недеља, 20.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 24.05.2014. у 21:57

Харповање Србије

Речник српског језика могао би да буде обогаћен за једну нову реч: харповање.Означава непредвиђен догађај за који се упркос свим научним доказима не верује да је последица случаја, природе или околности. Нова реч већ је ушла у употребу и то код оних који не верују у теорију да је угашени амерички антенски систем ХААРП крив за незапамћене поплаве у Србији. Тако се за неочекиван престанак рада рачунара каже: „Харпован ми је компјутер”, за аутомобил који неће да стартује мотор говори се: „Харпован ми је сензор радилице”. Израз је ушао и у мушко-женске односе, па се за звоцање мужа или жене сада каже „Харпује ме жена (или муж)”.

Теорија да је ХААРП (Програм активног ауроралног истраживања високе фреквенције) изазвао поплаве у Србији појавили су се већ с првим таласима водене стихије прошле недеље. Многи људи, међу којима има интелектуалаца, угледника из сфере јавног живота, обичних радника, студената, ученика, делили су текстове, видео-снимке и радио-емисије које су представљане као „кључни доказ” да су нам „Американци послали поплаве”. Чињеница да је сам систем ХААРП угашен још прошле године, а последње антене са система на Аљасци скинуте овог месеца уопште нису ни споменуте. Довољно да се непостојећи систем с непостојећим могућностима окриви да је изазвао незапамћену трагедију.

Главни извор српског веровања у ХААРП је Дејан Лучић, познати заговорник теорије завере, кога често као „релевантног” саговорника користи часопис „Треће око”. У једном од његових текстова наводи се да је ХААРП „3. маја укључен над Србијом у селу Бељина код Барајева, а његово деловање осетило се тога дана већ у преподневним часовима, као нагли пад атмосферског притиска и оморина, што је код многих резултирало отежаним дисањем и главобољом”. Претрагом на интернету испоставиће се да је исти текст објављен још 2012. године, а да је у данашњој ситуацији датум 3. мај искоришћен као овогодишњи, па је самим тим „ултимативни доказ дејства Американаца на поплаве”.

Као други врхунски ауторитет у теорији о ХААРП-у узима се професор доктор Велимир Абрамовић. Он је у једној радио-емисији изнео своје стручно мишљење о утицају антенског система у Србији, па чак изнео и предвиђање да ће нас ускоро задесити и земљотрес.

По његовој титули „професор доктор”, лаици су одмах закључили да је реч о „неоспорном стручњаку” из области истраживања јоносфере, радио-таласа и антенских система. Међутим, када се погледа његова биографија, заправо види се о којој врсти стручњака је реч. Професор др Абрамовић је заправо дипломирао филмску и ТВ режију на Факултету драмских уметности (ФДУ) у Београду; магистрирао је теорију културе на Факултету политичких наука и докторирао на Филозофском факултету Универзитета Кирил и Методије у Скопљу. Радио је као професор на ФДУ, а једно време је био декан Академије уметности на Универзитету „Браћа Карић”. Дакле, ни реч о области науке из које потиче ХААРП.

Веровању у ХААРП као изазивачу поплава додатно су допринели и недељник „Печат”, као и магазин „Таблоид”, иначе склон разним теоријама завере. „Печат” је у последњем броју објавио текст извесног Дмитрија Седова у којем се каже да ће „једном, када прође много и много година, неки нови Едвард Сноуден открити информацију о томе како је покушавано да се помоћу климатског оружја дотуче Србија”.

Исти аутор каже да би се „рекло да Англосаксонци практикују методу два у једном. С једне стране се изврши нови експеримент из области климатског оружја, а с друге се испроба бацање Србије на колена. Мада – љубав Англосаксонаца према Србима веома личи на страст настраних. Они уживају кад тај народ пати”.

О томе да је систем искључен и размонтиран ни реч.

Магазин „Таблоид” као главни доказ навода да је ХААРП укључен над Србијом каже: „Три дана раније, киша је почела да лије као из кабла над територијом Србије, Републике Српске и и делом Славоније, где, углавном, живе Срби! На Косову није ни канула”.

Опет ни реч да ХААРП више не постоји.

Степен веровања у постојање ХААРП-а на територији Србије можда најбоље илуструје податак да је чак 18.379 људи потписало петицију на интернету да се „ХААРП уклони са српске земље”. А целу хистерију можда најбоље илуструје најобичнија шала познатог београдског фоторепортера Петра Павловића. Он је у петак поподне променио назив свог уређаја за бежични интернет у „ХААРП систем Жарково”. Свима у околини који хватају бежични интернет одмах је постало видљиво постојање антене с новим именом, а Павловић није морао да сачека ни 30 минута на први телефонски позив. Забринуто су га питали да ли хвата на свом интернету „ХААРП”, говорећи му да се овај систем изгледа шири и да је из Бељине код Барајева сад прешао и на Жарково.

Углавном све теорије о ХААРП-у као систему који може да мења време и утиче на мисли људи потичу од документарног филма „Рупе у небу”. Филм почиње цитатима Николе Тесле и америчког астрофизичара Карла Сагана који је казао да смо „створили цивилизацију чији темељи у потпуности зависе од науке и технологије. Уређена је тако да нико не разуме науку и технологију”.

И управо на том неразумевању науке и технологије обичних људи аутори су вешто заиграли. Теслу и остале научне ауторитете ставили су у исту раван с теоретичарима завере који појачавају теорију о ХААРП-у на ниво да чак може да контролише и мисли и да утиче на расположење људи. У филму се појављују и стручњаци који су радили на ХААРП систему на Аљасци, али је вешта монтажа направила од њих људе који „крију страшну тајну од човечанства”. После сваке њихове полуреченице уследиле су изјаве неколико теоретичара завере који су добијали по неколико пута више простора.

Примера ради, кад прави стручњак за ХААРП каже „први пут чујем за јоносферско ратовање”, одмах се појављују оспорени ауторитети који тврде да тако нешто постоји. Дакле, вештом манипулацијом обманути су људи који су само желели да чују нешто о наводној некој другој манипулацији.

И уопште та манипулација људима од стране самих теоретичара завере не може се приписати „жељиза спознајом”, како они тврде. Најбољи пример за то је можда недавно вест да су „Уједињене нације признале кемтрејлс”. Кемтрејлс је, уз ХААРП, најомиљенија теорија завере у Србији, а означава наводно систематско запрашивање становништва из авиона с циљем контроле и измене времена у сврху заштите пољопривреде и усева због глобалног загревања.

Е сад, да се вратимо на вест који је пренео сајт „Курира” о томе да су Уједињене нације признале кемтрејлс. Реч је заправо о једној расправи у седишту ове организације у Њујорку на тему климатских промена. У једном тренутку реч је узела Розалинд Питерсон, један од главних заговорника теорије о кемтрејлсима, иначе оснивач невладине организације помпезног назива „Калифорнијска коалиција за одбрану пољопривреде”. Она је испричала да кемтрејлси постоје. Дакле, главни заговорник теорије понови своје тврдње у згради Уједињених нација, па на основу тога медији објаве да су „УН признале кемтрејлс”.

Занимљиво је да је омиљена пракса теоретичара завере да у исти кош с ХААРП-ом и кемтрејлсима стављају и генетски модификоване организме (ГМО). Разлика је у томе што у САД, одакле потиче највећи број теорија завере, о ХААРП-у и кемтрејлсима говоре људи који немају никакав научни ауторитет, док о ГМО говоре научници, али и фармери који доносе озбиљне анализе о штетности утицаја генетски модификоване хране. За разлику од теоретичара угашеног ХААРП-а и кемтрејлса, анализе противника ГМО објављују се и у „Њујорк тајмсу”, „Вашингтон посту” и осталим кредибилним медијима што говори и степену слободе говора и мишљења, али и о ауторитету људи који о томе износе своја сазнања.

И у том свесном уједначавању ХААРП-а и кемтрејлса с ГМО могла би да се примети манипулација људима. То вам је оно познато сугестивно понашање које је често знао да користи један овдашњи политичар који дуго већ није на сцени: набрајање пет добро познатих чињеница и стављање шесте, додатне, у исти кош. Примера ради, Јован Јовановић, радник из Јовановца, ожењен Јованком, домаћицом, из куће Петровића, јесте хомосексуалац. Људи који знају да су прве чињенице тачне, аутоматски поверују и у ову последњу, иако она нема никакве везе с било каквом истином.

Душан Телесковић

-----------------------------------------------------------

Ко су српски „истомишљеници” у САД 

Веровање да је ХААРП опасно оружје уједињује српске и америчке десничаре. Али шта их разједињује?

Иако љубав према теоријама завере не познаје класне, расне и идеолошке границе, најпосвећенији и најфанатичнији амерички теоретичари завере углавном спадају у две сродне – и често испреплетане – групације на крајњој десници. Обе се утемељене у специфично америчком схватању слободе и метастазираном индивидуализму.

За једне, највећег непријатеља личних слобода и „суверенитета појединца” представља „велика влада”, што у њиховом жаргону значи целокупна државна и локална власт и бирократија. Они ХААРП првенствено доживљавају као „кул начин који је велика влада нашла за бацање пара пореских обвезника”.

Већина теоретичари завере који долазе из овог миљеа од „велике владе” више мрзи само „једну велику светску владу” – чији заметак углавном виде у Уједињеним нацијама! За њих је ХААРП оружје уз помоћ кога „елита” намерава да успостави глобалну страховладу и „украде слободу од америчког народа”.

Обаму називају „врховним паразитом”, а идол им је Роналд Реган – „харизматични смањивач пореза”.

Други бастион оних који верују у огромну моћ ХААРП-а такође се налази на америчкој екстремној десници и везан је за постпротестантско „хришћанство поново рођених” – на хиљаде неденоминацијских, углавном сасвим независних и неповезаних цркава и парацрквених организација. Процењује се да њима данас припада четвртина свих становника земље у којој се слобода често схвата као слобода да свако изабере своју цркву и свој лични пут до Исуса.

Њихове теорије завере су обележене потрагом за анти-Христом, а генерални секретар УН је и овде један од често помињаних „кандидата”. У ХААРП-у првенствено виде „зло оружје” које би анти-Христу могло да помогне да уведе „нови светски поредак”.

Друштвено су још конзервативнији и склони да све трагедије, од природних катастрофа до смрти америчких војника у Ираку, „објасне” као Божју казну због легализовања абортуса и све толерантнијег односа према хомосексуалности.

Коментари21
f919b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Мики Маус
Господо, заборавили сте шта значи синтагма МЕТЕОРОЛОШКИ РАТ. То постоји у стварности, а не само у теорији завере. Модификација климе је могућа. Није ли испалјивање противградних ракета најједноствнији облик модификације климе и најнаивнији обилик "метеоролошког рата" у нашу корист. Нису ли Руси утицали на нлиму изнад Москве за време војне параде неке године. Не треба све теорије завере узимати а приори, а ни негирати исто тако.
Nebojša Beatović
Индепендент: Америчка влада гаси ХААРП уторак, 27. мај 2014. ХААРП, војно постројење које теоретичари завера криве за највеће прирордне и индустријске катастрофе, биће затворено овог лета, саопштила је Влада САД, преноси сајт "Индепендент". High Frequency Active Auroral Reseach Program (Високофреквентни програм за активно истраживање ауроре) сет је антена које емитују високо фреквентно (ХФ) радио зрачење. Како је речено, САД више није потребно ово постројење које се користи за проучавање атмосфере и нарочито јоносфере, смештено на Аљасци.
Leon Davidovič
@Bob Petrovich Uporedili ste sasvim različite fizičke pojave. Toplotnu energiju na Zemlju donosi sunce i isparava vodu. Hajde ko će da preusmeri sunčeve zrake ili gde je tah ljudski izum koji će iz visokih slojeva atmosfere spustiti hladnoću na zemlju
Dejan Erceg
Klima se menja, ne zbog HAARP-a nego zbog drugih promena. nama nepoznatog porekla (ili poznatog). Glupo je puštati teorije zavere kad je osnova besmislena i zamajavati narod kad već ima dovoljno problema. U toku je pronalaženje uztoka i nadam se da neće doćii do skorog velikog izumiranja koje se dešava u cikličnim intervalima već milionima godina. Tesla je radio nešto slično haarpu, ali je akcenat bio na rezonanciji između visokih frekvencija elektromagnetnih talasa i niskofrekventnih talasa nosilaca koji bi prolazili kroz zemlju radi prenosa ogromne energije. Jonosfera svakodnevno dobija ogromnu količinu energije od Sunca i svemira i želja je bila da se tom energijom može manipulisati. Način pobuđivanja jonosfere malom snagom da bi se upravljalo ogromnom energijom je želja istraživača u HAARP sistemu. Srbija ne treba da brine, bolje je da naši instituti učestvuju u istraživanju nego da budemo neuki, zaostali zombi kojima su svi drugi krivi.Vodimo računa o prirodi i ona će o nama.
Miroslav Е
Рат у Вијетнаму је трајао од 1955. до 1975.године, тј.око 20 година. Учили смо из историје, да је једна од метода борбе против напаћеног вијетнамског народа била и вештачка киша, то је свима познато... Ако се погледају капи кише која ја падала пре десетак дана у Србији, може да се прмети да су различите од свих претходних. Ситне, ситне капи неприродне, за наше поднебље. Оне који су дозволили инсталирање ХААРП код нас треба да објасне због чега су то радили, са којим мотивима. Народу не треба утеха да је систем неактиван. Систем треба размонтирати, а оне који су одобрили инсталирање позвати на одговорност.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља