недеља, 15.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:42

Арсић: Неизбежно кресање плата и пензија

уторак, 17.06.2014. у 11:00
Дуго одлагане реформе тек стижу на наплату (Фо­то А. Ва­си­ље­вић)

Мањи трошкови, уз раст ефикасности пословања у јавним предузећима, неће донети уштеде у буџету којим би се, сматрају економисти, избегло умањење пензија и плата запослених у јавном сектору. Економисти поздрављају намеру министра привреде Душана Вујовића да „минимизира потребу сечења пензија и плата”, али сматрају да је огромна разлика између могућих уштеда и објективне потребе да се негде пронађе 1,5 милијарда евра.

Зато ће бити неопходно да се остваре крупне уштеде и на другим буџетским расходима, укључујући и плате и пензије, тврде саговорници „Политике”, али без спровођења годинама избегаваних реформи ни та жртва неће донети равнотежу јавних финансија, нити може бити трајна брана од избегавања непријатних последица даљег задуживања.

Могуће су уштеде у јавним предузећима „у стотинама милиона евра”, како је најавио министар Вујовић, сматра Милојко Арсић, професор Економског факултета Београдског универзитета, али ће бити потребно бар годину дана да се оне остваре.

– Међутим, и кад се остваре те уштеде, оне неће бити довољне да се фискални дефицит у наредне три године смањи са овогодишњих 2,5 на одрживих испод милијарде евра – указује Арсић. – Разлика између укупно потребних уштеда од око 1,5 милијарде евра и уштеда које се могу остварити на јавним предузећима је огромна, па ће стога бити нужно да се остваре крупне уштеде и на другим позицијама расхода, укључујући и „државне плате” и пензије.

Арсић наглашава да је за успешну фискалну консолидацију неопходно да се у кратком року остваре значајне уштеде на неколико крупних позиција – јавним предузећима, платама и пензијама, као и да се покрене неселективна, снажна и истрајна борба за сузбијање сиве економије.

– Само на овај начин могуће је да се обнови прилично пољуљано поверење инвеститора у Владу Србије, која је већ неколико пута најављивала оштру фискалну консолидацију, али су након тога изостајале конкретне мере на њеном спровођењу – каже Арсић.

Према његовим речима, уштеде у јавним предузећима су врло важне не само са становишта буџета, него и са становишта успостављања нормалног тржишног амбијента у оквиру кога сви учесници на тржишту редовно плаћају своје обавезе.

На опаску да чуди како се до сада нико није сетио да постоји могућност толиких уштеда у јавним предузећима, Арсић одговара да су политичари за то знали, али да нису били спремни да плате цену такве одлуке.

– За спречавање губитака „Србијагаса” треба обуставити испоруке гаса предузећима, државним установама и грађанима који га не плаћају. Уштеде у „Србијагасу” имале би за последицу да многи радници у неефикасним предузећима изгубе посао, да локалне самоуправе наплаћују економску цену грејања, да се преиспитају међудржавни споразуми о куповини гаса, као и да се смање трошкови рада у самом предузећу. Ништа од претходног није популарно и лако, мада је неспорно економски оправдано, и то је разлог што није до сада реализовано – каже Арсић.

Иван Николић, сарадник Економског института, сматра да је исправан став владе да преиспита смањивање плата и пензија у овој години. Од те мере, сматра он, боља је реформа јавних преузећа и њихов ефикаснији рад, као и наплата пореских дажбина од дела сиве економије.

– Смањивање плата и пензија смањује домаћу тражњу. У економијама попут Србије, које нису довољно извозно оријентисане, такав потез додатно подстиче рецесију и поништава почетни учинак таквих мера – указује Николић.

Саша Ђоговић, сарадник Института за тржишна истраживања (ИЗИТ), смањивање плата у јавном сектору и пензија очекује са великом вероватноћом. С том разликом што линеарно смањење плата неће бити у јулу, него у октобру, а од смањења вероватно ће бити поштеђене ниже пензије.

– Ово одлагање ће само повећати буџетски дефицит на 8,7 одсто БДП, а почетак реформских захвата, као што су професионализација управљања јавним предузећима и завршетак реструктурирања 157 фирми се одлаже, зато што још нису припремљени – каже Ђоговић.

– Почетак реформи чека законе о стечају, приватизацији и раду. Ови прописи ће бити донети до краја јула, а затим долазе одмори, што значи да неопходних реформских потеза неће бити ни у овој години.

Још нема назнака реформе пензионог система, али ни приватизације спортских клубова, који се такође финансирају из буџета, подсећа наш саговорник. Смањивање плата и пензија без реформи јавног сектора неће ништа значајно променити. Као што ни од продаје „Телекома” неће бити неке вајде, јер ће новац бити потрошен на једнократно смањивање дефицита, без јачања конкурентности државе и привреде.

А. Микавица

----------------------------------------------

Домаћинства располагала са 56.414 динара

Домаћинства у Србији просечно су месечно располагала са 56.414 динара у првом кварталу ове године, а највише новца трошила су на храну, саопштио је Републички завод за статистику.

Издаци за личну потрошњу домаћинстава у Србији месечно износе 55.240 динара, од чега је највећи удео издатака за храну и безалкохолна пића – 37,1 одсто и становање, воду, електричну енергију, гас и остала горива – 17,3 одсто.

Следе издаци за транспорт – 9,7 одсто, одећу и обућу – 5,4 одсто, остали лични предмети и остале услуге – 5,1 одсто, алкохолна пића и дуван – 4,8 одсто и комуникације – 4,7 одсто.

Од укупно расположивих средстава 95,9 одсто чине приходи у новцу, а 4,1 процента приходи у натури.

Највећи удео у расположивим средствима имају приходи из редовног радног односа – 47,8, пензије – 31,5, а остала примања: од социјалног осигурања – 4,4 и натурална потрошња – 4,1 одсто.

Танјуг


Коментари37
e91ae
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Miroslav Marinković
Predlažem Vam da pre kresanja plata i penzija skrešete sledeće: -Smanjite broj službenih automobila i upotreba istih, -Smanjite izdatke za službene telefone,-Smanjite br.službenih dnevnica,-Ukinite veliki broj nevladinih sektora,-Smanjite broj savetnika koji ničemu ne služe,Ukinite neke agencije koje neznaju šta rade,-Smanjite broj državnih činovnika i nameštenika i to od lokalne samouprave zaključno sa državnom upreavom,- ukinite neke strane savetnike i kosultante, do sada ste to pominjali ali se sve to odnosilo va vozače i čistačice, jednom rečju sredite državni aparat po pitanju ljudskih i materjalnih resaursa pa biće i višak para u buđžetu.Koliko ukupno ljudu radi u državnoj administraciji pa ovo nemaju ni veće ni brojnije države.
Miroslav Marinković
Predlažem Vam da pre kresanja plata i penzija skrešete sledeće: -Smanjite broj službenih automobila i upotreba istih, -Smanjite izdatke za službene telefone,-Smanjite br.službenih dnevnica,-Ukinite veliki broj nevladinih sektora,-Smanjite broj savetnika koji ničemu ne služe,Ukinite neke agencije koje neznaju šta rade,-Smanjite broj državnih činovnika i nameštenika i to od lokalne samouprave zaključno sa državnom upreavom,- ukinite neke strane savetnike i kosultante, do sada ste to pominjali ali se sve to odnosilo va vozače i čistačice, jednom rečju sredite državni aparat po pitanju ljudskih i materjalnih resaursa pa biće i višak para u buđžetu.Koliko ukupno ljudu radi u državnoj administraciji pa ovo nemaju ni veće ni brojnije države.
Данило Срдић
Не треба да буде ни најмање спорно да се смање одређене плате и пензије,само треба добро проценити чије и колике. Будући да толики део грађана Србије живи у сиромааштву и беди,да ли је нормално(што не рећи и морално) да вицегувернери у НБС имајиу плату нешто већу од 5оо.ооо месечно и да је просечна плата у НБС близу 1оо.ооо. У Хрватској су, априла 2о11. смањили око 5о.ооо пензија које су остварене по посебним (привилегованим) условима,односно на основу једногодишње ( највеће) плате,а не на основу просечне десетогодишње зараде. То су ,првенствено, војне и полицијске пензије.Код нас је таквих пензија много више,из познатих разлога.За војне пензионере и пензионере ССУП раније је дотирано из савезног буџета,а сада то све плаћа Србија.Војни пензионери се суде са Србијом у Стразбуру ,потраажња је (са каматама и трошковима) око 2о милијарди динара. Познајем савезног полицајца који има пензију као заједно двоје стоматолога специјалиста,а отишао је у пензију са доста мање стажа и млађи
Dirni i gotovi ste
Ne dirajte male plate i penzije,nego smanjite svima koji imaju vise od 50.000 din . Dirnite li manje plate zavrsili ste sa foteljom,a onda cemo ispitivati vase velike skole.
stevan Vucetic
Nema vece bpli za svakog rukovodioca ili drzavu ucelini od smanjvanja stecenih promanja po bilo kom osnovu i davati otkaze zaposlenicima.Oni s privilegovanim visokim primanjima nece to mnogo osetiti,dok onima s niskim prinadleznostima preosaje samo "ulica",jer svi oni koji o tome odlucuju su dpbro zbrinutiU tome je sustinska razlika izmedu liberalne i socijalno osetljive drzave.Kako materijalni polozaj menja svest ljudi,bogatiji ne mogu pojmiti kako zivi covek s obitelji s malim primanjima.Najgore od svega je,da se krivci za ovakovo ekonomsko katastrofalno stanje ne spominju,niti je koga briga za njih.,tako da i danas primerice ne znamo koji su nosioci 24 nezakonite privatizacije.Od pocetka ovog veka isti ljudi se vrte na politickoj sceni Srbije ,pa stoga nije za ocekivati radikalne mere,koje ce nam doneti ikakav obecani boljitak.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља