је драматична ситуација, јер су се у свим местима од Осечине, Љига, Лајковца, Мионице и Уба излиле локалне реке и потоци и причинили огромне проблеме. Река Јадар буквално је потопила целу Осечину а добар део Пецке такође је под водом.

Горњи Милановац је, јавља Бошко Ломовић, што се саобраћајних веза и снабдевања тиче, постао – острво. Из града се не може Ибарском магистралом ни према Београду, ни према Чачку или Краљеву. Одрон земљишта на Руднику прекрио је 60 метара магистрале, река Дичина је на појединим местима исте саобраћајнице према Чачку достигла метар и по, а речица Гружа је зауставила сва возила према Крагујевцу. Веза са Пожегом такође је немогућа, јер су огромне количине воде на овом путу, а у Такову је поплављена база с механизацијом азербејџанске фирме „Аз Вирт” која гради деоницу Коридора 11.


Параћинска села под водом (Фото З. Глигоријевић)

Општински штаб за ванредне ситуације у овом граду основао је два прихватна центра за грађане који су принуђени да напусте своје куће. Један је у сеоској школи у селу Теочин, други у градској ОШ „Свети Сава”. Вода је овде однела многе домаће животиње из сеоских домаћинстава.

„Политикин” извештач је ујутру таксијем из Милановца путовао за Чачак (22 километра), два и по пута дужим путем преко планине Вујан, Мрчајеваца и Слатине (50 километара). Али, у повратку је пут био четири пута дужи (80 километара), водио је преко Мрсаћа и Адрана (општина Краљево), јер је полиција забранила саобраћај преко села Слатине, будући да је Западна Морава озбиљно угрозила прелаз преко моста у овом селу.

Трстеник је прогласио ванредно стање, јер се излила река Љубостиња, угрозила приградско насеље Грабовац и поплавила оба изворишта питке воде, јавља Раде Станковић из расинског краја.

Припадници Противтерористичке јединице МУП су евакуисале грађане Уба због опасности од поплава (Фото Бета)

На терену су епидемиолошке екипе, које сарађују са локалном самоуправом и трстеничким Домом здравља. У приградском насељу Грабовац поплављено је 30 домаћинстава, док су три породице евакуисане. Помоћ трстеничкој општини пружају и ватрогасно-спасилачке екипе из Крушевца.

Јаке бујице изазвале су одрон земљишта на регионалном путу Јелакце–Јошаничка Бања, због чега је дошло до прекида у саобраћају.

У односу на друге крајеве, Крагујевац са околином није претрпео велику штету, јавља Бране Карталовић из овог краја. Лепеница се излила у доњем току, где су под водом њиве и баште, али нема опасности по становништво. У насељу Грошница излила се Козујевачка река, а набујале Ждраљичка и Бресничка река, као и Дивостински поток прете житељима приградских насеља. У највећој опасности су житељи Станова, где су прорадила клизишта.

Штабу за ванредне ситуације највише мука задаје Угљешница, која се излила код градске депоније у Улици Саве Ковачевића, због чега је у прекиду пут ка гробљу „Бозман” и селима Јовановац и Цветојевац. Због изливања Угљешнице, заустављен је и саобраћај од регионалног пута Крагујевац–Баточина као приградском насељу Петровац.  


Министар Небојша Стефановић у Осечини (Фото МУП)

Поплавни талас захватио је око поднева и Ниш, јавио је из овог града Тома Тодоровић. Улицама су текли бујични потоци, због чега је у већем делу града дошло до колапса у саобраћају. Најтеже је било у самом центру града, околини парка Чаир и Клиничког центра Ниш, на Делијском вису и Трошарини, али ништа мање проблема није било ни у другим деловима града.

Додатни проблем Нишлијама и екипама комуналних предузећа и ватрогасцима представљало је изливање канализационих и отпадних вода

Јуче је кроз село Баинце, у општини Црна Трава, испод Власине, протутњао прави тропски торнадо. Јак ветар дувао је веома кратко, само десетак минута, али је иза себе оставио пустош. Велики ваздушни вртлог чупао је из корена и као од шале столетна стабла букве и ломио високе борове и друго зимзелено дрвеће.

Набујала вода прети и општинама у ужичком крају, а најтеже стање је у Пожеги, известио је Бранко Пејовић. Овде је вода ушла у подруме, понегде досегла и до прозора кућа, а уплашени људи се евакуишу. Дом здравља, поплављен Скрапежом који је пробио бедем у близини ове установе, измештен је у салу пожешке школе. Најозбиљније стање је у овдашњем селу Татојевица где је поплавом угрожено око 300 домаћинства. Западна Морава плави и поље око Пријановића и Пилатовића. Ванредно стање је у целој општини Пожега, где су све службе ангажоване у одбрани од поплава.

И у Косјерићу је због Скрапежа који се излио уведена ванредна ситуација. Објекти су угрожени, људи се евакуишу, настава у школама је обустављена.


Крагујевац, Угљешница се излила код депоније (Фото С. Радовановић)

 У Ужицу набујала Ђетиња прети, прелива корито, а најозбиљније је на подручјима насеља Турица узводно од града, те низводно између Севојна и Злакусе.

Ужичани страхују од могућих дешавања на водоакумулацији Врутци на Ђетињи, где је велики доток воде. Грађани се плаше да би преливањем воде на Врутцима било угрожено Ужице и читаво низводно подручје, те да брана на овој водоакумулацији не може издржати толики притисак.

----------------------------------------------

Подивљала Јасеница однела ватрогасца из Тополе

Топола – Подивљала Јасеница однела је ватрогасца Д. Л. (42) из Тополе, док је покушавао да помогне једном човеку који је спас од бујице пронашао на дрвету поред реке.

– Спасилачка екипа успела је да извуче човека на обалу, али је бујица отргла ватрогасца од конопца и бацила га у реку – изјавио је председник општине Топола Драган Јовановић, наводећи да се за утопљеним ватрогасцем интензивно трага.

Несрећа се догодила између села Жабари и Горович, где се Јасеница рано ујутру излила и поплавила пољопривредно земљиште. Код села Белосавци, бујица је оштетила мост, а због клизишта поред Јасенице, у прекиду је пут од Тополе ка Рачи и планини Рудник.

– Ситуација је катастрофална у целој општини – рекао је Јовановић, наводећи да су због изливања Јасеница из Наталинаца морала да буду евакуисана сва деца, али и стока којој је претио потоп.

Б. К.

----------------------------------------------

Хеликоптером евакуисана трудница

У Лајковцу драму са једном трудницом и неколико мештана који су били у потпуном окружењу воде окончала је интервенција хеликоптера спасилачких полицијских јединица. Око поднева они су трудницу пребацили до болнице у Ваљеву, а нешто касније скинули су са крова три мештанина који су се на тим местима затекли бежећи од воде која је потопила ниже делове кућа. Б. Н.

----------------------------------------------

Две жртве у Лајковцу

Касно по подне саопштено је из општине Лајковац да су неупамћене поплаве у овом крају однеле две жртве. Реч је о две старије особе, жени из Лајковца и мушкарцу из села Јабучје. Појединости око тога како су настрадали још се утврђују.

Према последњим подацима у овој општини, која је у потпуности одсечена од света, евакуисано је више од 200 грађана и тај списак, због поплавног таласа који се тек очекује, неће бити коначан.

Б. Н.

-------------------------------------------------

Број 112 са свих мобилних мрежа за помоћ угроженима

БЕОГРАД - Угрожени у поплављеним подручјима којима је потребна помоћ спасилачких екипа, могу позвати бесплатно број 112 са свих мрежа мобилних оператера, саопштено је из МУП-а Србије.

Ова могућност биће на снази док траје ванредна ситуација, саопштио је Биро МУП-а за сарадњу с медијима.

Танјуг 

--------------------------------------------------

Трећи број за помоћ и евакуацију

БЕОГРАД - Сектор за ванредне ситуације МУП Србије отворио је и трећу телефонску линију за евакуацију и помоћ угроженима у поплавама на територији - 011/2741-157, саопштено је из МУП.

Тај број, као и два постојећа дежурна контакт телефона 011/2289-208 и 011/2282-910 су искључиво за евакуацију и помоћ угроженим грађанима, а не за информације, наглашено је у саопштењу.

Танјуг

----------------------------------------

Отворен жиро рачун за помоћ угроженим подручјима

БЕОГРАД –Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да сви заинтересовани који желе да упуте помоћ угроженима у ванредној ситуацији могу да уплате новац на наменски динарски предрачун Владе Србије.

Број предрачуна је 840-3546721-89, сврха уплате: за отклањање ванредних околности - поплаве.

Жиро рачун Града Београда и Секретаријата за финансије је: 840-744141843-14, модел 97, позив на број: 39-501-04.

-------------------------------------------

У Љубовији отежано снадбевање,у радњама нема воде

ЉУБОВИЈА –Након изливања Љубовиђе ситуација се у Љубовији од јутрос полако стабилизује, али је град и даље одсечен од света, отежано је снадбевање основним животним намирницама, а у радњама нема флаширане воде за пиће, рекао је Танјугу заменик председника општине Видоје Јовановић.

Јовановић каже да је река Љубовиђа под контролом, али да је причињена огромна материјална штета, да једна трећина општине још увек нема струју, а да села Црнча и Узовница немају воду.

Он наводи да су због обилних падавина прорадила клизишта и да сваком селу има угрожених кућа.

Према његовим речима, претходних дана поплављено је више од 350 кућа и око 200 је опкољено водом, док се 600 до 700 људи склонило из угроженог подручја код пријатеља и родбине.

„Љубовија је и даље одсечена, не може се доћи ни из Лознице, Републике Српске, Бајине Баште, Ваљева. Имамо проблем са обезбеђивањем основних животних намирница у продавницама нема флаширане воде”, рекао је Јовановић.

Због прекида у саобраћају 12 до 15 пацијената не могу на дијализу у Лозницу и Ужице, а како каже Јовановић, најкасније до сутра се тај проблем мора решити.

„Контактирали смо лекари и они су нам рекли да најкасније сутра морају доћи на дијализу. Покушаћемо преко Републике Српске да их пребацимо до Лознице. Уколико не успемо послали смо захтев да нам омогуће да их хеликоптером евакуишемо”, каже Јовановић.

Он додаје да школе и обданишта у граду и даље не раде, а да је остало доста муља после повлачења воде тако да предстоји дезинфекција објеката као и санирање оштећене водоводне мреже и хлорисање.


Коментари19
51a86
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Inženjer za vodu (bivši)
Možda je neukusno (i mižda ću nekome izgledati dosadan) da u ovakvo tužnom trenutku za Srbiju, ponovo u „Politici“ iznosim tvrdnju da je sektor voda u Srbiji zapušten pa će to biti najskuplja pojedinačna stavka našeg članstva u EU. Naši političari su sve pretvorili u (ponekad jalovu) politiku, a osnovnim potrebama društva se posvećuje malo pažnje. Ne sećam se da je ikada na dnevnom redu Vlade ili Skupštine bilo pitanje ostvarivanja planova razvoja voda iz „Vodoprivredne osnove Srbije“ napravljene i usvojene pre više od 20 godina. Nisam, takođe, primetio da se iko brine o ostvarivanju tzv. „Milenijumskih ciljeva“ u Srbiji koji su, koliko se sećam, usvojeni u Narodnoj skupštini. Niti sam uočio bilo kakvu reakciju Vlade na „Studiju održivog razvoja vodoprivrede Republike Srbije“ iz 2003. godine. Posle svega, ostaje nam samo da se nadamo da će nas ova nedaća ujediniti i bar malo otrezniti pa da više uvažavamo stručna mišljena a da manje politizujemo pitanja od životnog interesa građana.
глас српски
Срамотно. Срби из Републике Српске су зачуђени, док се на њиховим телевизијама упоредо прати стање у Србији и РС, у медијима у Србији готово ни речи о знатно лошијој ситуацији у РС, нарочито у Добоју где је поплава добила катаклизмичке размере.
Vesa D
..samo uredno ciscenje kanala i recnih tokova moze se preduprediti svaka poplava..vise rada i Srbija staje na noge ..ovo samo pametnim moze da sluzi za nauk a za ostale da citaju zutu stampu...
неукротиви бунтовник
ако се оваква непогода дешава сваке године,а то слушамо назад много времена,поставља се питање,зар не постоје одређени системи који би бар за нијансу ублажили овакве непогоде,зар држава није то ставила на дневни ред да се разријеши са што мање жртава и штете,зар се водотокови не би могли за нијансу безбједније да усмјеравају,и сијасет сличних подухвата који би умањили овакве трагедије
Čika Dragan
Ovo je neviđena tragedia. Državni rukovodioci deluju kao (dobri) vatrogasci. A neki kažu da su najbolji vatrogasci koji nemaju potrebu da intervenišu već probleme sprečavaju preventivno. Zato se nadam da će naša Vlada a i narod konačno shvatiti da se moramo okrenuti sami sebi. Stručna javnost odavno upozorava da nas čekaju ozbiljni problemi ne samo sa poplavama, nego sa vodom u celini. Krajnje je vreme da počnemo uvažavati stručne institucije, a ne da sve gledamo kroz politiku koja nas je prosto "demobilisala" i dovela u stanje da verujemo da će neko drugi rešiti naše probleme. Posle ove silne tragedije malo ću se utešiti ako uskoro vidim premijera i druge resorne ministre da posete neku našu stručnu instituciju isto kao što sada dele flaše sa vodom i ćebad ugroženom stanovništvu u Koceljevi (gde sam proveo jedan deo svoje mladosti).

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља