петак, 22.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:08

Теорије завере као једно од оружја посустале америчке суперсиле

Аутор: Зоран Ћирјаковићсубота, 24.05.2014. у 21:57
Илустрација Новица Коцић

Србија је овог маја била мета. Али оно што је убрзо постало спорно јестеко стоји иза огромне трагедије – природа, Бог или ХААРП? За оне који верују да су теорије завере друго име за истину, све је јасно – после бомбардовања и чиповања, добили смо харповање.

ХААРП је већ проглашаван кривим за све велике природне катастрофе током последње две деценије – од урагана „Катрина”,који је опустошио Њу Орлеанс,до разорног земљотреса у Сечуану. Има и оних који га називају „оружје које пржи мозгове” и везују за пораст аутизма, али и људи који тврде да представља климатско „оружје за масовно уништење” које ће изазвати „глобални холокауст”. Многи су почели да сваки проблем и невољу посматрају кроз призму ХААРП-а.

Али, важну улогу у настанку хистерије која се распламса после сваке велике несреће имају амерички научници. Нажалост, многи од њих су принуђени да редовно посежу за преувеличавањем могућих домета скупих експеримената како би обезбедили средства из војног буџета и подршку моћних политичара. Они знају да никада не би успели да убеде генерале да им дају новац када би им, примера ради, једноставно рекли да желе да открију још једну од тајни универзума.

Да би свемирски физичари војсци „продали” своје идеје – и добили новац за „модерно постројење” које им је било преко потребно како би „оживели” ову посусталу научну област – морали су да обећају америчкој војсци нешто што је „могуће операционализовати”, објаснио је КонстантинПападопулос са Универзитета у Мериленду новинарима које збуњује чињеницу да у званичним документима постоје реченице које подгревају чак и неке од најфантастичнијих тврдњи.

Наравно, има и оних који инсистирају да је ХААРП само „димна завеса”, мамац који треба да скрене пажњу с много опасније технологије – „смешно је веровати да за пола века није направљено ниједно оружје моћније од нуклеарног”. Одавно постоје бројне теорије завере о теоријама завере – схватања да „лоше теорије завере” служе да прикрију „валидне теорије завере”.

Ипак, много су бројнији они који верују да је постројење на Аљасци „одрадило своје” и да ће га у арсеналу „климатског оружја” наследити покретни „ХААРП на мору”. Кетрин Фромпович, једна од најупорнијих алармисткиња, сматра да ће „платформа Теслиног оружја СБX-1 вероватно постати најефикаснија замена”.

Фромповичеваје пензионисана нутриционисткиња која се представља као стручњак за „ортомолекуларну теорију и праксу” и „параправне студије”. Октобра прошле године је објавила књигу „Вакцинацијски вуду: шта не знате о вакцинама”. Фасцинирају је и „бежични микрочип импланти” и сведочења астронаута да „ванземаљци скоро сигурно постоје”.

Као и многи други, америчка „параправница” верује да ХААРП представља једну од највећих тајни – „свету краву” невидљивих „контролора”. Она истиче да,говорећи „пре него што постане касно”,чини услугу свима, па и људима који не само да „и даље негирају чињенице” већ њу и њене саборце упорно називају имбецилима.

Теоретичари завере сматрају да су они који им не верују „ти који су затворили очи, уши и искључили мозак” – и постали „ментални заробљеници”. Један од аргумената успаничених узбуњивача који би да „освесте и пробуде” остатак планете јестеда „идеја климатског рата” и стицања „власништва над климом” одавно живи у главама генерала широм света. Они губе из вида да велики део онога што моћници прижељкују, или што нам делује могуће, никада не може постати стварност.

Но,ништа не може да збуни искусног теоретичара завере. „Живимо у свету у коме научна фантастика постаје чињеница пре него што футуролози стигну да одштампају своје нове визије”, написао је Џери Смит у књизи „ХААРП: ултимативно оружје Завере”.

Дуго се веровало да ће развој науке и раст стандарда довести до лаганог одумирања теорија завера. Али резултат је био супротан. Технолошка револуција која траје довела је до њиховог бујања. Како воле да кажу они који тврде да знају „ко влада светом”, „човек није одолео искушењу да се игра Бога” – и „постали смо робови Матрице”.

Иако постоје бројне етноцентричне теорије завере, схватања да су само поједини народи или државе на мети мрачних сила, међу бројним „демистификаторима завера” широм света се развило неочекивано снажно братство и јединство.

Поред осталих, зближава их и веровање да Земљом влада зла и саможива елита која је закључила да је „планета пренасељена” и жели да се ратосиља „вишка”. Ова нова интернационала нам говори да смо овог месеца, у ствари, били „сведоци” безобзирне „војне вежбе на полигону Србије”, припрема за неупоредиво већи, глобални ужас – „увод у катаклизму”.

Схватање да постоје „режисери савремености” зближава верске фундаменталисте и радикалне левичаре – и једни и други користе сваки повод да викну „ЦИА, ЦИА”. Мада, мало ко ће спорити да способност неке силе да „регрутује мајку природу” представља ултимативну потврду највише моћи. Чак је и Осама бин Ладен у позиву на „свети рат” Алаха назвао „режисером облака”.

Глобално загревање и угљен-диоксид многима од оних који би да спасавају свет не делују као достојни непријатељи. За теоретичаре завере, увек мора бити крив неко ко је страшно зао или веомамоћан. Зато они покушавају да нас убеде да смо одгледали „школски пример навођења облака” и „манипулисања климом”.

Нажалост, немогуће их је разуверити. Физика која је у темељу експеримената обављених током трајања програма ХААРП је сувише компликована да би могла да буде преведена на језик људи од којих многи ни не крију да само слушају своје срце и своје инстинкте. Одавно се показало да ни логика није увек савезник разума и научних истина.

У четвртак нам је стигло ново упозорење: „Следе потреси!”.Како тврде људи којима није лако да раздвоје факте од фикције, пошто је ХААРП искључен,из јоносфере долази „повратно значење” који изазива земљотресе.

Земља се ове недеље неколико пута малкице затресла у Босни и Албанији, што, наравно, „не може бити случајно”. „Сваки потрес дубине до 10 километара је сумњив и типичан за ХААРП”, објашњавају на хрватском сајту „Нови свјетски поредак”. Харповање Балкана се наставља.

-----------------------------------------------------------

И после ХААРП-а – ХААРП

            Америчко ратно ваздухопловство је прошле недеље објавило да ће током лета демонтирати необичну инсталацију која је коришћена за програм ХААРП – мрежу од 180 антена чија је изградња трајала четрнаест година и коштала 300 милиона долара.

Универзитет наАљасци се понудио да настави да из забачене Гаконе шаље енергију у углавном игнорисани појас атмосфере који почиње стотинак километара изнад површине Земље. Али,Универзитет нема довољно новца за оперативне трошкове од преко пет милиона долара годишње.

            Многи су очекивали да ће прича о ХААРП-у престати сад кад је програм ХААРП и званично окончан – софистицирана истраживачка станица је закључана почетком године, а експерименти су престали још прошлог маја. Но,амерички генерали су решили да ни не покушају да на ђубриште историје пошаљу теорију завере која је пратила седмогодишњи живот тајновитог постројења.

„Прелазимо на друге начине менаџмента јоносфере, што је ствар за коју је ХААРП стварно и био дизајниран. Убацивао је енергију у јоносферу да би је контролисао. Али тај посао је завршен”, изјавио је 14.маја на расправи у америчком Конгресу доктор Дејвид Вокер, функционер министарства задужен за науку, технологију и инжењеринг.

Неименовани научници, с којимасу претходних дана контактирали збуњени новинари америчких мејнстрим медија, тврде да су речи високог званичника (и доктора аеронаутике) бесмислене и да представљају еквивалент тврдње да неко може контролисати Пацифик тако што ће у њега бацити камен.

Зато изјаву не треба узимати озбиљно. Наравно, није мало оних који је тумаче као признање да су теоретичари завере били у праву – „истина увек исплива на површину”. Али, она много више делује као потврда да су и саме теорије завере постале једно од „оружја” на које рачуна посустала суперсила.

Све разорније и учесталије елементарне непогоде које погађају становнике великих делова САД илуструју колико „инжењеринг климе” и „менаџмент атмосфере” данас представљају немогућу мисију. Катастрофа која је задесила Србију је ново трагично сведочанство о немоћи човечанства да заустави климатске промене којима је кумовао „неодрживи развој” – убилачки нуспроизвод потрошњом опседнуте планете.

-----------------------------------------------------------

Улога Ника Бегића са Аљаске

Иако би јој тешко одолео сваки теоретичар завере, фантазија о ХААРП-у као „машини која може да спржи свако живо биће” има свог родоначелника.

То је Ник Бегић, син утицајног конгресмена из Аљаскекоји је погинуо у мистериозном удесу „цесне” – олупина авиона никада није пронађена. Ник, који је тада имао 13 година, постао је опседнут заверама. Његов млађи брат Марк је био градоначелник Енкориџа, града у коме живи половина становника Аљаске, а данас је сенатор.

Бегић је писац књиге „Анђео не свира ову ХААРП-у”, што је алузија на харфу коју су, вероватно, и творци необичног акронима имали у виду. Његов самизадат је у кратком року продат у преко 100.000 примерака. Иако објављен 1995. године, и ове недеље је у САД био једна од десет најтраженијих књига на тему војне технологије.

Самоуверени аутор читаоцима нуди објашњење „загонетне револуције у војним пословима коју спроводи америчка влада” – и ствара слику ХААРП-а као опасне играчке у рукама „великих дечака” који имају дебели државни новчаник и које нико не надзире.

Бегић је опседнут Николом Теслом,назива га „чаробњаком који је стварно постојао”, а творце ХААРП-а описује као „чаробњакове шегрте” који се баве „лудачком науком”. Једно од 29 поглавља је „Пут од Тесле до ратова звезда”, а друго је насловио „Теслини климатски шегрти”.

„Резултат ће бити апсолутно катастрофално ослобађање чисте енергије. Небо ће буквално изгледати као да гори”, пише Бегић у књизи у којој вешто комбинује бујну машту с цитатима из (правих) научних радова, патената и државних докумената.

Иако тврди да му „циљ није био да заплаши,већ да информише”, фасцинирани читаоци говоре да им је пала вилица док су читали књигу коју описују као „апсолутно уверљиву и застрашујућу”.

-----------------------------------------------------------

Вирус против љубави

            Конкуренција за највећу „разоткривену превару” 20. века је јака – од слетања на Месец и 11. септембра до Кенедијевог убиства и смрти Елвиса Прислија. Али,многи верују да место на самом врху припада – сиди.

            Болести су одвајакада биле магнет за теоретичаре завере. Убрзо пошто је 1981. године постало јасно да је реч о епидемији појавиле су се гласине да је нова болест „створена у владиним лабораторијама”. ЦИА и америчка војска су оптуживане да су „произвеле” сиду како би уништиле хомосексуалце и америчке црнце, припаднике стигматизованих заједница.

Четврт века касније чак 15 одсто Афроамериканаца је веровало да сида представља „облик геноцида над црнцима”. Али,професор Наим Акбар с Државног универзитета у Флориди истиче да није реч о „гомили лудих људи”. Теорије завере се обично ослањају на велике историјске неправде, злочињења која су угроженим групама потврђивала да су њихови животи сматрани безвредним.

Акбар подсећа да се овакво схватање појавило „после 300 година робовласништва” и вишедеценијског „експеримента” који је трајао све до 1972. године током кога црни мушкарци намерно нису лечени од сифилиса како би лекари могли да прате ток болести.

Ова теорија завере је преживела и избор Барака Обаме, првог црног председника. Чак је и његов некадашњи свештеник, проповедник Џеремаја Рајт, наставио да објашњава да „ХИВ вирус представља геноцид над људима чија кожа има боју”.

У Подсахарској Африци се пак раширило веровање да опака болест представља мит, обичну западну измишљотину. У франкофонским земљама млади људи су је прозвали „имагинарни синдром за обесхрабривање љубавника” – у складу с француским акронимом СИДА. Многи верују и да се у пилуле за контрацепцију ставља средство за стерилизацију – „еквивалент нагазне мине који служи за контролу непожељне популације”.

„Сида није божје проклетство Африканцима или црним људима. То је средство за њихову контролу које је дизајнирао неки зли научник”, рекла је нобеловка Вангари Матаи у говору приликом уручења престижне награде. Јужноафрички председник Табо Мбеки је пак тврдио да ХИВ не изазива сиду.

Бројни активисти су „доказивали” да вирус није стигао „из Африке”. Често су цитиране речи из „меморандума” који је Хенри Кисинџер наводно написао 1974. године: „Депопулација треба да буде највиши приоритет спољне политике САД према Трећем свету”. Многи и даље верују да су белци инфицирани ХИВ-ом само „колатерална штета” покушаја да буде решен „црначки проблем”.


Коментари0
6966f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Тема недеље / Ко је крив за поплаве

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља