недеља, 21.04.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:52

Опао ниво воде у Обреновцу, евакуација камионима

Аутор: Агенцијенедеља, 18.05.2014. у 08:39

БЕОГРАД – Ниво воде у Обреновцу опао је толико да се евакуација становништва може обављати камионима уместо чамцима, изјавио је начелник оперативног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Марсенић је рекао за РТС да је такође добра вест да стижу цистерне с пијаћом водом за становништво Обреновца.

Све екипе су на терену и евакуација се наставља, а према неким информацијама, вода се повукла за 50 до 60 центиметара, рекао је он.

Још 2.500 Обреновчана чека на евакуацију

БЕОГРАД – Око 2.500 људи у Обреновцу чека на евакуацију, а акција спасавања ће трајати целе ноћи, јавила је вечерас Радио телевизија Србије.

Из те београдске општине евакуисано је више од 5.000 људи, јавила је РТС, позивајући се на податке шефа београдске полиције Веселина Милића.

Министарство унутрашњих послова Србије упозорило је раније данас да повратак становништва у Обреновац још није могућ, иако се вода полако повлачи из те поплављење београдске општине.

У Тополи сахрањен Дејан Лазареревић

ТОПОЛА – Припадник Ватрогасно-спасилачке јединице Топола, Дејан Лазаревић, који је трагично настрадао спасавајући људске животе из бујичних вода сахрањен је данас у Тополи.

Сахрани храброг ватрогасца присуствовали су чланови породице , колеге, пријатељи и бројни грађани као и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Командант крагујевачке ватрогасно спасилачке бригаде Ненад Милошевић, указао је на сахрани у име колега на несебично пожртвовање Лазаревића који је страдао на задатку спасавајући људске животе.

„И данас у овим тешким временима за Србију када су сви хероји ти си наш херој над херојима, симбол хуманости, храбрости и припадности породици нашег народа и отадзбини”, рекао је Милошевић.

„За све нас заувек си отишао у легенду драги наш Дејане нека ти вечна слава и хвала”, рекао је он.

Лазаревић је на страдао 15. маја у раним јутарњим часовима, код моста у Жабарима, када је са колегом дошао да спаси човека кога је водена бујица понела и заробила у крошњи дрвета усред набујале реке Јасенице.

Током спасавања, јак бујични талас поклопио је ватрогасце и покидао сајле којима су били везани.

Ватрогасац, који је био ближи обали успео је да исплива и спаси се док је Лазаревића водена бујица повукла, прекривши га таласима и одвукла га је у дубину.

МУП Србије раније је саопштио да је Лазаревић и тог јутра поново показао своју несебичну хуманост, храброст и неустрашивост када је након непреспаване ноћи у којој је радио спасавајући људе из поплава, кренуо да спаси још један људски живот.

Лазаревић је скоро две деценије провео у служби, више пута награђиван је за свој ревносни рад као и учествовао је у најтежим случајевима гашења пожара широм Србије, наво је МУП Србије.

Иза себе оставио супругу и двоје деце.

Градоначелник Шапца поднео оставку

Градоначелник Шапца Милош Милошевић из Заједно за Србију (ЗЗС) поднео је данас оставку на ту функцију јер је претходно, у петак увече, смењен са места шефа Градског штаба за ванредне ситуације у том граду.

У писаној изјави досадашњи градоначелник је образложио оставку речима да је хтео да спречи даљу политизацију питања одговорности.

„Да би спречио даљу политизацију питања моје одговорности за рад на месту команданта Градског штаба за ванредне ситуације, са којег сам смењен одлуком Владе Србије у условима проглашене ванредне ситуације за одбрану од поплавног таласа на Сави, подносим оставку на место градоначелника”, навео је Милошевић.

Он је навео да је посао команданта обављао савесно и одговорно и да је у томе поступао према упутствима републичког руководиоца за одбрану од поплава.

Милошевић је додао да је најважније да град буде сачуван од велике природне несреће али и да је важно да, након престанка ванредне ситуације, буде утврђена и његова и одговорност сваког члана штаба.

Уместо Милошевића на дужност Градског штаба постављен је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

До избора новог градоначелника ту функцију обављаће заменик Немања Пајић из групе грађана „Западна Србија”, која је на протеклим изборима наступала заједно са Социјалистичком партијом Србије.

У Шапцу владајућу коалицију чине ЗЗС Душана Петровића, група грађана „Западна Србија”, Демократска странка, Српски покрет обнове и група грађана „Село-град”.

Селаковић:У Крупњу преко 500 кућа више није за употребу

У Крупњу преко 500 кућа више нису за употребу јер су бујичне воде та домаћинства напуниле муљем висине од пола метар до метар и по, изјавио је данас министар правде Никола Селаковић.

Према његовим речима, четири планинске речице које се сусрећу код Крупња до те мере су набујале да су однеле бројне куће и биће потребно доста времена да се све очисти и процени колико ће објеката бити за даљу употребу.

„У околини Крупња су се покренула клизишта и два путна правца из којих је требало да се делује била су потпуно уништена - ка Лозници, пут према Љубовији је блокиран а према Ваљеву и Осечини јуче је тек одблокиран, па није могло да се приђе Крупњу”, рекао је министар за РТС.

Селаковић је приметио да су, 70-тих и 80-тих година прошлог века, били подигнути бедеми за одбрану од поплава који су сада потпуно однешени „чему се нико није надао” и додао да су грађани Крупња деловали колико је то било у њиховој моћи.

На седници Кризног штаба Крупња речено је да су достављена конзервирана и сточна хране за евакуисану стоку. Општина Ариље је послала шест и по хиљада пакета хране за бебе и хиљаду и по пакета хране за одрасле и стигло је 10 тона нафте, а синоћ су стигле тешке машине за расчишћавање терена.

Из Новог Сада су послате две цистерне са пијаћом водом за крајеве где је пресечен водовод и у току дану би требало да буде успостављена водоводна мрежа, навео је министар.

Немачки стручњаци стигли у ТЕНТ и почели рад

Специјални камиони са пумпама високог капацитета и екипама од 16 немачких струцњака стигли су у ТЕНТ и раде на испумпавању воде.

Немачка помоћ стиже и у новцу, а ангажовале су се и немачке компаније, речено је Танјугу у амбасади Немачке у Београду.

Немачко министарство спољних послова је раније најавило да ће поред тима техничких стручњака, Немачка послати додатну помоћ.

Повређена два полицајца, један задобио промрзлине

Командант Другог батаљона Полицијске бригаде Полицијске управе за град Београд мајор полиције Милош Симоновић и његов заменик капетан Радослав Репац, задобили су промрзлине и повреде након што су више од 20 сати из воде извлачили угрожено становништво у Обреновцу, саопштио је данас МУП Србије.

Дежурни лекар Полицијске бригаде приметио је симптоме хипотермије код Радослава Репаца и отежани ход Милоша Симоновића. И поред упозорења лекара, храбри полицајци нису желели да прекину са радом на спасавању немоћних људи.

Ипак, промрзлине и повреде учинили су своје, због чега су јуче пребачени у београдски Ургентни центар.

Радославу Репцу утврђене промрзлине задобијене од дугог боравка у хладној воде, због чега је задржан у болници где је добио инфузију и постављена му је лонгета на врату. Милошу Симоновићу санирана је повреда колена и постављена је лонгета.

Неустрашиви полицаци су се заједно са 450 полицајаца из Полицијске бригаде, пробијали кроз набујалу и хладну воду, како би дошли до мајки са децом, старих, које су потом носили назад до безбедних места.

Као и небројено пута до сада, предвођени својим руководиоцима припадници Полицијске бригаде још једном су показали велики професионализам, храброст и огромну хуманост, наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Папа се моли за жртве поплава у Србији и БиХ

Папа Фрања позвао је данас окупљене на Тргу Светог Петра у Риму да се са њим помоле за жртве „тешких поплава” које су ових дана захватиле Балкан, и поручио и породицама настрадалих да их „подржава”.

„Поверавам жртве ових несрећа Господу и молим се за оне који проживљвају сате узнемирења и несреће”, рекао је папа пред око 50.000 окупљених верника.

Како наводи агенција Франс прес ради се о најгорим поплавама на Балкану у последњих 120 година.

Бабић: Термоелектране за сада безбедне

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић изјавио је рано да су термоелектране у Обреновцу и Костолцу за сада безбедне, али да се и даље прати водостај река.

Бабић је Танјугу рекао да ТЕ Никола Тесла у Обреновцу за сада није угрожена, да је ТЕ у Костолцу безбедна, да екипе раде на терену и да ће учинити све да је сачувају.

Када је реч о Београду и водотоку Саве кроз престоницу, у току је ојачавање насипа, стање нивоа воде се непрестано прати и припадници Сектора за ванренде ситуације гледају да помогну где год могу, нагласио је Бабић.

У Сремској Митровици и Шапцу стање је стабилно колико се то може рећи, додао је он и поновио да су и ту екипе у сталном дежурству.

„Екипе стално дежурају, раде, ојачавају насипе, део становништва је евакуисан..., видећемо”, рекао је Бабић.

Антић: Могуће покретање производње у ТЕНТ-у

Министар енергетике Александар Антић најавио је могућност да се у поподневним часовима покрене производња у ТЕНТ-у и Колубари.

Антић је рекао да ће се у 15 сати одржати састанак на којем ће се разговарати о покретању производње и додао: „Ми ћемо већ можда данас у току дана бити у прилици да активирамо ТЕНТ А”.

Он је рекао да ће им за тако нешто бити потребна помоћ и координација са Министарством саобраћаја и Железница Србије.

Антић је рекао и да се код Костолца добро реаговало, али да ће се ризик третирати до краја.

Стефановић: До даљњег нема услова за повратак у Обреновац

По налогу министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, у Обреновцу је формиран Оперативни штаб, који ће спроводити све потребне мере за нормализацију живота у том граду, али у овом тренутку није могуће проценити колико ће времена протећи пре него што евакуисаним грађанима буде упућен позив да се врате у своје домове.

Стефановић је Танјугу изјавио да је вода у Обреновцу у опадању, али да постоје делови који су и даље под водом, тако да град још није безбедан за повратак становништва.

„Вода се повлачи и надам се да ће се за неколико дана потпуно повући, а јединице полиције су на терену и обезбеђују транспорт хране и воде за становништво и сигурност у граду”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, у граду су успостављени и пунктови за хитну медицинску помоћ, тако да ће сви они којима су потребни лекови, транспорт до болнице, дијализа и сличне интервенције веома брзо добити помоћ.

„Све службе функционишу, али биће нам потребно време, које не могу да прецизирам да у потпуности завршимо све што је потребно да град функционише као раније и надам се да нам неће требати много времена пре него што позовемо људе да почну да се враћају”, рекао је Стефановић.

У Обреновац су, иначе, како је јутрос саопштено из МУП-а, допремљене пумпе за воду, чамци, агрегати, теренска и теретна возила, минибусеви и сва остала опрема потребна за нормализацију стања у граду.

Евакуација се, како је саопштено, наставља, а МУП апелује на грађане да, ради бржег и ефикаснијег спровођења акције евакуације и пружања помоћи угроженим грађанима, сарађују и прате инструкције припадника спасилачких служби.

Штета у РБ Колубара најамање 100 милиона евра

Штета до поплаве у Рударском басену „Колубара”, највећем угљенокопу у Србији, процењена је на најмање 100 милиона евра, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

Он је на седници Републичког штаба за ванредне ситуације у Београду рекао да је одбраном на Сави код Термоелеткране „Никола Тесла” у Обреновцу избегнута штета између 500 и 600 милиона евра која би настала гашењем агрегата.

„Захваљујући словеначким пумпама и невероватним напорима људи, успели смо да одбранимо ТЕНТ, што би грађане коштало око 600 милиона евра”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је сада неопходно радити на оспособљавању копова РБ „Колубара” да Србија не би морала да увози струју. „На дневном нивоу би нас то коштало од 500.000 до милион евра, ако не будемо могли да довозимо угаљ (из РБ Колубара) до ТЕНТ-а”, рекао је Вучић.

Из тог угљенокопа снабдева се ТЕНТ који призводи око 50 одсто струје за тржиште Србије, а тамнавски копови на којима се производи две трећине угља у РБ Колубара, поплављени су.

Вучић је рекао да је Србија куповала струју по ниској цени јер су помагале Република Српска и Црна Гора, али да је било домаћих трговаца који су цену нудили по два или три пута вишој цени желећи да зараде на несрећи народа.

Премијер је рекао да су трговци нудили струју по цени од 80 евра за мегават сат у тренутку када је Србија куповала по 35 и 36 евра по мегават сату од Републике Српске и Црне Горе.

Вучић је истакао и да у Србији није било рестрикција струје и да је обезбеђено напајање електричном енергијом.

Министар рударства и енергетке Александар Антић рекао је да је без струје око 7.700 домаћинстава, а осим тога и Обреновац који је под водом.

У прихватилиштима збринуто 3.395 одраслих и 606 деце

БЕОГРАД – У прихватним центрима у Београду до суботе увече збринуто је 3.395 одраслих и 606 деце, евакуисаних из Обреновца и са других поплављених места и насеља, изјавио је Танјугу државни секретар у Министарству здравља Владимир Ђукић.

Ситуација у прихватним центрима у Београду је стабилна и свим евакусаним су обезбеђени храна, вода и лекови, рекао је Ђукић, који је ангажован у градском штабу за ванредне ситуације.

Стижу два авиона са хуманитарном помоћи из Русије

БЕОГРАД – У Србији стижу два авиона из Руске Федерације са хуманитарном помоћи и техничком опремом за најугроженије територије, саопштио је МУП.

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је јуче да се очекује да та два авиона из Русије у Србију допреме специјалну опрему за реаговање у поплавама и хуманитрану помоћ - у пумпама, агрегатима и прехрамбеним производима и другом хуманитарном робом.

Из Русије је већ у Србију стигло 76 спасилаца са опремом, два специјална возила, десет чамаца који су ангажовани у Обреновцу и помажу у евакуацији људи, а стигла је и хуманитарна помоћ.

Јешић: Сава у опадању, џакови са песком се шаљу у Београд

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Водостај на Сави је у благом опадању и износи 849 центиметара, што је за 14 центиметара мање у односу на максимум, па се шлепери са џаковима са песком сада упућују у Београд, где су потребнији, изјавио је поптредседник Покрајинске владе Горан Јешић.

Јешић, који је и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације, рекао је Танјугу да је јучерашњи максимални водостај износио 863 центиметара, а да је јутрос у шест сати измерено 849 центиметара.

Он је, међутим, нагласио да су све екипе и даље на терену истакавши да је ситуација под контролом.

„Иако је дошло до одређеног благог пада водстаја, екипе су и даље у пуној приправности, јер се не може рећи да је опасност прошла и због тога треба бити максимално опрезан”, указао је Јешић.

Према његовим речима, у Штаб за одбрану од поплава Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине” у Сремској Митровици и даље стиже помоћ у материјалу односно шлепери са песком и џаковима са песком, али се од синоћ упућују за Београд.

У Сремској Митровици имају довољне количине џакова са песком, па се материјал упућује тамо где је потребније, рекао је он.

Стручне службе „Вода Војводине” интензивно прате и вести о стању на Сави у суседној Хрватској и Босни и Херцеговини.

Ситуација у Београду под контролом, Сава у благом порасту

БЕОГРАД – Река Сава у Београду је у благом порасту, али је ситуација под контролом и насипи се ојачавају од Газеле ка Железничком мосту, изјавио је начелник опративног градског центра за ванредне ситуације Александар Марсенић.

Оње за РТС казао да су становници Барича евакуисани, а да се Обреновац контролише и даље, да дежурају екипе САЈ-а и МУП-а и да ће евакуација трајати све докле год има угрожених.

Око 130 људи евакуисано из приобалног дела Умке и Остружнице, каже начелник Оперативног центра за РТС.

Екипе су дежурале током ноћи и јутра и сви из сектора за ванредне ситуације су на терену, додао је Марсенић.

Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић изјавио је рано јутрос да су термоелектране у Обреновцу и Костолцу за сада безбедне, али да се и даље прати водостај река.

Бабић је Танјугу рекао да ТЕ Никола Тесла у Обреновцу за сада није угрожена, да је ТЕ у Костолцу безбедна, да екипе раде на терену и да ће учинити све да је сачувају.

Када је реч о Београду и водотоку Саве кроз престоницу, у току је ојачавање насипа, стање нивоа воде се непрестано прати и припадници Сектора за ванренде ситуације гледају да помогну где год могу, нагласио је Бабић.

У Сремској Митровици и Шапцу стање је стабилно колико се то може рећи, додао је он и поновио да су и ту екипе у сталном дежурству.

„Екипе стално дежурају, раде, ојачавају насипе, део становништва је евакуисан..., видећемо”, рекао је Бабић.

Београд: Неки угасили декоративно осветљење, неки нису

У складу са налогом градоначелника Београда Синише Малог, у престоници је углавном искључено декоративно осветљење, па су ноћас у мраку, између осталих, здања Дома Народне Скупштине, Владе Србије и Министарства спољних послова, мада не и Уставни суд и Храм светог Саве.

Говорећи о мерама штедње, Мали је у суботу изјавио да престоница, као и цела Србија, започиње мере штедње електричне енергије, и додао да је дао налог да се искључе сва декоративна осветљења у Београду.

У мраку су и Дом синдиката, здање Председништва Републике, Скупштине Града, ЦИП.

Међу објектима на којима, међутим, није искључено декоративно осветљење, налазе се зграда Уставног суда, Апелационог суда, као и Храм Светог Саве.

Мали је, у изјави Танјугу, такође, апеловао на приватне компаније да искључе декоративно осветљење, с обзиром на тренутну ситуацију у темоелектранама и на смањену производњи електричне енергије, због поплава које су погодиле Србију.

Помоћ Србији стигла из Црне Горе и Македоније

БЕОГРАД – Из Црне Горе и Македоније стигла је помоћ угроженима у поплавама у Србији, саопштио је МУП Србије.

Из Колашина стигла су два камиона са водом, а из Берана је дошло 10 припадника ватрогасно-спасилачке јединице са комби возилом, чамцем и теретним возилом са прехрамбеним артиклима.

У Шапцу мирна ноћ, прошао ударни талас

ШАБАЦ – У Шапцу је ноћас, после проласка ударног таласа на Сави, приметно мирна ноћ и за браниоце обала реке, и за грађане.

Колико је мирно и подсећа на свакодневне прилике, сведочи и то што ноћас ради и неколико ресторана у најужем градском језгру, односно у шетачкој зони.

У том граду направљено је, како је раније рекао министар одбране Братислав Гашић, 20 километара насипа од врећа од песка који би требало да издржи налете Саве, а заштићене су и ризичне тачке око Шапца.

Историјски максимум Саве био је 590 сантиметара, данас је достигао 660 сантиметара.

Републички Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се девет села из општине Шабац и Богатић превентивно евакуише због бујања реке Саве.

Помоћ је стигла и из Скопља, одакле је фирма ДТП „Пелистери” послала два камиона са 46 тона воде за пиће, а ПФКС Експорт-импорт 200 килограма средстава за дезинфекцију, додаје се у саопштењу.

Стигло 57 спасилаца из Аустрије

БЕОГРАД – Група од 57 спасилаца из Ватрогасно-спасилачке бригаде Аустрије - Салцбург, стигла је на гранични прелаз Батровци, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

У саопштењу бироа за сарадњу с медијима МУП-а наводи се да су они стигли са 17 камиона опреме и шест чамаца.

Из Беча кренула три камиона с помоћи за угрожене

БЕОГРАД – Из Беча су, као помоћ угроженима у поплавама у Србији, кренула три камиона са одећом, обућом, опремом за бебе и средствима за хигијену, саопштио је МУП Србије.

Министарство је нешто раније саопштило и да је у Србију, из немачке ватрогасно-спасилачке службе, стигло 15 спасилаца са пет камиона опреме, као и да се у раним јутарњим сатима очекује помоћ у храни, опреми за бебе, одећи за одрасле и средствима за хигијену, коју је прикупила Митрополија загребачко-љубљанска.

Дезинформације преплавиле друштвене мреже

СМЕДЕРЕВО – Због дезинформација које се појављују на друштвеним мрежама, а изазивају забуну и стварају непотребну панику, Градски штаб за ванредне ситуације Смедерева упутиће допис Полицијској управи, која ће о томе обавестити Тужилаштво и Службу за високо-технолошки криминал.

Због подземних вода у Малом Криваку угрожено је 59 домаћинстава. Стање је алармантно због изливања септичких јама и опасности од заразе.

Пошто су у граду прорадила клизишта, ЈП Дирекција за изградњу задужена је да попише све куће и објекте који се налазе на овим локацијама. Наложено је затварање за саобраћај Горичке и Дунавске улице, а грађанима се саветује да користе алтернативне правце.

Разматрајући актуелну ситуацију, Градски штаб за ванредне ситуације донео је наредбу о радној обавези за 100 запослених у Дому здравља, укључујући и раднике ХЕС-а, који су добили задатак да прегледају евакуисана лица. Екипе ХЕС-а ће од данас обилазити све поплављене куће, како би се урадила неопходна дезинфекција.

Штаб је донео Одлуку да ће набавка потребне количине песка и средстава за дезинфекцију бити финансирана из сталне резерве буџета Града Смедерева.

Три критичне тачке у општини Кладово

КЛАДОВО – Штаб за ванредне ситуације у Кладову оценио је да су најкритичније тачке у овој општини Стари град и села Мала Врбица и Давидовац.

Чланови штаба су обишли сва критична места, а џакове за одбрану су донирали Турн Северин из Румунија, ХЕ „Ђердап 1” и „Ђердап услуге”, а у акцију одбране од поплаве укључена су сва јавна предузећа.

У Малој Врбици су, како наводе у штабу, угрожена четири домаћинства, а проблеми су и у три канала за атмосферску воду која иде у Дунав.

У селу Љубичевац су се становници сами организовали и дежурају.

„Људи има довољно, не недостаје и воља да се помогне, а то је најважније у овом тренутку. Нема места паници и све је под контролом”, рекао је председник општине Кладово Радован Арежина.

За угрожене је обезбеђено стотину места у кампу Караташ и још педесет у хотелу Ђердап.

Штаб је закључио да су потребни: храна за бебе, пелене, конзервирана храна, средства за хигијену и ћебад.

МУП: Стигли спасиоци из Немачке

БЕОГРАД – Из Немачке је у суботу увече стигло 15 спасилаца са пет камиона опреме, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Према наводима из саопштења, очекује се помоћ у храни, опреми за бебе, одећи за одрасле, средствима за хигијену коју је прикупила Митрополија загребачко-љубљанска Српске православне цркве.

Еулекс упутио помоћ за угрожене у централној Србији

Камиони са хуманитарном помоћи Еулекса која је намењена становништву на поплавама угроженом подручју стигли су у Београд, изјавила је данас портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон.

Соломон Николић је у изјави Танјугу рекла да је допремљено 5.000 оброка, 7.000 литара воде, по 200 пољских кревета и врећа за спавање.

У централну Србију упућен је и хеликоптер Еулекса који треба да пружи помоћ јединицама МУП-а.

Струју немају само погођени поплавама

Електричну енергију у Србији сада немају само домаћинства која су погођена поплавама и она која се напајају са трафостаница које су под водом, а струја је искључена у Обреновцу, Баричу и свим осталим местима у којима је најтеже, саопштено је из Електропривреде Србије.

ЕПС додаје да је добра вест то што је нормализовано снабдевање електричном енергијом на подручју „Електросрбије”, која је ових дана имала највише проблема са поплавама.

У свим привредним друштвима у оквиру „Електропривреде Србије” и даље су на снази ванредне мере и даноноћна дежурства како би се одржао систем и обезбедило сигурно снабдевање грађана и привреде.

Тренутно је на подручју тог привредног друштва без струје мање од један одсто купаца, а након великог труда и покушаја да се систем доведе у нормално стање, 23.000 купаца у Лазаревцу добило је електричну енергију и трафостаница 110/35 кВ је у погону.

Специјализоване екипе су након детаљне провере, исушивања и испитивања, успеле да пусте у рад овај електроенергетски објекат и тиме омогуће становницима Лазаревца снабдевање електричном енергијом.

Грађани Свилајнца, Параћина, Лознице и Чачка поново имају струју, дистрибутивне екипе се максимално ангажују да се напон обезбеди и у осталим подручјима, где је из безбедносних разлога због поплављених објеката морала бити искључена струја, наведено је у саопштењу.

Водостај Саве у Шапцу опао за 3 цм

Водостај Саве у Шапцу после синоћњег ударног таласа и рекордног водостаја од 663 цм почео је да опада и у 10 сати и износио је 660 цм.

На ојачавању обалоутврде врећама песка ради и данас велики број припадника војске, специјализованих служби, грађана Шапца и других градова широм Србије.

Њима на руку иду и временске прилике, у Шапцу је сунчан дан карактеристичан за другу половину маја.

Батут:Епидемиолошка ситуација у Србији под контролом

Епидемилог Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут др Бојана Гргић изјавила је Танјугу да је према последњим информацијама са терена, епидемиолошка ситуација у Србији под контролом.

„У оваквим ванредним околностима као што су поплаве и измештања великог броја људи у колективне смештаје, ризик од појаве већег броја оболелих од заразних болести је присутан због чега се континуирано спроводи поострен надзор над заразним болестима”, изјавила је Гргић.

Формиран Штаб за кризне ситуације у Обреновцу

У Обреновцу је данас формиран Штаб за кризне ситуације, а из овог београдског насеља и даље траје евакуација угроженог становништва, саопштено је из Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије.

Штаб је након седнице формиран по налогу министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и спроводиће све потребне мере на том подручју.

Припадници МУП-а допремили су у Обреновац велике и мале пумпе за воду, чамце, агрегате, теренска и теретна возила, минибусеве, а стигли су и црногорски ронилачки тимови од пет цланова.

„Министарство моли грађане да, ради бржег и ефикаснијег спровођења акције евакуације и пружања помоћи угроженим грађанима, сарађују и прате инструкције”, наводи се у саопштењу.

МУП: Нестанак особа у поплавама пријавити Оперативном центру

Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије позвало је данас грађане да нестанак особа са поплављених подручја пријаве Оперативном центру МУП-а.

Пријаве се могу поднети преко телефона 0800 100 600, 011/3617-223 и 011/3617-224.

Србија је од среде због јаких киша погођена поплавама у којима је потопљено више десетина места, а у четвртак је уведена и ванредна ситуација на територији целе државе.

Македонија Србији испоручује 80 мегавата струје по сату

Македонија Србији, у којој је због поплава смањена производња електричне енергије у термоелектранама, сваког дана испоручује 80 мегавата по сату електричне енергије, рекао је директор Македонских електрана (ЕЛЕМ) Дејан Бошковски, пренели су медији у Скопљу.

Бошковски је казао да ће Македонске електране у наредном периоду почети да производе електричну енергију и за потребе Србије и њених грађана, што је у оквиру солидарности и свакодневне техничке помоћи и сарадње између два електроенергетска система.

Према његовим речима, предузимају се све мере да се не би нарушила стабилност електроенергетског система у целом региону јер су термоелектране у Србији повезане и са електроенергетским системима у Мађарској, Румунији и Бугарској.

Македонска влада је јуче упутила 75 специјалаца МУП-а и Војске Македоније обучених за спасавање у води, као помоћ Србији и БиХ у борби против поплава, као и 45 пумпи за испумпавање воде, 35 агрегата, девет чамаца, 3.000 ћебади и лекове, док су грађани Македоније позвани да поклоне средства и учествују у прикупљању помоћи која ће бити прослеђена угроженим подручјима.

За само девет сати од када је јуче отворена линија 143400 за помоћ поплављеним подручјима у Србији и Босни и Херцеговини, грађани Македоније су уплатили више од 1.450.000 денара, што је више од 23.500 евра.

Македонија је данас у Србију упутила и 15 специјалаца МУП-а из јединице „тигрови”, обучених за помоћ у кризним ситуацијама, као и седмочлану екипу хеликоптера МИ-17, а иста таква екипа јуче је упућена у Босну и Херцеговину, у регион Брчко.

Припадници Жандармерије у Љубовији, Чачку, Лозници, Шапцу..

Припадници Жандармерије су протеклих дана ангажовани на пружању помоћи становништву угроженом поплавама у Обреновцу, Љубовији, Чачку, Лозници, Шапцу и Сремској Митровици, наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Несебичним ангажовањем све време су учествовали на спасавању људских живота.

МУП подсећа да је у петак, 16. маја, око 15 сати, полицијски службеник Четвртог одреда Жандармерије, поручник полиције Зоран Јушковић у Нишу, спасао једно лице из реке Нишаве.

Јанушковић је тада скочио у воду, пресекао уже којим је лице било везано за чамац и обмотало се око врбе и након тога, уз помоћ ватрогасне екипе, која је била на лицу места, извукао га из реке, наведено је у саопштењу.

Чешка понудила још два комплетна спасилачка тима

Чешка је понудила Србији још два комплетна спасилачка тима са чамцима и опремом, а уколико су јој потребни, у року од неколико сати би кренула група од 51 ватрогасца, саопштила је данас портпаролка чешких ватрогасаца спасилаца Никол Заоралова.

На терену у Лазаревцу је од петка прва чешка екипа од девет ватрогасаца са пумпом великог капацитета.

Материјалну помоћ почела је у Прагу да прикупља дијаспора, преко удружења избеглица из бивше Југославије Ластавица.

Наменску финансијску помоћи за жртве поплава у Србији и Босни и Херцеговини од Чеха прикупљају и две највеће чешке хуманитарне организације, АДРА и Човек у невољи.

„Наредне седмице послаћемо на Балкан наш тим и прву материјалну помоћ - технику за сушење, средства за дезинфекцији и други такав материјал”, казала је портпаролка хуманитарне организације АДРА Катержина Пјехович.

НВО Човек у невољи издвојио је као прву хитну помоћ за људе погођене поплавама 37.000 евра.

Чешка влада у договору с локалним властима део државне помоћи Србији и Босни и Херцеговини од 182.000 евра поделиће у виду хуманитарних пакета, у коме су и хигијенски и санитетски материјал за прву помоћ, као и лекови, а такође ће послати и фласирану воду и храну.

На терену при отклањању поплава помоћи ће и стручњаци НВО Човек у невољи који су искуство стекли помажући у отклањању последица разорних трагичних поплава у Чешкој 2002 и 2010. године.

Почела превентивна евакуација у пет места у Срему

Покрајински штаб за ванредне ситуације наредио је данас превентивну евакуацију у насељеним местима Сремска Рача, Вишњићево, Адашевци, Вашица и Моровић.

Места се налазе у општинама Сремска Митровица и Шид.

Покрајински и општински штабови ће предузети обезбеђивање превоза, смештаја, хране, воде за пиће и медицинског надзора у свим прихватним центрима за евакуисане грађане.

Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине саопштило је данас да из поплављених подручја са територије Хрватске, где је ноћас пробијен насип на реци Сави на два километра од границе са Србијом, вода која стиже угрожава неколико мањих насеља на територији општина Сремска Митровица и Шид.

Градоначелник Ракић плату поклања угроженим породицама

Градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић одрекао се једне месечне зараде како би је упутио породицама које су погођене поплавама.

Ракић је апеловао на своје колеге, градоначелнике и председнике српских општина на Косову и Метохији да учине исто и да једну своју плату издвоје у хуманитарне сврхе.

Такође, он је замолио директоре јавних предузећа, фирми и установа у српским срединама на Космету, да се са својим запосленима одрекну макар једне дневнице, у знак помоћи страдалим сународницима у централној Србији.

„Несрећа која је поплавама погодила централну Србију је несагледивих размера и ово је тренутак да макар једним малим делом узвратимо на помоћ и подршку коју смо годинама примали од наших сународника”, казао је Ракић, а саопштила Информативна служба општине Косовска Митровица.

Светски медији: Најгоре поплаве на Балкану за 120 година

Светски медији извештавају о поплавама у Србији и БиХ као најгорим у последњих 120 година од како се врше мерења, наводећи да је у тим земљама за три дана пала тромесечна количина кише и предвиђајући за вечерас нови поплавни талас реке Саве.

Британски Би-Би-Си, уз оцену да су ово најгоре поплаве на Балкану у више деценија да су десетине хиљада морале да напусте своје домове, наводи да се Србија спрема за „поплавни талас” Саве у недељу увече, због воде која може у њу да се улије из Хрватске и БиХ.

Британски медиј додаје да су добровољци и спасилачке службе поставиле вреће са песком дуж Саве у Београду, Шапцу и Сремској Митровици.

ББЦ истиче да су српске власти одбиле да објаве број мртвих у поплавама у Обреновцу.

ББЦ наводи да би врх поплавног таласа могао да угрози и највећу термоелектрану у земљи - „Никола Тесла” у Обреновцу.

ББЦ додаје да је тешка ситуација и у Босни, где су клизишта затрпала куће и померила минска поља, постављена током рата 1990-тих, и да је скоро трећина њене територије погођена, а највише североисток земље.

Према Центру за уклањање мина БиХ, у тој земљи остало је више од 100.000 мина, а ББЦ упозорава да ће, једном када се вода повуче, стручњаци за разминиравање морати одмах да ступе у акцију.

Агенција АП пише да су због клизишта изазваних јаким кишама у БиХ стотине људи остале без кућа, док су хиљаде из Србије и Хрватске напустиле своје домове због најгорих поплава у модерној историји Балкана. Додаје да је у поплавама најмање 25 људи изгубило живот.

Агенција истиче да је у Србији више од 20.000 људи било приморано да напусти своје куће, и да званичници страхују од још горих поплава вечерас, због набујале Саве.

Агенција Франс прес наводи да су до сада у најгорим поплавама у Босни и Србији у последњих 120 година погинуле најмање 34 особе, и да се и данас наставља тешка борба против водене стихије.

Франс прес указује да се очекује да број жртава порасте, пошто се повуче вода са угрожених области.

Агенција оцењује да ситуација дуж слива Саве у северној Босни и кроз Србију остаје веома тешка и да је више од 100.000 домаћинстава без струје у обе земље.

Франс прес каже и да је хиљаде људи из области које нису биле погођене овом елементарном непогодом дошло и пружило помоћ својим угроженим сународницима.

„Тоне хране су сакупљене и транспортоване жртвама”, пише француска агенција и додаје да су у Босни, етнички подељеној од рата 1990-тих, Муслимани притекли у помоћ угроженим Србима.

Наводи такође да угроженима помажу и бројни спасилачки тимови из Русије и земаља ЕУ.

Амерички Си-Ен-Ен пише да је „катастрофално време” условило најгоре поплаве у Србији и Босни од када постоје подаци.

ЦНН додаје да су спасиоци у најгоре погођеном Обреновцу, крај Београда, почели да проналазе прва тела жртава, цитирајући премијра Србије Александра Вучића који је изразио забринутост о томе колико би могло тела бити пронађено када се једном вода повуче.

Вучић је данас рекао новинарима да су само у Обреновцу спасиоци за сада пронашли тела 12 погинулих људи.

У Ваљеву преко стотину клизишта

После поплава, на подручју Града Ваљева до сада је евидентирано преко стотину клизишта, саопштио је данас Штаб за ванредне ситуације.

Како је наведено, најгоре је у селу Ребељ, на обронцима планине Медведник, где је сравњен зазелак П


Коментари3
e3703
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Lena Perovic
TAkodje bih dodala uz ove komentare, da treba ponovo uvesti sluzenje vojnog roka za sve mlade, muske, usijane glave. Jaku drzavu cini vojska! Znam da profesionalna vojska je zaista dosta pomogla,ali videli smo da je i pored njih trebao veliki broj dobrovoljaca. Budimo spremni za ovakve vanredne situacije,da bi reagovali i radili sto efikasnije! Apel da se ponovo uvede sluzenje vojnog roka!
Миша Милас
Надам се да ће грађани Србије, као и много пута до сада, допринос за Црну Гору, показати своју солидарност! Међутим, из ове катастрофе треба извући поуке. Овај део света је био мало успаван и убеђен да се такве катаклизмичне појаве не догађају на овим просторима. Клима се драстично мења и људи се морају прилагођавати. Тек у поређењу са природним силама човек сагледава сву своју немоћ и минијатурност. Због тога, при градњи свих објеката у будућности, а и лагализацији постојећих, треба водити рачуна о могућим ризицима које природне појаве, силе могу да изазову! Граднја на водоплавним површинама, или клизиштима је код нас била нормална појава. Шта раде силни институти и Академија наука? Где су карте клизишта, водоплавних подручја и где је спецификација техничких услова за свако подручје? Треба отичи само до блока 45 у Н. Београду, па видети колико је кућа саграђено између савског насипа и саме реке! Боже, опрости им јер не знају шта раде! Где су ту градска инспекције и власт?
sanja popovic
Hvala, hvala svima koji su dosli da pomognu mojoj zemlji - Ruskoj Federaciji saljem hiljade poljubaca!!!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља